Subbarista ja sen kyvyistä....

Viestiketju Yleistä keskustelua digitaalisesta musiikista -osiossa. Ketjun avasi janibala 25.12.2004.

  1. janibala

    janibala Member

    Liittynyt:
    19.11.2004
    Viestejä:
    2
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Olen juuri saanut subbarin(tietokoneeseen) joululahjaksi..olen testannut kuinka kovaa se soittaa ja toistaa 20hz-20000hz...tehoo 1600wattii...oisko sillä mahdollista saada hajotettuu ohutta lasia jollain tietyllä taajuudella? tai saakos sillä hajotettuu mitään? ku oon kuullu juttuu että jos pistää oikeen tehon ja taajuuden ni sillä saa kristallilasin paskaks...Totta vai tarua?








     
  2.  
  3. kaufman

    kaufman Guest

    Totta. Tätä kutsutaan resonanssiksi. En tiedä, voiko bassosta lasi mennä rikki, mutta erittäin vihlovasta helinästä lasi MENEE rikki, kunhan ääni resonoi lasin kanssa. Ota joku ääniklippi, missä on jotain esim. sopraanon kiljuntaa tai jotain sairasta kirskunaa ja kokeile eri taajuuksilla. Fysiikka on ihmeellistä.
     
  4. mika

    mika Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    26.03.2003
    Viestejä:
    5,157
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    116
    Odota vähän lämpimämpiä kelejä ennen testiä :)
    ...ei taitas vanhemmatkaan (jos heidän kanssaan vielä joudut asumaan) tykätä tuosta ideasta =)
     
  5. n_r

    n_r Regular member

    Liittynyt:
    01.03.2004
    Viestejä:
    908
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Aika hyvä subbari sulla ;-) Mun subbarissa ylärajataajuus on tuossa 200Hz kohdalla. Ja toivottavasti on kuulosuojaus kunnossa kun 1600W jyrähtää ilmoille. Liikuttaa aika kivasti ilmamassaa tuo teho. Itse pysty edes täysiä 100W käyttämään omassa subbarissa ettei tavarat helise huoneessa.

    Luulis tuolla kyllä jo lasiakin rikkovan etenkin jos huone on muuten ilmatiivis. Nimittäin matalat taajuudethan saa suurta liikettä aikaan ja luulisi lasin antavan helpommin periksi kuin vaikkapa betoniseinän.
     
  6. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Lasin rikkominen voi onnistua, jos löytää ko. lasin resonanssitaajuuden, joka on varmaankin jossain 10 kHz:n yläpuolella, eli subbarilla ei siinä mielessä ole asiaan vaikutusta, ennemminkin tarvitaan suuritehoinen (torvi)diskantti.
    Bassoilla taas (ikkuna)lasin rikkominen voisi onnistua, mikäli huoneen (äänen)paine saadaan vaihtelemaan niin paljon, että lasi pullistuu ulos. Joissain desibeli-kisaautoissa tuollaista on tapahtunutkin. Siihen ei kyllä normaalikokoisessa huoneessa mikään kaupallinen pikku-subbari riitä, tarvitaan ainakin pari, luultavsti parikymmentä, 18" elementtiä, että ilmaa saadaan liikuteltua tarpeeksi. Ja mtä isompi tila, sen enemmän ilmaa pitää liikuttaa.

    Tietokoneeseen liitettäväksi tarkoitettu kaupallinen subbari ei varmastikaan kuluta 1.6 kW:a, eikä sen akustinen antoteho ole varmastikaan kovin kummoinen, nuo kun ovat pelkkiä mainoslukuja. Tosi matalilla taajuuksilla (alle 30Hz) ilman liikutamiseen tarvitaan kaiuttimen pinta-alaa ja liikepoikkeamaa, eikä juurikaan sähkötehoa ('normaaleissa' kaiutinratkaisuissa, kuten esim. ns. refleksikotelot). Aidosti 1600 watin tehoinen subbari maksaisi ainakin 2000 euroa.
     
  7. n_r

    n_r Regular member

    Liittynyt:
    01.03.2004
    Viestejä:
    908
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Ööh, ja tämän liikeen aikaansaamiseksi siis ei tarvita sähkötehoa? Hmmm... Aivan siihen tarvitaan liike-energiaa :p
     
  8. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    > eikä _juurikaan_ sähkötehoa

    No, kai tuo tuli sanottua liian yleistäen. Siis toki tehoa tarvitaan, mutta jos kaiutin on tehty toistamaan myös todella matalia taajuuksia, tehoa ei yleensä tarvita edes satoja watteja, kun elementin liikepoikkeama jo ylittyy. Tehon tarve (ja kesto) riippuu luonnollisesti paljon kotelosta ja esim. refleksikotelon tapauksessa viritystaajuudesta. Esim. tuo 30 Hz:hän on vielä ihan järkevä toistaa refleksikotelollakin, olisi varmaan pitänyt kirjoittaa 'Tosi matalilla taajuuksilla (alle 20Hz)', jolloin sähkötehon tarve perinteisillä koteloilla (suljettu, refleksi) on yleensä vain kymmeniä watteja. Torvikuormitetut ja jotkut erikoisemmat viritykset voivat tietysti tehdä poikkeuksen tähänkin.
     

Jaa tämä sivu