1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Näytönohjaimen kellottaminen - Atitool & Rivatuner

Viestiketju Käyttäjien tekemät oppaat -osiossa. Ketjun avasi Irratium 15.11.2006.

 1. Irratium

  Irratium Regular member

  Liittynyt:
  22.06.2006
  Viestejä:
  1,458
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  46
  Huom, opas päivityksen alla, tässä vasta toinen versio
  Tämä opas ei myöskään kata tällä hetkellä uusinta, vaan oppaantekohetkellä silloisinta uusinta ohjelmaversiota. Muutokset siis mahdollisia, mutta ohjelmien perustoiminnot ovat käytännössä täysin samanlaiset kuin ennenkin.


  Kyselyä siitä kuinka kellottaa näytönohjainta X tulee harva se päivä. Ajattelinkin ajankuluksi ja muiden iloksi ja hyödyksi rustata perusoppaan siitä kuinka kellottaa näytönohjainta Atitool-nimisellä ohjelmalla. Tulisi huomata etten voi kattaa kaikkia mahdollisia kellotusjippoja- ja keinoja tässä ja nyt joten valitsin juuri Atitoolin - se kun tukee uusimman versionsa myötä periaatteessa myös nVidian kortteja (käytännössä suositellaan vain Ati:n korteille), on helppo käyttää sekä näyttää samassa myös lämpötilat ja omaa keinon testata korttia rasittamalla. Huom! Nyt lisättynä myös pikaohjeet RivaTunerin käyttöön, lähinnä nVidian kortteja ajatellen. Ohjeistus alempana.

  Ennen kuin teet mitään, muista että kellottaminen voi purkaa takuun, eikä mahdollisesti särkyneistä osista ole kukaan muu kuin SINÄ vastuussa.

  ---

  Aloitetaan hakemalla itse ohjelma tuolta :
  http://www.techpowerup.com/downloads/341a/ATITool_0.25b15.exe
  Latauksen pitäisi alkaa automaattisesti.
  Uskon että jokaisella joka alkaa korttiansa kellottamaan on sen verran tietokonetuntemusta että ohjelman asennus sujuu ongelmitta, joten jätän sen kohdan käsittelemättä. Jos taas et osaa asentaa sitä, niin jätä kokonaan sikseen. Asenna siis ohjelma ja käynnistä se.

  Kun saat ohjelman päälle, sen pitäisi näyttää kutakuinkin tältä:
  [​IMG]
  Et kuitenkaan välttämättä näe noin montaa säädintä kuin minun esimerkkikuvassani, mutta vähintään kaksi pitäisi löytyä. Tässä lyhyet selitykset numeroiduille kohdille:

  1. Liukusäätimet. Näillä säädetään kunkin kohdan kellotaajuutta. Huomaa toisen ilmoittavan ytimen (core) ja toisen muistipiirien (memory) taajuuden.

  2. Diagrammi ja celsiuslukemat, eli lämpödiagnostiikkaa. Et välttämättä näe tällaisia jos kortissasi ei ole lämpöanturia (lähinnä vanhemmista korteista uupuu sellainen)

  3. Set clock - ja default-napit. Default palauttaa alkuperäiset tehdaskellot, ja set clock:ia painamalla asetetaan juuri säädetyt kellotaajuudet voimaan.

  4. Find max core ja Find max mem - napit. Näillä voit antaa Atitoolin etsiä mielestään korkeimmat mahdolliset turvalliset ja vakaat kellotaajuudet sekä muistille että ytimelle. Niinsanotusti "helppo" tapa kellottaa, mutta kaikki eivät luota automatiikkaan.

  5. Scan for artifacts. Nimensä mukaisesti Atitool rasittaa näytönohjaintasi ja skannaa esillä olevaa kuvaa virheiden varalta. Hyvä silloin kun haluat kokeilla ovatko juuri asettamasi taajuudet vielä kortille siedettäviä.

  6. Show 3d view - näyttää Atitoolille ominaisen "karvanopan" joka on oikeastaan kovin monimutkainen 3d-mallinnus. Rasittaa näytönohjainta, hyvä esimerkiksi lämpöjen tai suorituskykyeron tutkailemiseen, näyttää nimittäin fps- (frames per second eli ruutua sekunnissa)lukeman. Sama karvanoppa kuin mikä näkyy paikoillaan silloin kun Atitool skannaa virheiden varalta.

