Ylijännitesuoja maadoittamattomaan pistorasiaan

Viestiketju Vapaata keskustelua -osiossa. Ketjun avasi mahtavaa 18.06.2008.

  1. mahtavaa

    mahtavaa Member

    Liittynyt:
    28.05.2008
    Viestejä:
    8
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Uusi kone tulossa, mutta en uskalla seinään kytkeä ennen kunnollista ylijännitesuojaa, koska talon ikivanhan sähköjärjestelmän takia on poksahdellut kone parikin kertaa. Huomasin tossa vaan kaikkien huoneessa olevien pistorasioiden olevan ilman maadoitusta ja kuulin ettei noi ylijännitesuojat auta yhtään maadoittamattomissa pistorasioissa. Eli mahtaako olla mitään tapaa nyt sitten suojata konetta ylijännitteeltä ilman mitään 50e virityksiä?

    http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=5592
    ^
    |
    Olis melko halpa ja hyväksi todettu suoja, mutta jos ei kerran toimi ilman maadoitettua pistorasiaa niin mitäs tässä nyt sitten pitäis tehdä?
     
  2.  
  3. sam49

    sam49 Regular member

    Liittynyt:
    22.05.2004
    Viestejä:
    251
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    26
    Paras ratkaisu on vaihdattaa sähkömiehellä pistorasia maadoitetuksi. Samalla kannattaa asennuttaa ainakin neliosainen rasia. Suomen systeemiin saa rasioita, joissa on paikka yhdelle, kahdelle tai neljälle pistokkeelle. Jos äiti/vaimo sallii, kannattaa asennuttaa useampia tällaisia nelipaikkaisia rasioita. Juttu voi olla yllättävän kallis, koska maadoituslanka joudutaan vetämään entisten kahden langan lisäksi tai koko kaapeli joudutaan uusimaan. Kannattaa kysyä, saisiko samalla tietokoneelle kokonaan oman sulakkeen (ryhmän). Jos tietokoneen kanssa on paljon eri laitteita, äänentoistoa, yms. suosittelen myös maavuotosuojan asennuttamista. Se suojaa aika hyvin ihmistä sähköiskuilta.

    Toinen ratkaisu on asennuttaa maadoitettu rasia niin, että siitä on oma maadoitus vesijohtoon. Tämä riippuu siitä, missä rasia ja vesijohto ovat. Monissa taloissa vesijohdot ovat muovia, jolloin tämä ei onnistu lainkaan.

    Kolmas ja halvin ratkaisu on asennuttaa rasia ns. nollaustekniikalla, mutta tämä on käsittääkseni nykyään kielletty ja alunperinkin huono ratkaisu. Jos tällainen tehdään, maavastukset, yms. turvallisuusjutut pitää mitata ja kokeilla, muuten koko viritys on vaarallinen. Suomessa kotisähköasennukset tehtiin jonnekin 1990-luvulle asti ns. kaksilankatekniikalla, nolla ja vaihe. Sitten huomattiin, että ulkomainen kolmilankatekniikka oli paljon turvallisempi ja parempi: suojamaa, nolla ja vaihe. Kolmivaihesähkö tulee isompiin huoneistoihin ja omakotitaloihin, mutta se erotetaan yksivaiheiseksi jo sähkökeskuksessa.

    Periaatteessa om mahdollista hankkia kaksinapainen ylijännitesuoja, mutta niitä ei ilmeisesti myydä kotikäyttöön. Yksi ratkaisu on asennuttaa talon tai huoneiston sähkökeskukseen (sulaketauluun) ylijännitesuojat. Tämä kannattaa varsinkin maaseudulla, mutta on jostain syystä aika kallis homma. Itse ylijännitesuoja, varistori on muutaman euron hintainen.

    Yksi vaihtoehto, ehkä kätevin, on hankkia kannettava kone, jossa on kaksinapainen liitäntä sähköverkkoon, jos sellaisia on markkinoilla. En tunne Suomen oloja, asun muualla, eikä minulla ole Suomen asennusoikeuksia.
     
