1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ratkaistu Uusi näytönohjain + käynnistysogelma

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi SakkeSys 26.02.2020.

  1. SakkeSys

    SakkeSys Regular member

    Liittynyt:
    07.07.2005
    Viestejä:
    290
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Hellurei ja hellät tunteet!

    Vanha nörttiys iski ja pistin vanhan koneen tulille pitkästä pitkästä aikaa. Ajattelin siinä sitten samalla hieman päivittää konehuonettakin eli lisäsin hieman muistia ja ostin Verkkokauppa.com Outletista uuden näytönohjaimen tietäen toki, että mahdollisuus osien sopimattomuuteen on olemassa (pika googletus kuitenkin väistti ohjaimen sopivan).

    Tässä siis kokoonpano:
    Gigabyte GA- Z77-D3H
    Intel Core i5 3570K @ 3.40GHz
    MSI GF GTX 1650 Ventus XS 4Gb (uusi)
    Aiemmin 8Gb RAM-muistia, nyt toinen kampa kaverina eli yht. 16Gb

    Ongelmana nyt siis tuon uuden näytönohjaimen kanssa on se, että käynnistäessäni koneen kone käynnistyy vain BIOSin valinta ruutuun asti. Mitkään BIOSin näppäimet tai asetuksiin pääseminen ei ole mahdollista. Käynnistyessä piippaa kerran ja myöhemmin sitten käynnistyy uudelleen kuitenkaan mitään tapahtumatta. Näytönohjaimessa pyörii tuulettimet ja muutenkin kaikki pitäisi olla ok. Olen kokeillut ongelman korjaamista uuden muistin poistamisella, vanhan näytönohjaimen kanssa ja tällöin kone toimii normaalisti. Eli kaiken järjen mukaan ongelma nyt uudessa näytönohjaimessa. Mitäpä nykyvehkeistä paremmin tietävät sanotte. Onko uusi näytönohjain siis sopimaton emolevyyn, onko virransaannissa ongelmaa vai mikä tässä nyt mättää?
     
    Viimeksi muokattu: 26.02.2020
  2.  
  3. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,775
    Kiitokset:
    984
    Pisteet:
    123
    Tuo näytönohjain on täysin yhteensopiva. Onko malli, joka ei tarvitse lisävirtaa?
    Mikä näytönohjain sinulla oli aikaisemmin? Poistiko vanhan näyttiksen ajurin ennen uuden vaihtoa?

    Tulee mieleen tuosta kuvauksesta, että bios asetus ei tunnista USB:tä, silloin näppäimistö ei toimi ennen kuin vasta käyttöjärjestelmässä. Onko toiminut aikaisemmin, eli oletko päässyt biossiin?

    Onko sinulla mahdollisesti PS/2 näppäimistöä, jolla voisi kokeilla. Jos sen kytkee, pitää kone olla virrattomana ja sitten kone päälle.

    Biossin resetointi saattaisi auttaa tuohon, niin että uusi näytönohjain on paikoillaan. (Paristoreset)
     
    Viimeksi muokattu: 26.02.2020
  4. SakkeSys

    SakkeSys Regular member

    Liittynyt:
    07.07.2005
    Viestejä:
    290
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Kiitos erittäin nopeasta vastauksesta!

    Malli on tosiaan sellainen jossa ei ole lisävirralle tarvetta/ paikkoja johon lisävirtaa olisi mahdollista antaa. Aiemmin käytössä on ollut Asus GTX 460 1Gb ja poistin kaikkia jurit ennen uuden asennusta. Poistatin nyt vielä toistamiseen, varmuuden maksimoimiseksi, jollakin siihen tarkoitetulla ohjelmistolla. Tämän lisäksi emolevystä nyt pariin otteeseen patteri revitty irti + n. 10-15min odottelu. Ongelma edelleen sama.

