1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Uusi Asus VivoBook muisti täynnä

Viestiketju Kannettavat tietokoneet -osiossa. Ketjun avasi Ruska72 21.07.2022.

  1. Ruska72

    Ruska72 Regular member

    Liittynyt:
    21.12.2011
    Viestejä:
    153
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    28
    Ostin kuukausi sitten Gigantista Asus Vivobook läppärin. Kone toimi kuin unelma, 4 päivää, kunnes jumittui muutamaksi tunniksi täysin. Sen jälkeen alkoi itsessään toimia normaalisti. Maanantaina ei päästänyt nettiin ”ei internet yhteyttä”, vaikka samassa wi-fissä mm. pädi toimi hyvin. Eilen sitten kesken mm-kisojen katsomisen kuva alkoi nykiä. Suljin Areenan ja koitin uudelleen. Enpäs kone jaksanutkaan avata koko nettiä. Tehtävienhallinnassa muisti on täynnä ja levy huitelee 80%.
    Koneessa on tietoturva kunnossa, eikä sillä ole käyty kuin ihan tyyliin Iltalehdet, Facebookit, Instagram jne.
    Huoltoonhan tuo on vietävä, mutta pääsen sinne vasta reilun viikon päästä. Olisko kellään neuvoja siihen asti?
    Kone on tämä:
    https://www.gigantti.fi/product/tie...YzdGK3fiqgvnJ3Oe1q_nOtFyalKFdHFkaAnqpEALw_wcB
     
  2.  
  3. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,854
    Kiitokset:
    1,168
    Pisteet:
    243
    Ensimmäisenä tulee tosiaan mieleen, että koneelle on päässyt joku virus tai mato, joka tukkii sen. Käsittääkseni sellaisen voi nykyään saada aivan viattomiltakin tuntuvilta sivuilta, jonne se on onnistuttu ujuttamaan. Aloitetaan siis siitä. Sanoit, että "tietoturva on kunnossa". Mikä virusturvaohjelma on läppärissä käytössä ja voiko sillä suorittaa virustarkastuksen normaalisti, vai estäkö tuo ongelma sen?

    Avaa Tehtävienhallinta ja sieltä välilehti Prosessit. Napauta yläosassa saraketta Suoritin niin, että eniten kuormittavat prosessit tulevat ylimmäksi, ellei järjestys ole jo se. Mikä prosessi näkyy silloin ylimpänä ja mikä prosenttiluku on sen kohdalla?

    Napauta sitten saraketta Muisti nähdäksesi mikä tai mitkä prosessit vievät eniten muistia. Mikä on suurimman kuormituksen aiheuttavan prosessin nimi ja sen kohdalla oleva prosenttiluku?
     
  4. Ruska72

    Ruska72 Regular member

    Liittynyt:
    21.12.2011
    Viestejä:
    153
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    28
    Avast on käytössä. Antaa tehdä älykkään tarkastuksen, eikä löydä virus - tai haittaohjelmia. Tuolla koneella on käyty varmaan max. 15 sivulla. Ihan pari verkkokauppaa, iltapulut, face, insta..

    Suorittimen % vaihtelee koko ajan 7-24% välillä ja system näyttää olevan eniten kärjessä, mutta nuo vaihtuu koko ajan. Tuon systemin % vaihtuu 1,3-3% välillä.

    Muisti on 96-98% koko ajan. Välillä on tehtävienhallinta kärjessä (14,1%), välillä avast (3,1 - 14,7%) ja myös registry (2,6 - 13,2%) näyttää olevan välillä kärjessä. Nuo vaihtuu niin nopeaan tahtiin, että seuraaminen on lähes mahdotonta. Nuo prosentit siis vaihtuu koko ajan. Noita tapahtumia on molemmissa hirvittävä määrä.
     
  5. Ruska72

    Ruska72 Regular member

    Liittynyt:
    21.12.2011
    Viestejä:
    153
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    28
    Tässä esimerkki mitä tuolla muistiosiossa pyörii.
     

    Liitetyt tiedostot:

  6. Ruska72

    Ruska72 Regular member

    Liittynyt:
    21.12.2011
    Viestejä:
    153
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    28
    Ja nyt kun koitin avata netin (chrome), niin muisti on 100%, levy on 100%, wlan on ajoittain ihan tapissa, suoritin seilaa 4-22%. Netti luonnollisesti täysin jumissa.
     
