Tietokoneen käyttöönotto.

Viestiketju Vapaata keskustelua -osiossa. Ketjun avasi _kooma_ 10.06.2012.

  1. _kooma_

    _kooma_ Active member

    Liittynyt:
    28.06.2007
    Viestejä:
    2,051
    Kiitokset:
    29
    Pisteet:
    78
    Tämän oppaan tarkoituksena on tarjota mahdollisimman yksinkertaiset vaihe vaiheelta taphtuvan koneen kasauksen. Jatkossa on tarkoitus lisätä vielä käyttöjärjestelmän, ajureiden sekä virustorjunnan asentaminen.
    Tätä opasta on myös tarkoitus muokata aina tarpeen tullen, ja mikäli havaitset virheitä tai itselläsi on toinen sekä parempi tekniikka/tapa johonkin asiaan niin ei muutakuin ketjuun vain. Tämä opas perustuu siis täysin omiin kokemuksiini ja siihen miten itse koneet olen kasannut.

    Aloitetaanpas sitten.
    Olet sitten mennyt tilamaan koneesi osina, ja nyt se pitäisi saada kasattua ja pistettyä toimintakuntoon?

    Aivan aluksi avataan tietokonekotelon laatikko, ja otetaan kotelo laatikosta :)

    Kotelon mukana tulee usein jonkin sortin pussi/pienempi laatikko ruuveille ja muille tilpehööreille, kuten nippusiteille. Jotkin kotelo valmistajat ovat lajitelleet eri ruuvit ja kamat erillisiin pussukoihinsa.

    Peruskotelo (esimerkkinä tässä kohdin toimii omistamani Fractal Design Arc Midi).

    [​IMG]

    [​IMG]

    Alkuun avataan sekä oikean että vasemman puoleiset kylkipaneelit, tämän jälkeen mikäli olet ostanut lisä tuulettimia, niin kotelon etupaneeli sekä kattopaneeli. Näiden irroittamisesta ollaan mainittu kotelon mukana seuraavassa ohjekirjasessa.

    Kun olet avannut kotelon, aseta kotelo vasemmalle kyljelleen. Itse olen tykästynyt tekemään kasauksen isolla pöydällä, jonka ympärillä on helppo tyskennellä. Olen lattiallakin asennuksia suorittanut, mutta tämä ei välttämättä kaikkien selille sovi joten suosittelen jotakin hieman korkeampaa työtasoa, jollaiseen tarkoitukseen esimerkiksi keittiön ruokapöytä soveltuu mainiosti :)

    Mikäli haluat varmistua siitä että kehostasi ei pääse purkautumaan staattista sähköä (staattinen sähkö voi pahimmillaan rikkoa tietokoneen komponentteja) saatat haluta käyttää maadoitus ranneketta. Itse en ole ranneketta koskaan tarvinnut, vaan olen suorittanut maadoituksen koskettamalla kotitalouksista löytyvää lämpöpatteria.
    Tämän lisäksi vaatetukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Tekokuidut, ja varsinkin kaikenlaiset muovipohjaiset vaatteet ovat erittäin herkkiä keräämään staattista sähköä kehostasi. Suosittelenkin käyttämään puuvillavaatteita, sekä tarvittaessa kumipohjaisia kenkiä/sandaaleita. Maadoituksesta on kuitenkin hyvä pitää huolta, koska pienetkin sähkönpurkaukset voivat olla hyvinkin tuhoisia herkille komponenteille.

    Tässä vielä kuva antistaattisesta rannekkeesta, näitä myyvät tietokonekomponentteja myyvät liikkeet. Ja ainakin esimerkiksi Jimms.fi verkkokauppa myy näitä alle kymmenen euron hintaan.

    [​IMG]

    Sitten asiaan.
    Etsi kotelon mukana tulleista pusseista/laatikosta emolevyn koroke ruuvit, ne ovat useimmiten messingin värisiä;

    [​IMG]


    Mikäli tilaamasi emolevy edustaa yleisintä kokoluokkaa, eli perus ATX:ää, niin löydät kotelosta oikeat paikat näille messinkisille korokepaloille. µATX emolevyjen paikat ovat muutoin identtiset ATX:n kanssa, mutta niitä on pituus suunnassa muutama vähemmän.
    Useissa isoimmissa koteloissa (täystorni/full tower) on näiden lisäksi mahdollista asentaa isompia E-ATX luokan emolevyjä, näissä koteloissa ollaan ilmoitettu useimmiten myös E-ATX emolevyjen korokepalat.

