TFT- ja LCD-näyttöjen tekniikat

Viestiketju Tietokoneen näytöt -osiossa. Ketjun avasi milluutus 23.04.2008.

  1. milluutus

    milluutus Regular member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    239
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Eli siis voisiko joku hieman selventää tätä termiviidakkoa. Haluaisin tietää mitä eri paneeleja käytetään tft näytöissä. Löysin LCD-näyttöihin liittyvän jutun, jossa kerrottiin LCD näytön sisältävän joko TN+Film, IPS, MVA tai PVA-paneelin. Onko nämä samat paneelit käytössä myös tft-näytöissä vai miten tää homma oikein menee?
     
  2.  
  3. lauri_lr

    lauri_lr Regular member

    Liittynyt:
    31.03.2006
    Viestejä:
    3,401
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    TFT=LCD
     
  4. Bluekkis

    Bluekkis Active member

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    2,235
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    TFT ja LCD on kaksi eri asiaa jotka kuitenkin liittyy samaan asiaan. Käytännössä molemmilla viitataan aina samoihin paneeleihin.

    Kaikki paneelit eivät kuitenkaan ole samanlaisia vaan toteutus tekniikka vaihtelee.

    TN+Film:
    Kaikkein halvin paneeli tyyppi joka on myös varsin nopea. Heikkoina puolina on vain 6 bittiset värit ( maksimi natiivi väriavaruus vain 18bit ) sekä surkeat katselukulmat. TN paneelit kuitenkin pienestä värimäärästä huolimatta saavuttavat melkein normaalin väriavaruuden vaihtelemalla nopeasti 2 eri värin välillä ja näin ollen huijaa silmää.
    TN paneelit tunnistaa siitä että yläreunasta katsottuna paneelin kuva vaalenee ja alareunasta tummenee.

    MVA/PVA:
    Käytännössä samaa tekniikkaa, toinen syntyi siitä että samsung ei halunnu maksaa rojalteja. Erityisinä vahvuuksina erinomainen kontrasti, hyvät katselukulmat ja 8bit värit. *VA paneelien ongelma on voimakkaasti kasvava vasteaika käyrä jonka takia joissain tapauksissa voi häntimistä esiintyä. *VA paneeleita ei nykyään pahemmin löydy alle 24" kokoisena ja 24" kokoisissakin näytöissä TN on alkanut vallata alaa.

    IPS:
    Kaikkein harvinaisin ja kallein paneeli, lähinnä nykyään käytössä ammattikäyttöön tarkoitetuissa paneeleissa koska IPS tarjoaa kaikkein luonnollisimman ja parhaan väriskaalan. Myös IPS paneelissa on erinomaiset katselukulmat ja 8bit värit mutta myös vasteajat ovat erinomaiset johtuen lähes suorasta vasteaika käyrästä joka ei paljoa muutu värien etäisyyksien mukaan. Ainoa ongelma IPS paneeleissa on kohtalaisen alhainen kontrasti.
     
  5. milluutus

    milluutus Regular member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    239
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Jes kiitos Bluekkis, tätä tietoa juuri kaipasinkin.
     

Jaa tämä sivu