Tähänkö on tultu? - Linux Mint 12

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Dunghill 01.05.2012.

  1. Dunghill

    Dunghill Member

    Liittynyt:
    13.12.2007
    Viestejä:
    13
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Linux Mint alkaa muistuttaa liiaksi jotain Microsoftin tuotetta. 15" läppärillä näkymä työpöydästä ja www-sivuista firefoxilla jää todella ahtaaksi. Unity gnome shell vai mikä onkaan oli mielestäni harha-askel ubuntussa, fedorassa ja muissa gnome-ympäristöissä, vahingossa tulee huidottua hiirellä unity-shelli näkyviin, eikä käyttö tunnu intuitiiviselta. Järkevät vaihtoehdot rajoittuvat nyt vain xfce:hen ja kde:hen.
    Lisäksi Mintissä esim gnome-network-managerin käyttö on tuskallista, koska käyttää jotain omaa mintin yhdistämis-ikkunaa (wpa/wpa2) joka pöllii fokuksen. Itse en haluaisi että yhdistää verkkoon automaattisesti. WiCd:n asentaminen sentään ratkaisi tuon ongelman. Muutenkin debian-pohjaiset jakelut alkavata muistuttaa raskaita kikkareita, jotka on kursittu kasaan aiemmista jakeluista ja yhdistetty joihinkin omiin kökkäreisiin.

    Asensin archlinuxin mintin jälkeen, mutta x:n asentaminen osoittautui vaikeaksi ja pacman antoi herjaa johon tukisivusto antoi vaihtoehdoksi bug reportin lähettämisen. Alkoi vaikuttaa vähän yliarvostetulta käyttikseltä. Kyseessä oli tosin 64bit versio.

    Palasin sitten jälleen kubuntu-ubuntuun, 11.10.

    Mitä mietteitä Mintin surkeudesta yms?
     
  2.  
  3. teijoster

    teijoster Regular member

    Liittynyt:
    09.10.2005
    Viestejä:
    397
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Ite otin kubuntu 12.04:n käyttöön uutta mintiä odottaessa. Mate-työpöytä on omaan makuuni mukavin. Cinnamonkin menettelee. Kde on raskaampi mutta toimii kun suosikeihin säätää ne sovellukset joita käyttää.

    Kubuntussa oletuksena näppäintoisto alkaa liian pian. Tuuuuleee aluksi liikaa kirjaimia. Viivettä piti hieman lisätä. Nvidian ajurit asentuu systeemin asennuksen aikana, ainakin kun netti päällä ja ruksit ruutuihin. Nokia cs-17 mokkula töimii ilman eri virityksiä.
    Libdvdcss ei asennu oletuksena.

    Mint julkaistaneen kuukauden päästä. Siihen mennessä päivitykset korjannee isoimmat bugit.

    Muoks muoks: Nokia cs-17 mokkulan toiminta on hyvin heikkoa. Yhteydet katkeilee eikä mokkulan irrotukset ja boottaus tahdo auttaa.Valitettavasti mokkulan mukana tullut ohjelma ei enää toimi tässä versiossa. Huawei 169 pelittää hyvin mutta on hieman hitaampi.
     
    Viimeksi muokattu: 02.05.2012
  4. juyli

    juyli Active member

    Liittynyt:
    13.05.2005
    Viestejä:
    1,861
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    Mikä pakottaa käyttämään Mint-jakelua?
    Erilaisia työpöytäympäristöjä tai ikkunamanagereita kaikkiin Linux-jakeluihin on runsaasti tarjolla kunkin makuun.
    http://xwinman.org
     
  5. Wintus

    Wintus Member

    Liittynyt:
    03.02.2008
    Viestejä:
    31
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Archia käyttänyt joulukuusta ja aivan mahtava käyttis. En usko että voisin vaihtaa mihinkään Ubuntuun, Mintiin tjsp takaisin koskaan. Suosittelen antamaan uuden mahdollisuuden.

    Kun uitin varvasta linux-maailmassa ja Ubuntu alkoi aiheuttamaan pääasiassa vitutusta käytin Mintiä, nykyään en pidä oikein minään sitäkään. On se kai ihan hyvä tommoinen peruskäyttölinukka, iskä ainakin ihan tyytyväinen ollut.
     
  6. Dunghill

    Dunghill Member

    Liittynyt:
    13.12.2007
    Viestejä:
    13
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11

    Jeps, ei mikään pakotakaan ja sen takia siirryinkin taas muihin jakeluihin. Ihmettelen vain Mintin suosiota kun on ubuntun ohikin tainnut mennä.
     
  7. -AfterLife-

    -AfterLife- Regular member

    Liittynyt:
    05.04.2012
    Viestejä:
    271
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
  8. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    X:n asennus on aina vaikea asia. Paljon riippuvuuksia ja sen voi tehdä niin monella tavalla. UDEV tunnistaa aika hyvin näytön-ohjaimen, näppäimistön, hiiren.. Mutta X:ää voi toki käyttää ilman UDEV. /var/log/xorg.log löytyy infoa mikä meni pieleen..

