1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ääniongelma Acer Asspire E1-771

Viestiketju Kannettavat tietokoneet -osiossa. Ketjun avasi Juhantti 12.01.2019.

 1. Juhantti

  Juhantti Member

  Liittynyt:
  12.01.2019
  Viestejä:
  20
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Tervehdys kaikille.

  Kaipaisin surkeasti jotain apua foorumilaisista kun sain munittua tämän tietokoneen äänet kokonaan pois.

  Mulla kävi niin, että tämä kannettava tippui lattialle ja näyttö meni ihan ihmeelliseksi. Kaikki valkoiset värit näyttivät ihan violeteilta ja kuvakin oli ihan rakeinen. Avasin ja kokosin koneen mutta kuva oli edelleen samanlainen. Aloin jo katsella uusien läppäreiden hintoja kunnes parin päivän jälkeen kuva palautuikin normaaliksi. Tämä oli varsin yllättävä ja positiivinen yllätys mutta nyt huomasin, että oikeanpuoleinen USB ei toimi ja mikä pahinta myöskään äänet ei toimi kaiuttimista eikä miniplugista. Tuo miniplug liitäntä on tuon toimimattoman USB liittimen vieressä. Mikrofonia en ole kokeillutkaan.

  Ajattelin sitten avata koneen uudestaan ja katsoa josko olisin jättänyt jonkun piuhan irti tai jotain muuta hölmöä. Piuhat oli kyllä kiinni ihan ok ja otin kaikki vielä varmuuden vuoksi emolevystä irti ja laitoin varmasti ne nyt oikein. Äänistä ei pihaustakaan mitä nyt pieni rätinä kaiuttimista konetta käynnistettäessä. Windowsin mukaan äänet toimii normaalisti ja HDMI kaapelin kautta ne normaalisti kuuluukin.

  Tuon ensimmäisen koneen purkamisen ja kasaamisen tein muutaman lonkeron jälkeen ja täytyy kyllä sanoa, että jos pitää miettiä mihin puuhaan se alkoholi ei sovi niin tähän se ei kyllä sopinut yhtään. Toi on kuitenkin aika tarkkaa hommaa. Koko ajan oli joku ongelma käsillä kotelo ei auennut, ruuveja jäi ylimääräisiä ja aikaakin siihen meni ihan tolkuttomasti. (Mainittakoon, että olen kahteen läppäriin vaihtanut prosessorit ihan onnistuneestikin) Liekö sitten siinä lonkerohuuruissa kadonnut nuo äänetkin. En nimittäin huomannut testata niitä sen tippumisen jälkeen erikseen kun silloin oli näyttöongelmat päällimmäisenä.

  Noh nyt olen jo sillä kannalla, että mun pitäis alkaa metsästämään tuohon sitä koko komponenttia johtoineen missä on siis kiinni USB,miniplug kuulokkeille ja miniplug mikrofoonille. Katsoin, että ne on emolevyssä kiinni melko leveällä "nauhaliittimellä" (en tiedä oikeaa nimeä noille liittimille mutta siis saman tyylisellä kuin mitä näppäimistön liittämisessäkin käytetään). En tiedä saako tuollaista kokonaista komponenttia mistään ja mihin hintaan? Lisäksi mua ihmetyttää se, että miksi ne äänet ei kuulu sitten kaiuttimistakaan. Tosin jotenkinhan tuon tietokoneen pitää osata kaiuttimista ääni kytkeä pois kun se miniplug tuohon kuulokeliitäntään laitetaan, että voisko siellä se jotenkin "luulla" että siellä se liitin nytkin on kiinni? Voihan siellä olla tietty sitten kaksi täysin erillistäkin vikaa vaikka tuntuukin vähän epätodennäköisemmältä.

  Olisiko kenelläkään antaa mitään vinkkiä mitä mun pitäisi tehdä? Harmittaa ihan uuttakaan konetta ostaa jos tämäkin nyt 90%:sti toimii. On ne äänetkin nyt tietokoneessa niin tärkeät, että pitäähän nekin kuulua.

  Kiitos kaikille jo etukäteen avusta.
   