  4. LaLLi80

    LaLLi80 Senior member

    Liittynyt:
    23.11.2003
    Viestejä:
    5,010
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    116
    Hyviä neuvoja tuli paljon. Mietin vaan onnistuiskohan jos väliin kytkis UPS:n. Ne ei käsittääkseni päästä mitään sähkö "suoraan" läpi vaan kaikki generoidaan piireillä ja varmistetaan akuilla. En vain tiedä jaksaako ne mitään pelikonetta pitää elossa 5s kauempaa. :)

    Käytetyn UPS:n vois saada halvalla, mutta siihen joutuisi vaihtaa akut.
     
  5. sam49

    sam49 Regular member

    Liittynyt:
    22.05.2004
    Viestejä:
    251
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    26
    UPSeja on hyvin erilaisia. Melkein kaikki ovat syötön vaihtavaa tyyppiä, eli vasta kun verkosta loppuu sähkö, kytketään akkupuoli eli vaihtosuuntaaja käyttöön. Ylijännitesuojaus on aika heikko. Kytkentäaika on luokkaa 5 ms. Tässä yksi esimerkki: jatkuva teho 500 VA / 300 W, huipputehoa ei mainita, mutta se on tyypillisesti 20 % enemmän muutaman kymmenen sekunnin ajan, akku 12 V 5 Ah, siis aika pieni, toiminta-aika täydellä kuormalla 3 minuuttia, eli ehtii sammuttaa tietokoneen, paino 3.34 kg, ulkomitat 280 x 180 x 115 mm. Tietokoneen ohjausliitäntä on USB. Ylijännitesuojaus varistoreilla, 476 joulea toistuvasti. Liitäntä maadoitettuun 10 A rasiaan. Tämä on halvimpia UPSeja.

    Akku on tavallinen umpinainen lyijyakku, syväpurkauksen kestävää tyyppiä. Tavalliseen tietokoneeseen saa suoraan 12 V toimivan tehonlähteen, mutta vain 250 W tehoisena. Tämä olisi hyvä akun ja automaattilataajan kanssa.

    Parempi olisi täydellinen erotusmuuntaja, mutta se on iso ja sen joutuu teettämään. Ei siis säästömuuntaja.

    Jonkinlainen hätäratkaisu on kytkeä 240/400 V systeemin tarkoitettu varistori välijohtoon nollan ja vaiheen väliin. Sen pitäisi olla erillisessä palamattomasta eristeaineesta tehdyssä laatikossa. Varistori sananmukaisesti räjähtää ylijännitteestä, joten sitä ei saa jättää näkyville eikä niin, että siitä saa rikkinäisenä sähköiskun. Sille pitää myös jättää tilaa räjähtää. Räjähdys ei sinällään ole ihmeellinen, pieni paukahdus ja vähän savua. Puhelimissa käytettävää kaasupurkaussuojaa ei voi käyttää sähköverkossa, koska se ei kerran sytyttyään todennäköisesti sammu ennenkuin sulake palaa.

    Ukkosen tai sähköverkon piikkijännitteet ovat usein puhelinverkon, lähiverkon, televisioantennin, yms. ja sähköverkon maan välisiä. Tämä ei suojaa yhtään niiltä, koska yhteinen maapiste puuttuu.

    Siis, jos saat jonkun sähköhommia todella osaavan vaihtamaan rasian maadoitetuksi (nollatuksi), niin se olisi paras ratkaisu. Asennus pitää tarkistusmitata, koska se voi muuten olla hengenvaarallinen. Voi käydä niinkin, että sen joutuu purkamaan pois, jos maadoitus ei ole riittävän hyvä. Sitten tähän maadoitettuun rasiaan ylijännitesuojilla varustettu jatkojohto, jonka maadoituksen kautta tulevat kaikki muut johdot, eli puhelin, äänentoistoliitännät ja TV-antenni.

    Smallprint: En ota vastuuta näiden tietojen mukaan toimimisesta.

    Lisäys: Muistaakseni Suomessa on sääntö, jonka mukaan kaikkien samassa huoneessa olevien rasioiden pitää olla maadoitettuja, jos yksikin rasia on maadoitettu.
     
    Viimeksi muokattu: 29.06.2008

Jaa tämä sivu