1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Piratismimyönteisyys keskusteluissa

Viestiketju Vapaata keskustelua -osiossa. Ketjun avasi Threat 24.04.2005.

 1. Threat

  Threat Active member

  Liittynyt:
  10.11.2004
  Viestejä:
  1,259
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  En ole varma mihin tällainen threadi olisi pitänyt lokeroida, mutta kysynpähän kumminkin:

  Mitä mieltä olette AD keskusteluitten piratismimyönteisyydestä?
  Nähdäkseni miltei jokaisessa aihetta hipovassa keskustelussa aletaan puolustella piraattisaittien ylläpitäjiä/warettajia ja kirotaan piratismin vastustajat maan rakoon.
  Usein näissä keskusteluissa jää myös avoimeksi, miten piratismia tulisi teidän mielestänne vähentää, kun viranomaisten tekemät iskut ovat käsittääksenne väärä tapa?


   
 2.  
 3. Pengie

  Pengie Member

  Liittynyt:
  25.07.2003
  Viestejä:
  79
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Piratismi = tekijänoikeudella suojatun tavaran myyntiä joihin tämä järjetön jahtaus pitäisikin kohdistaa.

  Ainoa oikea tapa waretuksen vähennykseen on ryöstöhintojen puolitus.
  Esim. itse tuli hommattua juuri pari hyvää leffaa DVD:nä Anttilan alekorista hintaan 7,95-9,95e.. joka pitäisi olla mielestäni uuden DVD-leffan maksimihinta.

  Samoin DRM-rajoituksin tarkoin kuristettu nettikauppa joka on enemminkin musiikkikappaleiden vuokrausta kuin myyntiä pitäisi haudata.

  Ja aloittaa myynti rehdisti vaikka venäläisen allofmp3.com tyyliin imutetun datamäärän mukaan "kilohintaan" - ilman rajoituksia.
   
 4. Threat

  Threat Active member

  Liittynyt:
  10.11.2004
  Viestejä:
  1,259
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Aivan. Olen itsekin tuon hintojen alennuksen puolella, tosin mikrobitti-lehdessä haastateltujen viihdealojen edustajien mukaan järin suuret hinnanpudotukset eivät ole mahdollisia. Onhan se kyllä niin, ettei tavallisen kansalaisen talous kovin pitkään kestä harrastaa tällaisilla hinnoilla.
  Tietysti voidaan myös miettiä että onko tuo laittoman materiaalin katumyynti niin suuri riski softantekijöille kuin internetin kautta tapahtuva tiedostonvaihto? Ei se vissiin ole yhtään sen parempi homma heidän kannaltaan että ostaako kuluttaja tuotteen piraattina katukaupasta, vaiko lataa netistä. Leipä jää tekijöillä työstään joka tapauksessa saamatta. Onko tosiaan näin, etteivät viranomaiset iske sinne, joka sen suurimman haitan softantekijöille aiheuttaa, eli kaiken järjen mukaan juuri internetin kautta tapahtuva tiedostonjako?
  Onhan softien hinnat toki korkeita, mutten silti ymmärrä tätä suurta viranomaisvastaisuutta näissä keskusteluissa, sillä tuskin se kovinkaan monen softafirman leipä kovin leveä on. Usein tuntuu, että näistä aiheista keskustellaankin turhan yksipuolisesti AD-threadeissa. Näkökannat puuttuvat.
   
 5. Jusef

  Jusef Regular member

  Liittynyt:
  20.11.2004
  Viestejä:
  124
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Minusta kaiken jären mukaan suurimman haitan tekee juuri piraatti ohjelmistoja/pelejä/etc. myyvät järjästäytyneet liigat! Ja nämä järjästötö tuottavat suurinta vahinkoa esim. huumausaineet/prostituutio/ihmiskauppa/etc. eli niitä ELKÄÄ TUKEKO! Eli kannattaisi mieluumin juuri warettaa kun ostaa. Lisäksi onhan se moraalisesti/laillisesti enemmän tuomittavaa ansaita rahaa piraatti tuotteilla.
   
