1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Vaari päivittää

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi eklu 02.10.2021.

  1. eklu

    eklu Regular member

    Liittynyt:
    25.11.2003
    Viestejä:
    534
    Kiitokset:
    15
    Pisteet:
    28
    Moi ku tuo win 11 ei asennu niin päivittää piti.
    ASUS PRIME Z590M-PLUS takuu 3v PRIME Z590M-PLUS|Emolevyt|ASUS Suomi
    KINGSTON 16GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM takuu 5v
    INTEL Core i9-11900 2.5GHz/5.2GHz max, 8 ydintä, 16 säiettä, LGA1200 Box (11. sukupolvi) takuu 3v Intel Core i911900 Processor 16M Cache up to 5.20 GHz Product Specifications
    WD Black SSD SN850 Gaming NVMe 1TB M.2 (luku 7000MB/s, kirjoitus 5300MB/s) takuu 5v https://www.tomshardware.com/reviews/wd-black-sn850-m-2-nvme-ssd-review
    CHIEFTEC PSU 700W 12CM ATX12V V2.3 80+ takuu 2v
    Ja uusi näytön ohjain mutten muista mikä, pärjäänkö nyt näillä taas hetken. Se saakelin TPM moduuli on tulossa. En pelaa vaan normikäyttöön, nopealta tuntuu. Mitä raati sanoo.
     
  2.  
  3. lyyri

    lyyri Senior member

    Liittynyt:
    19.04.2017
    Viestejä:
    2,335
    Kiitokset:
    725
    Pisteet:
    123
    En tiedä mitä "normikäyttö" on, mutta tehoahan tuossa on aivan järjettömästi. Virtalähde on aivan kuraa, ehdottomasti se vaihtoon. En tiedä mistä olet ostamassa mutta esimerkiksi seasonicin Gx-sarja ja Corsairin RMx-sarja ovat laadukkaita.
     
  4. WinLix

    WinLix Active member

    Liittynyt:
    22.02.2018
    Viestejä:
    712
    Kiitokset:
    116
    Pisteet:
    53
    Eikös tuon Windows 11 saa asennettua vanhempaankin rautaan manuaalisesti usb tikun kautta? MS ei vaan virallisesti takaa että se toimii ongelmitta. Tpn vaatimuksen voi vissiin myös ohittaa asennusvaiheessa kun muokkaa rekisteriä.
     
  5. eklu

    eklu Regular member

    Liittynyt:
    25.11.2003
    Viestejä:
    534
    Kiitokset:
    15
    Pisteet:
    28
    Joo mä ajattelin että w11 tulee päivityksenä ja onpa taas vuosia edessä, nopeelta tuntuu ja seedfan näyttää et alle 3% tehosta on käytössä. Kyllä tuo poweri jaksaa ihan hyvin vaikka nyt on kaksi ssd levyä, kaksi terasta vanhanajan kovoa ja kaksi cd romppua. Kun päivittää niin nykyaikaan päin pitää mennä, nyt on hyvä että vanha 10 on tallessa vanhassa ssd levyssä ja kun en mitään kaipaa sieltä niin asennan utumpun siihen niin ettei tule mitään bootloaderia vaan virta pois ja valitsen mistä boottaa. Levyhän on 100% kloonattu ja ku vanha oli intelin ja uusi intelin niin ainut ajuri joka kiukutteli oli netgearin wifi kortti, sitä en tarvi mutta elpy kun päivitin ajurin.
     
  6. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,666
    Kiitokset:
    1,121
    Pisteet:
    223
    Kysymys ei ole ollenkaan jaksamisesta, vaan laadusta ja kestävyydestä.
    Chieftec on ns. kiinanpommiluokkaa laadultaan, josta vain 2 vuoden takuuaika kertoo kaiken.

    Laadukkaissa virtalähteissä on 10 vuoden takuu. Hyvä virtalähde antaa myös takuun muiden arvokkaiden osien kestämiselle. Kiinan pommin tulleessa loppuunsa, se voi viedä mukanaan myös muita osia.

    Tässä valittavaksi kaksi laatupoweria 10 vuoden takuulla.
    https://www.jimms.fi/fi/Product/Sho...alahde-80-plus-gold-musta-tarjous-norm-109-90
    https://www.jimms.fi/fi/Product/Sho...modulaarinen-atx-virtalahde-80-gold-valkoinen

    Minkälaiseen käyttöön kone tulee, kun noin raju prosessori pitää hankkia?
    Mikä näytönohjain siihen tulee?
     
