Valitse Windows jos haluat harrastaa Valitse Ubuntu jos haluat harrastaa käyttöjärjestelmää Asensin eilen vanhaan koneeseen (1.2G P3) Ubuntun ja loin suurella vaivalla linkit siirtokasetilla oleviin musiikki-, kuva- ja videotiedostoihinn. Tämänpäiväinen Ubuntu-päiuvitys hävitti ne! N vuosi sitten Ubuntu-asennus rikkoi näytönohjaimen (Saphire radeon 1600) ja sekotti RAID 0.kiintolevyn formatointikuntoon. Onneksi oli varmuuskopiot ja XP!
RISTUKSEN KPSAARI! Ei ollutkaan hävinny mitään! Jotain kummallista kuitenkin käyttäjäjutuissa. Aluksi grafiika-asetuksetkin näytti muuttuneen mutta parin uudelleenkäynnistyksen jälkeen tuntuu toimivan OK. Miten hiiren nuolta saa suuremmaksi?
Haa! Grafiikan sekoili johtuikin vaihtajasta! Toisessa koneessa on xp ja toisessa ubuntu ja käytän samaa näyttöä, näppäimistöä ja hiirtä. Vaihtelen koneelta toiselle "lennossa" sähköisen vaihtaja avulla. Ubuntussa pitää käydä "näyttämässä" toista kiintolevyä ennen kuin taustakuva ym media löytyy. Saako toisen kiintolevyn näkymään automaattisesti?
Levyjen osioita voi liittää (mount) Linux-järjestelmään. Lue liittämisestä (mount) sekä tiedoston /etc/fstab merkityksestä.
Muistan kun yli 20v sitten koulussa mountattiin levyjä... XP on nykyaikainen plug and play käyttis mutta Ubuntu laahaa näköjään pahasti jäljessä. Petyin jälleen...
Tuo olikin minulle ihan uutta, että XP mounttaa/liittää Linux-osiot järjestelmään ihan plug&play. Ilahduinpa kovasti moisesta XP:n ominaisuudesta. En olisi MS:ltä tuollaista osannut odottaa...
Asensin Ubuntun mahdollisimman kauas XP:stä ja siirrän omat tiedostot n400G siirtokasetilla. http://koti.mbnet.fi/kpsaari/puppua/koneet.jpg ps Ubuntu+Firefox 3.0 ei toimi Afterdawnissa näyttöasetuksillani...
DVD ei toiimi (sanoo ettei voi MOUNTATA DVD-asemaa) eikä avi-tiedostejen sub-tekstit näy. APUUVA! on tää Ubuntu melkonen viritelmä...
Itse en tekstejä käytä, mutta helpoimmalla pääset kun asennat vlc- mediaplayerin. DVD:t toimivat yleensä ihan ok ja subit aina. Jos täysin lain kirjaimen mukaan halajat dvd:tä toistella, on vaihtoehdot hyvin vähissä. sudo aptitude install vlc ubuntu-restricted-extras
Eilen katsoin VLC-playerilla DVD-levyä. Elokuva näkyi hyvin ja suomenkieliset tekstit tulivat automaattisesti näkyviin. Ja Ubuntu-versioni on 8.04. Ubuntuun kannattaa tutustua paremmin, se on mainio käyttöjärjestelmä. Jos jokin asia ei näytä toimivan, useimmin vika on käyttäjässä, ainakin minun kohdallani on näin. Tässä hyödyllisiä sivuja: http://www.ubuntu-fi.org/ http://fi.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_Linux http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi http://forum.ubuntu-fi.org/index.php
Moon sitä mieltä notta ohojeet ei oo mua varten. Meneekö Linuxissa mikään niin kuin Windowsissa? En ole koskaan lukenut Macin tai Windowsin ohjekirjoja ja hyvin on mennyt!
http://webd.savonia-amk.fi/www/kt22440/LNW/linux_eioo_windows.html Tuosta on hyvä lueskella ennenkuin pahemmin imeytyy mukaan. Ajatusleikki on siinä mielessä vanhentunutta että linuxia markkinoidaan jo suurelle yleisölle tykkäsi siitä linux- parrat tai ei.
