1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Pc käynnistyy/sammuu?

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Kukke112 11.10.2015.

  1. Kukke112

    Kukke112 Newbie

    Liittynyt:
    11.10.2015
    Viestejä:
    8
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Okei, saattaa tulla pitkä teksti.

    Elikkäs siis vaihtelin tuossa vanhaan koneeseeni uuden emolevyn (asrock h61 pro BTC) ja uuden prosessorin (i5-3470s). Kone pyörinyt vallan mainiosti edellisellä setupilla. Nyt kuitenkin kun käynnistin uutta kasaustani niin kuuluu vain "naks!", tuulettimet pyörähtää ja kone sammuu. Sen jälkeen jää loopille jossa jatkaa vain sekunnin tuulettimien pyöritystä. Missäköhän se vika on? Virtalähde on paperclipattu ja tuuletin pyörii ja virtaa tulee ku sen tekee, on siis vissiin kunnossa. Mietin vaihtoehtoja ongelmaan:

    Liian heikko psu? (Modecom premium 500, total output 500w)

    Cpu voimakaapeli on 4pin kun emossa näyttää olevan 8pin liitäntä. Mutta olen kyllä lukenut että ei pitäisi vaikuttaa, mutta kannattaa kuitenkin aina epäillä.

    Psu voimakaapelin liitäntä emossa viallinen?

    Muistikammat (ddr3 2gb 2kpl) huonosti kiinni/epäkunnossa, voiko vaikuttaa? Kokeilin ilman kumpaakaan, vain toisen kanssa, vain toisen toisen kanssa, molemmissa paikoissa molempia, ja molemmilla molemmin päin, ei auta.

    Cpu viallinen, huono liitäntä, tai se aine tuulettimen ja cpu välissä huonoa tms?

    Joku muu kaapeli huonosti kiinni, voiko vaikuttaa jos vaikka näyttis (radeon hd 7850) huonosti kiinni, ei kyllä ollut mutta voiko tälläiset asiat vaikuttaa?

    Ainiin jos tällä on jotain väliä, niin kopan etuosassa vilkkuu kerran käynnistyksen yhteydessä sininen valo, joku vikailmoitusvalo? Ledin vieressä kuva hehkulampusta joka palaa, mitä sitten ikinä tarkoittaakaan...

    Apua, ja prkl jos joudun jotain muuta kuin psun vaihtamaan :)
     
  2.  
  3. Kuunmies

    Kuunmies Active member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    3,481
    Kiitokset:
    494
    Pisteet:
    93
    Prossu irti ja uusiks paikalleen, on oma veikkaus. Lähiaikoina ollut pari vastaavaa topiccia ainakin.
     
  4. Kukke112

    Kukke112 Newbie

    Liittynyt:
    11.10.2015
    Viestejä:
    8
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Nyt yritin niin ohjeitten mukaan tehdä homman kuin mahdollisesti pystyin muutamaan kertaan, ei auta, sama tulos aina..

    Kattelin sitä valoa etupaneelissa, kun painoin virtalähteessä virran päälle niin tuntuu yrittävän lähteä käyntiin, mutta valokin "hyytyy" niinkun virtaa ei tulisin enempää...ja siis olen aivan tavis näissä, joten kaikki apu kelpaa, kiitos kommentista :)
     
  5. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    7,490
    Kiitokset:
    745
    Pisteet:
    173
    Tarkasta ne kotelon etupaneelin emolle tulevat liitännät. Ohjekirjaa kouraan ja taskulamppu toiseen.

    liitännät.PNG

    Toki voi olla että poweri ei riitä. Merkki ei ole aivan parhainta A-luokkaa... :rolleyes: Myöskin emolle cpu:n virtaliitäntä ei ole riittävä mikäli powerissa on vain 4-pinninen liitäntä. Luulisin näin.
     
    Viimeksi muokattu: 11.10.2015
  6. Kukke112

    Kukke112 Newbie

    Liittynyt:
    11.10.2015
    Viestejä:
    8
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Näköjään adaptereita saa 4 pinnisestä 8 pinniseen, toivottavasti auttaa...
     
