1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Selaimet Chrome/Firefox/Waterfox vievät aivan törkeästi koneen mehuja

Viestiketju Ajuri- ja softaongelmat -osiossa. Ketjun avasi Jazbu 13.04.2018.

  1. Jazbu

    Jazbu Regular member

    Liittynyt:
    15.01.2014
    Viestejä:
    195
    Kiitokset:
    26
    Pisteet:
    38
    Mistähän johtuu, että selaimien muistin ja suorittimen käyttö nousevat aivan järkyttäviin lukuihin heti selaimen aukaisemisten jälkeen. Välilehtiä on todella harvoin 5 enempää ja yleensä niistäkin vain 1ssä pyörii youtube/Twitch/netflix.

    Oon koittanut googletella neuvoja mutta tuloksetta.
    Selaimia oon päivittitellyt ja asennelut uudestaan ja alku viikosta kun meni hermot lopullisesti niin asensin koko windowsin uudestaan, mutta samat ongelmat jatkuvat edelleen.
    Nämä liitteiden luvut eivät ole vielä edes pahimmasta päästä.
     

    Liitetyt tiedostot:

  2.  
  3. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    6,737
    Kiitokset:
    713
    Pisteet:
    193
    Pohdiskelin asiaa viikonlopun viihteeksi ilman minkäänlaista asiantuntemusta.
    Eiköhän se pitkälti riipu siitä, millä lailla kyseinen selain on toteutettu ja koodattu? Äkkiseltään näyttää siltä, että Firefox varaa muistia tuplasti enemmän kuin Internet Explorer. Chrome voi nopeasti vilkaistuna näyttää varanneen kohtuullisesti muistia, mutta tarkemmin katsoen huomaa, että se käynnistää aina useita prosesseja. Kun laskee yhteen epäaktiivisten prosessienkin varaaman muistimäärän, huomaa, että kyseessä onkin varsinainen muistirohmu.

    Suorittimen kuormmittamisessa järjestys taitaa kääntyä päinvastaiseksi ja IE vie eniten tehoa. Täytyy kuitenkin ottaa huomioon, etten ole mitenkään tutkinut asiaa, vaan arviot on tehty mutu-pohjalla.

    Miksi selaimet sitten on toteutettu sillä tavalla kuin on? Samalla mutu-pohjalla arvelen, että kyse on siitä, mihin selaimen suunnittelussa on päätetty eniten panostaa, ja minkä kustannuksella. Jos esimerkiksi pyritään suureen nopeuteen, täytyy varata muistia paljon, jotta mahdollisimman suuri määrä näytettävästä tiedosta on heti valmiiksi ladattuna.

    Tulee mieleen Windows Vista, joka oli suunniteltu niin, että se aina varasi lähes kaiken käytettävissä olevan muistin. Sillä pyrittiin juuri nopeuteen, sillä ajatus oli, että toiminta nopeutuu, kun käyttöjärjestelmän ei tarvitse lisätä varaamaansa muistia tarpeen kasvaessa. Sen sijaan varauduttiin pienentämään alkuperäistä muistivarausta, jos ajettujen sovellusten muistitarve sitä vaati. Vista oli aika epäonnistunut käyttöjärjestelmä, mutta ehkä tuossa ajatuksesa oli jotain, jota saattoi soveltaa muussakin yhteydessä.

    Vaikka Chrome poikkeaa toteutukseltaan muista selaimista, ei se sentään varaa läheskään koko käytetävissä olevaa muistia. Jospa vaan "järkytyt" tässä tilanteessa liian vähästä?
     
  4. Jazbu

    Jazbu Regular member

    Liittynyt:
    15.01.2014
    Viestejä:
    195
    Kiitokset:
    26
    Pisteet:
    38
    Luin jostain muualtakin, että selaimet on nykyään tarkoituksella tehty käyttämään muistia, mutta se ei selitä näitä ihmeellisiä lageja ja videon stutterointeja yms. jännä juttu.
     
  5. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    6,737
    Kiitokset:
    713
    Pisteet:
    193
    Et avausviestissäsi maininnut mitään tuollaisista ongelmista. Tuleekin mieleen kysyä, että jos kone on sama kuin sigussa, niin millainen nettiyhteys on kyseessä?
     
  6. WinLix

    WinLix Regular member

    Liittynyt:
    22.02.2018
    Viestejä:
    207
    Kiitokset:
    46
    Pisteet:
    28
    Onko nykyselaimessa "älytekniikkaa" eli sellaista joka havaitsee koneen muistimäärän ja kuluttaa sen mukaan muistia roimasti tai hillitysti vai onko ihan sama paljonko RAM muistia masiinassa on?
     
  7. Jazbu

    Jazbu Regular member

    Liittynyt:
    15.01.2014
    Viestejä:
    195
    Kiitokset:
    26
    Pisteet:
    38
    Oho sori joo, pari kertaa poistelin noi alku postauksen tekstit kun mietin kehtaanko tänne valitella asiasta ollenkaan niin jäi näköjään sit olennainen osa tekstistä vahingossa pois.
    Kone on täysin sama. Nettiyhteys on atm 13ping 87up ja 12 downloadi, eli ei jää siitä kiinni.

