1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Vanhan kotitetterisarjan kajarit uuteen vahvariin? (ratkaistu)

Viestiketju Kotiteatterin äänentoisto -osiossa. Ketjun avasi Aeonne 09.12.2013.

 1. Aeonne

  Aeonne Member

  Liittynyt:
  22.12.2012
  Viestejä:
  35
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Hei.

  Tuossa mietin onko mahdollista kytkeä vanhasta kotiteatterisarjasta kaiuttimia uuteen vahvistimeen mitenkään jos näissä kajareissa on nämä kotiteatterisarjan DVD-soittimen/vahvistimen omat liitännät? Voiko nämä liittimet vaikka purkaa tai johtoja katkaista ja kuoria sitä lankaa näkyviin sieltä ja sitten kytkeä erikseen ostettuun vahvistimeen?

  Kajarit kun hyvät ja toimivat vaan itse lootassa ei ole kuin tasan yksi SCART noiden kaiuttimien omien paikkojen lisäksi joten sitä ei kauheasti erilaisiin moderneihin laitteisiin enää liitetä.

  Tällä hetkellä tulee pelikonsolin äänet telkun kautta johdolla, missä 3,5mm liitäntä kiinni kuulokepaikassa ja toisessa päässä RCA-liittimet, jotka puolestaan kiinni SCART-adapterissä. Käsittääkseni ääni tulee tuolla systeemillä vain stereona vaikka lootasta olisikin Dolby Surround valittuna.

  Vaihtoehtona mietin jotain muunninta, joka muuntaisi pelilaitteesta tulevan optisen piuhan kautta tulevan digitaalisen signaalin analogiseksi ja sen saisin taas kytkettyä tuolla SCART-mutikalla tuohon vanhaan vahvariin.

  En tosiaan näiden asioiden asiantuntija ole joten apu ja neuvot olisi paikallaan.
  Mikä mahtaisi olla paras keino ja mikä onnistuu ja mikä ei?
   
  Viimeksi muokattu: 09.12.2013
 2.  
 3. wipe2000

  wipe2000 Senior member

  Liittynyt:
  05.08.2002
  Viestejä:
  6,109
  Kiitokset:
  5
  Pisteet:
  118
  Kajareiden johdon voi tosiaan vaan kuoria esiin ja tunkea uuden vahvarin kaiutinliittimiin - olettaen että uudessa kyseessä on suunnilleen vakiotyyppiset kajarit eikä uuden vahvarin mukana jo tullut kajareita tai siinä on liittimit kaksille kajareille. (Useammatkin kajarit voi kytkeä samoihin liittimiin, mutta siinä pitää hieman tutustua mitä mikin laite kestää ja kuormittaa toisiaan sekä mitä liittämisellä tavoitellaan.)

  Tuosta ei täysin selvinnyt, miksi se uusi vahvari on tulossa kuvioihin - onko ongelma toi surround, pitääkö vahvariin saada useampia laitteita kiinni (ja miten monta?) vai vielä muutakin?

  RCA-liitinparin kautta voi siirtää analogisen Dolby Surroundin, jossa etu- ja takakanavien erottelu on melkoisen huono, muttei digitaalista, jossa kanavat ovat täysin erillisiä. Telkan kuulokeliitin tosiaan luultavasti hukkaa surroundin kokonaan, mutta optisellakaan adapterilla ei kuitenkaan päästä kovin hyvään surround-tulokseen. Surround tietysti vaatii myös vähintään kolmannen kaiuttimen, käytännössä melkeinpä 4-5.

  En tiedä budjetistasi tai muista tarpeista, mutta uuden kohtalaisen laadukkaan a/v-vahvarin osto olisi luultavasti ainakin yksi helpoimmista tavoista hoitaa kytkennät siististi vielä myös laitteiden lisääntyessä.
   
 4. Aeonne

  Aeonne Member

  Liittynyt:
  22.12.2012
  Viestejä:
  35
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Kun tuli tuo PS4 hankittua niin siitä ei taida tuota ääntä erikseen ulos saada kuin HDMI:n tai optisen kaapelin kautta ja kun toi HDMI menee jo telkkaan niin ääni pitäisi saada tuota optista liitäntää käyttäen sitten kotiteatteriin, mikä ei tuolla nykyvahvarilla onnistu. Ja kuten mainittu niin nykyvirityksellähän se ääni ei surroundina tule.
  Vielä ei kajareiden lisäksi muuta liitettävää ole paitsi mahdollisesti pienempi mediasoitin ihan vaan musan kuunteluun olkkarissa.