  7. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    7,490
    Kiitokset:
    745
    Pisteet:
    173
    Luuletkos että koneen käyttötarkoitus pysyy samana kauankin aikaa? Lähinnä ajattelen mahdollisesti päivitettyä näytönohjainta ja sen virtaliitäntöjä. Ne adapterikikkailut eivät pitkälle kanna ainakaan tuon powerisi kanssa. Joka tapauksessa olisi parempi vaihtaa tuo virtalähteesi parempilaatuiseen. Olisi jonkinsortin vakuutus muillekin komponenteille.

    Budjetista ei ollut mainintaa mutta vissiinkin olet varautunut powerin hommaamiseen. Tuntuu että hinnat ovat noilla nousseet jonkin verran. Tuossa olisi nyt välttävä poweri:
    https://www.systemastore.fi/product_info.php?cPath=1_432_445&products_id=65154
    Jimmsillä sama mutta ilman postimaksuja.

    Vähän hankala tuo 60:n euron hintahaarukka noin esimerkkinä. Halpaa ei kuitenkaan kannata hommata.

    muoks.
    Tuollaisella adapterilla voit toki kokeilla lähteekö kone käyntiin niin tietäisi ainakin ettei olisi muuta hämminkiä käynnistyksen suhteen. Edelleen powerin vaihto enemmän kuin suositeltavaa.
     
    Viimeksi muokattu: 12.10.2015
  8. BPVest

    BPVest Senior member

    Liittynyt:
    26.03.2010
    Viestejä:
    17,608
    Kiitokset:
    701
    Pisteet:
    173
    On. Modecomin kuralaatua. Vaihtoon joka tapauksessa.
     
  9. Kukke112

    Kukke112 Newbie

    Liittynyt:
    11.10.2015
    Viestejä:
    8
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Okei, tiladin nyt tuon ehdotuksen budjetin ollessa tosiaan aika pieni, toivottavasti toimii, laitan tulokset tänne. Kiitos avustuksesta ihmiset!
     
  10. micro2013

    micro2013 Active member

    Liittynyt:
    03.09.2012
    Viestejä:
    1,239
    Kiitokset:
    26
    Pisteet:
    58
    mulla oli aikoinaan yksi modecom 500w joka kyllä toimi ok,mutta sitten hommasin jonkun 530w modecomin,uuden ja se oli muutaman viikon toisessa koneessa käytössä kunnes antoi kunnon valokaaren kotelon sisällä jokin johto runkoon vaikka oli johdot laitettu niin ettei ne ota runkoon kiinni,siihen loppui modecomin käyttö.
     
  11. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    7,490
    Kiitokset:
    745
    Pisteet:
    173
    @Kukke112
    Ollaanko siellä vielä kuulolla?

    Mainitsit tuossa ensimmäisessä viestissäsi että olet vaihtanut emolevyn masiinaan. Katsoithan tarkkaan että emon alle tulevat korokepalat ovat oikeissa kohdissaan eikä emon alle ole jäänyt ylimääräisiä korokkeita ottamaan oikosulkuja emon alapintaan? Tarkin asia koneen kokoamisessa ja emon vaihdossa. Kannattaa varmistaa jos vähänkin epäilyttää.

    Juu laitappas tilannepäivitystä kun olet powerin vaihtanut. :)
     
  12. micro2013

    micro2013 Active member

    Liittynyt:
    03.09.2012
    Viestejä:
    1,239
    Kiitokset:
    26
    Pisteet:
    58
    asrock. täytyy olla 8 pin kaapeleilla,ei toimi 4-pin kuten tuon asrockin manuaalissa sanotaan.aina kannattaisi lukaista manuaalia ennen kuin alkaa rakentelee...
     
