joo luin tost linkist noit, eli sit ku teen ton niin täytyykö asentaa kaikki näytönohjaimet ja jne. ja miten ne ajurit laitetaan, tämä kone ei ole edes vuotta vanhaa. ja voiko tosta mennä kone ihan sekaisin?
eli jos nyt tyhjennän koneen tollain kun tuossa linkissä on ja asennan windowssin uudelleen, niin täytyykö mun hakea kaikkii juttuihin ajurit? kiitos etukäteen!
Jos todella formatoit kiintolevysi niin silloin yleensä kaikki pitää asentaa uudelleen , varmuuskopioita kannattaa tehdä tärkeimmistä tiedostoista.
Jos kovalevy on vain yksi osio, joudut tekemään varmuuskopion kaikesta mitä talteen haluat (tekstit, kuvat, musta jne data). USB tikku tai poltat CD:lle. Jos sulla on tallessa ne netistä imuroidut ajuritiedostot tai ajuriasennusohjelmat, otat ne talteen (ne käy ellet uudempia lähde etsimään). Jos on useampi osio (c: d: e (tai fyysisesti useampi kovo), voit siirtää sinne, missä ei ole windows asennettuna (yleensä c. Sitten vain käynnistysdisketillä (tai jos cd buuttaa ja antaa vaihtoehtoja) formatoit sen järjestelmä osion. Jos olet ajuriasennuksen jälkeen poistanut netistä imuroidun tavaran, joudut imuroimaan uudestaan. Vaihtoehtona on, että tiedät jokaisen .dll ja muun osan, jota koneeseen asennettiin ja mitkä rekisterimerkinnät niistä tehtiin. Tätä ei pellepelotonkaan tee hujauksessa. Helpompaa on varmaan lukea ja muuttaa ram:ssa oleva dataa, niin että saat lisää terveyttä ja panoksia räiskintäpelin pahassa paikassa. Kovalevysi tilasta riippuen, suosittelen vähintään kahta osiota: systeemi ja data (jossa myös koneen/ohjelmien asennus tavaraa, ajurit), jonka teet buuttidisketillä olevalla fdisk ohjelmalla. Windowsin 'luo järjestelmä levyke' ei välttämättä sisällä format.exe ja/tai fdisk.exe tiedostoja, ne pitää kopioida windows kansioista (Etsi.../Find... toiminnolla, jos et kansiota löydä). Kun en myöskään muista buuttidisketin tuki cd:lle tai ei vaihtoehdot antaa ohjelmia "virtuaaliselle" asemalle. Useampi osio säästää tuolta varmuuskopioiden yms. tekemiseltä, kun formatoinnin kautta käyttis asennetaan uusiksi. (Microsoft kyllä suosittelee xp:ssä pitämään levyt yhtenä osiona, nopeampaa toimintaa tms. Vaan 'ei kotikäytössä kukaan tule koskaan tarvitsemaan 640kB ram muistia' on Bill pojan viisauksia) Fdisk aikahyvin ohjeistaa käyttäessä, netistä varmaan löytyy tutorialkin. Fdiskin jälkeen joka osio formatoitava, muuten ne ei ole luettavissa, 'asema ei ole käytössä' (paitsi Linux asennus levyt, jotka kysyy miten formatoidaan). On olemassa Partitiointi (fdisk) ohjelmia (asennteaan siis windowsiin), joilla saa osio kokoja/määrää muutettua ilman että dataa tuhoutuu. En vaan muista onko hyvää ilmaista. Tämä tiedoksi, jos varmuuskopiointi on ogelma. Niin, voishan sen tyhjentää windowsin osalta. Datat talteen haluttuun kansioon. Sitten levyykkeen dos komennoilla tuhoamaan kaikki muut kansiot (windows ja programfiles ainakin koska ohjelmat ei kuitenkaan toimi). Mikä oli DEL versio joka tuhoaa koko kansion? DELTREE ?, muuten DEL *.* CD.. RD kansionimi RD antaa herjan jos kansio ei ole tyhjä, tyhjä alikansio riittää. Juurihakemistossa joutuu kikkailemaan ATTRIB komennolla, että saa tuhottua DIR/a komennolla näkyvät hidden ja system tiedostot. Jos juuri ei ole tyhjä, tunnistaa windowsin asennus cd "käyttöjärjestelmän" ja toimii sen mukaan (=väärin).