    Kone siis käynnistyy ja ns. "jähmettyy" alkuruutun, josta olisi mahdollista päästä BIOSin asetuksiin. Näppäimistöön tulee virta heti käynnistyksessä ja toisella näytönohjaimella BIOSiin pääsee täysin normaalisti. Käynnistyksen vaiheet menevät näin: 1) kone käynnistyy normaalisti yhdellä piippauksella ja ruutuun ilmaantuu BIOSin alkuvalikko ja jähmettyy tähän. 2) aloitusruutu häviää ja ruutu pimenee (kuuluu piippaus) eikä mitään tapahdu hetkeen. 3) aloitusruutu ilmaantuu uudelleen, mutta yläreunassa on kokomatkalta epämääräinen oranssin raitainen häiriö. (Linkki kuvaan: https://imgur.com/tEOcZFM) mutta tämä tullut vain pari kertaa. 4) tämäkin ruutu häviää, tulee pimeys eikä tapahdu mitään.

    [​IMG]
    [​IMG]
    Voisikohan BIOSin päivityksestä olla apua pulmaan? Vai onko vika tosiaan näytönohjaimessa. Summasummarum, kone toimii täysin normaalisti kaikilla muilla variaatioilla, paitsi uudella näytönohjaimella.
     
    Viimeksi muokattu: 26.02.2020
  5. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    7,652
    Kiitokset:
    934
    Pisteet:
    193
    Voisipa hyvinkin. Laita vanha näyttis kiinni ja päivitä BIOS, jos uudempi versio on saatavissa.
     
    Viimeksi muokattu: 26.02.2020
  6. Kakikello

    Kakikello Active member

    Liittynyt:
    15.10.2007
    Viestejä:
    1,060
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Kokeilitko tuolla?
     
  7. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,775
    Kiitokset:
    984
    Pisteet:
    123
    Tai kokeilitko paristoresettiä? Aha, kokeilit siis.
    Joissakin tapauksissa on niin, että näytöohjaimen vaihdossa etsii käynnityksessä vanhaa näyttistä ja bios jää jumiin, kun ei löydy

    Edit: Tuleeko missään vaiheessa ikkunaan Enter bios Del tai näppäin.
    Edit: Pääsetkö vanhalla näyttiksellä biossiin?
    Edit: Oletko kokeillut integroidulla näyttiksellä?
     
    Viimeksi muokattu: 26.02.2020
  8. SakkeSys

    SakkeSys Regular member

    Liittynyt:
    07.07.2005
    Viestejä:
    290
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Noniin, ongelmaan löytyikin varsin yksinkertainen ja helppo ratkaisu. Nimittäin, päivitin BIOSin ja kas kummaa, kone käynnistyi täysin normaalisti ja toimintakunnossa.

    Erittäin suuret kiitokset kaikille vaivaa ja aikaansa käyttäneille! Tämä ketju jääköön muiden avuksi. Eli jos ostat uuden näytönohjaimen vanhalle emolevylle niin päivitä BIOS!

    Kiitos!
     
  9. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,775
    Kiitokset:
    984
    Pisteet:
    123
    Veikkaisimpa, että todellinen ongelman aiheuttaja tuossa ei ollut bios. Tutkin nuo biospäivitykset, mitä niissä on parannettu. Niihin ei mielestäni ollut tullut mitään sellaista päivitystä, joka tuohon olisi vaikuttanut.
    Tuossa päivityksessä bios meni default asetuksiin, joka varmaan auttoi ongelmaan. Uusin noista Bios-päivityksistä on syksyltä 2013, eli 7 vuotta sitten julkaistu.

    Luulisin, että vanhan biossin default asetusten palauttaminen olisi korjannut asian samalla tavalla, mutta ongelma taisi olla, ettet päässyt biossiin tekemään sitä.

    Niin tai näin, hyvä että tuo ratkaisi ongelmasi.

    edit: korj.
     
    Viimeksi muokattu: 27.02.2020

Jaa tämä sivu