  13. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    7,490
    Kiitokset:
    745
    Pisteet:
    173
    Sie micro2013 olet nyt hieman myöhässä, nysse meni jo. :) Eli poweri on ap:lla tilauksessa ja siinäpä hän teki palveluksen kaikille. Vakuutusyhtiöille, palokunnalle yms. Modecomilla voi heittää kuikkaa, ei tarvitse osua.

    Toki tuo on totta että manuaalin selaaminen on joskus tärkeää. Useat romppeet eivät kuitenkaan välttämättä kasaamisen kannalta vaadi sen kummempia ohjeita. Osat sopivat ainoastaan oikeisiin paikkoihin oikein päin. Mutta poikkeus vahvistaa tämänkin säännön.
     
  14. micro2013

    micro2013 Active member

    Liittynyt:
    03.09.2012
    Viestejä:
    1,239
    Kiitokset:
    26
    Pisteet:
    58
    kyllä huomasin jo eilen että powerin on tilannut,aattelin kuitenkin laittaa tuon kuvan emon manuaalista.
     
  15. Kuunmies

    Kuunmies Active member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    3,481
    Kiitokset:
    494
    Pisteet:
    93
    Eikö tossa nimenomaan lue että toimii pelkällä 4 pin liittimellä :)
    Pitää kytkeä tonne 1 ja 5 nastojen puolelle.
    Edit. Jos se lukkoklipsi on liittimen keskellä kuten muistaakseni esim tossa emossa mitä taannoin rassailin, voi laittaa liittimen siihen toiseen puoleen, eikä välttämättä toimi mene ja tiedä. No kuraa se modecom on joka tapauksessa.
     
    Viimeksi muokattu: 13.10.2015
  16. Kukke112

    Kukke112 Newbie

    Liittynyt:
    11.10.2015
    Viestejä:
    8
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Täällähän viestitellään...

    Okei, hyvä uutinen on että sain uuden virtalähteen, näköjään monen mielestä edellinen ei ollut käypä, joten onpahan nyt edes välttävä.

    Huonompi uutinen on se että uudella virtalähteellä ei ollut vaikutusta tilanteeseen. Ehkä hieman pidempään (1,5 sekuntia) pyörivä tuuletin on suurin ero. Joten v***u.

    Huomasin että tämä atx12v 8 pinninen piuha oli irrallinen ku avasin paketin. Käyttöohjeissa ei mainintaa asiasta, ainoa mihin piuhan vastakkainen, 6 pinninen liitäntä kävi, oli pcie piuha, jonka luulin vain menevän gpuhun kiinni. Niitä oli siis kaksi joten päättelin että toinen siihen ja toinen toiseen.

    Ehdotuksia?

    Voi olla että pitää kokeilla tuota emon irtiottamista ja katsoa onko alla mitään oikkareita aiheuttavaa. Kiitos vinkistä!

    Olin tosi varovainen prossun kanssa leikkiessä, mutta mitä jos sieltä kuitenkin joku pinni vinksahti. Lueskelin, että pitäisi emosta kuulua virhekoodi ääniä, mikäli vikaa on. Otin muistikammat irti, ja gpun ihan muuten vaan, ja emo vinkaisi neljä nopeaa vinkaisua, niinkuin kuuluukin sivuston mukaan. Saman sivuston mukaan jos mitään ääntä ei kuulu, mutta hyrähtää käyntiin = bad cpu. Näenkö silmällä sellaista vääntymää, koska en nähnyt mitään outoa kun katselin.

    Kiitos jos jaksatte lukea/auttaa :)
     
  17. BPVest

    BPVest Senior member

    Liittynyt:
    26.03.2010
    Viestejä:
    17,608
    Kiitokset:
    701
    Pisteet:
    173
    Irrallinen tarkottaa mitä? Tossa powerissa on sekä 1*8pin et 2*4 pin. Mitään 6 pinnistä ei emolle tungeta.
     
