Päivitin juuri Ubuntun versiosta 7.10 versioon 8.04 LTS. Kaikki sujui mallikkaasti, tosin koko episodi kesti noin 5 tuntia. Päivityksen kuluessa Ubuntu ilmoitti, että "kolmannen osapuolen" ohjelmalähteet otetaan päivityksen ajaksi pois käytöstä, ja että ne voi ottaa uudelleen käyttöön asennuksen jälkeen. Kysymykseni kuuluu: miten nuo ohjelmalähteet määritellään, että ne tulisivat varmasti oikein? Synaptic kertoo, että nämä eivät ole käytössä tällä hetkellä: http://packades.medibuntu.org/gutsy free non-free http://packades.medibuntu.org/gutsy free non-free lähdekoodi http://wine.budgetdedicated.com/apt gutsy main http://wine.budgetdedicated.com/apt gutsy main lähdekoodit Kuinka nuo muutetaan "hardyksi", ei kai se niin helppoa ole, että gutsyn tilalle vain muutetaan "hardy"? En viitsi kokeilla, parempi tehdä heti tämä oikein. *** Ihmetellä täytyy, että melkein kaikki näyttää tällä hetkellä toimivan päivityksen jälkeen ilman ongelmia: - uusi Epsonin monitoimilaite löytyi heti, ja sekä skannaus että tulostus toimivat - vanha HP tulostin toimii kuten ennenkin - USB-digiTV-kortti toimii kaffeinessa ilman mitään muutoksia - netti toimii, uusi Firefox-3-beeta toimii - sähköpostiohjelmatkin toimivat ja kaikki säilyi (Evolution ja Thunderbird) Yksi mikä ei tällä hetkellä toimi, on gDesklets-ohjelmisto, se kyllä aloittaa käynnistymisen, mutta sitten se häviää jonnekin, eikä yksikään ohjelma ilmesty työpöydälle Toinen toimimaton on gimp-kuvankäsittely, se ei käynnisty. Mutta kaiken kaikkiaan, uuden 8.04:n "synnytys" oli varsin kivuton.
Ubuntussa nykyisin on valikot, joista hiirellä kätevästi merkaten valitaan asennuslähteet. Huom. älä asenna käyttöön Proposed-lähdettä! Ubuntussa on aivan tarpeeksi tuoretta tavaraa tarjolla. Tuosta en tiedä, mutta Hardy:n paketti löytyy linkistä: http://wine.budgetdedicated.com/apt/pool/main/w/wine/ Hardy-paketit ovat versiolla 1.0 rc3 Tuo ei ole mikään virallisen epävirallinen ohjelmalähde, joten siihen kannattaa suhtautu tietyllä varauksella. Virallinen Wine on 0.9.59. http://packages.ubuntu.com/hardy/wine Päivitin jo aikapäiviä ennen virallista julkistusta ongelmitta. Myös Gimp on toiminut kokoajan. Toimisiko Gimp mahdollisesti toisella käyttäjätunnuksella? Oletkos jotenkin viritellyt Gimppiäsi?