Tuota, miksi sitten kysyt neuvoja ??? Jaripepe antoi hyviä linkkejä, Kylmä tosiasia on, ellei pieni opiskelu kiinnosta, on hyvin vaikea käyttää mitään järjestelmää.
Linuxin eduista puhutaan niin paljon että olen muutaman vuoden välein kokeillut sitä. Minunlaisten tavisten kannattaa näköjään pysyä kaukana Linuxista... Windows = auto = käytännöllinen Linux = moottoripyörä = epäkäytännöllinen no, eipä tuo Ubuntu maksanut mitään
Jos haluaa toimivan linuxin, on valitettavasti ostettava rauta ja mahdollisesti käyttöjärjestelmä valmistajalta joka linuxia tukee. Voit toki toivoa että ubuntu asentuu ja toimii ilman säätämistä MS- logolla varustetussa markettikoneessa, mutta vaatia et voi. IBM ja lenovo ovat perinteisesti olleet hyviä merkkejä, hp varauksella. Et oletettavasti ostanut ensimmäistä MS- konettasi osina ilman ajuricd:tä ja olettanut että kaikki toimii ilman ongelmia nappia painamalla? Edit: Osta tuollainen, niin voit olettaa että alku on pehmeämpi.
http://kmuto.jp/debian/hcl/ https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupport/ Suurin osa ajureista löytyy kernelistä, heikoimmin toimivat ovat yleensä niitä suljettuja joita voi asentaa ubuntun ajurityökalulla, esimerkkeinä Nvidian ja Atin viritelmät. Itse en ole ikinä joutunut tappelemaan yhteensopimattomuusongelmien kanssa, ensimmäisen kloonikoneen kanssa kävi hyvä tuuri, läppärin valitsin sitten tarkemmin. Windowsin puolella on yhtälailla huonoja ja hyviä ajureita, sielläkin pätee sama sääntö: kannattaa suosia laadukkaita valmistajia jotka tukevat käyttöjärjestelmää.
Windows-fani iskee jälleen ja vaikka neuvoja antaisi niin ei kelpaa tai sitten tämä on taas tätä tarkoituksellista provosointia. Näin juuri, päivääkään en ole katunut että vaihdoin "modernin" XP:n Ubuntuun sillä omassa käytössäni Ubuntu on paljon Modernimpi. Paluuta XP:eeseen ei ole, käytän sitä vain pakon sanelemana Virtualboxin kautta. Mutta eikös Plug&Play-ominaisuus ollut lähinnä tietoturvariski, ainakin itse disabloin siihen liittyvän asetuksen tietoturvan parantamiseksi. XP:ssä on kyllä se hyvä puoli että se tekee paljon käyttäjältä kysymättä, jolloin tulee moderni fiilis. Hyvä keino oppia on kokeilun ja erehdyksen kautta, mutta en tiedä toimiiko Ubuntun kanssa. Mutta jos oppaita ei halua lukea niin on varmasti parempi kestää edellä mainituissa käyttiksissä. Monet tavikset ovat oppineet käyttämään Ubuntua, kun vain ovat niin halunneet, mutta heidän asenteensa koko touhuun on ollutkin ihan toisenlainen.
Itsellä käytössä WinXP, Ubuntu ja Fedora ja jokaisessa on omat hyvät ja huonot puolensa. Ubuntu ja Fedora ainakin alkavat olla niin käyttäjäystävällisiä, että se on kyllä melkein käyttäjässä vika jos ei homma toimi. Netti on pullollaan ohjeita. Mitä windowsiin tulee, niin totesinpa eilen, että kyllä windows on aina windows, vaikka XP:kin on kuinka NT-pohjainen, niin kyllä sekin tosi paikan tulleen jumiutuu niin, että reset-nappula on ainoa vaihtoehto tilanteen selvittämiselle. Olisin kuvitellut, että tuollainen jumiutuminen olisi saatu karistettua pois 9x-sarjan jälkeen.