eli käytän nyt windows xp:ä ja haluaisin asentaa siihen ubuntu linuxin 5.10 latasin kyseisen iso tiedoston mutta: a) asennus ohjelmasta ei löydy mitään järkevää instal exeä b)onko yleensä mahdollista käyttää winukkaa ja linuxia päällekkäin
Haku komento on keksitty, mutta autetaan nyt toista hyvän nimissä. Eli linux järjestelmät EIVÄT käytä .exe tiedostoja. Linuxin ja windowssin yhteiselo onnistuu eri osioilta, sillä ubuntu vaatii oman tiedostojärjestelmänsä (ext3) toimiakseen. Eli jos on jo yksi ylimääräinen osio/kovo valmiina, niin ei muuta kun kone buuttaamaan cd:ltä ja buutti koneeseen. Anna koneen tehdä osiointi taulu automaattisesti haluamallesi kovolle, ja kun asennus kysyy, asennetaanko GRUB alkukäynnistin ensisijaiselle osiolle, niin vastaa kyllä. Tällä sain oman LinWin yhdistelmäni toimimaan. Asennuksen saa valittua valikosta suomen kielelle. Kannattaa kuitenkin käyttää hakua ja hakea lisää ohjeia ja opiskella hieman ennen asennusta, niin ei tule suru puseroon. EDIT: eli siis linux EI ole ohjelma vaan windowsin tapaan KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ
Edellisessä viestissä vastattiinkin jo hyvin mutta: En nyt tiedä tarkoitko varsinaisesti tätä, mutta esim. ohjelmalla VMware voi tosiaankin ajaa käyttöjärjestelmää käyttöjärjestelmän sisällä. Itse käytän tätä nykyisin lähes ainoastaan serverissä, mutta onhan sillä joskus kiva leikkiä muissakin koneissa... Paremman tuntuman Linuxiin kuitenkin saat asentamalla sen oikeasti koneeseesi, ilman noita virtualisointiohjelmia Ja ohjelmahan löytyy osoitteesta: http://www.vmware.com/ EDIT: linkki
Hyvin olet onnistunut välttämään kaiken Linuxiin liittyvän tiedon. Voit kuitenkin kokeilla Linuxia vaikkapa Ubuntu-Live-CD:n avulla. Se on CD-levyltä käynnistettävä Linux-jakelu. Vaatii siis CD-aseman, jolta käynnistää järjestelmä. On olemassa lukuisa määrä Live-CD-jakeluja. Live-CD:t eivät kuitenkaan tarjoa täyttä kuvaa oikeasti kovalevylle, omille osioilleen (ns. root /, sekä swap) asennetusta järjestelmästä, mutta ehkäpä se aivan aloittelijalle on jonkinlainen lähtökohta tutustumisessa Linux-käyttöjärjestelmään. Ehkäpä SuomiKnoppix-CD olisi oiva lähtökohta. Kevyitä Live-CD-versioita olisi DamnsSmallLinux, Slax, Flash-Linux tai Puppy. Laajempia ehkä Knoppix, SimplyMepis, Vector, Mandriva-Live ja tekeilläoleva Fedora Core -live-CD.
olen ainakin itse käsittanyt että ubuntu linux 5.10 on paras linuxin ilmaisjakelu ja latasin sen siis täältä http://www.ubuntu-fi.org siis tuon asennus cd:n ison ja poltin sen levylle no sitten yritin buutata konetta niin kuin sen aina ennen olen tehnyt eli kun kone käynnistyy ja seuraavassa ruudussa lukee käynnistä cd-levyltä painamalla mitä tahansa näpäintä tai jotain sinne päin ja sitten vaan painetaan ja asennus käynnistyy, mutta ei tällä kertaa siis minun tarvitsee alustaa osio jolle haluaisin linuxin asentaa käyttämään ext3 tiedostojärjestelmää ntfs:n sijaan ja sitten buuttaus onnistuu. Näinkö se menee ?
