1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Onko Dvd-levyllä väliä,jos haluat kopioida digifotoja

Viestiketju Digikamera ja valokuvaus -keskustelualue -osiossa. Ketjun avasi xano 20.12.2005.

 1. xano

  xano Member

  Liittynyt:
  20.12.2005
  Viestejä:
  2
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Moikka!
  Osaisko joku neuvoa, minkälaiselle DVD-levylle kannattaa kopioida
  digivalokuvat, jotta ne kestäisivät vuosiensaatossa? Onko levyissä mitään muuta eroa, kuin hinta?
  Kiitokset etukäteen!
   
 2.  
 3. Agent_007

  Agent_007 Senior member

  Liittynyt:
  05.05.2003
  Viestejä:
  29,936
  Kiitokset:
  124
  Pisteet:
  143
  On noissa levyn laaduissa huimia eroja, tuo vuosia kestävä säilytys on vielä mysteeri koska DVD±R(W) levyjä ei ole ollut kovin pitkään käytössä ja noi nopeutetut vanhenemistestit eivät ole aina kovin luotettavia.
  http://www.mpegit.fi/modules.php?name=Reviews
  tuolta löytyy joidenkin levyjen polttotestejä.
  Paras vaihtoehto olisi varmaan polttaa useampi levy erimerkkisille aihioille ja uusiä tätä varmuuskopiointia aina noin vuoden parin välein. Oikea säilytystapa/paikka on myös tärkeä levyn eliniän kannalta.
   
 4. xano

  xano Member

  Liittynyt:
  20.12.2005
  Viestejä:
  2
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Kiitos vastauksesta.
  Kävin tuolla sivuilla, mutta kun en ole mikään bittinikkari, niin en saanut selville sitä, mikä levy olisi juuri tähän tarkoitukseen sopivin. Onko itselläsi kokemuksia tästä, voitko kenties suositella esim. jotakin tiettyä levyä?
  Olen lukenut juuri tuosta säilyvyys ongelmasta, tuntuu olevan se akilleenkantapää näissä levyissä. Haluaisin kuitenkin siirtää kuvat koneen muistilta levylle, sillä eihän sitä koskaan tiedä, jos vaikka kone sanoo jokukaunispäivä työsopimuksensa irti.
  Otan kiitollisuudella vastaan kaikki vinkit ja niksit, jotka ylipäänsä liittyy tähän kuvien polttamiseen. Kuten sanoin olen vasta aloittelija, enkä tiedä asiasta juuri mitään. Kuvasin 30 vuotta dialle ja vuosi sitten innostuin digikuvauksesta, eli uusi juttu tää digihomma.
   
 5. wipe2000

  wipe2000 Senior member

  Liittynyt:
  05.08.2002
  Viestejä:
  6,109
  Kiitokset:
  5
  Pisteet:
  118
  CD-R levyjä pidetään yleisesti luotettavampina kuin DVD:tä, vaikka valmistajat lupailevatkin molemmille pitkiä säilyvyysaikoja. Esim. Verbatin lupailee samanlaista säilyvyyttä DVD-R ja DVD+R levyille, uudelleen kirjoitettaville luvattu aika on muistaakseni lyhyempi.
  DVD-RAM voisi olla hieman muita luotettavampi, mutta tämä perustuu ihan omaan kuvitelmaani.

  Merkkien suosittelu on aika hankalaa, kun ei kellään ole monen vuoden kokemusta itse poltetuista DVD:istä ja tuotantotekniikkakin muuttuu jatkuvasti.

  Kopiot tosiaan ainakin parille eri levylle ja uusi poltto aina parin vuoden välein voisi olla kohtalainen lähtökohta.

  Edit: Verbatim sanoo, että heidän käyttämänsä "Azo dyes are strongly resistant to sunlight and heat such that estimated lifetimes of Verbatim DVD discs are over 100 years". En ole ehtinyt katsella, olisiko DVD-RAMista mitään omaa "säilyvyysspeksiään".
   
  Viimeksi muokattu: 21.12.2005
 6. kevo85

  kevo85 Regular member

  Liittynyt:
  19.02.2006
  Viestejä:
  103
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Nimettömiä ja todella halpoja dvd-levyjä en suosittele kenenkään ostettavaksi, joissain levyissä jopa on myyntitekstissä ilmoitus "ei palautusoikeutta". Saako hyvän kuvan tällaisista levyistä?

  Itse käytän Verbatimin levyjä, eikä tähän mennessä ole mitään ongelmia ollut. Säilyvyyden pystyy toteamaan vasta kun jostain levystä häviää jotakin, jos sattuu niin kauan elämään.

  EDIT: onko tyhmää näin vanhoihin aiheisiin kirjootella...?
   
  Viimeksi muokattu: 28.02.2006
 7. Neptun

  Neptun Active member

  Liittynyt:
  17.01.2005
  Viestejä:
  3,954
  Kiitokset:
  10
  Pisteet:
  68
  @kevo85: Jos joku kysyy jotakin, niin se ei yleensä tiedä vastausta. Voi olla, että sinäkin kysyt jokin päivä asiaa, jota joku toinen on kysynyt ja kolmannelle se on aivan päivänselvä ;-)

  Lisäksi tässä tapauksessa aivan viime aikojen kehitys on ollut nopeata. Levyjen säilyminen on ison luokan kysymys, jota käsitellään alan julkaisuissa nyt ja vastaisuudessa koska tähän asti siitä ei ole käytännön kokemuksia. Vähän ovat kuin konjakki: mitä kalliimpia - yleensä sitä parempia. Tällä hetkellä nykyisten levyjen kohdalla on kuitenkin tuo aikaisemmin selostettu uusien kopioiden ottaminen selkeä suositus. Ehkäpä jonkin vuoden kuluessa päästään levyihin ja tekniikkaan jolla on todistettavasti pitkä kestävyys.
   

Jaa tämä sivu