Olen, kuullu semmosta että Vista ja Ubuntu rinnakkain ei olis kovin hyvä vaihtoehto. (Vai?) No, ajatelin että jos laittaisin Ubuntun kokonaan, niin saisinko Vistan vielä takaisin (maksutta)?
Saa tietenkin takaisin jos sinulla on aito seriaali ja asennusmedia. Sen median saat vaikka ''epävirallisista'' lähteistä. Jos sulla on koneen mukana tullut serial se on luultavimmin ''oem'' etsit vain oem median ja voit asentaa vistan takaisin helposti.
Tuota, minulla ei taida olla asennusmediaa tai seriaalia. (En kyllä tiedä näistä asioista paljon, joten saadan höpöttää ihan jotain käsittämätöntä.) Minusta se on "kiinni" tietokoneessa. (Tuota en tajunnu kunnolla itekkään)
Jos kyseessä on pakettikone niin jossain kohtaa koneen koteloa pitäisi olla Microsoftin tarra jolla seriali on merkittynä.
Vista ja ubuntu rinnakkain on kyllä täysin toimiva systeemi, joten rohkeasti vain kokeilemaan. Itsellä on tällä hetkellä rinnakkain Vista ultimate x86, Vista premium x86, windows7 x64, windows7 x86, windows xp pro x64 sekä tietenkin Ubuntu ja kaikki toimii sulavasti rinnakkain. Ovat vieläpä läppärissä samalla kovolla jokainen omalla osiollaan.
Wubi ei tarvitse. Toisaalta on se sellaista kuraa että, huhhuh... Mutta mieluummin joo omalle osiolle ja /home :lle kanssa...
Minäkin olen miettinyt Vista+Ubuntu yhdistelmää, koska Vistan vakaus ei oikein vakuuta jos tietokone on päällä 24/7... Vistan voisi säilyttää pelitarkoituksiin ja pitää Ubuntua päällä 24/7 webbisurffauiluun ym kevyeen toimintaan. Voiko Ubuntulle lohkaista palan vaikka D-asemasta, kun minulla on sen koko noin 320 Gt (C=60 Gt), joten siinä olisi vielä pala linuxillekin. 64-bittinen Ubuntu lienee ilmeisesti parempi kun minulla on 64-bittinen Intel Core Quad 9550 prosessori? Entä miten onnistuu DVD-elokuvien katselu linuxilla? Vieläkö suojaukset hiertävät? Miten Ubuntussa toimii ohjelmien asennustoiminto? Kokeilin live-DVD:llä asentaa Adobe Flash x64, jotta YouTube-videot näkyisivät, enkä yhtään hoksannut miten se ladattu paketti asentuu...onko kellään antaa aloittelijan oppaaseen linkkiä tai kertoa ihan omin sanoin? Vinkkejä voi myös antaa asennukseen, voin niitä tarvita Entä mitkä ovat suurimmat erot Ubuntun ja openSUSEn välillä?
Voi lohkaista. PC-arkkitehtuuri vain rajaa kovalevyn siten, että levyllä voi olla 4 primääriosiota. Jakamalla jonkin primääriosion jatketuksi osioksi (Extented), voi tuolle osiolle tehdä jo melko rajattoman määrän loogisia osioita. Ubuntu on vain yksi Linux-jakelu muiden joukossa. Ehkä kysymyksiisi vastaa Ubuntu-Wiki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Ubuntu tai Ubuntu tutuksi: http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi Kokeile. Maksaa vain vaivan sekä pienen siivun kovalevyltä. http://opensuse.fi/keskustelu/
Jotenkin minulla on muistikuva, että 15 osiota olisi maksimi. Ja että Windows ei tykkäisi usemmasta kuin yhdestä primaariosiosta. DVD leffat toistuvat hyvin Linuxissa. Tukea löytyy monille kodekeille - myös teräväpiirto onnistuu. HDMI piuha lykkää minulla kuvaa ja ääntä AV-vahvistimeen ja sitä kautta TV.. Myös tuki tv-korteille on hyvä.
Itselläni on parasta aikaa rinnaikkain vieläpä samalla kovolla. Uusimmalla Ubuntun version voi asentaa vaikka windowsissa levyltä suoraan.
Wubi vaatii ntfs-aseman ja windowsin bootloaderin. Unetbootinilla voit tehdä saman alustasta riippumatta, sillä erotuksella että lopputuloksena on aito asennus. Mediana voit käyttää joko usb-tikkua tai jotain asennuksen yli sellaisenaan säilyvää kiintolevyosiota.
Tuollaista ei ole tullutkaan vastaan. Mutta ei ole varsinainen asennusohjelma, vaan vaatii rebootin. Debianin voi asentaa debootstrap ohjelmalla linuxin konsolissa. Ehkä ubuntukin onnistuisi, jos muuttaa lähteet sopiviksi. Debianilta on saatavissa myös initrd ja kerneli, joilla voi käynnistää nettiasennuksen. Itsellä ei toiminut - wlan ei pelittänyt ja ei jaksanut vetää kokeilua varten piuhaa. Gentoon toki voi aina asentaa linux konsolista käsin - vaikka etänä.
Ajattelin läppärille laitaa vistan lisäks jonkun linuxin. Hidastaako tuo kuitenkin paljon konetta esim. Pelkällä vistalla voin pelata tylii crysista mutta ku linux on lisänä nii jaksaako kone vielä?
Eka lause viittaa toisen käyttöjärjestelmän asentamiseen, mutta viestin loppuosassa huokuu virtuaalikone asennusta. Kumpaa siis haluat? Dualboot asennuksessa on kerralla käynnissä vain yksi käyttis. Virtuaalilinux ei tietenkään voi olla nopea kun kone tuskailee muutenkin Vistan pyörittämistä samanaikaisesti. Jos Crysis pyörii niin kyllä linuxia jaksaa testata virtuaalikoneessa.