Minkäs tehoista myllyä sitä tarvisi suojaamaan tietokonetta jossa on 850-wattinen virtalähde? Ovatko hirveän kalliita ja mistä niitä saisi?
Tuolta laitat maaksi suomen, niin valintojesi jälkeen saat suoraan ehdotuksen sopivasta UPS:ista. Homma kun ei mene suoraan virtalähteen tehon mukaan, vaan pitää tietää mitä muuta kone on syönyt, muuten tulee valittua turhan järeä laitos... T: Vesku
Kiitos nopeasta vastauksesta, täytin tietojeni mukaan ja halvimmaksi vaihtoehdoksi ehdotti tuota APC Back-UPS 650, 230V, mikä on vain tosiaan 400 wattinen. Onko mahdollista, että noinkin pieni pitäisi tietokoneeni suojattuna ja tietojen mukaan jopa 6 minuuttia päällä katkeamisen jälkeen?
Minulla APC 500, Pelkän keskusyksikön backuppina. ~20 minuuttia pysyy käynnissä lähes idle tilassa oleva i5 kone. Täällä peräkylillä on niin paljon katkoja että ihan ehdoton laite. Alkaa heti piippaaman kuuluvasti kun sähköt katkeaa, joten 5 minuuttiakin on riittävä backuppi aika jotta koneen saa sammutettua.
Onhan se mahdollista, muttei mitenkään varmaa. Riippuu siitä, paljonko koneesi pahimmillaan tehoa kuluttaa, ei niinkään powerin nimellistehosta. Lisähintaa (+ kalliimpaa vaihtoakkua) lukuunottamatta pykälää isomman mallin valinnasta ei tietysti ole haittaakaan. Lisäksi, jos haluat UPSin erityisesti suojaavan häiriöiltä jännitesyötössä (lähinnä ukkosen yms. aiheuttama ylijännite maaseudulla), joku on-line-tyyppinen UPS olisi varmaan parempi. Ko. valmistajalta esim. Smart-UPS.
Kuormastahan se riippuu, kauanko kone pyörii akkuvirralla. UPSin nimelliskuormalla varakäyntiaika on vain joitakin minuutteja ja mitä pienempi kuorma on, sen pidempään virtaa riittää. Itsellä on serverissä APC Backups 550VA (330W), jossa on yksi 12V 7,2Ah:n akku, ja tuolla esim. pysyy serveri, jonka tehonkulutus idlenä on 50 watin luokkaa, käynnissä noin 40 minuuttia. Nuo APC:n smart-upsit muuten ei ole online-upseja, vaan vain niinsanottuja line interactive -upseja. Tuossa esimerkkinä jonkun APC:n 1000VA:n upsin varakäyntiaikagraafi
Kiitoksia vastauksista! Tosiaan olen muuttamassa kerrostaloon ja näyttää siltä, että en saa maadoitusta hommattua asuntoon.... Joten joutuisin käyttäämään UPS:ssää maadoittamattomassa, mikä ilmeisesti tarkoittaa, että ylijännitesuojaus ei toimi. Onko UPS:n ostosta mitään hyötyä?
On siitä se hyöty, että pienet sähkökatkot ei haittaa. Oon ite kyllä sitä mieltä, että satunnaisia sähkökatkoja vastaan ei pöytäkoneeseen kannata UPSia ostaa. Tarkoitan satunnaisilla katkoilla sitä, että alueella on kerran tai kaksi vuodessa sähkökatko. Ylijännitesuoja ei tosiaan maadoittamattomassa rasiassa toimi, muilta osin UPS toki toimii.
Sori väärästä vastauksesta. Tämä löytyi STEK:n sivulta: Maadoitettuja pistorasioita löytyy joka asunnosta ainakin keittiöstä ja kylpyhuoneesta. Tietokoneelle ei kuitenkaan pidä ryhtyä vetämään roikkajohtoa näistä tiloista, sillä se on hankalaa ja siitä voi aiheutua vaaratilanteitakin. Tavallisesti tietokone toimii ihan hyvin liitettynä maadoittamattomaankin pistorasiaan. Pidä ryhtyä?? Jos menisi saivarteluksi niin tuo vastaus on tulkinnan varainen. http://www.stek.fi/kysymystori/usein_kysyttyja_kysymyksia/fi_FI/kodin_sahkoverkko/ Parempi ehdoton kielto kuin "epämääräinen" kielto.
On kiellettyjen menetelmien listalla ihan jo sähköturvallisuusmääräystenkin mukaan. Puhumattakaan siitä että mahdollinen hellasärö tuskin kauheasti ilahtuu lattiaa pitkin risteilevästä jatkojohdosta. Ylijännitesuojausta ajatellen kannattaa sitten muistaa, ettei riitä että suojaa vain sähköverkon ylijännitesuojauksella. Jos tekee vain tuon ja jättää antenni- ja/tai puhelinverkon suojauksen tekemättä, niin sähköverkon ylijännitesuojaus on yhtä tyhjän kanssa. Ylijännite kun tulee usein sähköverkon ja jonkun muun verkon välille ja jos tämä muu verkko on ilman suojaa niin käry käy ukkosella.