    Toisessa Arc Midi kuvassa (oikeakylkipaneeli avattuna) näkyy oikea järjestely korokepaloille käytettäessä ATX kokoluokan emolevyä.

    Kun olet asentanut emolevyn korokepalat koteloon on aika asentaa I/O (emolevyn liitin paneeli, Input/Output Shield) levy. Tämä levy tulee emolevyn mukana. Ja näyttää jotakuinkin vastaavalta kuin tämä:

    [​IMG]

    Mikäli olet ostanut erillisen prossesori jäähdyttimen, tarkista että tarvitseeko sen asentamiseen taustalevyä. Eli mikäli käytössäsi on esimerkiksi jokin isompi torni jäähdytin, pitää niille useimmiten asentaa erillinen tausta/tukilevy prosessori kannan taakse emolevylle. Mikäli näin on, tarkista jäähdyttimen asennus ohjeista tämän asentaminen. Ennekuin asennat emolevyä koteloon, on siihen helpointa tässä vaiheessa asentaa esimerkiksi prosessori sekä muistikammat. Eli ota emolevy pois laatikostaan, ja pidä emolevyä sen mukana tulleen suojamuovin päällä. Älä siis esim laita emolevyä millekkään matolle, myöskään kova pöydän pinta ei välttämättä ole paras mahdollinen alusta. Vaan suosittelen pitämään ainakin sen pussin emolevyn alustana.

    Emolevyt, näytönohjaimet sekä prosessorit ollaan pakattuina antistaattisiin pusseihin/paketeihin. Emolevyn mukana tulevaa pussia on helpointa käyttää alustana.
    Voit myös halutessasi käyttää jotakin pehmustetta tässäkohdin, mutta siten että emolevyn ja pehmusteen väliin jää tuo mainittu pussi. Pehmusteen käyttö ei ole välttämätöntä, kunhan komponentteja ei runnota paikoilleen.

    Nyt kun olet ottanut emolevyn esille, on siihen aika kiinnittää prosessori sekä muistikammat. AMD:n tapauksessa ota prosessori esille laatikostaan. Ole tarkkaavainen prosessorin kanssa ja suosittelisinkin pitelemään siitä kiinni lähinnä reunoiltaan. AMD:n prosessoreissa on kultaiset kontakti pinnit kiinteänä jotka voivat taipua herkästikin, eli pitele prosessoria tukevasti mutta kuitenkin herkästi käsissäsi. Jatkan AMD pohjalla koska sellaisen omistan itse. Emolevyllä prosessorikannan yhteydessä on nostettava, pienen pieni puomi. Nosta se ylä asentoon.
    Aseta prosessori oikein, eli sekä emolevyssä että prosessorissa on pienen pieni nuoli imoittamassa asentamisen suunnasta. Kun nämä nuolet kohtaavat, sekä emolla että prosessorilla. Asentaessasi huomaat kyllä kun prosessori istuu kantaan, eli ennekuin kiristät/lasket puomin takaisin, voit hellästi koittaa liikutella prosessoria (älä kuitenkaan paina suoritinta, koska tällöin vaarana on pinnien taittuminen), mikäli prosessori ei liiku, on se asentunut kohdilleen. Mikäli se liikkuu, se ei ole oikeassa asennossa.

    Prosessorin pinnipuolella, sekä emolevyn kannassa on lisäksi selkeästi näkyvissä järjestelmä miten prosessori kantaan istuu. Eli kannassa on huomattavana pienet korokkeet ja prosessorissa näiden kohdalla pinnittömät alueet, näiden kohdatessa prosessorin tulee istua paikoilleen siten että se ei liiku.
    Joidenkin emolevyjen kanssa esiintyy pientä väljyyttä, prosessori ei kuitenkaan saisi liikkua puoltamilliä enempää suuntaan tai toiseen.

    [​IMG]

    Huomioi kuvassa oleva nuoli, vastaavan nuoli pitäisi löytyä myös emolevyltä. Lisäksi sekä emolevyn ohjekirjasta että prosessorin mukana tulleista ohjekirjasista selviää oikea asennus suunta. Vaikka tässäkohdin paljon tekstiä tulikin, ei prosessorin asentaminen ole laisinkaan vaikeaa. Tarkkaavaisuutta se kuitenkin kaipaa.