Kiitos vastauksestasi. Anteeksi tyhmyyteni, mutta mitä tarkoittaa suomeksi "Proposed-lähde"? >>Hardy:n paketti löytyy linkistä: http://wine.budgetdedicated.com/apt/pool/main/w/wine/>> Miten saan tuon käyttöön? Synaptic ei anna minun lisätä tai muuttaa mitään, vaikka ohjelman käynnistyessä annan sille salasanan. Miten saan "OK"-napin aktiiviseksi, kun se muuttuu harmaaksi heti, kun muutan tekstiriviä? Tuo Gimp-ohjelma alkoi toimia, kun ensin poistin sen kokonaan, samoin kuin Gimpshopin, jonka olin jälkeenpäin asentanut. Nyt siis Gimp on kunnossa, enkä ole asentanut takaisin sitä "shoppia". gDeskletitkin alkoivat toimia sen jälkeen, kun olin käynnistänyt koneen uudelleen. Pelkkä uudelleen asennus ei ollut riittävä keino. *** Sitten uusi kysymys: Viekö Ubuntun 8.04 versio noin gigan verran enemmän kovalevytilaa kuin edeltäjä 7.10. Minulla oli Linux-osiolla ennen päivitystä vapaata tilaa noin 5 gigaa, nyt vain noin 4 gigaa. Koko Linux-osion tila on noin 12 gigaa, ja siihen swappi päälle noin 1 giga. Se miksi kovalevylläni on näinkin vähän tilaa, johtuu siitä, että tämä on vanha kone, jossa alunperin oli kovalevy 30 gigaa, ja sen rikkoutumisen jälkeenkin vain 40 gigaa. Windows XP haukkaa siitä noin 26 gigaa, ja Linux saa tyytyä vähään. Toki minulla on nyt koneessani jälkeenpäin asennettu toinen kovalevy 250 gigaa, ja USB-levy 160 gigaa. Mutta ohjelmille tarkoitettu tila on rajoitettu yhteensä 40 gigaan, kaikki omat tiedostot on muilla levyillä.
Ilmaantui vielä yksi uusi ongelma Ubuntu 8.04-päivityksen jälkeen. Kun muodostan bluetooth-yhteyden puhelimeni Nokia N70 ja Ubuntun välille, yhteys muodostuu helposti ja puhelimeni näkyy myös työpöydällä. Mutta kun sen kansion avaa, se on tyhjä. Työpöydällä on siis puhelimen kuvake ja teksti "Jaripepe". Kun kuvakkeen kohdalla painaa hiirulaisen oikeaa näppylää, aukeaa valikko, jossa kohdassa "ominaisuudet" on pieni mysteeri oikeuksien kohdalla. Oikeudet-valikossa lukee näin: ** Kohteen "/palvelimella Jaripepe" oikeuksia ei saatu selville. ** Ennen Ubuntu-päivitystä puhelimeni näkyi Ubuntussa niin, että siinä oli käytettävissä kaksi eri kansiota, sekä puhelimen oma kansio että muistikortin kansio. Tiedostojen kopioiminen onnistui helposti suuntaan ja toiseen. Millä saan näkymään nuo ennen nähdyt kansiot, jotta voin siirtää valokuvia puhelimesta tietokoneeseen ja musiikkia tietokoneesta puhelimeen? Täytyyhän tämän toimia päivityksen jälkeen, kun se toimi edellisessäkin versiossa. Hätätapauksessa voin toki yksittäisen tiedoston lähettää puhelimesta koneeseen vaikka sähköpostissa, mutta normaaliin käyttöön se on liian työläs menetelmä.
Todennäköisesti et kuulu johonkin ryhmään (/etc/group), jolla olisi käyvät oikeudet. Voit kokeilla toimisiko homma root-oikeuksin: Koodi: sudo nautilus Yleensä tavallisen käyttäjän liittäminen esim. ryhmään plugdev tarjoaa oikeudet liitettäviin laitteisiin. Mahdollista toki on vaikkapa käyttää sudo -komentoa (sudoers/visudo), joka sallii käyttäjille monensorttisia, määriteltäviä lisävaltuuksia.