  7. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,854
    Kiitokset:
    1,168
    Pisteet:
    243
    Klikkaa Prosessit-välilehdellä Levy-saraketta. Mikä tai mitkä prosessit siellä on ylimpänä?

    Vaihda sitten välilehdelle Suorituskyky ja klikkaa vasemmalta kohtaa Muisti. Mitä se näyttää Käytössä olevaksi ja Käytettävissä olevaksi muistin määräksi?

    Tuolla ylemmässä kuvassa näytti, että Windowsissa olisi joku päivitys meneillään. On mahdollista, että Windows Update on jotenkin jumiutunut.
     
  8. Ruska72

    Ruska72 Regular member

    Liittynyt:
    21.12.2011
    Viestejä:
    153
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    28
    Levy: system pääosin ykkösenä, vaihtelee 31-44% välillä, välillä ”palvelun isäntä” käy 51%. Välillä avast myös käy 20%.
    Välillä tuo levy on alle 10%, sitten heittää 100% ja taas alle 10%. Tuo siis vaihtuu koko ajan alle 10-100% välillä ilman, että koskee koko koneeseen.
    Mistä näen tuon, onko windows update jumissa? Oon tosi lapanen näiden kanssa.

    Muistin tiedot liitetiedostossa.
     

    Liitetyt tiedostot:

  9. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,854
    Kiitokset:
    1,168
    Pisteet:
    243
    Avaa Asetuksista Päivittäminen ja suojaus eli Windows Update. Näyttääkö, että jotain olisi kesken?

    Entä Päivityshistoria? Onko merkintää tuoreesta epäonnistumisesta?

    Jos kaikki näyttää olevan kunnossa, klikkaa Tarkista päivitykset.
     
  10. Ruska72

    Ruska72 Regular member

    Liittynyt:
    21.12.2011
    Viestejä:
    153
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    28
    ”Laite on ajan tasalla”. Tarkistettu viimeksi eilen. Kesken ei näyttäisi olevan mikään. Päivityshistoriassa on kaikki onnistuneita päivityksiä. Tälläisiä se tarjoaa (liite).
    Lisäksi tuolla lisäasetukset kohdassa on päivityksen asetukset, kaikissa ”ei käytössä”

    muoks. päivitykset tarkastettu.
     

    Liitetyt tiedostot:

  11. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,854
    Kiitokset:
    1,168
    Pisteet:
    243
    Tuolla vistin #4 kuvassa näkyi käynnissä Windows Modules Intaller ja Windows Update, mutta varmaan ne sitten ovat päättyneet.

    Oliko koneella esiasennettuna McAffeen virustorjunta? McAffee Module Core Service näyttäisi olevan käynnissä ja se voi aiheuttaa ongelmia Avastin kanssa. McAffen täydellinen poisto vaatii erillisen poistotyökalun käyttöä. Työkalu ja ohjeet löytyvät tuolta:
    McAfee KB - McAfee-tuotteiden poistaminen Windows-tietokoneelta (TS101331)
    Jos McAffee on jo yritetty poistaa, jatka suoraan ohjeen kohdasta 2.
     
  12. Ruska72

    Ruska72 Regular member

    Liittynyt:
    21.12.2011
    Viestejä:
    153
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    28
    On yritetty poistaa, koitin poistaa sitä tässä alkuillasta. Ei sitä näy asennetuissa ohjelmissa enää. En saa koneella mitään nettisivuja auki, ei jaksa avata ees tuota Googlen etusivua. Oon nyt oottanut vartin. Tuo jumitti nyt koko koneen, kun koitin avata netin.

    Outoa on sekin, että 4 päivää oston jälkeen tuo kone teki saman tempun, että muisti oli 100%, mutta se korjaantu itestään, kun kone oli yön kiinni ja aamulla toimi normisti.

    muoks. Nyt herjaa taas, ettei ole internet yhteyttä (tää laite toimii samalla wifillä millä toi läppäri).. nyt ei avaa enää tehtävienhallintaa edes. Myöskään sammutus ei onnistu.
     