    Muistikampojen asentaminen.

    Tämä on yleisesti paljon helpompi ja nopeampi toimenpide kuin prosessorin asentaminen. Tähän tarvitse ohjekirjaa, varsinkin jos omaat esimerkiksi kaksi muistikampaa. Emolevyillä on eri järjestys muistikampojen asentamiseen, joissakin asennetaan vierekkäisiin paikkoihin (kuten itselläni) joihin ns.joka toiseen. Asennus järjestyksen omalle emolevyllesi muistien suhteen saat selville emolevyn ohjekirjasta.
    Myös muistit tulee asentaa oikein päin, olen nähnyt parikin tapausta joissa muistit ollaan emolevyn ohella saatu rikottua väkisin vääntämällä. Eli muisit menevät vain yhdellä tapaa emolevylle. Poikkeuksena on jotkin hyvin vanhat SDRAM pohjaiset emolevyt, joihin saattoi asentaa RAM:it myös väärinpäin.

    Prosessori jäähdyttimen asentaminen.

    Itse suoritan prosessori jäähdyttimen asentamisen tässä kohdin. Koska joidenkin coolereiden asentamisen jälkeen muistikampojen asentaminen on joko hyvin vaikeaa tai mahdotonta tilanpuutteen vuoksi. Massivisesta koostaan huolimatta ainakin Noctuoiden asentaminen ollaan tehty melko yksinkertaiseksi, vaikka pitääkin useamman toimenpiteen ennen valmista tulosta. Ennen coolerin asentamista paikoilleen on syytä pistää prosessorin päälle riisinjyvän kokoinen tippa jäähdytys tahnaa, ellei sitä olla valmiiksi levitettynä cooleriin.
    Tahnan levittämisessä ja asentamisessa on muutamia koulukuntia, jotkut pistävät pienen tipan (noin herneen kokoinen nokare) prosessorin päälle (kuten itse teen), jonka jälkeen cooleria paikoilleen kiristäteässä tahna leviää tasaieksi kerrokseksi prosessorin ja coolerin väliin. Jotkut levittävät tahnan esimerkiksi jollakin muovikortilla. Tällöin tosin on helppoa pistää tahnaa liikaa, jolloin sen tarjoama hyöty saattaa kärsiä. Liiallinen tahna kuitenkin enemmän haittaa kuin edistää jäähdytys tehoa. Mikäli cooleri asentuu esim kahdella ruuvilla prosessorin päälle, kiristä ruuveja vuoron perään (mikäli neljä ruuvia joka kulmassa, niin ristikkäin), älä kiristä suoraan kiinni kumpaakaan tai kaikkia yksi kerrallaan. Tasapuolisella kiristämisellä saadaan lämmönjohde leviämään tasaisesti. Älä myöskään kiristä ruuveja huulet sinisinä koska se voi vahingoittaa joko cooleria tai itse prosessoria.

    Jäähdyttimen asentamisen jälkeen on aika asentaa virtalähde koteloon. Useimmissa ja suositelluista nykyisistä koteloista virtalähde asennetaan kotelon pohjalle. Mikäli käytössäsi on modulaarinen virtalähde, kannattaa siihen asentaa vain ne johdot joita tulet tarvitsemaan. Täysin modulaarisissa virtalähteissä peruskäyttöön tarvitset emolevylle tulevat johdot, kiintolevylle/levyille tulevat johdot sekä optiselle asemalle tulevan virtajohdon. Mikäli käytät näiden lisäksi runsaasti tuulettimia, eikä emolevysi tarjoa useampaa tuuletin paikkaa, tarvitset myös näille virtajohdot.
    Useimmat tehokkaammat näytönohjaimet tarvitsevat lisäksi lisävirta johdot, eli PCI-E 6 tai 6/8 johdot, tai näiden yhdistelmiä. Sinun pitää siis tarkistaa millaisen konfiguraation näytönohjaimesi tarvitsee.

