Ostin tuollaisen Linksys WRT54GC wlan reitittimen. Niin kysymys kuuluu miten tehokkaita noissa reittimissä yleensä on ne omat antennisa? Monta dBi? Eli jos ostan lisäksi/tilalle vaikka 5dBi antennin nii lisääntykö kantama parilla metrillä vai enempi? Onkos olemassa mitään haaroittimia joka haaroitta sen yhden antenni liitännän kahdeksi?
Jos antenni on normaali "piiska"-antenni, on sen antennivahvistus noin 2 dBi:n luokkaa. Jos vaihdat tilalle suuntaavamman antennin, esim 10 dBi:n vahvistuksella kasvaa kantama kyllä reilusti. 12 dBi:n antenneilla (molemmissa päissä samanlaiset 12 dBi:n antennit)on Suomessakin saatu yli 700m kantamalla 100% toimiva 11MBs yhteys. Siis esim. mainitsemallasi noin 5dBi:n antennilla kantama lisääntyy luultavasi kymmeniä metrejä, mikäli se on tehty hyvin. Jos se on tehty huonosti (impedanssisovitushäviöitä) niin saattaa jopa huonontua. Yleensä laitevalmistajat ovat tehneet kierosti ja käyttäneet erikoisia liittimiä, jotta tavalliset pulliaiset eivät pystyisi vaihtamaan omia antenneja. Itse olen nähnyt käytettävän ainakin Reversed SMA-liitintä ja joitakin muitakin erikoisia liitinkummajaisia. Tosin tuon reversed SMA:n saa tehtyä kun hommaa sekä uros että naarasliittimen jotka juotetaan kaapeliin ja vaihtaa liittimien keskijohtimet keskenään. Jos käyttää haaroitinta tulee sen olla suunniteltu kyseiseen käyttöön. Mikään tavallinen T-haaroitin ei käy, sillä impedanssisovitus menee keturalleen. Antennikaapelit ja antennit ovat yleensä sovitettu 50 ohmiin, joten jos kaksi 50 ohmista kytkee rinnan täytyy se sovittaa 50 ohmin tuloon laittamalla 35 ohminen lambda/4 pituinen siirtolinja siihen väliin. Jos käyttää tällaisessa haaroittimessa tilapäisesti vain yhtä antennia tulee toisessa liittimessä olla 50 ohmin päätevastus. Saattaahan noita oikein sovitettuja haaroittimia ollakin tarjolla valmiina, mutta hinnoista en tiedä. Itse tekemällä onnistuu ihan hyvin kun on vain huolellinen. Katoppa vaikka seuraava linkki: http://www.saunalahti.fi/elepal/antennit.html yllä olevassa linkissä on paljon asiaa WLAN-lisäantenneista. Halvimmillaan tuollaisen noin 10dBi:n antennin tekee kahdesta pellinpalasta, parista muoviruuvista ja N-liittimestä. Itse tehdessä tosin hienoviritys pitää tehdä vain kokeilemalla, sillä sovituksen mittaamiseen tarvitaan piirianalysaattori.
Miten tarkkoja nuo suunta antennit ovat saako siinä olla esim. betoni seiniä välissä? Tuollaisen ympärisäteilevan antennin arvelin ostaaa. Osaatko sanoa tekeekö tuolla mitään? Eli tuo tulisi wlan reittimeen ja toisessa koneessa on usb wlan palikka. http://www1.smartit.fi/scripts/DBMNet.dll?TuoteTiedot?TUOTEID=148464&V=2 Entäs miten nuo ulkoantennit käytetäänkö niissä pakostaki jotakin haaroittimia vai säteileekö se sieltä ulkoa miten hyvin sisälle? Jos oikein ovela olisi nii vetäisi vaikka katolle sen antennin niin säteilisikö se sieltä hyvin? tuleeko peltikaton kans ongelmia?
Wlanin taajuus n. 2,4GHz on sellainen, että se ei läpäise kovin hyvin rakennusten seiniä. Se on tarkoitettukin lähinnä vain sisäkäyttöön. Käytännössä maksimikantama erilaisissa tilanteissa on vain kokeiltava. Ei sitä muuten tiedä. Joissakin ympäristöissä yhteys toimii paljon helpommin kuin toisissa. Tiedän eräänkin tapauksen, jossa ei saatu wlania toimimaan noin 300m pähään kun välillä oli iso rakennus esteenä. Ei auttanut vähähäviöiset kaapelit + suuntaavat antennitkaan. Sitten taas tuossa Marskan esimerkissä täysi yhteys saatiin 700m päähän. Jos haluaa haaroittaa sisälle oman antennin katolla olevan lisäksi, niin kyllähän sekin onnistuu. Silloin vain kannattaa miettiä mikä on tehonjakosuhde ulko- ja sisäantennien välillä, varsinkin kun ulkoantennille aiheutuu kaapelista jonkin verran häviöitä. -iec