Hyvät herrat. Jos haluatte "tietokonekaiuttimista" enemmän irti bassoa, niin lukekaa toki tämä kirjoitus loppuun. Kylmä totuus on, että uusimmatkin 2.1 tms. -paketit sisältävät ihan jees elementit, mutta koteloratkaisut ovatkin sitten järjettömiä. Yleisin tapa on tehdä pieni kotelo ja virittää subi siten, että se korostaa 50 hz:n taajuutta. Tunkemalla kotelo täyteen vanua ja tukkimalla refleksiaukko, päästään toki matalimmille taajuuksille, mutta äänenpaine on onneton. Tavoite olisi kuitenkin saada subista ulos elokuvien ja musiikin kuunteluun vaadittavia min. 40 hz:iin ulottuvia kohtuullisen voimakkaita äänenpaineita. Joku voi väittää, ettei tämä ole esim. 4-5:n tuuman bassolla mahdollista, ei ainakaan ilman valtavaa koteloa. Höpö, höpö. Tiedätte, että ääni kulkee tietyn matkan sekunnissa. Tiedätte, että taajuus on elementin liike sekunnissa. Nämä nivoutuvat yhteen. Voidaan lisäksi rakentaa esim. 4-osa taajuudella toimiva subi. Se toimii näin. Aallonpituus on vaikkapa 20Hz:llä 16m. Neljäsosa tästä 4m. Koska toimitaan neljännesaallonpituudella, laitetaan elementin eteen metrin putki ja taakse metrin putki. Eli elementti on putken "sisällä". 40Hz:lla taasen puoli metriä ja puoltoista metriä. Elementti ei tällöin rajoita toiston taajuutta ja tuollainen 2 metrinen 75mm putki ei liene kenellekkään sijoitusongelma esim. pöydän taakse.
turhaa räpellystä, saatu hyöty vaivaan nähden on onneton. Tennispallo refleksiputkeen on ihan hyvä ratkasu eikä vaadi juurikaan vaivaa. Ei siltäkään silti ihmeitä pidä odottaa
Höpsis sentään. Suljettuun pieneen koteloon vaimennusainetta (vanua tms.) ahdettuna lähes täyteen vastaa 20-25%:n tilavuuden nostoa. Putkibasso rakennettiin 90 luvun-loppupuolella 2:sta 10" radiotechnikasta ja tehtiin juurikin tuollainen 4 metrin putki. Elementit laitoimme vastakkain jotta olisi helpompi kuorma vahvistimelle ja äänenpaineet hivuttautui normivahvistimella (siihen aikaan ehkä 2x40w) noin 110dB:n 20Hz:llä.