1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Koneen päivityksen pähkäilyä? am3/am3+

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Checo 18.06.2015.

  1. Checo

    Checo Newbie

    Liittynyt:
    18.06.2015
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Hellou

    Pitäisi tässä huikkapiljaa ilmeisesti konetta vähän päivitellä kun Fallout 4 ilmestyy piakkoin ja tuskin kovin äkäsesti tällä raudalla pyörii joten ajattelin kysäistä täältä apuja.

    Elikkäs emolevynä on tällä hetkellä M4A785TD-V-EVO joka on am3 prosessorikannalla oleva. Ja prossuna AMD Phenom x6 1055T. Käykö siihen am3+ prosessorit vai pitääkö (kannattaako edes) kaivella vanhaa rautaa am3 kannalla jostakin? En oikein pelaile muita tehoja vaativia pelejä (noh civ5), joten emon päivitys tuntuisi turhalle rahan haaskuulle.

    Näytönohjain on amd:n hd5770 johon olen ollut erittäin tyytyväinen, mutta ilmeisesti sekin pitäisi päivittää. Tarvitsisin vastaavan nykypäivään eli hinta-laatu-suhteella paras mahdollinen kortti. Hintaluokka max 150e. Mitään en näistä oikein tajua, mutta ilmeisesti nykypäivän kortitkin menisi heittämällä kiinni nykyiseen emolevyyni kunhan katsoo että powerissa riittää tenkua.

    Vielä viimeiseksi, onko windowssin siirrossa jotakin poppaskonsteja vai asentuuko se suoraan uudelle kiintolevylle? Kone on itsekasaamani ja windows on ilmeisesti retail-versio. Muistelen jostakin lukemani että Wintoosat on windows per kone ja jos uusin kiintolevyn, mahdollisesti emolevyn ja näytönohjaimen niin sehän on uusi kone. Uuden ssd:n tilailen jokatapauksessa tässä lähiaikoina, mihin asentuu windows.

    ps. En oikein tiennyt kummalle puolelle laittasin kysymykseni joten laitoin rautapuolelle. Olennaisin boldattu.
     
  2.  
  3. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    10,845
    Kiitokset:
    2,465
    Pisteet:
    223
  4. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    7,490
    Kiitokset:
    745
    Pisteet:
    173
    Ei käy am3+ prossut emollesi. Am3+ emot syövät kyllä am3 prossuja. Kyllä tuolla prossullasi menee vielä jonkin aikaa.

    wwallu tuossa edempänä vihjaisikin että mikäköhän mahtaa olla powerina?
     
  5. BPVest

    BPVest Senior member

    Liittynyt:
    26.03.2010
    Viestejä:
    17,608
    Kiitokset:
    701
    Pisteet:
    173
    Voihan tohon emoon riskillä kokeilla FX-8320 prossua esim, toimivuus kaikkee muuta ku taattu.

    Näyttistä iteki ekana päivittäsin.
     
  6. Kuunmies

    Kuunmies Active member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    3,487
    Kiitokset:
    494
    Pisteet:
    93
    Toisaaltaan eikös se peli julkaista vasta joskus loppuvuodesta. Kannattaisiko odotella vielä hetki ja katsoa hinnat myöhemmin, jos et muihin hommeleihin lisää tehoja kaipaa?
     
    Whatta Heck kiitti tästä.
  7. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    7,490
    Kiitokset:
    745
    Pisteet:
    173
    Vest, aika rohkea veto. Joku beta-bios? En oikein ohjailisi tuollaisiin kikkailuihin. Sama laittaa uudempaa lankkua alle ja modernimpaa kiveä päälle.

    edit...
    Ja se virtalähde sitten huoh.. joskos jaksaisi pyöritellä ehdotettua näyttistä.
     
