Pieni matemaattinen ongelma

Viestiketju Vapaata keskustelua -osiossa. Ketjun avasi nooobs11 20.05.2011.

  1. nooobs11

    nooobs11 Member

    Liittynyt:
    20.05.2011
    Viestejä:
    1
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Heips,

    Löytyisikö tähän jotain järkevääkin järkevämpää vastausta? Itse osaan kyllä laskea laskut, mutta sitten tämä asioiden selittäminen muille selkokielellä on ollut aina vähän niin ja näin. Jotain apua kun saisi, olisin kiitollinen. Jos ei nappaa vastailla niin vattuilun sijasta voi jättää vastaamatta :) Danke etukäteen!

    Yrityksessä valmistetaan 12 erilaista tuoteversiota. Työntekijä kerää tiedot kahden edellisen viikon myyntimääristä tuotetyypeittäin. Hän keräsi tiedot ja laski niistä muun muassa seuraavaa:

    - Pearsonin korrelaatiokerroin tuotetyypin hinnan (€) ja myyntimäärän (kpl) välillä oli -0,726
    - Regressiosuoran kulmakerroin (kun myyntiä selitetään hinnalla) oli -183

    Kuinka selittäisit nuo tulokset niin, että tyhmäkin ne ymmärtäisi? Ei siis mitään varsinaista laskemista, vaan selittää tulokset.
     
    Viimeksi muokattu: 20.05.2011
  2.  
  3. Hmmmh

    Hmmmh Regular member

    Liittynyt:
    16.08.2004
    Viestejä:
    983
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Vedän nämä nyt ulkomuistista ja hetki vierähtänyt kun noita tullut viimeksi laskettua (saa siis vapaasti korjata/täydentää), mutta siis:

    Korrelaatiokerroin on se miten samalla tavalla suhteessa toisiinsa nuo kaksi (hinta ja myyntimäärä) käyttäytyy -1 ja 1 välillä. Se ei siis välttämättä kerro kausaliteetista mitään. Noilla on siis melko vahva negatiivinen korrelaatio, eli kun hinta kasvaa, niin myynti vähenee. Korrelaatiokerroin 0 tarkoittaisi että ne ei korreloi mitenkään ja 1 tarkoittaisi että ne korreloi positiivisesti, eli hinnan noustessa myös myynti kasvaisi. Tosta ei siis voi vetää johtopäätöstä, että hinnan nosto _aiheuttaa_ myynnin vähenemistä (vaikka tässä tapauksessa se voisi olla intuitiivisesti hyvinkin oletettavaa). Voidaan vaan sanoa että ne käyttäytyy noin suhteessa toisiinsa. Aikainen kellonaika korreloi ainakin itselläni väsymyksen kanssa aika hyvin, mutta se kellonaika ei aiheuta sitä väsymystä, vaan lyhyt uni. Tossa on siis korrelaatio kellonajan ja väsymyksen kanssa, mutta ei suoranaista kausaliteettia.

    Regressiosuorahan koostuu vakiosta, kertoimesta ja residuaaleista. Toi kerroin kertoo sen suoran kulman, eli kun toinen muuttuja kasvaa yhdellä, niin paljon se toinen kasvaa/laskee. Eli tossa tapauksessa siis jos hinta kasvaa eurolla, niin myynti laskee 183kpl.
    Vakio kertoo sen miten paljon tuotetta teoriassa myytäisiin hinnan ollessa 0 ja residuaaliin kertyy se "kohina" tai virhe siinä mallissa.

    Kannattaa laittaa tonne erilaisia x ja y arvoja ja katsella mitä tuloksia se antaa. Joskus kun lueskeltiin tilaston tentteihin niin skabailtiin samalla kuka arvaa korrelaatiokertoimen pelkistä pisteistä silmämääräisesti parhaiten. Se auttaa kokeessa kun on aika hyvä haju mitä tuloksen pitäisi olla.

    Edit: Se linkki unohtu: http://science.kennesaw.edu/~plaval/applets/LRegression.html

    Toi on varmaan joku koulutehtävä, mutta kokeestahan et pääse läpi ellet oikeasti ymmärrä noita. Tilastomatematiikassahan ei riitä että osaat laskea, vaan sen tuloksen oikea tulkintahan on se oleellisin osa.
     
    Viimeksi muokattu: 21.05.2011

Jaa tämä sivu