    Kiinteillä johdoilla varustettujen virtalähteiden kohdalla ylläolevasta ohjeistuksesta ei tarvitse huolehtia. Modulaarisen virtalähteen ehdottomia plussia ovat nimenomaan se että sinun ei tarvitse asentaa kuin tarvitsemasi johdot. Ja mitä vähemmän ylimääräisiä johtoja koneessasi on, sitä parempi se yleisesti on. Osa nykyaikaisista koteloista kykenee pitämään kiinteäjohtoistenkin virtalähteiden johdot piilotettuna emolevykelkan takana.
    Emolevyn puolelle jäävät johdot, tai muutoin johonkin pieneen tilaan sullotut johdot keräävät runsaasti pölyä jonka lisäksi ne saattavat estää ja/tai haitata kotelon normaalia ilmankiertoa. Tästä syystä suosittelenkin useimmiten modulaarista virtalähdettä. Kaikkiin budjeteihin ne eivät valitettavasti mahdu, joten pitää suositella parasta mahdollista ratkaisua mitä tulee sekä koteloon että virtalähteeseen.

    Kyseiset komponentit jäävät edelleen turhankin usein muiden osien varjoon, vaikkakin juuri nämä osat ovat sekä järjestelmän koti niin myöskin selkäranka. Ja oikeilla valinnoilla voidaan vaikuttaa paljon sekä asennus mukavuuteen että myös oikeaoppisen ilmankierron varmistamiseen. Eli hyvä kotelo sekä laadukas ja hyvin toteutettu virtalähde ovat mukavuutensa lisäksi ehdottoman tärkeitä valintoja.

    Virtalähdettä ostettaessa on erittäin suotavaa hakea laitteesta esim googlettamalla mahdollisimman paljon informaatiota, lueskella testejä sekä käyttäjien palautteita.
    Hyvinä ohjenuorina voidaan kuitenkin pitää seuraavia seikkoja virtalähdettä valitessa.

    • OCP (Over Current Protection): suojaus virtapiikkejä vastaan
    • OVP (Over Voltage Protection) suojaus jännitepiikkejä vastaan
    • OPP (Over Power Protection): liikakuormasuojaus, joskus nimellä OLP
    • OTP (Over Temperature Protection): ylikuumenemissuojaus
    • UVP (Under Voltage Protection) alivoltitussuoja
    • SCP (Short Circuit Protection) Oikosulkusuoja
    • NLO (No Load Operation): tämä ei oikeastaan ole samankaltainen suojaus kuin muut, mutta se mahdollistaa virtalähteen käynnistämisen ilman kuormaa.

    Kaikissa virtalähteissä ei olla mainittu ylläolevaa suojauksista kertovaa luetteloa,
    hyvänä ohje nuorana voidaan kuitenkin pitää sitä että esimerkiksi 500W virtalähteessä tulisi olla vähintään kaksi PCI-6 lisävirtajohtoa joko kiinteästi tai modulaarisessa irrallisina. Toinen seikka johon kannattaa kiinnittää huomiota on se että alle 50 euron ei kannata ostaa virtalähdettä jota mainostetaan yli 500W tehoilla. Ja alle 50 euron virtalähteitä en edes suosittele, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.
    Laadukas virtalähde luo turvallisuuden tunnetta, ja poistaa pelkoja siitä että sen hajotessa, se ei riko muita tietokoneen komponentteja. Eli isoimpia mokia komponenttien valinnoissa voi tehdä ostamalla muuten kalliit komponentit mutta valitsemalla halvimman mahdollisen virtalähteen.
    Suosittelenkin ennen virtalähteen ostamista tutkia sitä netin arvostelujen, käyttäjien kokemusten perusteella. Mikäli et ole laisinkaan varma virtalähteestä, kannattaa se todennäköisesti jättää ostamatta. Sokkona tässä asiassa ei kannata edetä.

    Kun olet asentanut virtalähteen paikoilleen. Asennetaan kiintolevy (tai kiintolevyt, mikäli useampia on), sekä optinen asema. Ja mikäli olet hankkinut koteloon lisä tuulettimia, ovat ne nyt helpointa asentaa paikoilleen. Esimerkiksi kattotuulettimet on huomattavasti helpompi asentaa kun kotelossa ei vielä ole emolevyä saati sitten isoa torni jäähdytintä prosessorille.