    Viimeksi muokattu: 18.06.2015
  8. BPVest

    BPVest Senior member

    Liittynyt:
    26.03.2010
    Viestejä:
    17,608
    Kiitokset:
    701
    Pisteet:
    173
    Rohkee veto joo, mut prossuväylän ja prossukannan puolesta toimii. Sikäli mahdollista et vois toimia. Mitään virallista tukee ei oo et omillaan on joka tapauksessa. Siks en kokeilis mut rautapuolen estettä toimimiselle ei oo.
     
  9. Checo

    Checo Newbie

    Liittynyt:
    18.06.2015
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Jotakin tuon tyylistä lueskelinkin joskus, että kikkailemalla menis am3+ prossu. Kikkailemaan jos lähtee niin on sama sitten rueta kellottamaan. Eli ei mulle.

    Vanhoista sähköposteista näköjään löyty powerinkin malli eli tämmöinen.
    http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16817139003

    Elikkäs ei taida oikein jaksaa r9 290x cu:ta jaksaa pyöritellä. Mikäli oikein kuuklailin niin vetää jopa yli 400w.
    https://www.techpowerup.com/reviews/ASUS/R9_290X_Direct_Cu_II_OC/22.html

    Sillä tässä ollaankin ajoissa niin kerkiää rauhassa suunnitella. :)
     
  10. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    10,845
    Kiitokset:
    2,465
    Pisteet:
    223
    Kovat ovat kyllä kulutushuiput tuossa lapussa. Joko Asuksella meni vähän kellottelut pieleen tai mittalaitteissa häikkää. Tosin tuo tarjous-290x on kellottamaton versio, joten wattien puolesta tuo powerisi taitanee riittää.
     
  11. Checo

    Checo Newbie

    Liittynyt:
    18.06.2015
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Jaa se oli joku kellotettu versio. aika tiukillehan tuo poweri näyttäs vievän.

    Ehkäpä pitäidyn siis nykyisessä kokoonpanossa ja vaihdan vain näytönohjaimen (+ssd), jos kerta tuolla prossulla vielä potkii.

    Löyty hyvä sivu vertailla nuita kulutuslukemia, tuolla väittää kulutuslukemiks 300w tuolle (melkein?) samalle kortille.
    http://www.hwcompare.com/16286/radeon-hd-5770-vs-radeon-r9-290/

    Seuraavaks pitääkin pähkäillä mahtaako poweri riittää, paljonko prossu haukkaa jne. Onkos näille jotain tarkkailuohjelmaa?
    Vai ostelenko jotain vähemmän kuluttavaa korttia. Ei kiinnostas kyllä poweria enää kasvattaa kun tuo vanhakin tuntuu olevan aika lämpöpatteri rasituksessa.
     
  12. jartar

    jartar Senior member

    Liittynyt:
    07.04.2004
    Viestejä:
    8,394
    Kiitokset:
    103
    Pisteet:
    143
    No ei todellakaan potki 2,8Ghz Phenom X6 prossulla. On ihan tajuton pullonkaula 290x prossulle. Ihmettelen minne on unohtuneet tasapainoiset kokoonpanot. Ihan sama kuinka heikko prossu on kyseessä niin kaveriksi sille ehdotetaan kovan luokan näyttiksiä. Ei muuta kuin reilu 300 euroa näyttikseen mistä saa vain murto osan tehoa ulos. Kivaa on "auttajien" rahaa polttaa kun ei ole omat rahat kyseessä...
     
  13. BPVest

    BPVest Senior member

    Liittynyt:
    26.03.2010
    Viestejä:
    17,608
    Kiitokset:
    701
    Pisteet:
    173
    Powerin vaihtasin joka tapauksessa koska nykynen poweri on melko vanha. Uuden powerin voi siirtää seuraavaanki systeemiin hyvin.

    Ei oo kummonenkaan pullonkaula. Nykysin näyttis ratkasee suurimman osan ja melkein mikä vaan prossu kelpaa nopeelleki näyttikselle. Muutama prossupainotteinen voi ollaki pullonkaula, mut yleensä ne pelit on muutenki sen verran surkeita ettei niitä kantsi pelata (DayZ, Skyrim jne).

