Mikä mättää kun en saa A-Link modeemin NATtia päälle ? Olipa NAT samoinkuin DHCP asetus enable tai disable, aina vaan puskee Elisan osoitteet koneelle ?
Yes, kun laitoin modeemin reitittävään tilaan tuli koneelle kyllä IP osoite purkin DHCP:ltä......mutta sitten tyssäsi yhteys internettiin. Reitittäviä "encapsulation" typejä on useita, koitin kaikkia, sama lopputulos. LAN DHCP configuraatiossa ei ole relay valintaa. Purkki on A-Link RoadRunner 40C/44C. Ja tavoite siis saada sisäverkon osoitteet samaan avaruuteen wlan purkin kanssa, ja tietty toimiva nettiyhteys edelleen kaikilta koneilta.
Mullakin on A-link RR ja NAT käytössä. LAN asetukset: http://img204.imageshack.us/img204/1353/lanjj1.jpg NAT asetukset: http://img183.imageshack.us/img183/4788/natnv7.jpg
Muuten saman näköinen LAN valikko, paitsi ettei minulla ole tuota "relay" valintaa, tosin sinullakin disabloitu. Laittaisitko kopion WAN konfiguraatiosta ? Onko "bridge" eanbled vai disabled ? Entä mikä valinta sinulla on "Encapsulation" kohdassa ? Onko sinulla Elisa laajakaista ?
Bridge = Disabled Encapsulation = 1483 Bridged IP LLC Mulla on Saunalahti ISP ja noi WAN asetukset on mitä ne oli automaattisestikin.
saitko natin tuossa purkissa päälle, itellä on just a-link roadrunner 44c modeemi ja en saa nat:ia päälle kun oon tekemässä kans kotiverkkoa, auttakaa joku joka tietää
Joo, kyllä sain NAT:n päälle. Palautin ensin tehdasasetukset modeemin takaa napista ja sitten laitoin ensimmäiseksi Encapsulation = 1483 Bridged IP LLC Bridge menu disabloiduksi. Sen jälkeen NAT enable toimi ok ja saan vapaasti määritellä DHCP:llä osoitteet Roadrunneriin liitetyille koneille. Mielestäni olin kyllä aikaisemmin kokeillut ihan samaa Encapsulation, Bridget jne. kombinaatiota, mutta ehkä tuo tehdas asetusten palautus jotenkin resetoi koko purkin. No ei minun kotiverkko kyllä vieläkään pelaa langattoman reitittimen portista Roadrunneriin suoraan kytketkettyyn koneeseen. Roadrunnerin portista toiseen pelaa ja langattoman portista toiseen myös, mutta LAN:sta toiseen ei. Nettiin pääsee kaikilta koneilta. Nyt siis ADSL modeemissa on NAT päällä, langattomassa pois päältä. Olisiko langattoman palomuuri esteenä, täytyypä koittaa.
Tee siitä Wlan purkista IP osoitteiden osalta samaa verkkoa muun LANin kanssa. Eli jos ADSL purkkisi jakaa kotiverkkoon 10.0.0.x osoitteita niin pistä Wlan jakamaan myös 10.0.0.x osoitteita. Vätät päällekkäiset osoitteet kun rajaat DHCP:n IP poolin kahtia 10.0.0.1-100 ja 10.0.0.101-200. Tai voit vaihtoehtoisesti määritellä kaikile verkkolaitteillesi kiinteän IP:n. Tiedät sitten aina mikä IP milläkin laitteella on. Sitä Wlanin tietoturvaa ei sitten kannata hirveesti sabotoida vaan ajatuksella miettiä mikä asetus estää halutun toiminnan.
LaLLi80: Rex100 taisi puhua kuitenkin sisäverkossa olevan wlan reittimen rautapalomuurista, eikä wlanin suojaus asetuksista. Täysin eri asioita. Jos on sisäverkossa rautapalomuuri toisen rautapalomuurin takana, niin matalaksi vaan sanoisin.
Juuri niin tarkoitin kuin Pahis sanoi. Toisaalta nuo kiinteät IP osoitteet olisi ehkä kuitenkin parempi idea.....mutta, miten tämä voi olla näin vaikeaa. Laitoin ADSL modeemin DHCP serverin disabloiduksi ja koneelle kiinteän IP:n samaan avaruuteen kuin ADSL purkin LAN. Niin taas tökkäsi yhteys nettiin. En vielä edes ehtinyt Wlan purkille asti niiden kiinteiden osoitteiden kanssa, kun jo eka purkkiin tökkäsi.
Pistitkö DNS osoitteet oikein? Pistä takaisin DHCP päälle ja anna koneen hakea osoitteet automaattisesti. Kirjoita osoitteet ylös ja määritä ne kiinteästi koneen asetuksiin. DHCP:tä ei tarvitse ottaa pois käytöstä jos ei halua. Se ei haittaa vaikka käyttäisit kiinteitä osoitteita, mutta helpottaa esim kaverin kannettavan liittämistä verkkoon. Jaa tosin ne kiinteät IP sen DHCP:n IP poolin ulkopuolelta, että ei vahingossakaan tule päällekkäisiä osoitteita.
DNS (Domain Name Server)eli nimipalvelin tulkitsee IP osoitteet "nimiksi ja päinvastoin. Esim jos kirjoitat [bold]ping www.fi[/bold] niin DNS kertoo että www.fi IP osoite on 82.118.192.183. Sama jos pistät nettiosoitteeksi www.google.fi niin ei kone tiedä mistä se löytää www.google.fi:n jos DNS ei anna sille IP osoitetta.
Siis perinteisesti yksityishenkilö saa IP osoitteensa DHCP palvelimelta. Samalla DHCP palvelin kertoo käyttöjärjestelmälle IP osoitteen, IP maskin, Broadcast osoitteen, Default Gatewayn, DNS palvelimet, jne... Jos DHCP otetaan pois päältä tarvitsee osoitteet DNS palvelimelle itse tietää ja asettaa kohdalleen.
LaLLi80, tuota ping esimerkkiä kokeilin www osoitteisiin ja sain kyllä aina IP:n näkyviin, mutta tiedätkö miksi useat osoitteet palautti time outin, eli osoitteen löytymisestä huolimatta eivät pinganneet. Kutsuin sellaisia www sivuja joihin kyllä selaimella pääsee, esim www.iltasanomat.fi.