Olen muuttamassa vanhaa läppäriä (Toshiba C670 vuodelta 2011) Win7:sta Linux Mint 22:een. Läppärin speksit: Prossu Intel Pentium P6200 / 2.13 GHz, muistia 3 Gt (DDR3 SDRAM SO-DIMM 204-pin, maksimi 2*4Gt), massamuisti 320 GB HDD SATA 3Gb/s / 5400 rpm ja näytönohjain Intel HD. Pyöriikö Mint Cinnamon semmoisessa vai kannattaako suosiolla asentaa MATE tai Xfce? Entä jos vaihdan massamuistiksi maksimin 8Gt ja HDD:n tilalle SSD:n? Onnistuin moukan tuurilla 15 vuotta sitten muuttamaan vanhan Sony Vaion (Win Vista) Mintuksi ja siinä pyörii nyt Mint 22 kohtuullisen nopeasti pelkällä massamuistin vaihdolla.
En tiedä Linuxeista, mutta oon asentanut tuota hieman vanhempaan kannettavaan Windows 11:a. Niin luulisi Mintin toimivan. Eikös noita pidetä kevyempänä kuin Windowseja? Kunhan tässä pohdiskelen, voi olla vähän hiljaista tällä foorumilla noiden Linuxien suhteen, tai ylipäänsäkin. Testiä kehiin vain, vaikka kukaan ei vastasikaan. Varsinkin jos sulla on ylimääräinen SSD, niin ei tarvitse heti sen Windows seiskan päälle asentaa.
Ensimmäinen testi: latasin Mint 22:n tikulta koneelle sellaisen kuin se oli. Työpöytä latautui, mutta sen jälkeen ei Firefox eikä LibreOffice käynnistyneet ja kone meni jumiin.. Ilmeni muuten, että koneeseen olikin asennettu Win 10 ja oli todella hidas käynnistymään ja toimimaan. Jatketaan harjoituksia...
Kirjoituksesi jätti paljon arvailujen varaan. Asentuiko Mínt loppuun asti? Kummassa käyttöjärjestelmässä nuo ohjelmat eivät avautuneet? Olisi tietenkin aina hyvä ennen käyttöjärjestelmän asennusta silvittää onko koneessa jo käyttöjärjestelmä.
Läppärissä on Win 10. En tiedä, latautuiko Minttu täydellisesti. Joka tapauksessa työpöytä tuli esiin ja valikkoa pystyi selaamaan. Tikulle asennettu Minttu toimi pöytäkoneessani ongelmitta. Kyseinen läppäri on tuttavien ja jatko jätettiin auki. Kiitos vastauksista!