  18. Kuunmies

    Kuunmies Active member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    3,481
    Kiitokset:
    494
    Pisteet:
    93
    Piti vilkasta kun itsellä just tollanen poweri tossa lattialla laatikossa. Piuha jota AP meinaa on ilmeisesti toi adapteri jolla 6-pin pci-e johdon voi muuttaa pci-e 8-pin liittimeksi. Eli älä sitä tunge cpu-lisävirraksi :)
     
  19. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    7,490
    Kiitokset:
    745
    Pisteet:
    173
    @Kukke112

    Tuossa Seasonicin powerissa (käsitin että AloitusPostaaja laittoi ehdotetun virtalähteen) on kiinteät piuhat ja joissain niissä lukee cpu, ilmeisesti 4+4 pin jotka liitettynä yhteen menevät emolle tarkoitettuun paikkaansa.

    Suosittelen ottamaan sen emon kotelosta veks vaikka emolaatikon päälle. Virtakytkin powerissa off asentoon. Prossu + cooleri paikoilleen. Yksi muistikampa lähimpään paikkaan prossua. Emossasi on integroitu näytönohjain jolloin erillisnäyttis myöskin irti. Virtalähteestä emolle kiinni 24-pin liitin sekä jo mainittu 4+4 pin liitin.
    Kaikki kiintolevyt yms. irti tässä vaiheessa.

    Näillä toimenpiteillä eliminoidaan turhat muuttujat pois.

    Näyttö kiinni emon liitäntään (VGA). Kuva emon persiistä.
    Ja hakemaan jostain vga näyttöä ja piuhaa lainaksi... tämä on välillä tämmöistä...

    Virrat päälle powerin takaa kytkimestä.
    Oikosulkea emon pwr btn (power button / pwr switch) ja ground vaikka pikku meisselillä tms. jolloinka masiinan tulisi hörähtää käyntiin. (Tässä ei käy kuinkaan vaikka roplaisi vääriäkin piikkejä emolla.) Tuosta oli kuvaa viestissä #4, kelaa taaksepäin.
    Jos näytössä on herjaa ettei ole bootattavaa laitetta niin ollaan jo juonen päässä kiinni. <-- noin sen kuuluukin tehdä.

    Ja erityiseen syynäykseen ne emon alle kuuluvat korokepalat.

    edit.
    Jäädään kuulolle... :rolleyes:
     
    Viimeksi muokattu: 14.10.2015
  20. Kukke112

    Kukke112 Newbie

    Liittynyt:
    11.10.2015
    Viestejä:
    8
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Noniin ystäväiseni!

    Kiitos tuosta @Whatta Heck , tein ja luin kohta kohdalta kuten ohjeisit, näytölle ei ilmesty mitään ja psu tuuletin pyörii pari sekuntia ja se siinä. Otin emon irti ja kaikki korokkeet olivat oikeassa kohdassa ja ruuveilla kiinni, ei ylimääräistä alla. Ilmeisesti siis syy jossain näissä osissa jotka kiinni nyt ovat. Voikos emolevy olla räsä? Sen saisin vaihdettua vielä kaupassa, tietty jos tullaan siihen päätökseen että uuden aika niin voin noin 100e laittaa siihen mitä nyt siihen bujettiin ihmiset ehdottaa. Mutta kastotaan nyt mitä keksitte ;D
     
  21. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    7,490
    Kiitokset:
    745
    Pisteet:
    173
    Saattaa tosiaan olla niin että emo on tullut tiensä päähän. Noilla ohjeilla pitäisi kyllä pärähtää tulille. Jos saat vaihdettua kaupassa niin ok homma.

    Alkaa olla katoava tuo 1155 kanta. m-atx emoja löytyisi useitakin mutta normaalissa ATX koosssa rajoittaa hieman. Ei noista kannata enää satasta maksella. Hommaat vaikka ssd levyn muutamalla kympillä.

    Tuollainen nyt kuitenkin löytyisi:
    http://tietokonekauppa.fi/products/84076/Gigabyte_GA_H61M_S2PV_LGA1155

    http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4091#ov
     

Jaa tämä sivu