1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ratkaistu Ääni häviää oikeasta kanavasta

Viestiketju Kotiteatterin äänentoisto -osiossa. Ketjun avasi hista81 23.07.2015.

 1. hista81

  hista81 Member

  Liittynyt:
  13.05.2006
  Viestejä:
  25
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  11
  Hei,
  minulla olisi todella kummallinen ongelma tietokoneen äänten toistossa. Kone on yhdistetty äänikortista rca-kaapeleilla vahvistimeen. Musiikki toistuu välillä moitteettomasti, mutta usein oikea kanava mykistyy kesken soiton ja siitä kuuluu korkeintaan vaimeita räsähdyksiä.

  Vika ilmeni aluksi M-audion audiophile äänikortilla joten poistin sen koneesta ja hommasin tilalle HRT Music streamer II usb-dacin. Yllättäen ongelma ei korjaantunutkaan, vaan oikea kanava putoilee kyydistä edelleen. Toisinaan vika ilmaantuu heti, toisinaan vasta useamman tunnin kuuntelun jälkeen.

  Ongelma ei voi olla kaiuttimissa, sillä olen vaihtanut niiden paikkaa ja vika pysyy oikeassa kanavassa. Oikea kava häviää samalla tavalla myös vahvistimeen kytketyistä kuulokkeista.

  Vian ilmetessä sen saa yleensä korjaantumaan hetkeksi menemällä windowsissa "playback devices" kohtaan ja painamalla "test". Tällöin omia aikojaan mykistynyt oikea kanava räsähtää ja siitä kuuluu testiääni. Testin jälkeen musiikki saattaa kuulua muutaman sekunnin normaalisti, kunnes oikea kanava mykistyy jälleen. Vika tuntuisi siis olevan koneen raudassa / softassa eikä vahvistimessa tai piuhoissa. (piuhat ovat uudet)
  Kyseessä saattaisi olla jonkin näköinen ristiriita äänikortin ja koneen integroidun äänipiirin kanssa. (?)

  Emossa on siis integroitu Realtekin äänipiiri, jonka olen disabloinut biosista. Jostain syystä Device managerissa näkyy edelleen kolme "high definition audio controlleria" jotka olen disabloinut. (Jos yritän poistaa näitä kokonaan, ne asentuvat uudelleen seuraavan käynnistyksen yhteydessä.)

  Käsittääkseni myös näytönohjaimessa on jonkin sortin ääniominaisuus, ainakin device managerissa näkyy "NVIDIA Virtual audio device." Tämänkin olen disabloinut. Tällä hetkellä playback devices kohdassa näkyy kuitenkin ainostaan Music Streamer II usb dac.

  Tämä vika on todella rasittava ja pilaa täysin hyvät musa / leffasessiot.
  Hyviä vinkkejä arvostetaan ja otetaan vastaan!

  Emo: Gigabyte GA-Z97-D3H
  Emon äänipiiri: Realtek ALC1150, High definition audio
  Näytönohjain: Nvidia GeForce GTX 760
  Äänikortti 1: M-Audio Delta Audiophile 2496
  Äänikortti 2: HRT Music Sreamer II usb dac
  Käyttis: Windows 7 64-bit
  Vahvistin: NAD 3240PE
  Kaiuttimet: Acoustics of Finland
   
 2.  
 3. Tonttuman

  Tonttuman Regular member

  Liittynyt:
  11.01.2007
  Viestejä:
  198
  Kiitokset:
  22
  Pisteet:
  28
  Yksinkertainen testi rajaamaan ongelmaa on sellainen että käännät sisääntulon piuhat (rca?) vahvistimen takaa ristiin, eli vasen oikeaan ja oikea vasempaan. Jos ongelma tosiaan on kortissa tai koneessa, pitäisi häiriön siirtyä vasempaan kanavaan. Jos ongelma edelleen pysyy oikeassa kanavassa piuhojen ristiin vaihtamisenkin jälkeen, on ongelma todennäköisesti vahvistimessa.
   
  hista81 kiitti tästä.
 4. hista81

  hista81 Member

  Liittynyt:
  13.05.2006
  Viestejä:
  25
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  11
  Hei Tonttuman ja kiitos vastauksesta!
  Täytyy sanoa etten ollut tuota vielä koittanut. Koska windowsin testiäänen soittaminen ratkaisi ongelman aina hetkellisesti niin oletin vian olevan koneen päässä.