 2.  
 3. Gereti

  Gereti Senior member

  Liittynyt:
  08.10.2011
  Viestejä:
  8,356
  Kiitokset:
  426
  Pisteet:
  163
  Tulee mieleen tämmöinen minööri ongelmanratkonta:
  Mikä windows sinulla on asennettuna? Pikaisesti arvaisin että Windows 10?
  Entä minkä valmistajan äänikortti on kyseessä? Realtek?
  Jos molemmat osuivat, veikkaukseni olisi, että windows 10:n päivityksen mukana on tullut ajuripäivitys, joka on rikkonut äänikorttisi ajurit, (eikä ole mikään tavaton tapaus noiden kahden kohdalla... on tullut huomattua...)

  E: En edes alkanut katsastamaan mikä kortti siinä oli kun arvelin realtekhiksi, mutta pikagooglauksellahan se löytyi ja realtekhan siellä on...
   
  Viimeksi muokattu: 12.01.2019
 4. Juhantti

  Juhantti Member

  Liittynyt:
  12.01.2019
  Viestejä:
  20
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Tässä on Windows 8. Tuo käynnistyksessä kuuluva pieni kaiuttimien rasahdus minun mielestäni myös viittaisi ennemmin rautapuolen ongelmaan.
   
 5. Juhantti

  Juhantti Member

  Liittynyt:
  12.01.2019
  Viestejä:
  20
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Siis voiko sen viallisen ajuripäivityksen jälkeen kuitenkin ääni kuulua HDMI piuhasta ja windows näyttää äänien toimivan oikein?

  Toi olis tietenkin se kaikkein helpoin ratkaisu jos näin on.
  Helppo varmaan kokeillakin. Otanko tuolta tuon päivitys tsekkauksen:

  https://www.driversupport.com/knowl...audio-driver-solutions-for-windows/#solution1

  Vai pitääkö tohon asentaa joku tietty versio?
  Vähän kyllä arveluttaa kun on kuitenkin se viereinen usb:kin pimeänä joten tuntuisi vaan loogiselta että vika olisi siinä. No, koittaa varmaan kannattaa. Ilman USB:tä pystyn elämään kun toisessa kyljessä niitä on kuitenkin kaksi toimivaa.
   
 6. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,719
  Kiitokset:
  1,131
  Pisteet:
  223
  Koneelle, jolle löytyy valmistajan ajurituki, ei koskaan haeta ajureita noilta epämääräisiltä Driver sivustoilta.
  Tämä on Acer Aspire E1-771 tukisivu: https://www.acer.com/ac/en/ID/content/support-product/4930;-;
  Jos äänet kuuluu HDMI:stä, niin sen mukaan ääniajuri on ok, mutta aina voi kokeilla uutta ajuria.
  Onko äänilaiteasetukset oikein?
   
  Viimeksi muokattu: 12.01.2019
 7. Juhantti

  Juhantti Member

  Liittynyt:
  12.01.2019
  Viestejä:
  20
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Jep. En viittiny mitään asentaakaan tuolta kun maksaa olis muka pitäny. Ääni asetukset on varmasti oikein ja kun vedän sitä kaiutin palkkia oikeasta alakulmasta niin siinä näkyy se vihreä palkki joka siis nousee aina kun lisään ääntä eli senkin mukaan pelittää kyllä.

  Kiitos vastauksista. Lataan just tuolta acerin sivuilta juri tiedostoa joka on 370MB, älytöntä. Kokeillaan tuotakin vaikka en oikein uskokaan tuohon, pessimisti kun olen:)
   
 8. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,489
  Kiitokset:
  1,091
  Pisteet:
  243
  Oma arvaukseni, tietenkin pelkkä arvaus, on, että emolevyllä on katkos liittimeelle tulevassa äänilinjassa ja ilmeisesti myös USB-linjassa. Katkos piirilevyllä voi olla jokseenkin huomaamaton tai sitten selvästi näkyvä putoamisessa syntynyt murtuma.
   
  tarantella kiitti tästä.
 9. Juhantti

  Juhantti Member

  Liittynyt:
  12.01.2019
  Viestejä:
  20
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Ei auttanu ajurien asennus.
   
 10. Juhantti

  Juhantti Member

  Liittynyt:
  12.01.2019
  Viestejä:
  20
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Jos siinä emolevyssä on jotain vikaa niin voiko se sitten vaikuttaa myös kaiuttimien äänten katoamiseen siis jos nyt olettaa, että vika olisi emolevyllä yhdessä kohdassa? Olisko jotain hajua mistä kohtaa emolevyä tuota vikaa pitäisi edes alkaa etsiä vai taitaa olla sikäli turhaa ettei tuota korjaamaan sitten pystykään?
   
