Paras vaihtoehto?

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Pumppu 04.05.2006.

  1. Pumppu

    Pumppu Member

    Liittynyt:
    04.05.2006
    Viestejä:
    50
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Jeps, tässä jo jonkin aikaa olen harkinnut ja miettinyt, että olisi mielenkiintoa tutustua tuohon linuxiin paremmin, iha käytännössä, minkäänlaista kokemusta ei kyseisen käyttöjärjestelmän käytöstä ole, joten nyt te viisaat saatte vastata muutamiin kysymyksiin.

    -Eli mikä olisi yksinkertaisesti paras linux aloittelijalle?

    -Millä kielellä linuxit ovat, vai onko valittavissa suomen kieli myös muiden kielien lisäksi?

    -Kaikki Linuxithan ovat tekstipohjaisia, haluaisin jonkin graaffisen linuxin, onko graaffisuus valmiina, vai pitääkö laittaa jotenkin, vaikeetakin?

    -Asennus, onko vaikeampaa kuin windowsin asennus?

    -Ohjelmien asentaminen, samanlaista kuin windowsilla vai miten?

    -Miten ohjelmia löytyy? kattavasti?

    Kone johon kyseinen käyttöjärjestelmä olisi tulossa on tehoiltaan seuraava: Prosessori: 1300 Mhz, Muisti: 256 Mb, Kovo:40Gb, nuo taitavat olla oleellisimmat asiat linuxia hankittaessa tietää?

    Kiitos jo etukäteen vastanneille.

    [​IMG]
     
  2.  
  3. Ozzi

    Ozzi Regular member

    Liittynyt:
    11.06.2013
    Viestejä:
    553
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Alkuun vaikka toi:
    http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/269880

    Itellä ekana oli Ubuntu, siinä sössin Xsän kun en ymmärtänyt rootin ideaa :). Sitten kokeilin Susea jolla hahmotelmaa alkoi syntyä. Ubuntuun vaihdoin takas kun "jotain osasin" ja nyt yrittää selvitä eri asioista tällä.

    Asennus on helppoa kun malttaa lukea tekstit. Ubuntun ensimmäinen kohta asennuksessa on kielen valinta nuolinäppäimiä ja Enteri käyttämällä, helppoa on!
     
  4. Bluekkis

    Bluekkis Active member

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    2,235
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Yksittäistä, parasta distroa ei ole olemassa. Aloittelijalle kuitenkin voi suositella ubuntua tai susea.

    Pääosin kaikki ohjelmat ovat englanninkielisiä, mutta hyvin suureen osaan löytyy lokalisaatiot. Linuxia voi käyttää suomeksikin.

    Linuxi ei itseasiassa ole tekstipohjainenkaan, vain pelkästään kerneli jonka päällä kaikki muut softat pyörivät. Kaikissa isommissa distroissa on X window system mukana oletusarvoisesti (eli siis graaffinen käyttöliittymä).

    Riippuu distrosta, ubuntun ja susen asennus taitaa jopa olla helpompaa kuin wintoosan, olettaen että ongelmia ei synny...

    Suurimmista distroista löytyy ns. Package manager, jonka kautta ohjelmat asennetaan keskitetysti. Eri distroilla nämä toimivat hieman eri tavoin mutta yleisesti ohjelmien asennus on helpompaa kuin wintoosassa, jopa gentoossa joka on yksi vähän kokeneemmille suunnatuista distroista.
    Sellaiset softat joita ei keskitetysti löydy, joutuu yleensä kääntämään itse lähdekoodista. Harvoin kuitenkaan tälläistä tilannetta pääsee käymään.

    Todella kattavasti. Jotkin wintoosan softia vastaavat softat toimivat luonnollisesti hieman eri tavalla, joillakin softilla on olemassa versiot molemmille alustoille ja toimivat silloin myös täysin samalla tavalla.

    Prosessorin tehoilla ei ole niinkään väliä, kunhan on tarpeeksi nopea. Samoin muistin kanssa, tuo määrä riittää vallan mainiosti.

    Sellaisia asioita kannattaa ottaa ylös etukäteen kuten näytönohjaimen valmistaja/tyyppi ja verkkoyhteyden tyyppi, modeemin tyyppi, yms. Linuxin kanssa varsinkin internet yhteyden muodostaminen on varsin tärkeää.
     

Jaa tämä sivu