    Loppuvuodesta päivittelin näyttiksen tuohon 1060seen ja lisäsin toisen setin 8gb setin kampoja, mutta tämä sama ongelma oli jossain määrin jo ennen sitä.

    Virustentorjunta ohjelmiakin olen ajanut useampia koneen läpi noiden mainaus viirusten perässä, mutta yksikään ohjelma niitä ei ainakaan löytänyt.

    Lataan nyt kokeilumielessä jonkun pelin niin kokeilen nouseeko noi arvot niissä normaalia korkeammille.
     
  8. Jazbu

    Jazbu Regular member

    Liittynyt:
    15.01.2014
    Viestejä:
    195
    Kiitokset:
    26
    Pisteet:
    38
    Alkaa kyllä menemään hermot tähän paskaan.
    Luin netistä että registereditorista kun poistaa firefox tiedostot ja asnentaa selaimen uudestaan niin pitäis auttaa, no.
    Poistin waterfoxin ja firefoxin koneelta sekä regeditorista kaiken näihin liittyvän.
    Hetken aikaa elättelin jo toiveita, mutta heti lataamisen jälkeen sama lagaaminen jatkuu ja täysin päivitetyn Firefoxin muistin käyttö näytää tuota.

    Osaako joku sanoa että voiko hardwarella olla asiaan tekemistä?
    Emo, virtalähde, Prossu sekä muistit alkavat olemaan jo aika vanhaa kauraa. Voiko se vika olla muka niissä?

    Ensi viikolla jos en löydä ongelmaan ratkaisua niin asennan windowsin vielä kerran uudelleen ja sen jälkeen poltan koko paskan. #MotiMeni
     

    Liitetyt tiedostot:

  9. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    3,541
    Kiitokset:
    719
    Pisteet:
    123
    Windowsia ei kannata ihan heti uudelleen asentaa. Tapahtuuko samaa nykimistä edgellä?
    Miten poistit merkintöjä rekisteristä, käsin vai jollain ohjelmalla? Mitä virustorjuntaohjelmia olet ajanut?

    Varmista aluksi ssd:n kunto jos siinä olisi häikkää. Lataa CrystalDiskInfo alta. Kerro mikä levyn kunto on.
    https://crystalmark.info/en/software/crystaldiskinfo/
     
  10. odzmo

    odzmo Member

    Liittynyt:
    05.11.2006
    Viestejä:
    29
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    13
    Wanha totuus on, että Windows on aina ollut ja nykyohjelmat (varsinkin pilvikäytössä) ovat rankasti netin viiveistä riippuvia. Ei auta, vaikka netistä saisi tavaraa keskimäärin 100 Mbs vauhdilla. Jos (lue: kun) netissä on 10 sekunnin "huokaisuja" vaikkapa vain minuutin välein, kone tahmaa älyttömästi.
     
  11. Jazbu

    Jazbu Regular member

    Liittynyt:
    15.01.2014
    Viestejä:
    195
    Kiitokset:
    26
    Pisteet:
    38
    Kokeilin eilen illalla Edgellä ja muistin käyttö pyörii siinä 1000mt paikeilla, mikä on oletettavasti täysin normaalilukema. Edgen käyttöön en kyllä millään tahdo ruveta, ihan periaate syistä.
    Poistin siis käsin firefox kansiot regedistä ja oon joskus aikaisemmin tehnyt saman ccleanerilla ilman tulosta.

    Avast, Malvarebytes ja ESET online scanner. Näillä ainakin eikä mitään ole löytynyt.

    SSD kunto näyttää 98%, täytyiskö tuosta jotain muuta tarkistaa?

    Eikä tuollaisia Ozdmo:n olettamia pätkimisiä ole vaan netti toimii kokoajan hyvin.
     
  12. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    2,795
    Kiitokset:
    664
    Pisteet:
    123
    Laita tuo Crystal Disk Infon ikkunan kuva tänne, jotta nähdään, onko siinä mitään virheitä lueteltu.
     
  13. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    3,790
    Kiitokset:
    108
    Pisteet:
    93
    @Jazbu

    Poistitko myös firefoxin profiilit appdatan alta? Voit kokeilla ensimmäiseksi luoda uuden profiilin seuraavalla komennolla ja testata jatkuuko ongelmat sillä. Mitään ei huku, mutta näet auttaako vaivaan. Avaa komentoikkuna ja syötä seuraava komento sinne:

    "C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox\firefox.exe" -ProfileManager
     