    R9 290X:a suositellaan koska ylivoimasesti paras hintalaatusuhde nykysistä näyttiksistä.
     
  14. ajaJako

    ajaJako Active member

    Liittynyt:
    31.10.2011
    Viestejä:
    3,872
    Kiitokset:
    330
    Pisteet:
    93
    Tässä tapauksessa olisin huolestuneempi siitä onko poverissa todella vain yksi (1) 6-pin PCI-E johto , jos , menee turhan tiukaksi yrittää kikkailla adaptereilla molex-liittimistä 8-pin ( 150W) virtaa , jonka tuo R9-290X tarvitsee

    Tämä6+6 -pinninen saattais jollain toimia , mutta muistit ja väylät on kaposet , eikä ne vuosien mittaan avarru
    http://www.systemastore.fi/product_info.php?products_id=119728

    Ps rahalla saa hiljaisia ja viileitä ns semipassiivisia powereita, tuo on ratkaistavissa oleva ongelma
     
  15. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    7,490
    Kiitokset:
    745
    Pisteet:
    173
    Nyt täytyy sanoa että olin aikas pihalla noista prossukannoista. Eikös noissa ollut joku paksuus ero kiven kannoissa eli piikeissä? Mutta hieman päätä raavittuani hoksasin erään wanhan ketjun jossa mainittiin sopivuus kuitenkin. Olikos joku m4a89gtd pro... en muista niin tarkkaan niin sille olisi mennyt fx 83xx vai oliko kuitenkin Bulldozer? Olisi vain pitänyt laittaa beta-bios joka olisi nostellut voltit älyttömiin lukemiin. Taisi olla jäsen Jartar kun oli asiasta juttua. Noh, tästä on jo aikaa.
     
    Viimeksi muokattu: 19.06.2015
  16. BPVest

    BPVest Senior member

    Liittynyt:
    26.03.2010
    Viestejä:
    17,608
    Kiitokset:
    701
    Pisteet:
    173
    Osaan AM3 emoista saa Beta biosilla AM3+ prossuja mut esim virransäästöt ei toimi. Tosin aiemminki nähty et on aika sama tarjooko AMD prossujen sopivuutta vanhoihin kantoihin, emovalmistajat ei kuitenkaan lupaa.
     
    Whatta Heck kiitti tästä.
  17. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    7,490
    Kiitokset:
    745
    Pisteet:
    173
    Jep. juurikin näin.
     
  18. jartar

    jartar Senior member

    Liittynyt:
    07.04.2004
    Viestejä:
    8,394
    Kiitokset:
    103
    Pisteet:
    143
    Näyttis on pitkän aikaa merkannut enemmän kuin prossu. Kuitenkin sinäkin olet kauan aikaa neuvonut, että Phenom prossut ovat hyviä pelaamiseen kellotettuna. 2.8Ghz phenomin kohdalla puhutaan yli 5 vuotta vanhasta prossusta joka ei edes julkaisuhetkellä ollut erityisen tehokas vakiokelloilla. Hyvän kellotuspotentiaalin vuoksi sitä ostettiin julkaisuhetkellä. Jos yli neljästä ytimestä ei ole hyötyä niin ollaan tehoissa tasoissa yli 6 vuotta vanhojen AMD prossujen kanssa.

    Sitä ei kukaan kiellä onko 290x näyttiksessä hyvä hinta-laatu suhde. On kuitenkin täysin eri asia suositella esim. 150€ näyttistä missä on hyvä hinta-laatu suhde tai 300€ näyttistä missä on hyvä hinta-laatu suhde. 300 euroa on todella paljon rahaa näyttiksestä jolloin sen suosittelu on erittäin kyseenalaista kun TIETÄÄ prossun olevan suuren luokan pullonkaula.
     