 6. Threat

  Threat Active member

  Liittynyt:
  10.11.2004
  Viestejä:
  1,259
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Se haitta kohdistuu silloin enemmän yhteiskuntaan, jos mukaan otetaan huumausaineet, prostituutio jne. Kyse oli suurimmasta uhkasta sisällöntuottajia kohtaan.
  Oma käsitykseni on ollut, että suurin uhka ohjelmistoyrityksille olisi juuri tämä tuotteitten laiton internetlevitys, mutta voin olla väärässäkin. Se tosin ei selittäisi sitä minkä takia laitonta matskua jakaviin sivuihin/käyttäjiin kohdistetaan näitä oikeudenkäyntejä/tutkintapyyntöjä, jos nettilevitys ei olisi suuri riski sisällöntuottajille.
  Toki jos yleisesti täällä ajatellaan näin, että warettajia kohtaan toimitaan väärin ja että varsinaiset kohteet ovat aivan muualla niin en ihmettele, jos näitä RIAA,MPAA oikeudenkäyntejä ja muita sivujen sulkemisia kirotaan kovasti näissä keskusteluissa, sillä yleinen ilmapiiri on mielestäni jotenkin waretusta kannattava. Tällä taas en tarkoita sitä että koko porukka olisi warettajia, mutta oudolta sellainen yksipuolisuus silti tuntuu, sillä huono sitäkään touhua on oikein puolustella.
   
 7. Anga

  Anga Member

  Liittynyt:
  23.02.2005
  Viestejä:
  87
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Noista hinnoista. Normaalisti markkinataloudessa, kun alalla on kilpailua tulee hintasota missä koko ala laskee hintoja ja moni menee konkurssiin sen takia. Kannattavimmat pysyvät pystyssä.

  Elokuva- ja musiikkiteollisuudessa tätä vaihetta ei koskaan tullut. En muista, että mikään suurempi levy-yhtiö olisi mennyt konkurssiin parin vuoden sisällä.
   
  Viimeksi muokattu: 24.04.2005
 8. Ezzet

  Ezzet Regular member

  Liittynyt:
  25.02.2005
  Viestejä:
  866
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  28
  Olen myös samoilla linjoilla Pengien kanssa. Kun musiikki-cd:t tulivat kauppoihin oli vielä myynnissä yhtä aikaa myös vinyylilevyt. Cd-levyjen hinta oli yli tuplaten kalliimpi verrattuna vinyyleihin ja hintaeroa perusteltiin digitaalisella laadulla ja kalliimmilla valmistuskustannuksilla. Todellisuudessa asia oli aivan toinen - cd-aihiot ja niiden valmistuskustannukset halpenivat pikavauhtia mutta näin ei käynyt kuluttajille tarjotuissa tuotteissa. Hinta pysyi vakaasti tuossa 90 - 120 mk:n tietämissä ja tuolle tasolle se on nyt sitten jäänyt.
   
 9. Casepri70

  Casepri70 Regular member

  Liittynyt:
  11.10.2004
  Viestejä:
  429
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Vain hullu maksaa uusista musiikki-CD:eistä 20€ tai päälle.
  Monesti ostan kullä ne levyt jotka ovat tossa kympin paikkeilla, koska se ei taloutta niin kaada.
   
 10. muxfolder

  muxfolder Regular member

  Liittynyt:
  19.12.2004
  Viestejä:
  194
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Kyllähän se näin on että edes välillä pitää ostaa jotain alkuperäisenä. Ja varsinkin jos siihen on vara niin eritoten silloin. Mun mielestä ihan järkevää että jos pitää tuotteesta niin myös tukee sen tekijöitä. Mutta en minä kyllä warettamista kokonaan tuomitsekaan. Olen siis jossain välimaastossa näissä porukoissa. Mun mielestä levyissä ainakin auttaisi hintojen laskeminen aika helvetin paljon. On väärin että uudesta musiikki CD:stä saa pulittaa melkein uuden DVD-leffan (tai musaDVD:n) hinnan.