  Lähdin kyllä ihan suoraan hinnan mukaan näitä katsomaan ja tämä ekana osui silmään: http://www.gigantti.fi/product/tv-ja-aani/vahvistimet/VSX323K/pioneer-5-1-viritinvahvistin-vsx-323-k-musta

  Vaikka halvimmasta päästä onkin niin en uskoisi tuon nyt ainakaan kehnompi oelvan kuin vakio kotitetterisarjan laite ellen sitten ole täysin pihalla näistäkin asioista. Muutenhan tuohon näyttäisi voivan saada noi kajarit kiinni juurikin siten että noi vakioliittimet veks ja piuhaa kuorimalla esiin. En tosin tiedä, miten subwooerin saisi kiinni kun kuvassa näyttisi tuon Pioneerin takana olevan subbarille vain tuollainen paikka mihin voi jonkin plugin laittaa sisään eikä vain paljasta piuhaa. Subwooferinkin liitäntä tosin samanlainen kuin kajareissa eli siitäkin pitäsi johtoa saada esiin ja sitten jotenkin liittää vahvistimeen.
  Tuoltapä näkyy Pioneerin laite takaa:
   
 5. vps358

  vps358 Active member

  Liittynyt:
  14.11.2009
  Viestejä:
  4,193
  Kiitokset:
  169
  Pisteet:
  93
  Ensin muutama perusjuttu:
  Sen vanhan kotiteatterihässäkän kajarien toistokäyrän virheitä on voitu korjata tai muuten vaan "boostata" sen sarjan vahvarissa, joten Pinohiiren "oikeille" kajareille tarkoitettuihin kytkettynä tulos voi kuullostaa vähintäänkin kummalliselta...
  Se vanha kotiteatterin subbari on mitä todennäköisimmin passiivimallia ja ei sisällä omaa vahvistinta, joten tuloksena on vain pihinää passopotkun sijasta, lisäksi tuommoisten "kaikkipaskasamassapaketissa" "subwooferit" ovat kaukana oikeista subwoofereista ollen vain lähinnä lisä-amisbassoja...

  Tässäkin pätee se vanha sanonta, jos haluat halvan ja hyvän, joudut ostamaan molemmat erikseen ja häviät hinnassa kuitenkin...

  Katsele käytettyjä, jos budjetti ei muuten anna myöden...

  T: Vesku
   
 6. Aeonne

  Aeonne Member

  Liittynyt:
  22.12.2012
  Viestejä:
  35
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  No voi hittolainen. Mikään hifistelijähän en ole ja minulle hyvin riittänyt tuon nykyisenkin subbarin ääni vaan eipä sille mitään mahda jos se ei uudessa vahvarissa sitten toimi ollenkaan. Kai sitä pitää joku adapterihässäkkä kehitellä tuohon ja sitten kuulostella onko se nyt edes parempi kuin tuo nykyinen stereoääni.

  Jos sitä tulevaisuudessa sitten hankkisi erikseen sekä vahvarin, että kajarit ja subwooferin.

  Näin pienenä varmistuksena nyt vielä heitän, että kai sellainen systeemi toimii yhdessä jos esim. tuon aiemmin linkittämäni vahvarin kaveriksi ostan nämä:

  Nuokin vaan otin tuolta listan alkupäästä vaan tarkoituksena nyt vain varmistaa, että ymmärsin oikein ja tuossa ei sitten tulevaisuudessa tule esiin taas jotain, mikä estääkin noiden käytön koska asia x ei toimi koska y ja pitäisi olla z jne.
   
 7. xbkrypt0n

  xbkrypt0n Active member

  Liittynyt:
  16.06.2010
  Viestejä:
  3,154
  Kiitokset:
  120
  Pisteet:
  73
  Jos subbarilla ei kauheasti ole väliä, niin Saksasta saa halpoja. Suomessa halpoja subeja möi ennen koneboxi.

  esim.
  http://www.amazon.de/dp/B000OVQE64/ 116,51e toimitettuna Suomeen

  Yleensä ne kajarit kannattaa Saksasta tai yleensä Euroopasta tilata. Suomesta voi katsoa halutessaan vaikka mallikoodit kajariseteistä. Euroopasta tilattaessa takuu on sama kuin Suomessa ja hinnat reippaasti halvemmat toimitettuna kotiovelle.
   
 8. Aeonne

  Aeonne Member

  Liittynyt:
  22.12.2012
  Viestejä:
  35
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Rahan säästö toki on aina hienoa. Onko tiedossa jotain hyviä kauppoja amazonin lisäksi?
   
 9. xbkrypt0n

  xbkrypt0n Active member

  Liittynyt:
  16.06.2010
  Viestejä:
  3,154
  Kiitokset:
  120
  Pisteet:
  73
  Saksan hintaseuranta.fi vastine eli idealo.de toimii yleensä hyvin. Amazon on tietysti monta kertaa nopeampi käyttää ja yhdet Amazon tunnukset toimivat kaikissa muissakin Amazoneissa.
   
 10. Aeonne

  Aeonne Member

  Liittynyt:
  22.12.2012
  Viestejä:
  35
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Pitäneepä katsella.

  Eiköhän tämä tästä suttaannu.

  Kiitoksia kaikille neuvoista.
   

Jaa tämä sivu