1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Uusi DVD-soitin ei lue vanhoja levyjä

Viestiketju DVD-soittimet -osiossa. Ketjun avasi Flyman69 29.07.2022.

 1. Flyman69

  Flyman69 Newbie

  Liittynyt:
  29.07.2022
  Viestejä:
  4
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
  Täältä varmaankin löytyy heittämällä ratkaisu minun ongelmaan. DVD-levyjä tullut ostettua kai siitä lähtien kun ne tuli markkinoille. Tässä matkan varrella vanhat soittimet hajonneet ja olen parikin uutta laitetta ostannut mutta laitteet ei enää lue edes n. 10v vanhoja DVD-levyjä. Tekniikassa kai tullut jotain muutoksia kun ei lue vanhoja levyjä. Aluekoodista puhuttiin jossain keskustelusta. Pitääkö alkaa kyselemään vanhoja soittimia vai olisiko jokin muu ratkaisu olemassa. Kiitos vastauksista jo etukäteen.
   
 2.  
 3. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,698
  Kiitokset:
  1,129
  Pisteet:
  243
  Kyllä vanhojen DVD-levyjen toiston pitäisi nykyisilläkin soittimilla onnistua, ei standardi ole mihinkään muuttunut.
  Onko kyseessä ostetut elokuvat tai videot vai itse poltetut?

  Riippuen siitä, miten levyjä on säilytetty tai käsitelty, niissä voi olla tahroja tai naarmuja, jotka estävät toiston. Tahroja ja sormenjälkiä voi puhdistaa mikrokuituliinalla pyyhkimällä.

  Jos kyse on aikanaan itse poltetuista levyistä, voisi selitys olla se, että levyn viimeistely (finalization) on unohtunut. Viimeistelemätöntä levyä ei voi toistaa muulla kuin sillä DVD-soittimella, jolla se on poltettu.
   
 4. Flyman69

  Flyman69 Newbie

  Liittynyt:
  29.07.2022
  Viestejä:
  4
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
  Kovia musadikkareita kun ollaan niin aivan alkuperäisiä DVD-levyjä useita kymmeniä. Kopioitakin on mutta niillä ei ole niin merkitystä. Levyt hyvässä kunnossa. Olen viimeisen uuden DVD-soittimen ostanut tälle vuodelle. Halvimmat ei maksa kuin jotain 40e. Toinenkin on ehkä vuoden vanha. Eivät suostu edes lukemaan levyjä. Onko eroa halpis tai kalliimmilla soittimella? Toisaalta eipä nykyään ole enää DVD-soittimien valikoimassa olla paljon valintaa. Katoava kapine. Kurjaa vain kun ei noita lukuisia musa-DVD:tä pääse enää katteleen. Viimeisin toimiva soitin hajos kai jotain vajaa 10v sitten. Toisti kaikki levyt. Hieman outoa???
   
 5. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,698
  Kiitokset:
  1,129
  Pisteet:
  243
  Saattaa olla kyse jostakin, mitä en edes tule ajatelleeksi, mutta lisätiedot ehkä auttaisivat.

  Mitä tapahtuu, kun levyä yrittää toistaa? Tuleeko joku ilmoitus vai työntyykö levy ulos?

  Soittaako uusi soitin muut kuin nuo vanhat DVD:t?

  Olisiko mahdollista kokeilla noita vanhoja levyjä jossakin toisessa DVD-soittimessa tai tietokoneessa?

  Onko DVD:t (tai soitin) hankittu Suomesta vai joltakin toiselta alueelta ulkomailta?

  Kalliimpi soitin todennäköisemmin kestää kauemmin, mutta kyllä halpakin levyt toistaa. Kokemukseni mukaan alle 30 eurolla saa tietokoneeseen toimivan DVD-aseman ja halvimmat taitaa saada alle 20:llä. Erilliset itsenäiset DVD-soittimet ovat hieman kalliimpia.
   
 6. Flyman69

  Flyman69 Newbie

  Liittynyt:
  29.07.2022
  Viestejä:
  4
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
  DVD-soitin jatkaa levyn pyörittämistä mutta ei lähde sitä toistamaan. Unohdin keskeisen asia, tietokoneessa kaikki DVD pelaa??? Tätä ihmetellyt kovasti miksi itse DVD-laitteet ei toista. Pitääkö yrittää netistä löytää jokin vanha soitin jos sillä vois vielä katsella DVD-kokoelmaa. Itsellä ei ole läppäriä jossa levyt mahdollisesti toimisi ja kuvan voisi näyttää telkkarissa. Outoa.
   
 7. vps358

  vps358 Active member

  Liittynyt:
  14.11.2009
  Viestejä:
  4,300
  Kiitokset:
  192
  Pisteet:
  93
  DVD-levy voi myös vanhemmiten "hapantua" soimattomaksi, moisen levyn yleensä kyllä tunnistaa ihan katsomalla onko levy yhtenäinen vai näkyykö selvä muutos levyssä.

  Huono kuva moisen levyn reunasta:

  IMG_0037.

  Näkyy selvä koko levyn kiertävä rinki.

  Itselle kävi näin kun piti alkaa siirtää Babylon 5 boksia omalle NAS:lle, niin aikoinaan hankitut DVD:t oli hapantuneet.