  EDIT: ja kaiken lisäksi niissä CD-levyissä on jotkin v*tun kopiointisuojaukset. CD:t siinä hienossa alkuperäisessä muodossa missä mä ne tunsin on valitettavasti häviävä luonnonvara.
   
  Viimeksi muokattu: 26.04.2005
 11. Jouko?

  Jouko? Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  14.07.2004
  Viestejä:
  3,858
  Kiitokset:
  32
  Pisteet:
  78
  Itse ostan levyt aina aitoina.. Mutta onneksi ne saa cdon:nista n.17€ hintaan :) Musta se on vähän liian korkea hinta, mutta kun parannusta ei oo tulossa niin sen kans pitää nyt vaan elää!
   
 12. Ezzet

  Ezzet Regular member

  Liittynyt:
  25.02.2005
  Viestejä:
  866
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  28
  Tässä perusajatus, josta jo eräässä toisessa keskustelussakin sivuttiin! Niin kauan, kun on maksajia (yli 20€/cd) niin hinnat pysyy korkeina - siis markkinatalouden laki. Itse kuitenkin jätän uusimmat levyt ostamatta ja odotan, että hinnat menevät "nice price" (10€/cd) tasolle. Menköön sitten vaikka useita vuosia ja maksakoon muut sitten nuo hirveät voittoprosentit!

  NOTE: en kannata piratismia eikä AD minusta ole myönteinen asialle!
   
  Viimeksi muokattu: 03.05.2005
 13. Jouko?

  Jouko? Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  14.07.2004
  Viestejä:
  3,858
  Kiitokset:
  32
  Pisteet:
  78
  Mä unohin muuten kertoa että kun niissä audio-levyissä on se ALV 22% niin sitä ei voi Suomi pienentää sillä se on säädetty johonkin EU-lakiin tai EU siinä sanassa oli :D Ja jos Suomi aikois pienentää sitä niin siihen tarvitaan EU maiden suostumus tai jotain..

  EDIT: Juttua oli MTV3 viihdeuutisissa!
   
  Viimeksi muokattu: 04.05.2005
 14. Ezzet

  Ezzet Regular member

  Liittynyt:
  25.02.2005
  Viestejä:
  866
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  28
  Joo näinhän se on! Uskoisin kuitenkin, että levyjen tuotto pysyisi kuitenkin samana vaikka hintoja laskettaisiin! Kävihän viinaveron kanssa samoin ja ehkä paremmin kun hintaa laskettiin. Eli valtio saa enenmmän verotuloja, kun porukka ostaa täältä eikä naapurista. Myynti vain vilkastui :D
   
 15. spolk

  spolk Member

  Liittynyt:
  05.11.2003
  Viestejä:
  50
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Niinpä niin mutta miettikääs sitä, että moni softatalo on kovasti siirtämässä/siirtänyt ohjelmointityötä Intiaan, Kiinaan ja Venäjälle. Myös noista maista tulevien koodarien ammattitaitoa kiitellään.

  Kummasti noita softa/mediatalojen pomoja ei pahemmin kiinnosta millä lisenssillä intialaiset sitä koodia vääntää ja miten taidot on hankittu.

  Sitten voikin itkeä poliitikoille lännessä, että ei tule tarpeeksi rahaa softista tai sisällöntuotannosta ja aletaan ehdotella sellaisia lakeja, että saataisiin vielä enemmän massia lännestä, että voitais taas palkata lisää koodiorjia Intiaan.

  Suuren luokan kusetus on menossa, täytyy vaan pistää toivonsa uuteen "waresukupolveen" joka ei suostu tanssimaan suurpääoman pillin mukaan, eikä pidä lakia minään pyhänä jumalan sanana.
  Laki on aina ollut vain hallitsevan luokan keino kontrolloida suuria massoja, nykypäivänä tuoksi hallitsevaksi luokaksi ovat kovasti pyrkimässä suuret mediajätit/softatalot.
   