    Kiintolevyjen ja optisen aseman jälkeen on aika pistää emolevy koteloon. Emolevyssä olevien kiinnitys reikien tulee mennä kohdilleen korokepaikkojen sekä I/O levyn kanssa kohdilleen. Isomman torni coolerin omistavat voivat hyödyntää tornia siten että siitä voi varovasti emolevyä muisteineen kannatella ja myös nostaa. Tämä helpottaa asentamista ja kohdistusta jonkin verran. Kun olet saanut emolevyn kohdilleen, on aika ruuvata emolevy paikoilleen. Tässä kohdin on hyvä käyttää ruuvimeisseliä jossa on magneetilla varustettu kärki. Tuon tapaisella ruuvimeisselillä on helpointa kohdistaa ruuvit oikeille paikoilleen, mikä saattaa tiettyjen prosessori coolereiden kohdalla olla muutoin hankalaa. Varsinkaan mikäli kätesi/sormesi eivät mahdu niin pieniin tiloihin.
    Emolevyä paikoilleen kiristäettässä kannattaa toimia seuraavasti. Ruuvaa ruuvit paikoilleen, mutta älä kiristä niitä vielä.

    Kun olet saanut ruuvit paikoillleen ala kiristämään ruuveja ristittäin. Samaa käytäntöä suosittelen prosessori coolerin asentamisessa. Eli aloitat vaikkapa oikeassa ylänurkassa olevasta ruuvista, kiristät sitä mutta älä liiaksi, ennenkuin se on täysin paikoillaan aloita kiristämään vasemman puoleiselta ala-laidalta. Siten että ruuvit kiristyvät risittäin. Tällöin emolevylle kohdistuu mahdollisimman vähän painetta mistään suunnasta.
    Kannattaa myös välttää liiallista kiristämistä, ruuvien tulee olla kiinni jämäkästi mutta ei hampaat irvessä kiinni väännettyjä.

    Emolevyn asentamisen jälkeen kannattaa asentaa kotelon johdot emolevylle, esim virta/reset kyrkimet, etupaneelin USB ja äänijohdot. Emolevyillä näiden paikat sijaitsevat useimmiten emolevyn ala reunassa. Samoin kiintolevylle/levyille sekä optisen aseman S-ATA johdot on hyvä kiinnittää tässä vaiheessa emolle.

    Kun emolevy ollaan saatu tukevasti paikoilleen on aika irroittaa PCI-E väylien kohdalta ylimääräiset laitepaikkojen suojalevyt. Useat näytönohjaimet vaativat kaksi paikkaa, jotkin kolme (kuten esimerkiksi Asuksen kolmen korttipaikan paksuiset DirectCU II/III näytönojaimet). Joidenkin koteloiden mukana tulee lisäksi tuulettimille tarkoitettu säädinpaneeli korttipaikkaan. Mikäli sinulla sellainen kotelo on, irroita myös sille tarvitsema paikka kotelosta.
    Kun olet valmistellut kotelon tuolta osin, on aika asentaa näytönohjain.

    Näytönohjaimen asentaminen.

    Emolevyn ohjekirjasta selviää mihin paikkaan sinun tulee näytönohjaimesi asentaa. Monissa nykyisissä emolevyissä on mahdollista käyttää kahtakin näytönohjainta, ja näissä emolevyissä usein ainoastaan toinen PCI-E väylä toimii täydellä 16x kaistalla. Kalliimmissa emolevyissä voi olla kolme tai useampikin PCI-E väylä. Tässä käyn lävitse vain yhden kortin asentamisen, useissa emolevyissä ylin PCI-E väylä on 16x nopeuksinen, joissakin harvemmissa se on alempi. Näin on ainakin muutamissa vanhemmissa Gigabyten emolevyissä.
    Ennen näytönohjaimen paikoilleen asentamista, varmista että emolevyllä oleva PCI-E väylän kiinnitys salpa on asetettu auki-asentoon. Asentaminen tapahtuu siten että ensiksi lasketaan kortin takaosa (se pääty missä emolevyllä on väylän kiinnitys salpa) jonka jälkeen kortti painetaan kevyesti lisäkorteille tarkoitettuihin paikkoihin. Kun näytönohjain on paikoillaan, kiinnitys salpa emolta lukitsee kortin sen takaosasta, tämän jälkeen tulee näytönohjain ruuvata koteloon.
    Kun olet saanut kortin fyysisesti oikeaan paikkaansa, tulee sinun kytkeä virtalähteeltä tulevat PCI-E lisävirta johdot korttiin.