  Nyt testasin vaihtamalla vasemman ja oikean rca-piuhan paikkaa vaffarissa. Ja kas vain, vika pysyy oikeassa kanavassa. Tulee pientä räsähdystä ja sitten oikea kanava häviää kokonaan. Sama homma vaffariin kytketyillä kuulokkeilla, vika pysyy oikeassa kuulokkeessa.

  Eli kaiken järjen mukaan vika olisi vahvistimessa. Kerpele. Ihmeellistä tässä on se, miten windowssin testiääni saa vian korjaantumaan hetkellisesti? Niin kävi nytkin. Eikai vahvistin tiedä mitä signaalia sille koneelta syöttää ja päättää sitten testiäänen kuullessaan alkaa hetkellisesti toimimaan :D Tai no, siltä se nyt äkkiä näyttäisi. Nyt loppuu ymmärrys.

  Täytynee vielä tässä mainita, että minulla oli aikaisemmin käytössä vanha Salora Hifi-stereo 6000, jossa oli samanlainen ongelma (!) Olen sittemmin vaihtanut vahvistimen, tietokoneen, äänikortin ja piuhat (rca & kaiutinpiuhat) ja uudessa kokoonpanossa siis sama vika... ainoastaan kaiuttimet ovat samat Acoustic of Finlandit. En tiedä voisivatko ne jollain mystisellä tavalla aiheuttaa ongelmaa. Vika ei tosiaan ole suoraan kaiutinkohtainen, sillä oikea kanava pimenee riippumatta siitä miten päin kaiuttimet on aseteltu.

  Henkimaailman juttuja... Mutta kiitos vinkistä, raportoin taas jos homma etenee :)
   
  Viimeksi muokattu: 24.07.2015
 5. Tonttuman

  Tonttuman Regular member

  Liittynyt:
  11.01.2007
  Viestejä:
  198
  Kiitokset:
  22
  Pisteet:
  28
  Tuo kuulostais vähän siltä että todennäköisesti vahvistimessa on juotoksia mennyt huonoksi jonka vuoksi ei enää ota kontaktia signaalitiellä kunnolla. Tuo hetkellisten kovempien äänien soittaminen voi tosiaan palauttaa kontaktin hetkellisesti huonoissa juotoksissa. Itsellä oli samanmoinen ongelma eräässä vahvistimessä taannoin, ja korjaantui sillä että kävin kolvin kanssa koko vahvistimen piirikortin läpi. Sen jälkeen on toiminut moitteetta. Tokihan siellä on voinut jotain komponenttiakin mennä rikki, mutta huonoja juotoksia veikkaisin itse.

  EDIT: mainittakoon vielä että ongelma voi olla kyllä oikeanpuoleisessa kaiuttimessakin. Itsellä Jamon lattiakaiuttimet alkoivat pätkimään bassoa välillä ja syylliseksi paljastui lähestulkoon irronneet johdot elementeillä.
   
 6. hista81

  hista81 Member

  Liittynyt:
  13.05.2006
  Viestejä:
  25
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  11
  Heps. Keskityin tuohon vahvistimeen. Netistä löytyi tietoa, että oli ollut samanlaista kanavahäikkää muillakin samaisen vahvistimen kanssa. Juottovermeitä ei löydy talosta, joten tein mitä tehtvässä oli, eli boksi auki ja kontaktisprayta kaikkiin liikkuviin osiin. Tärisevin käsin paketti takaisin kokoon ja ... TOIMII, ainakin tällä hetkellä! Oikeilla jäljillä taisit Tonttuman siis liikkua! Toivottavasti hoitui tuolla, eikä ole mitään rikki.

  Jos vika vielä ilmaantuu niin ruuvailen seuraavaksi nuo kaiuttimet auki ja tarkistan liitännät. Pitäisi varmaan se kolvikin hankkia kaiken varalta.

  Vaan kiitos oikein paljon, nyt kelpaa :)
   
  Tonttuman kiitti tästä.

Jaa tämä sivu