Uusi kone alkanut temppuilemaan ja jakelee jatkuvasti tätä BSOD viestiä: SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION win32kfull.sys Tietokoneen specsit: Windows 11 ROG STIX B550-F GAMING Ryzen 7 5800X 32GB FURY RENEGADE DDR4 3600MHz Bitfenix 650W 80+ GOLD RTX 3060 12GT Kone kasattu Jimmssillä ja hyödynnetty ainoastaan näytönohjain vanhasta kokoonpanosta.
Koita ainakin näitä: 1. Paina Win+X ja avaa Laitehallinta Eihän listalla ole mitään merkattuna keltaisella kolmiolla? Jos on, niin joltain laitteelta puuttuu oikea laiteajuri. Muista ensin poistaa vanha ajuri, ennen uuden ajurin asentamista. Huom. Jos ongelma alkoi esim. tietyn näytönohjain ajurin/ohjelmiston päivityksen jälkeen kannattaa sille yrittää asentaa vanhempi ajuri. 2. Paina Win+I ja varmista että Windows Updatessa ei ole mitään päivitystä kesken. 3, Paina Win ja kirjoita "cmd". Avaa Komentokehoite käyttämällä valintaa Suorita järjestelmänvalvojana. Ensin suorita komento ( ref ) DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth Sen jälkeen suoritetaan järjestelmätiedostojen tarkistustyökalu kirjoittamalla komento: sfc /scannow 4. Tuon jälkeen samaisessa komentokehoite-ikkunassa tarkastetaan levyasemavirheet komennolla: chkdsk /f C: 5. Tarkista ettei koneessa ole ongelmia muistin kanssa.( ref ) Paina Win (Avaa käynnistä-valikko) ja etsi sovellus "Windowsin muistin diagnostiikka". Käynnistä uudestaan ja anna sen suorittaa täysi tarkastus (F1 nappi). Kun tuo toiminto on valmis, jatka painamalla Esc. 6. Myös Windowsin omaa Tukipyyntö-sovellusta voi kokeilla. Paina Win ja etsi sovellus "Tukipyyntö" Kirjoita tuon hakukenttään "BSOD-virheen vianmääritys" ja toimi ohjeiden mukaan.
Edelleen jatkaa temppuilua. Nyt tarjoillut useasti: SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION (BSOD) Google antaa tiedoksi, että jotain ajureihin viittaavaa mutta ei oikein oma ymmärrys riitä.
Lataa bluescreenview. Aukaise se, laajenna koko näytölle, ota kuvankaappaus ja liitä se tänne. https://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html
Formatoin koneen ja ei ole antanut BSOD. Pelit kuitenkin kertakaikkiaan vaan sulkeutuu tai antaa jonkun pelin oman errorin. Planet Zoo, Disney Dreamlight Valley, Cities: Skylines. Onko kertakaikkiaan mahdollista, että Windows 11 ei sovellu mihinkään? Tulee mieleen, että ei tuossa ole mahdollisuutena kuin soveltuvuusongelmat kerta BSOD ei tule. Pelit ladattu suoraan Steam kautta ja siinä ei taida olla edes mahdollisuutta valita erikseen käyttöjärjestelmää. Hermot menee kun itse siirtynyt lopullisesti Mac käyttäjäksi vuosi sitten ja jättänyt nämä BSOD hirmut taakse, silti joutuu yrittää auttamaan puolisoa.
Pelataanko myös Steamin kautta? Siihen (Steamiin) on oletettavasti liuta päivityksiä asennettava tai masennettava uudelleen. T: Vesku
Näytti olevan ajantasalla päivitykset. Kaatuu ilmeisesti 5-10min välein ilman mitään BSOD. (kaatumisen yhteydessä tulee siis joku pelin oma ikkuna / error tai ei mitään). Kone toimii täysin normaalisti, pelit ei vaan toimi.
Aukaise komentokehote järjestelmänvalvojana ja suorita seuraavat komennot. Voit kopioida ja liittää hiirellä kummatkin kerralla, ei tarvitse erikseen. cd c:\ dir *.dmp /p /s >> c:\crashfiles.txt Odota hetki ja kun: "c:\>" ilmestyy näkyviin, löydät crashfiles tekstitiedoston C:n juuresta. Liitä sen sisältö tänne. Mitä pelaamiseen tulee, niin Windows 11 on itsellä toiminut ihan yhtä hyvin kuin seiska tai kymppi. Eikä kertomasi kaltaiset kaatumiset johdu siitä, että Windows 11 olisi huono pelien kanssa. Varsinkin kun nuo pelit on suht uusia.
Muistit oli vialliset, emolevy ei tukenut 4x8GB kampaa vaan olivat Jimmssillä vaihtaneet 2x16GB tilalle ja oli alkanut toimimaan. Äärimmäisen erikoista, mutta näin tällä kertaa.
On ollut vähän muuta touhua, niin jäi kokonaan ton lokin katsominen, mutta eipä siellä mitään erikoista näykään. Hyvä, että asia on selvinnyt.
Joo kiinnitin huomiota myös, että olivat itseasiassa vaihtaneet kaikki muistit ja myös prossun. Eli asia ei olisi kyllä kovin helpolla selvinnyt itse tutkien. Nyt on toiminut arviolta n. 10h ilman kaatumista.
Juh cpu ongelmat on varsinkin hyvin vaikea paikallistaa. Niistä kun ei yleensä jää mitään siihen viittaava jälkeä mihinkään. Jotain stressitestiä voi toki kokeilla missä vain cpu:ta rasitetaan, mutta siinä ei voi lopulta olla täysin varma, että juuri cpu on ongelma kun kone voi kaatua ihan vain siitä syystä, että sitä rasitetaan, varsinkin jos ongelma on epäsäännöllinen ja antaa erilaisia virheilmoituksia. Varmimmin tuon voi testata vain toisella koneella. Muisteissa testaaminen on vähän helpompaa, kun muistien virheitä voi testata, mutta ei ne testitkään aina aukottomia ole, vaan joskus voi mennä läpi viattomana vialliset muistit. Tuo crashfiles komento on siinä mielessä kätevä, jos ei tule bluesreenejä, kun sillä näkee helposti kaikki muut(kin) kaatumiset. Syitä sillä ei tokikaan saa selville, vain sen, että jotkin asiat kaatuu, mutta helpottaa monesti jäljille pääsemistä.