 16. jmpk

  jmpk Guest

  kaikki varmaan haluaisivat maksaa suosikkiartistilleen korvausta hänen työstään, mutta ongalmana on se, ettei sopivaa tietä löydy. Kun ostaa kaupasta, niin saa kopiosuojatun epästandardin kiekon, jonka hinnasta menee levy yhtiölle riisto-osuus, siis artisti saa vain esim. 0,5€ tms 20€ kiekosta. Nettikaupoista ei kanssa ole järkeä, kun niissä on drm-suojaukset, jotka rajoittavat käyttöä, ja niistäkin menee suuri osa muille kuin itse artistille.
  Piratismi vähenisi, jos artisteille menisi oikeasti rahaa heidän työstään, eikä ylimääräisille "loisille". Se maksu tapa vielä puuttuu.
   
 17. Xanadu

  Xanadu Member

  Liittynyt:
  10.04.2003
  Viestejä:
  37
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Entäpä jos tuo 20 euroa menisi kokonaan artistille? Olisitteko silloin valmiita maksamaan pyydetyn hinnan?

   
 18. Ezzet

  Ezzet Regular member

  Liittynyt:
  25.02.2005
  Viestejä:
  866
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  28
  Ilman muuta Xanadu mutta siihen ei päästä enää koskaan! 60-luvulta lähtien - siis ajasta, josta ehkä olet kuullut ja jolloin esittäjät saivat suurimman osan tuotosta - levy-yhtiöiden osuus on moninkertaistunut! Ja niinkuin aikaisemmin kirjoitin niin myönnät varmaan itsekin, että nimenomaan cd-levyjen tullessa markkinoille hinnat nousivat "pilviin". Silloin oli hyvä sauma ottaa kovat voitot levynmyynnistä, kun ihmiset juoksivat digitaaliäänen perässä.
   
 19. ramu2000

  ramu2000 Member

  Liittynyt:
  08.09.2003
  Viestejä:
  53
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Tulipa poistettua äsken n. 25 rivii tekstiä mutta sanon nyt vain että 5euroa artistille riittää. Seki mieluiten osamaksulla:).

  Jokaiselle artistille kuulu jotain pientä mutta hirmu summoja en tue.

  Odottelen suomalaiseen internettiin semmoista vuokraamoa missä maksaa 20e/kk kattoa uusimmat leffat ja musiikit. Mihin sisältyy tekstit.
   
 20. murphys

  murphys Member

  Liittynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  41
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Oletan että threadin aloittaja tarkoitti että miten waretusta saisi vähennettyä, ainoa tapa mielestäni on laskea sekä musiikki että peli/ohjelmisto levyjen hintaa ja parantaa kyseisten tuotteiden laatua eli ei yhtä hitti-biisiä/levy ja alentaa sakkokynnystä...eli jos tekijänoikeusjärjestöt huomaisivat heidän tuotteitaan levitettävän verkossa, saisi levittäjä HETI PIENEN sakon esim. rikesakko about 117 euroo ja jos levitys jäisi siihen---->myös seuraukset jäisi siihen, mutta jos levitys jatkuisi niin seuraava sakko olisikin vaikka viisinkertainen. Väitän että yksikään ehdotuksistani ei yksinään johda tuloksiin mutta kaikki yhdessä. Epäilen että jos vain sakko-ehdotuksiani noudatettaisiin niin waretus keskittyisi(ja mielestäni KESKITTYY) tulevaisuudessa anonyymeihin p2p-verkkoihin, jos(kun) sisällöntuottajat eivät halua ajoissa puuttua asioihin, puuttuminen yleensäkään mihinkään muuttuu pian mahdottomaksi ja sit se on myöhästä(kun anonyymissa p2p-verkossa on tarpeeksi käyttäjiä.
   
 21. jokke70

  jokke70 Regular member

  Liittynyt:
  20.01.2005
  Viestejä:
  380
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Kyllähän jäsen X vähän asiaakin puhuu. Mut mielestäni 20 € on liikaa vaik se menisi kaikki artistille. Kyllähän sitä artistien osuutta pitäisi nostaa ja vähentää teoston,vähittäiskaupan yms.. välistä vetäjien palkkiota.
   

Jaa tämä sivu