    Toinen hyvä jakelu on tietysti Gentoo,jossa X:n asentaminen vaatii myös aikaa ja opiskelua.

    Mint ja Ubuntu on hyviä jakeluita Windowssista Linuxiin siirtyville, joille kaikki pitää tulla heti valmiina. Kuten kaupasta ostetusta Windows koneessa on..

    Vasta-alkajan vain täytyy opetella. Säätämistä ja opettelua riittää. Gnome-network-manageri ja moni muukin manageri tökkii. Siihen on oma historiansa, enkä ole moista ikinä pöytäkoneeseen asentanut. Voihan ne asetukset tehdä "vanhanaikasesti käsin" ja verkko toimii riippumatta network-managerin toimivuudesta.
     
    Viimeksi muokattu: 03.05.2012
  9. Kontra

    Kontra Member

    Liittynyt:
    15.08.2006
    Viestejä:
    51
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Kokeilin uutta Mint 12:sta ja mielestäni se alkaa olemaan "halpa vista". Koneeni ei ole mikään mopedi, mutta tuntuu olevan liian mopo uudelle Mintille. Sinänsä harmi kun vuosia Mint 11 sta gnomella käytin. Itse latasin Mint 11 LXDE:n koneelle ja siihen erittäin tyytyväinen. Pitää jossain vaiheessa päivittää LXDE 12:ta.
     
  10. Euphobia

    Euphobia Regular member

    Liittynyt:
    21.12.2005
    Viestejä:
    173
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Ei Linux Mint ole läheskään yhtä suosittu kuin Ubuntu eikä tule koskaan olemaankaan. Koko ajatus on lähtenyt siitä, että se on Distowatchin kävijämäärissä ykkösenä. Tämä ei kerro yhtään mitään oikeastaan yhtään mistään, koska se on melko pieni sivusto ja se on ennenkin ollut fanien pommituksen kohteena. Ketju on suunnilleen tälläinen: Mint fanit käyvät ihastelemassa oman jakelunsa suosiota sivulla päivittäin -> se nousee ranking listalla -> lisää Minta faneja tulee sivulle jne. Sama kävi muutama vuosi takaperin PCLinuxOSin kanssa. Millään muulla mittarilla Mint ei pääse lähellekkään Ubuntun suosiota, eikä sillä ole rautakumppaneita tai muita sopimuksia eri tahojen kanssa kuten Ubuntulla. Canonical arvioi Ubuntulla olevan n. 20 miljoonaa käyttäjää, Mintillä tuskin on miljoonaa enempää. Arvioit ovat tosin aina todella karkeita.

    Arch Linux on loistava jakelu, jos vaan jaksaa noudattaa ohjeita. Jos X.org heittää jotain virhe reporttia niin kyse on melko suurella todennäköisyydellä siitä, että ajureita ei ole asennettu kunnolla. Esimerkiksi suljettujen ajurien asennuksen jälkeen tulisi käynnistää kone uudestaan. En sitten tiedä mikä tekisi X.org asennuksesta vaikeaa.
     
  11. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Onko sillä niin väliä mitä jakelua käyttää. Suunnilleen samat ohjelmat niissä on. Paketinhallinnan kautta sitten poistaa tai lisätä ohjelmia mielensä mukaan. Jos paketinhallinnasta ei löyty haluamaansa, niin sen voi suht. helposti kääntää itse kun Linux-ohjelmista on lähdekoodit saatavilla yleensä. Git on tähän loistava. Sillä voi ladata/päivittää yhdellä komennolla vaikka kernelin lähdekoodin. Kehityshaarankin vaihto käy helposti.

    X.org asennus on hankala nyypiölle. Esim. nvidian ajurit pitää kääntää olemassaolevaa kerneliä vasten, jotta toimisivat oikein. xorg.conf tiedoston muokkaus vaatii myös taitoa, jos esim. useampi näyttö, erikoisempaa rautaa ym. Myös kieliasetukset/merkistöt tuottavat ongelmia. Sekin hämää käytetäänkö laiteiden tunnistukseen udev vai X. HAL on poistumassa, mutta aikoinaan piti edev-ajurille tehdä hal-sääntöjä... Googlella löytää paljon esimerkkejä, mutta X:n versioissa on eroja ja siinä mennään helposti metsään. Muistan kun kerran X:n päivityksen jälkeen näppäimistö ja hiiri ei toiminut ollenkaan... mutta ei X:ssä vikaa ollut vaan vanhoissa asetuksissa.

    Komentoriviin suosittelen tutustumaan. On oikeasti nopea ja tehokas verrattuna hiirenheilutteluun. Monet komennot vain parin merkin mittaisia kuten ls, df, du, cp, rm, cd ja pitkät kommennot voi täydentää automaattisesti.
     