    Viimeksi muokattu: 02.10.2021
  7. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    5,622
    Kiitokset:
    1,016
    Pisteet:
    223
    Joo tällä hetkellä voi ohittaa. Voiko jatkossa. Näillä näkymin ehkä, microsoft on kuitenkin jo tukkinut joitain tapoja kiertää vaatimukset.

    Mutta miten käy päivitysten on sitten eri asia vaikka asennus onnistuu /onnistuisi jatkossa. Tällä hetkellä ilmeisesti on niin, että päivityksiä, ainakaan suurempia ei updaten kautta olisi tulossa. Vaan aina isompien kohdalla pitäisi tehdä uusi asennus. Mitään varmaa tällä hetkellä ei kyllä voi sanoa, koska ei microsoft ole täysin tyhjentävästi tietoa antanut. TPM:n lisäksi kannattaa myös muistaa suoritinvaatimus.
     
    lettas kiitti tästä.
  8. marlap

    marlap Member

    Liittynyt:
    25.11.2010
    Viestejä:
    25
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    13
    Eihän noin uudessa prosessorissa tarvita TMP-modulia. Asian voi hoitaa UEFI bioksessa safety osiossa.
     
  9. FiveBridges

    FiveBridges Senior member

    Liittynyt:
    12.12.2014
    Viestejä:
    3,349
    Kiitokset:
    646
    Pisteet:
    123
    Siis normikäyttöön / netinselaamiseen kasataan tehokas kokoonpano.
    Sitten kotelon sisään hyvä kiinanpommi,joka poksahtaa ja vie koneen mennessään.
    Kannattaa hankkia laatupoweri joka kestää,eikä heitä savuja pihalle.

    @Koskas ne win11 päivitykset virallisesti alkaa.??
    https://www.microsoft.com/fi-fi/windows/windows-11
     
    Viimeksi muokattu: 03.10.2021
  10. 99eki

    99eki Regular member

    Liittynyt:
    17.12.2012
    Viestejä:
    372
    Kiitokset:
    57
    Pisteet:
    38
    "Joo mä ajattelin että w11 tulee päivityksenä ja onpa taas vuosia edessä, nopeelta tuntuu ja seedfan näyttää et alle 3% tehosta on käytössä. Kyllä tuo poweri jaksaa ihan hyvin vaikka nyt oan kaksi ssd levyä, kaksi terasta vanhanajan kovoa ja kaksi cd romppua."
    @eklu kirjoitti tuossa yllä, että kone toimii nopeasti, prossussahan on "Intel® UHD Graphics 750" näyttis.
    Kylläkai tuolla "normihommat" hoituu.
    Poweri on niinkuin täällä on jo kirjoitettu tosi vaatimaton.
     
  11. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    5,622
    Kiitokset:
    1,016
    Pisteet:
    223
    Joo ei tarvitse. Pohdinkin kommentissani tilannetta kun kone ei täytä vaatimuksia.

    Tiistaina. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että huomattavasti rauhallisempi alku kuin kympin julkaisu.
     
  12. eklu

    eklu Regular member

    Liittynyt:
    25.11.2003
    Viestejä:
    534
    Kiitokset:
    15
    Pisteet:
    28
    Kyllä se TPM mokkula tarvitaan jotta kaikki sujuu turvallisesti, nettihän täynnä ohjeita kuinka asennuksen saa ilman sitä ja vanhaan mikroonki. Pitäis tulla Asukselta reilussa viikossa, ostin pari.
     
  13. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,446
    Kiitokset:
    1,087
    Pisteet:
    243
    Onko edellisessä keskustelussa kyse kahdesta tai useammasta eri koneesta? Muutenhan tuossa ei näyttäisi olevan mitään järkeä.
     
  14. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,666
    Kiitokset:
    1,121
    Pisteet:
    223
    Jos tarkoitat juuri hankkimaasi uutta konetta, niin siinä ei tarvita erillistä TPM-moduulia.

    Edit; Lukihäiriöisenä käytin TPM-lyhennettä virheellisesti TMP:ksi. Lohduttaa, etten ollut ainoa virheellistä lyhennettä käyttävä.
     
