Moro. Elikkäs olen asentanut itselleni jed tekstieditorin. Aluksi joku voisi kertoa mihin linuxin tiedostojärjestelmässä ohjelmia kuuluisi asentaa. Tuon jedin asensin usr/local kansioon. Onko se hyvä paikka ohjelmille joita kaikkien koneen käyttäjien pitää käyttää? Toinen asia mikä aiheuttaa päänvaivaa on ohjelmien lisääminen bin hakupolkuun. Eli miten saan esimekiksi tuon jedin käynnistymään pelkästään komennolla jed, eikä käynnistämällä sitä omasta sijainnistaan. echo $PATH ilmeisesti näyttää mitkä kaikki sijainnit kuuluvat hakupolkuun joissa olevia ohjelmia osataan suoraan käynnistää?? Jostakin luin että set $PATH komennolla saisi asetettua lisää paikkoja jotka tuohon polkuun kuuluisivat, mutta tuo ei tunnu toimivan. Ainakaan tuo echo $PATH ei muutu vaikka käytän tuota set komentoa.
Asenna suoritettava ohjelma kohteeseen /usr/local/bin niin käynnistyy suoraan komennolla ilman muita muokkauksia. Eikö tuota jed:iä löydy susen paketinhallinnasta?
Näköjään oli jedit niminen ohjelma. Mieluummin käytän tuota perus jed:ä. Jos kuitenkin haluan tuohon hakupolkuun uusia kohteita määrittää niin mitenkähän se nyt sitten tehdään?
Kiitos näistä tiedoista. Vielä voisi joku selventää että mihin kansioihin linuxissa yleensä on tapana ohjelmia asennella. Entäpä onnistuuko ohjelman lisääminen hakupolkuun siten, että tekee bin kansioon linkin? Jos onnistuu niin mitenkäs se tehtiinkään.
Nyt on jed asennettuna lunixin ohjeen mukaan, kiitos siitä. Mistähän johtuu että aikaisemmin kirjoittamieni c++ koodien ä ja ö kirjaimet eivät näy kunnolla. Nuo koodit on kirjoitettu siten että olen ottanut ssh secure shell clientillä yhteyden koulun unix palvelimeen ja siellä koodannut. Vaikuttako se vai onko minulla joku muu asetus pielessä. Maa asetukset pitäisi olla kunnossa. Sama ongelma on ä:n ja ö:n kanssa kun otan ssh yhteyden koulun palvelimeen ja sielä käytän irssiä.
Mikä koulu? TTY:llä ainakin toimii kun muuttaa joko irssin utf8:ksi seuraavin ohjein http://hirvinen.fi/UTF-8-ohje.html (suosittelen) tai vaihtaa gnomen aina gnomen terminaalin asetuksista lokaaliksi pohjoismaisen iso:n.