No, noita ohjeita jopa kuvineen on netissä tarjolla - ei nyt sattunut silmiin. Mutta kannattaa lukaista Tapsan Windowsista Linuxiin ABC. Paljon hyvää asiaa Linuxista. http://tapsa.terae.net/linux/
Ehdottaisin kyllä ettet rupea alustamaa osiota. Vaan jätät osan levystä osioimatta, ja ubuntun asennuksessa määrität sen käyttämään suurinta osioimatonta tilaa. Tässä on nyt muutama linkki asennukseen http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Asennusopas http://koti.phnet.fi/pinto/ubuntu/ubuntu.html ja ehdoittaisin myös aluksi kokeilemaan live cd:tä. Jos et vaikka sattumoisin pidä ubuntusta.
nyt te voitte kartoa miten sitten alustetaan kovo käyttämään ext3 järjestelmää , niinkö että laitan windowsin levyn sisään ja alustan sillä vai ?
sinun ei tarvitse alustaa kovoa ext3:ksi vaan jätät todellakin osan kovalevyä osoimatta ja määrität ubuntun asennuksessa sen käyttämään sitä osoimatonta tilaa.
Ja kannattaa muistaa, että ext3 on vain yksi tiedostojärjestelmä muiden joukossa...muitakin vaihtoehtoja on, kuten esimerkiksi reiserfs, resiser4, xfs ja jfs tiedostojärjestelmt, joissa on kaikissa omat hyvät ominaisuutensa.
no nyt se toimii mutta kun koneessa on ati radeon 9600 ja hercules smart tv joiden ajureita en ole onnistut asentamaan enkä ole onnistunut soittamaan wma/mp3 tiedostoja
Jos englanti taipuu, lähes kaikille kysymyksille saa vastauksen http://www.ubuntuforums.org :ssa ja monelle muulle ubuntu wikissä ja ubuntuguidessa.
tämä tuntuu jo valmiina oikealta otsikolta omalle ongelmalle. Elikkä siis kun tuli ensiksi asennettua toi ubuntu ja sehän teki omat merkinnät tonne boot.ini c:n juureen että tulee se ikkuna mistä saa buutata. No mutta kun tarvin kuitenkin xp:tä niin asensin sen ihan alusta (formatointi myös) niin se meni ja teki sen uudestaan eli nyt en voi valita että menenkö ubuntuun vaiko wintoosaan. Olisko mitään helppoa ratkaisua kun ei huvittais asentaa enää ubuntua uudelleen joka kyllä ratkaisis ongelman.
Laitan nyt tähän samaan threadiin, kun ubuntun asennuksesta on kuitenkin kyse. Tai kubuntun oikeastaan, mutta samapa tuo. Ajattelin siis xp pron rinnalle laittaa tämän. Latasin kubuntu 5.10 install discin, poltin sen ja asensin käyttöjärjestelmän omalle kovalevylleen. Asennuksen päätyttyä ei grub käynnistynytkään, vaan kone meni suoraa windowsiin. Vaihdoin biosista kovalevyjen boottausjärjestystä, jolloin tämä ongelma korjaantui. Seuraavaksi törmäsinkin itse ongelmaan: ALERT! /dev/hdc1 does not exist. Dropping to a shell! Asensin uudestaan koko systeemin, kun ajattelin, että boottausjärjestyksen vaihto sotki jotain, mutta sama viesti tuli uudestaan. Tässä tarkemmin, mitä näytöllä näkyi: Missähän on ongelman ydin?
eli en tiedä auttaako tämä mutta ALERT! /dev/hdc1 does not exist tarkoittaa että hdc1 ei löydy ja tuo hdc1 on linuxin käyttämä kovalevy (en tiedä onko tuo oikea termi) jonne se meinaa itsensä asentaa on mahdollista että se osio jolle linuxia yrität asentaa on winukan käytössä tai windows on asennettu jollekkin muulle kuin c asemalle jolloin windows pitää c:ä jonkinlaisena ensisijaisena asemana ja eikä anna alustaa sitä.
Ihan kelvollinen asennusohje kuvineen löytyy täältä http://www.mrbass.org/linux/ubuntu/install/ On toki Ubuntu 5.04:lle mutta Ubuntu/Kubuntu 5.10 noudattaa ihan samaa kaavaa. Ainoa puute on kohta "manually edit partition table", josta ei ole neuvoa.
Tuota manuaalista osiointia ei kannata ruveta säätään, jos ei oikeasti tiedä mitä on tekemässä. http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=75278 :Tällä ohjeella saa mp3:et ja videot toimimaan kunnolla. Leffoille suosittelen xine, gxine tai vlc ohjelmia, ja mp3:lle beep-media-player, xmms tai amarok