    Viimeksi muokattu: 08.10.2021
  15. eklu

    eklu Regular member

    Liittynyt:
    25.11.2003
    Viestejä:
    534
    Kiitokset:
    15
    Pisteet:
    28
    Just sitä juuri hankittua, muutos UEFI safetyssä ja sittten win10 käyntiin ja kirjoittaa TMP ja tulee ohjelma joka sanoo ettei sitä ole. Mikksoftin tarkistus ohjelma sanoo samaa, laitteisto kelpaa muuten mutta tuota TPM mokkulaa kaipailee. Tarkoitus käyttää tätä konetta vuosia ja saada kaikki turvapäivitykset, uusi poweri vaihtuu myös ja ehkä näytön ohjain nopeampaan ja hiljaisempaan. En ota riskejä noiden päivitysten suhteen koska niitä tulee totuttuun tapaan aluksi paljon.
     
  16. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    5,622
    Kiitokset:
    1,016
    Pisteet:
    223
    Kumpikin niin uusi suoritin kuin emolevy on windows 11 yhteensopiva. Sun pitää sieltä UEFI:ta käydä katsomassa se TPM asetus päälle. Noi ohjelmat ei taida tunnistaa sitä, ellei se ole käytössä vaikka olisikin olemassa. Uusimman bios version päivitys luultavasti ottaa sen käyttöön automaattisesti.

    Sen on siellä UEFI:sa nimellä PTT Katso alta kuvallinen ohje Asukselta.

    https://www.asus.com/microsite/motherboard/ASUS-motherboards-Win11-ready/
     
    tarantella kiitti tästä.
  17. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,666
    Kiitokset:
    1,121
    Pisteet:
    223
    Tuli turha hankinta. Jos ei ole fakta tietoa, kannattaa kysellä täältä ensin.
    Hälytyskellojen pitäisi soida, jos ostaa Windows 11 yhteensopivat osat.
     
  18. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,446
    Kiitokset:
    1,087
    Pisteet:
    243
    En ole mikään asiantuntija, kaikkea muuta, mutta silti tyrkytän neuvojani. Edellä tässä keskustelussa on käytetty sekaisin lyhennyksiä TPM ja TMP. Oikea lyhenne on TPM, joka tulee sanoista Trusted Platform Module.

    Kyseinen moduuli sisältyy uusimpiin suorittimiin, mutta jotkut emolevyvalmistajat eivät ole määrittäneet sitä oletuksena käyttöön, vaan käyttöönotto täytyy erikseen tehdä BIOS-asetuksissa (UEFI). Kuten Trinityn edellisestä ohjeesta ilmenee, Intel käyttää asetuksesta lyhennettä PTT, Platform Trust Technology, jolla lyhenteellä se löytyy UEFI-BIOS-asetuksista.

    TPM-moduulin tilan pääsee tarkistamaan komentokehotteen komennolla tpm.msc. On ilmeistä, että nyt kun Windows 11:n vaatimukset on julkaistu, emolevyjen valmistajat päivittävät BIOS-asetukset niin, että TPM on jo oletuksena käytössä.

    P.S.
    AMD käyttää UEFI-BIOS-asetuksissaan PTT:n sijaan lyhennettä fTPM, joka ilmeisesti tarkoittaa firmware-pohjaista TPM:ää erotukseksi hardware-pohjaisesta, joka siis oli erillisellä sirulla.
     
  19. eklu

    eklu Regular member

    Liittynyt:
    25.11.2003
    Viestejä:
    534
    Kiitokset:
    15
    Pisteet:
    28
    No kymppi sinne tänne ei nykyään ole edes rahaa, tuota biosta voin koittaa päivittää.
    Eip ollu uudempaa biossia.
     
    Viimeksi muokattu: 08.10.2021
  20. eklu

    eklu Regular member

    Liittynyt:
    25.11.2003
    Viestejä:
    534
    Kiitokset:
    15
    Pisteet:
    28
    No nyt kone on win11 yhteensopiva ja tosiaan vain bios muutoksella, 20 ekua maksoi se TPM mokkula joka tulee tarpeeseen. Kunhan jaksan rakentaa bacup koneeni kun toon, siinähän intelin neliiytiminen prossa joka ei ole tuettu mut kaupan päälliseksi sain mulle uuden mutta käytetyn prossan ja sitten sekin pitäisi olla w11 yhteensopiva. Niin tulipa uusi powerikin ja tämän hiljan hankitun paan backup koneeseen, ei tämä niin vaikeaa ole kun kaverit jeesaa. Nyt vaan odotellaan koska arpa osuu kohdille w11 päivityksessä, mulla romppu yrityskäyttäjille ja sen tyrkkään joutilaaseen acer läppäriin johon tarvii muistia lisää ja uuden akun niin terassilla kesäisin voip surffailla netissä. Uskoakseni vaarin päivitykset on nyt finaalissa.
     

Jaa tämä sivu