  12. Euphobia

    Euphobia Regular member

    Liittynyt:
    21.12.2005
    Viestejä:
    173
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Paketoijathan ne ajurit kääntää kerneliä vasten. Ellei sitten käännä itse kerneliä (tällöin tuskin voidaan puhua nyypiöstä) ei ajurien kääntämiseen pitäsi olla koskaan tarvetta. Näyttöjen liittämisen hoitaa XRandR, jota voidaan hallita graafisesti ainakin KDE:ssä ja Gnomessa. Oletuksena xorg.conf ei enää edes ole ellei sitä eriskeen luoda, koska kaikki hoidetaan automaattisesti.

    HAL:ia ei ole käytetty pitkään aikaan oikeastaan missään merkittävässä jakelussa. Nykyään X.org/udev/udisks/jne. hoitaa kaiken niin automaattisesti, ettei edes "tee-se-itse" jakeluissa ole paljoa säätämistä.

    Arch Linuxissa selviää suunnilleen tekemällä itselleen käyttäjän ja asentamalla itselleen mieleisen työpöytäympäristön.
     
  13. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Yleensä toki riittää, mutta joissain tapauksissa joutuu säätelemään. Itse pidän päällä kahta X:ää - toinen tavalliselle littonäytölle ja toinen on HDMI:llä taulu TV:ssä. Välillä video tykissäkin. Kaikki laitteet eivät anna aina oikeaa tietoa itsestään (EDID). Ja jos sattuu olemaan näytöstä virta pois päältä startissa, niin X ei käynnisty eikä äänikään kuulu. Jos KDE:llä saa toisen näytön toimimaan painamalla hiirellä nappeja, niin pitää kokeilla joskus.. Itse vaan olen tottunut tekemään aina konffauksen niin, että EDID luetaan tiedostosta ja X pakotetaan käynnistymään vaikka näyttöä ei heti löytyisikään piuhan päästä.

    Nvidian ajuri ja moni muukin pitää kääntää. Yleensä sen tekee paketinhallinta automaatisesti tai ajurin asennusohjelma. Voi käydä niin, että omistaa niin uutta rautaa, että pitää ladata ajuri ja kääntää se ihan lähdekoodista. Ja kun vaihtaa kernelin niin taas pitää kääntää. Ja mielellään samalla C versiolla.

    Esim Ubuntun kernelin laitetuki on kovasti parantunut. Aikoinaan kun asentelin ensimmäistä TV-korttia luovutin ja vaihdoin tee-se-itse jakeluun. Kun ajurit ja liki kaikki softat olisi pitänyt kääntää lähdekoodista. Eikä vain TV-kortti. Myös äänikortti, kauko-ohjain, kortinlukija, kamera..
     
  14. Paavali

    Paavali Regular member

    Liittynyt:
    28.04.2003
    Viestejä:
    206
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Olen tässä elmämäni aikani kokeillut kolme eri distroa. Ubuntu, Kubuntu ja Linux Mint 12.
    Sen verran mopo konella minullakin on, ettei alkaa jo Mint 12 tökkimään. Mutta en käytä sitä muuhun kuin surffaamiseen ja mediakeskuksena. Ubuntusta tykkäsin eniten, mutta alkoi kyllästyttämään.
    Mintistä olen kylläkin tykännyt kovasti, ainut ongelma on ollut Samba ja tiedostojen jako oikeudet muille koneille.
    KDE oli itseasiassa hitaampi kuin Mintti, siksi siirryin siitä pois.
     
  15. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Kokeile LXDE työpöytää. Löytynee paketinhallinnasta. KDE alkaa olla niin raskas, että 4 ydintä ja 4G mistia tekee siitä vasta sujuvan. KDE:n ikkunana-manageri kwin on vielä hieman buginen kahdella näytöllä. Mikä ei ole kivaa multimedia käytössä. Ubuntut ja Mintit kaikki suht. samanlaisia. Noissa kaikissa asentuu automaattisesti kaikenlaisia palveluita jotka syövät muistia ja resursseja.
     
  16. juyli

    juyli Active member

    Liittynyt:
    13.05.2005
    Viestejä:
    1,861
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    Hieman käsitteet hakusessa? KDE on työpöytäympäristö, joka on asennettavissa eri Linux-jakeluihin joko jo asennettujen työpöytäversioiden tai ikkunamanagereiden lisäksi. Mint on taas Linux-jakelu (distro) muiden n. 500 Linux-jakelun lisäksi. Mint-jakeluun on asennettavissa useita työpöytiä tai ikkunamanagereita kunkin käyttäjän tarpeita vastaavasti.
    http://linux.fi/wiki/Luokka:Jakelut
     
    Viimeksi muokattu: 24.09.2012

Jaa tämä sivu