    Viimeksi muokattu: 21.07.2022
  13. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,854
    Kiitokset:
    1,168
    Pisteet:
    243
    Käynnistä tietokone vikasietotilaan:
    Käynnistä tietokone vikasietotilassa Windows (microsoft.com)

    Kun kone käynnistyy uudelleen, valitse Vikasietotila ja verkkoyhteydet (vaihtoehto 5)
    Toimiiko kone vikasietotilassa normaalisti? Ainakin tuon McAffeen poistotyökalun lataus ja asennus pitäisi nyt onnistua.

    Käynnistä kone uudelleen, kun McAffee on poistettu ja kokeile toimiiko nyt.
     
  14. Ruska72

    Ruska72 Regular member

    Liittynyt:
    21.12.2011
    Viestejä:
    153
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    28
    Ei toimi mikään, ei aukee tehtävienhallinta, ei asetukset, ei mikään. Valikosta kun valkkaa esim. sammuta, käynnistä uudelleen, ei tapahdu mitään. Siis yhtään mitään ei tapahdu, teen mitä tahansa. En saa edes virtanapista sammutettua.
     
  15. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,854
    Kiitokset:
    1,168
    Pisteet:
    243
    Pidä virtanappia painettuna vähän pitemmän aikaa yhtäjaksoisesti. Pitäisi silloin sammua.
     
  16. Ruska72

    Ruska72 Regular member

    Liittynyt:
    21.12.2011
    Viestejä:
    153
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    28
    Niin pitäs, mutta ei sammu. Aukeaa vaan uudelleen hetken päästä. Tohon valikko kulmaan jäi jumiin pieni valkonen laatikko, jossa lukee OS (C: ) ja sekään ei lähe pois, vaikka yrittää sulkea virtanapista. Taitaa olla ton koneen laulut laulettu ☹️ Kestihän se vajaan 5 viikkoa.
     
  17. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    6,259
    Kiitokset:
    1,138
    Pisteet:
    223
    Olisko voinut käydä niin huono säkä, että ssd on mennyt hajalle. Kokeile sitä virtanapin painamista kolme kertaa peräkkäin. Vaikka se ei tunnukaan toimivan. Kolmannen kerran jälkeen sen pitäisi koittaa käynnistyä vikasietotilaan. Vai oliko se tokan en muista. Eli aina kun kone näyttää käynnistyvän, niin paina uudelleen virtapainiketta. Voi tosin olla, että jos se ei tottele kunnolla virtapainiketta, niin tuo tapa ei toimi.

    Sellainen lisäys, että jos se avautuu työpöydälle, niin anna koneen olla auki tekemättä sille mitään. Ana olla auki pidempään, vaikka tunnin ja katso jumiutuuko täysin.
     
  18. Ruska72

    Ruska72 Regular member

    Liittynyt:
    21.12.2011
    Viestejä:
    153
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    28
    Ei auta tuo kolmen kerran avaus, ei tapahdu mitään. Tuo on totaalijumissa, mitään ei tapahdu. Hiiri liikkuu, mutta vaikka klikkaa mitä tahansa, ei tapahdu mitään. Tollanen valkonen boxi jumittu tohon eikä löhe pois vaikka ”sammuttaa” (liite)
     

    Liitetyt tiedostot:

  19. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,908
    Kiitokset:
    1,160
    Pisteet:
    243
  20. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    6,259
    Kiitokset:
    1,138
    Pisteet:
    223
    Kun pääset sinne työpöydälle, niin älä tee mitään. Anna sen koneen olla. Älä liikuta edes hiirtä. Katsotaan tapahtuuko mitään. Jos virranhallinnan asetuksia ei ole muutettu, niin kone luultavasti ainakin koittaa jossain välissä mennä lepotilaan.
     
    Viimeksi muokattu: 21.07.2022
  21. Ruska72

    Ruska72 Regular member

    Liittynyt:
    21.12.2011
    Viestejä:
    153
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    28
    Otan huomenna yhteyttä Giganttiin. Pääsen viemään koneenliikkeeseen vasta viikon päästä. Kovalevy voi hyvinkin olla syy. Outoa on sekin, että taas tuosta on netti mennyt pois (alareunan kuvake näyttää).

    Mihinkään virranhallinnan asetuksiin ei oo koskettu. Annan nyt olla tossa aamuun, saa nähdä sitten onko mitään tapahtunu.
     

Jaa tämä sivu