Tällainen teksti löytyy koneestani: plugdev:x:46:haldaemon,pekka Tällainen teksti tuli vastaan, kun yritin tuota ensimmäistä asiaa: pekka@pekka-desktop:~$ sudo nautilus [sudo] password for pekka: seahorse nautilus module initialized Initializing nautilus-share extension ** (nautilus:6526): WARNING **: Unable to add monitor: Toiminto ei ole tuettu Nautilus-Share-Message: Called "net usershare info" but it failed: komento 'net usershare' palautti virheen 255: net usershare: cannot open usershare directory /var/lib/samba/usershares. Error No such file or directory Please ask your system administrator to enable user sharing. seahorse nautilus module shutdown pekka@pekka-desktop:~$ Testasin vielä tuota toista, mutta en tiedä miten se pitäisin tehdä: pekka@pekka-desktop:~$ sudoers/visudo bash: sudoers/visudo: No such file or directory pekka@pekka-desktop:~$ Joten vähän vielä tarvitsen opastusta, amatööri kun olen. *** Ihmetyttää vain se, että edellisessä versiossa Bluetooth-hallinnan kautta sain ilman mitään vippaskonsteja näkyviin puhelimen kansiot, sekä puhelimen muistin että muistikortin. Miksi tuo ei toimi samalla tavalla uudessa versiossa? Mitään asetusta en ole muuttanut puhelimessa enkä koneessa. Molemmissa on pari määritelty "luotetuksi" ja puhelin kyllä näkyy työpöydällä.
Mukavasti olet jo viritellyt järjestelmää, sillä minulla sudo nautilus avaa nautiluksen root-oikeuksin. Tosin myös käyttäjän taustana on Gnomen taustakuva. Käytän XFCE4:ää. Voisit kokeilla komentoa (pääte/terminaali) Koodi: sudo su ja koittaa sitten käynnistää nautiluksen. Tosin en usko, että tuo auttaa varsinaiseen ongelmaan.
Joo, ei auttanut. Mutta eilen sain sen verran bluetooth-siirron toimimaan, että onnistuin lähettämään tietokoneesta puhelimeen yhden tiedoston bluetoothin kautta, vaikka puhelimen kansioita ei ollutkaan näkyvissä. Niinpä en ollenkaan voinut tietää, mihin se meni. Mutta puhelin piippasi, ja kysyi, tallennetaanko kuva. Se meni galleriaan. Tuo siirtotapa ei kuitenkaan ole hyvä, koska ei itse näe, mitä tapahtuu, ja siirto ei onnistu puhelimesta koneeseen. Mutta tulipahan kokeiltua, ainakaan bluetooth-sovitin ei ole rikki.
Kokeile komentoa Koodi: gksudo nautilus . Älä ota tavaksi ajaa graafisia ohjelmia roottina, testimielessä toki hyvä kokeilla. Bluetoothista tiedän sen verran että Hardyssä se remontoitiin isolla kädellä. Päivititkö suoraan Gutsystä vai teitkö uuden asennuksen? Jos puukotit bluetoothia Gutsyssä, saattaa olla että ne määritykset eivät enää Hardyssä toimi. Löytyykö puhelimestasi ftp ja wlan? Jos löytyy, pystytä ftp- serveri ubuntuun ja siirrä tiedostot sitä kautta.
Päivitin Gutsystä Hardyyn yhtä nappulaa painamalla päivityksien hallinnasta. Kaikki meni OK, mitä nyt pientä toimimattomuutta ilmeni jälkeenpäin, mutta pääsääntöisesti antaisin päivityksen onnistumiselle arvostanan 10-. Ei puhelimessani ole wlania eikä varmaan ftp:täkään. Täytyy toistaiseksi siirrellä tiedostoja sitten irrottamalla puhelimesta muistikortti, asettamalla se adapteriin, ja se taas muistikortinlukijaan. Näin se kyllä menee, mutta vain kortin osalta. Puhelimessa oleviin tiedostoihin en tällä tavalla pääse käsiksi. No, pasikymmentä vuotta sitten harvalla oli edes matkapuhelinta ja henkilökohtaista tietokonetta. Siihen verrattuna nykyinen digitaalinen elämä on aivan huippua, vain muutamia ongelmia silloin tällöin. Mutta nehän ovat vain haaste. Ja haasteitahan me ihmiset tarvitsemme. Ne lisäävät mielenkiintoa arkeen. Ja kiitos asiantuntevista neuvoista joka tapauksessa. Ja hyvää kesän jatkoa.