  19. BPVest

    BPVest Senior member

    Liittynyt:
    26.03.2010
    Viestejä:
    17,608
    Kiitokset:
    701
    Pisteet:
    173
    Edelleen, millä perusteella prossu olis paha pullonkaula? Mitä prossua suositellaan uutena vs onko prossu käyttökelponen, noi on ihan eri asioita. Eihän kukaan nykysin suosittele jotain LGA1156 prossua, vaikka ne oliski käyttökelposia.

    Prossu pullonkaula? Ekana pitää muistaa et tossa on turbo, joten se vastaa kohtuuhyvin Phenom II x4 955:tta ilman kellotuksia. Toiseks pitäis löytää peli (pelejä) jotka ei toimi R9 290X näyttiksellä kunnolla ees low asetuksilla. Sillon tiedetään et prossu on pullonkaula. Käytännössä näyttöasetusten nosto ei vaikuta juuri mitään muuhun ku näyttikseen, joten jos prossu riittää low asetuksilla, sillon ultra asetuksillaki pullonkaula tulee näyttiksestä. Tollaset pelit on aika vähissä. Kantsii muistaa et sivujen benchmarkeissa yritetään saada eroja aikaan vaikka väkisin.

    Oletuksena näyttö on 60Hz ja sillon prossu ei oo paha pullonkaula pl muutama roskapeli.

    Vähävirtasempi vaihtoehto olis http://www.systemastore.fi/product_info.php?cPath=1_22_541&products_id=119728 mut noilla hinnoilla ottasin iteki R9 290X. On se hinta vaan kova.
     
  20. jartar

    jartar Senior member

    Liittynyt:
    07.04.2004
    Viestejä:
    8,394
    Kiitokset:
    103
    Pisteet:
    143
    Se ei ole yhtään eri asia. Ei mistään prossusta tule sillä parempaa, että ei omista tehokkaampaa ja rahaa ei ole käytettävissä. Tällä foorumilla ei ole ennen nykyistä villitystä suositeltu epätasapainossa olevia kokoonpanoa siksi, että 300 eurolla saa tehonäyttiksen.
    Se, että valmistajat hinnoittelevat tuotteet huonosti ei tee 300 euron näyttiksestä halpaa. 300 euroa on ihan yhtä suuri summa rahaa riippumatta siitä mitä 290x kortti maksaa. Järjen käyttö on todellakin loppunut tällä foorumilla kun ei niin huono prossua ole ettei sille joku suosittele kaveriksi 300 euron näyttistä.
     
  21. BPVest

    BPVest Senior member

    Liittynyt:
    26.03.2010
    Viestejä:
    17,608
    Kiitokset:
    701
    Pisteet:
    173
    Kokoonpano on jo valmiina, prossun uusiminen vaatis reippaasti yli 300 euroo.

    Johtuu ehkä siitä et toi näyttis on tän hetken ylivoimasesti järkevin näyttis hommata? Esitäkkö paremman vaihtoehdon?

    150 eurolla järkevin näyttis on ehkä 750Ti, jossa ei mitään järkee sillä hinnalla.

    200 eurolla ei saa enää mitään järkevää koska 280 tarjoukset loppu. 280 kustantaa jotain 230 euroo. 285:n sais 200 euroon sentään mut vaan 2 gigan muistilla.

    Siihen 80 euroo lisää tarkottaa et saa todellisen huippunäyttiksen. R9 290X sattuu oleen tän hetken ylivoimasesti järkevin näyttis joten se kantsii hommata (hintaa kattoen tietty).

    Ohan se mut edelleenki: hintalaatusuhteelta mikään näyttis ei pääse ees lähelle. Jos itellä olis toi prossu ja hommaisin uutta näyttistä, hankkisin ilman muuta ton R9 290X:n. Prossu ei pahakaan pullonkaula ja toi tarjous ny vaan sattuu oleen ylivoimanen.

    Edelleenki voit esittää parempaa vaihtoehtoo.

    Koska prossuun ei kosketa, näyttikseen voi pistää yli 150.
     

Jaa tämä sivu