Uusi kone - vinkkejä käyttöönottoon

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi clipper 29.08.2005.

  1. clipper

    clipper Member

    Liittynyt:
    25.08.2005
    Viestejä:
    5
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Neljäntoista vuoden tauon jälkeen olen siinä tilanteessa, että olen saamassa kotiin koneen, jossa on pelkkä rauta paikallaan.

    En lainkaan panisi pahakseni muutamista vinkeistä koneen 120 gigan hd:n (SATA) käyttöönottoprosessin järkeistämisestä. Sinne on saatava XP, älkää kysykö miksi, ja sitten olisi tarkoitus asennella Gentoo pääasialliseksi käyttödistroksi. Ohjeita on tavattu parisen viikkoa ja jotenkin tolkuissa ollaan.

    Sen kaveriksi nyt käytössä oleva Kubuntu ja vielä välttämättömänä parinkymmenen gigan "roinavarasto" kaikelle kertyneelle kuonalle.

    Reunahuomautuksena voi olla paikallaan, että koneella ei pelata mitään, eikä sitä käytetä musiikin kuunteluun tai "elokuvien" katseluun.

    En halua "parasta" vaihtoehtoa, vaan miten Sinä asian hoitaisit.

    Kiitos jo etukäteen.
     
  2.  
  3. juyli

    juyli Active member

    Liittynyt:
    13.05.2005
    Viestejä:
    1,861
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    Järjestelmän käyttö ratkaisee toki viimekädessä sen, miten kannattaa kovalevy osioida järkevästi.
    Olen aina harrastanut useita osioita levyillä, joita koneessa on aina useampi. Eli Win-järjestelmälle "järkevän" kokoinen osio (primääri), jatko-osio, jolle kaikki muut osiot loogisina osioina. Yksi osio muiden ohjelmien asentamiseksi sekä vaikka oma osionsa omille data-tuotoksille. Lisäksihän tuohon sitten tuo kaipaamasi "roinavarasto".

    Linuxissa samoin juuriosio, sekä /home, mahdollisesti vielä "omalle" käyttäjätunnukselle ihan oma osionsa (kaikki yhä loogisia).
    Kun osioita on riittävästi on aika helppoa muutella tarvittaessa noiden osioiden kokoja, siirrellä hakemistoja tai järjestellä osiontia uudelleen - tulevaisuuden käyttötarpeistahan ei ihan tarkkaan voi tietää. Lisäksi Linuxissahan on oltava tuo swap-osionsa.

    Nykyisin Linuxeissa on LVM (Logical Volume Management tms.), mutta siinäkin lienee vielä omat pienet ongelmansa (MuTu), jos systeemi syystä tai toisesta ei toimisi. http://ds9a.nl/lvm-howto/

    Vielä nykyisin, kun Linuxin tuki XP:n ntfs-tiedostojärjestelmälle ei ole täydellinen (onkohan koskaan? Tarvitaanko tuota?), kannattaa sekakäyttäjän varata jokin vfat/fat32 -osio (tai jopa useampi - hukkatilan minimoimiseksi), jota sekä Linux että Windows voivat yhteisesti käyttää. Olisi tuohon muitakin metodeja, mutta ehkä tuo on kuitenkin yksinkertaisin ratkaisu.
     
  4. juppe22

    juppe22 Active member

    Liittynyt:
    28.05.2002
    Viestejä:
    2,660
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Ensiksi windows FAT32 osiolle, sitten Gentoon boot osio voisi olla seuraava osio, sitten Gentoon ja Ubuntun yhteinen swappi, sitten Gentoon osio(t) miten ne nyt haluatkin (voi olla yksi isompi, jossa on kaikki muut paitsi bootti osio tai miten itse haluat ne laittaa) tiedostojärjestelmäksi voin suositella ext3:sta [bold]dir_index:illä[/bold], sitten seuraavaksi Kubuntun osio(t), miten haluatkin ja sitten se varasto osio, jossa kannattaa varmastikkin käyttää FAT32 tiedostojärjestelmää...
     

Jaa tämä sivu