  Toinen vaihtoehto on soittimen sisäisen virtalähteen elektrolyyttikondensaattorien kuivuminen tai itse levyn lukijaan sisältyvän laserin tarkennusservon väsyminen.

  Vielä yksi vaihtoehto on levyjen likaisuus tai naarmuisuus, likaisuudesta pääsee mikrokuituliinalla pyyhkimällä säteen suuntaisesti ja valoa levyllä peilaamalla voi tarkistaa tuloksen.

  Naarmuisia levyjä voi koettaa hioa Skip Doctorilla, mutta lopputuloksesta ei voi olla 100-varma.

  T: Vesku
   
  Viimeksi muokattu: 30.07.2022
 8. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,698
  Kiitokset:
  1,129
  Pisteet:
  243
  Edellä tuli jo todettua, että uudet DVD-soittimet toistavat vanhoja levyjä siinä missä uusiakin, sillä DVD-formaatti ei ole miksikään muuttunut. Todennäköisemmältä tuntuisi, että ongelma on levyissä, mutta itsellä ei ole niin vanhaa levyä, että se olisi hapettunut toimimattomaksi. Varsinkin alkuperäisten kaupallisten tallenteiden pitäisi kestää kymmeniä vuosia, vaikka itse poltetut ovat lyhytikäisempiä.
  CD, DVD – jopa Blu-Ray… ”Ikuisesti” kestävät optisen datan tallennusvälineet tuhoutuvat hiljalleen hyllyssäsi - Tekniikan Maailma

  Jos tietokoneen levyasema toistaa samat levyt, eivät levyt voi olla ainakaan pahasti vioittuneita. Syytä toimimattomuuteen on siis etsittävä muualta. Vastaamatta on mm. kysymys, onko DVD-soitin ja DVD-levyt ostettu samalta alueelta (region)? Tosin väärästä aluekoodista pitäisi kai seurata selvä virheilmoitus.

  Entä toistaako uusi soitin muita levyjä? Uusikin laite voi olla viallinen tai sitten se on vain krantumpi levyjen kunnon suhteen.

  Vanhoja levyjä voi myös koittaa "korjata".
  Naarmuuntunut pelilevy ei pelastu nettikonstein | Kuningaskuluttaja | yle.fi

  Myös jotkut levykaupat suorittavat DVD-levyjen hiontaa:
  Pelin / levyn hionta | Konsolinet

  Levyn korjaus netistä edullisesti | VPD.fi Verkkokauppa

  Edellisestä voineekin jo päätellä, että yhteensopivuudessa ei ole ongelman syy, joten vanhan DVD-soittimen hankinta ei siinä mielessä kannata.
   
 9. Flyman69

  Flyman69 Newbie

  Liittynyt:
  29.07.2022
  Viestejä:
  4
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
  En nyt vielä ole päässyt kunnolla testaamaan mutta aloin tänään käymään DVD-soittimen setup:a läpi. Levyt 20-5v vanhoja. Kaikki edelleenkin virheettömässä kunnossa. Yhdestä sut tuoreesta levy:stä sain päävalikon näkymään. DVD-soitin kytketty HDMI-liitännällä telkkariin ja telkaari kytketty vielä erikseen vahvariin digi-kaapelilla. En setup:sta löytänyt oikein mitään merkittävää. Vaihtelin perusasetuksia tyylin kieli juttuja, kuvakokoja. Ajattelin että TV asetuksena oli PAL ja olin mielestäni muuttanut sen AUTO-tilaan. Testasin juuri laitetta niin 20v vanha lähti heti soimaan. Halpis Dender-soittimessa surkea käyttöliittymä. TV oli esim edellen PAL-tilassa. Video lähti toistumaan. Päivällä jo sain kaikki levyt pelaaman. Vituttaa kun en nyt löydä uudelleen että mikä asetus korjasi tilanteen. Miten nämä maakoodit toimii? Muutin kaikkiin asetuksiin suomen. Sitä en vielä kerennyt uudelleen testata. Kiitos kärsivällisyydestä vastata kysymykseeni.
   
 10. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,698
  Kiitokset:
  1,129
  Pisteet:
  243
  Ei sinun aluekoodeista (region code) tarvitse huolehtia, koska kaikki pelaa. Jos laite tai levy olisi ostettu toiselta mantereelta, se ei välttämättä toimisi Suomessa väärän aluekoodin takia. Suomessa myytävissä laitteissa on Euroopan aluekoodi, samoin täällä myytävissä levyissä, ellei levy ole koodivapaa. Tosin taitaa olla olemassa myös aluekoodivapaita soittimia, tai sitten sellaisia, joihin aluekoodin voi vaihtaa, mutta vaihtokerrat voi olla rajoitettu.

  Käyttöohjeesta on usein apua tuollaisissa ongelmissa, joissa kuva ei ala näkyä.
   
 11. vps358

  vps358 Active member

  Liittynyt:
  14.11.2009
  Viestejä:
  4,300
  Kiitokset:
  192
  Pisteet:
  93
  A joku noista?
  Moisissa tai sen koommin pelkkiä DVD-levyjä soittavissa muiden valmistajien tuotteissa ei yleensä kovin kummoista aseteltavaa ole, verrattuna BD-soittimiin.
  Korkeintaan juuri jotain kuvasuhde- tai skaalausasetuksia.

  T: Vesku
   

Jaa tämä sivu