    Virtajohtojen kiinnittäminen.
    Seuraavaksi kiinnitetään ATX 4/8 pinninen virtajohto emolevylle, tämä löytyy useimmista emolevyistä prosessori kannan läheisyydestä. Mikäli prosessorin jäähdytin kuitenkin on sen verran iso/tiellä tässä kohdin, on syytä harkita asentaa ATX virtajohto ennnen coolerin asentamista, tämä kuitenkin on suhteellisen harvinaista. Useimmiten tuon johdon asentaminen on mahdollista tehdä coolerin ollessa kiinni. Tosin on olemassa niin isoja prosessori coolereita että ne peittävät liittimen, tällöin voi olla helpompi asentaa ensin lisävirta prosessorille, ja vasta tämän jälkeen cooleri.

    Kuvassa nelipinninen prosessorin lisävirta johto:

    [​IMG]

    Mikäli koteloon ollaan tehty johdoille läpivientejä/reittejä emolevykelkkaan kannattaa näitä hieman etukäteen ennen johtojen kiinni pistäistä tutkia. Mitä vähemmän johtoja jää emolevyn puolelle sitä parempi, johtojen järjestelyä kannattaa käyttää siis hyödyksi.
    Kun olet saanut johtojen reitit selville, asennetaan seuraavaksi ATX 20+4 virajohto emolle, tämä on pitkulainen liitin eikä sille löydy emolevyltä kuin yksi paikka. Ellei kyseessä ole jokin harvinaisempi palvelinemolevy, tällöin asentamisen vaiheita saattaa olla useampia kuin tässä esitetyt.

    Kun olet saanut asennettua ja kytkettyä kaikki johdto emolle ja näytönohjaimelle, sekä olet kytkenyt virtajohdot kiintolevyille sekä asemalle. Ja olet myös kytkenyt tuulettimet emolevylle ja tai virtalähteen liittimiin (tuulettimienkin mukana seuraa useimmiten asennus ohjeet) on aika pistää paneelit takaisin pakoilleen sekä virtajohto virtalähteeseen. Mikäli kaikki johdot ovat oikein kiinnitetty, voidaan tietokoneeseen kytkeä virrat.

    Tästä eteenpäin alkaa käyttöjärjestelmän ja ohjelmien asentaminen.

    Loppuun vielä. Kiitoksia kaikille lukoijoille, sekä heille jotka huomaavat ratkaisevia virheitä tai parannuksia ohjeistukseen. Tätä ohjeistusta on tarkoitus pävitellä ja parannella tarvittaessa. Lisää kuvia on myös tarkoitus lisätä. Ja mahdollisesti jossakin vaiheessa mahdollisesti tehdä video muotoinen opas, suomenkielellä.
    Video pohjaisia oppaita löytyy toki jo nyt runsaasti, ja erittäin hyviä ja päteviä sellaisia ainakin youtubesta. Suurin osa noista ohjeista on tosin englanniksi ja saattavat täten tuottaa joillekin henkilöille hankaluuksia.

    *edit: lisäilty muutama kuva, sekä korjailtu joitakin typoja*

    *edit2: korjattu kuvat sekä paranneltu hieman opasta*
     
    Viimeksi muokattu: 24.10.2012
  2.  
  3. Axu_

    Axu_ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    14.10.2008
    Viestejä:
    9,819
    Kiitokset:
    239
    Pisteet:
    143
    Loistava opas. Tähän tullaan viittaamaan varmasti vielä moneen kertaan. :)
     
  4. _kooma_

    _kooma_ Active member

    Liittynyt:
    28.06.2007
    Viestejä:
    2,051
    Kiitokset:
    29
    Pisteet:
    78
    Kiitoksia vain, pitänee hieman korjailla typoja tuosta ja tosiaan lisäillä muutamia kuvia asentamisesta. Viimeistään kun omaa konettani alan päivittämään niin otan vaihe-vaiheelta kuvia, joita aion tässä oppaassa hyödyntää. Seuraava osio onkin sitten käyttiksen ja muiden ohjelmien asentaminen. Pitänee vielä varmistaa noiden kuvien palvelin kunnolliseksi, nyt tuli käytettyä aijaa.com:ia, jatkossa nuo tulevat olemaan joko AD:n omilla palvelimilla tai vaikkapa imageshackissa. Lähinnä siitä syystä että kuvat säilyvät oppaassa :)
     

Jaa tämä sivu