  14. Jazbu

    Jazbu Regular member

    Liittynyt:
    15.01.2014
    Viestejä:
    195
    Kiitokset:
    26
    Pisteet:
    38
    Tuossa on tuo crystal diski ja @lettas poistin myös appdatan alta ja kokeilin tuota uuden profiilin tekoa ja hetken jo näyttikin sille että se olisi auttanut, mutta tuo muistinkäyttö nousi hetken päästä takaisin yli 3000mtseen ja suoritin käyttö pommppii jossain 0 ja 15% välillä.
    Eihän tuo 3000-3500mt muistin käyttö voi olla normaalia? tällä hetkellä 4 välilehteä auki joista yhdessä pyörii twitch streami. Mitään lageja ei kyllä tällä hetkellä ole joten siltä osin on vähän helpottanut, mikälie siihen auttanut :rolleyes:
     

    Liitetyt tiedostot:

  15. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    3,541
    Kiitokset:
    719
    Pisteet:
    123
    Voiskohan toi 98% tulla ssd:n iästä? Muuten se näyttäisi olevan kunnossa. Onko levyllä tyhjää tilaa tarpeeksi?

    Voi olla täysin sattumaa, mutta parin päivän ajan afterdawnissa selaillessa chromella, on aina välillä tullut lyhyitä jäätymisiä ja ajattelin, että se johtuu foorumista itsestään kun täällä on ollut ongelmia itsenäisyyspäivästä asti, niin en sitä sen kummemmin jaksanut miettiä varsinkin kun käytän firefoxia pääselaimena eikä sillä ole jäätymisiä esiintynyt.

    Noista muistien kulutuksista, ainakin noi alkupään kuvien muistinkäytöt näyttää mielestäni suht normaaleilta.
    Miltä muistin käyttö näyttää jos avattuna on vain yksi sivu.?
     
  16. Jazbu

    Jazbu Regular member

    Liittynyt:
    15.01.2014
    Viestejä:
    195
    Kiitokset:
    26
    Pisteet:
    38
    Oon nyt pari päivää antanut tän vaan olla. Se vittumainen lagi mikä rupesi alunperin pännimään tuntuu hävinneen.
    Suoritin ja muistinkäyttö on kyllä edelleen pilvissä. 12% ja 50% atm.

    Muutama ärsyttävä häikkä tässä kuitenkin edelleen pännii.
    Esim koneen käynnistettyä edellisellä kerralla olleet selaimet aukeavat itsestään siitä mihin ne koneen sammuttessani jätin. Konetta sammuttaessa taas kysytään useasti että olenko varma haluanko sammuttaa tietokoneen kun "koneen muut käyttäjät käyttävät edelleen tietokonetta eikä tiedostoja olla välttämättä tallennettu" tai jotai sinne päin teksti ilmeentyy näytölle, vaikka auki on/ollut vain selaimia, Eikä missää ole ollut mitään tallentamatonta.

    SSD:n 98% johtunee varmaan valmistajasta. Ostin tämän levyn josku back in the days kun oli selkeästi halvin tarjolla oleva kapistus. Vasta sen jälkeen googlettelin ja huomasin että mua ja montaa oltiin kustu linssiin eikä levy ollut alkukaan yhtä nopea kuin aikaisempi versio samasta tuotteesta.

    Taidan painia kesän yli tämän romukoneen kanssa ja mahdollisesti päivittää syksyllä uutta rautaa.

    Ps. Jos ketään kiinnostaa 16gb DDR3 muistia niin tämä koneen päivitys saattaisi onnistua aikaisemmin =)
     
  17. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    3,541
    Kiitokset:
    719
    Pisteet:
    123
    Tarkista, että kaikki windowsin päivitykset on ladattu ja asennettu.

    Lataa twaking.com windows repair alta.
    http://www.tweaking.com/content/page/windows_repair_all_in_one.html
    (Lataus jommasta kummasta "Direct download" linkistä)

    Aukaise tweaking.com ja valitse - Jump to Repairs - Open Repairs -Tweaking.com ilmoittaa, että et käytä konetta vikasietotilassa, voit halutessasi käynnistää koneen vikasietotilaan, mutta voit ajaa sen myös normaalitilassa- Valitse Start Reapirs.
    Kun ohjelma on valmis, käynnistä kone uudelleen.

    Kerro oliko vaikutusta suuntaan tai toiseen.
     
  18. Fredor

    Fredor Member

    Liittynyt:
    08.02.2017
    Viestejä:
    83
    Kiitokset:
    16
    Pisteet:
    18
    Firefoxissa tuota muistinkäyttöä voi tutkailla tarkemmin kirjoittamalla osoiteriville: about:memory
    Tässä ohjeita tulkitsemiseen: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Mozilla/Performance/about:memory

    Katso näkyykö tuolla mitään mikä veisi yksistään erityisen paljon muistia.

    Chromesta löytyy myös oma task manager johon pääsee painamalla shift+esc

    Automaattiseen ohjelmien avautumiseen saattaa joskus auttaa Use my sign in info to automatically finish setting up my device after an update or restart asetuksen pois otto:
    Settings->Accounts->Sign-in options

    Toki kannatta myös katsoa selaimen asetukset läpi, ettei noita ole laitettu avautumaan automaattisesti.
     
    Viimeksi muokattu: 22.04.2018

Jaa tämä sivu