 11. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,719
  Kiitokset:
  1,131
  Pisteet:
  223
  Vaikeaa ehdottaa mitään, jos emossa on murtuma, voi vika olla vaikka missä äänijohtimissa. Kaiuttimen rahinat äänessä viittaa mielestäni laitevikaan tai murtumaan.
  Iskussa viottumisherkimmät kohdat ovat tietysti painavimmat osat. Erityisesti kaikki liittimet ja niiden ympäristöt tulisi huolella tarkistaa. Kyse saattaa olla jostain hiusmurtumasta, jonka löytäminen voi olla työn takana.
   
 12. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,489
  Kiitokset:
  1,091
  Pisteet:
  243
  Normaalisti ääni kaiuttimillekin kulkee kuulokeliittimen kautta. Kun kuulokejakkiin työnnetään kuulopistoke, se katkaisee kaiuttimille menevän haaran ja ääni kuuluu pelkästään kuulokkeista. Jos ääni siis ei tule kuulokeliittimelle, se ei kuulu kaiuttimistakaan.
   
 13. Juhantti

  Juhantti Member

  Liittynyt:
  12.01.2019
  Viestejä:
  20
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Semmonen tuli kanssa mieleen, että onkohan mitään sellaista adapteria jonka vois tunkea hdmi liittimeen kiinni ja siihen sitten adapterin kuulokeliittimeen laittaisi pienen kaiuttimen kiinni? Mulla taitaa joku puolikkaan kananmunan kokoinen pikkukaiutin ollakin. No, aika säätämistä toikin toki olis ja tarve sen verran eksoottinen että ei varmaan tollasta adapteria edes ole.

  Eli olisko parasvaihtoehto sitten ottaa kone kolmatta kertaa auki ja emolevy irti. Tutkia se emolevy kauttaaltaan jollain suurennuslasilla ja jos ei mitään löydy niin sitten ostaa se koko usb, kuulokeliitäntä komponentti? Kone kuitenkin makso noin neljä vuotta sitten 500€ että kyllä tota nyt voisi vähän koetttaa ensin korjatakin ennen kuin alkaa uutta konetta ostamaan.
   
 14. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,489
  Kiitokset:
  1,091
  Pisteet:
  243
  Pelkkä adapteri ei riitä, koska HDMI-liittimestä tulee pelkästään digitaalista signaalia ja kuulokkeille tarvitaan analogista. On tosin olemassa halpoja HDMI-VGA-adaptereja, joissa on myös 3,5 mm ääniliitin, mutta ne toimivat vain sellaisen laitteen kanssa, jonka videokortti syöttää HDMI-liittimeen myös analogisen signaalin. Myyjä unohtaa usein kertoa tämän. Toimivassa ratkaisussa on digitaali-analogia-muunnnin, joka vaatii erillisen virtalähteen.

  Ehkä kätevin ja halvin ratkaisu kuitenkin olisi erillinen USB-liitäntäinen äänikortti. Onhan läppärissä toimiviakin USB-portteja.
  https://www.verkkokauppa.com/fi/product/30020/gscgn/ProCaster-DAC-04-USB-aanikortti
  https://www.jimms.fi/fi/Product/Sho...niliitokset-2x3_5mm-aanensaato-aanenvaimennus
   
 15. Juhantti

  Juhantti Member

  Liittynyt:
  12.01.2019
  Viestejä:
  20
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Aivan loistava neuvo! Kiitos! En tiennytkään että tollasia onkaan.

  Tuo ratkaisee ongelman. Joudun varmaan ostamaan tuonkin sitten:
  https://www.verkkokauppa.com/fi/product/37728/hrdsv/Fuj-tech-UH3041-hub-4-porttinen-USB-3-0-hubi

  Tässä ei ole ole kuin kaksi toimivaa USB:tä ja ne on niin lähekkäin, että toiseen ei saa enää USB:tä kiinni jos laitan tuon äänikortin kiinni.

  Jos tietokonetta pystyn käyttämään 20€ investoinnilla niin kannattaahan se tehdä. Kiitos vielä kerra. Huomenna Verkkokauppaan ja katsotaan ratkeaako homma sillä.
   
 16. Juhantti

  Juhantti Member

  Liittynyt:
  12.01.2019
  Viestejä:
  20
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Äänet kuuluu tolla USB äänikortilla vallan mainiosti. Kiitos kaikille avusta.
   

Jaa tämä sivu