  7. Avaa valikon moninaisille asetuksille. Yleensä tuolta ei tarvitse säätää juuri mitään, mutta sieltä saa asetettua muunmuassa rajoitukset kellotaajuuksille joita Atitool ei ylitä, saa asetettua säädöt windowsin käynnistyksen yhteydessä tehtäville toimenpiteille (automaattinen käynnistys & kellotaajuuksien asetus). Käyn joitakin asetuksia myöhemmin tarkemmin läpi.

  8. Profiiliasetukset, yksi yllättäen tärkeimpiä ominaisuuksia. Näiden nappien avulla saat helposti luotua uuden profiilin (new) ja nimettyä sen. Save-toiminto tallentaa tekemäsi muutokset nimeämääsi profiiliin ja Load taas lataa tallennentamasi profiilin käyttöön. Voit myös poistaa tarpeettomia profiileja (delete).

  ---

  Nyt kun toiminnot on pikaisesti käyty läpi, otetaan lyhyt esimerkki kellotuksesta. Ensin tehdään uusi profiili painamalla New-nappia, sillä defaultprofiilin päälle ei voi tallentaa. Nimeksi esimerkiksi "testikellot" tai ihan mitä päähän pälkähtää. Nimeämisen jälkeen alkaa itse kellotus, eli liukusäätimistä tai +/- -napeista taajuuden korottaminen.

  Tämä on ihan korttikohtaista, kannattaa ottaa selvää että paljonko samanlaisella kortilla on saatu keskimäärin kellotettua ja aloittaa siitä vähän alemmalla taajuudella. Aina taajuudeen nostamisen jälkeen paina "Set clock" jotta valitsemasi kellotukset tulevat juuri sille hetkelle voimaan. Sen jälkeen voi olla hyvä tarkkailla 3d viewin kautta miltä näyttää, katsella lämpötiloja tai skannata artifaktien varalta jos siltä tuntuu. Kun tuntuu siltä että tässä on hyvät kellot joilla voisin kokeilla hieman enemmänkin, niin varmista vielä että olet painanut "Set clock" ja tallenna sitten profiilisi painamalla "Save".

  Jos haluat asetusten käynnistyvän windowsin käynnistyessä, mene valikkoon. Eli Atitoolista Settings -> Startup -> "Every time Atitool is launched, load profile" (ruksaa kohta ja valitse haluamasi profiili listasta) -> Load on Windows startup via (ruksaa päävalinta ja valitse jokin kolmesta vaihtoehdosta, en ole itse kokeillut vielä tuota toimintoa sillä Atitoolilla en korttiani kellota, päivitän tämän kohdan kunhan olen kokeillut)
  Järki mukana kellotuksessa, niin kaikki menee hyvin. Jäähdytyksen lisääminen ei välttämättä ole huono asia jos kellotat korttiasi.

  ---

  RivaTuner

  Tässä siis yksi hyvä kellotusohjelma nVidian korteille, hieman monipuolisempi kuin Coolbits jota monet käyttävätkin. RivaTuner sisältää myös hieman diagnostiikkamahdollisuuksia kuten lämpötilojen ja kellotaajuuksien tarkastelun.

  Itse ohjelman voi hakea tuolta:
  http://downloads.guru3d.com/download.php?det=163
  Jälleen en käsittele asennusta erikseen, koska jos et osaa asentaa ohjelmaa niin sitten on parempi jättää kellottaminen sikseen.

  Kun olet saanut ohjelman asennettua, käynnistä se ja eteesi pitäisi tulla jotakuinkin tällainen näkymä:
  [​IMG]

  Kuvassa näkyy RivaTunerin pääikkuna, punaisella ympyröity kohta on kellottamisen kannalta tärkein koska siitä saadaan auki valikko josta päästään käsiksi muunmuassa juuri kellotaajuuksien nostamiseen.

  Pääikkunan ylälaidassa on välilehtiä, joista katsastamisen arvoinen on lähinnä tuo Settings josta suosittelen laittamaan ruksin kohtaan Send to tray on close jotta RivaTuner pienentää itsensä tuonne alanurkkaan eikä vie tilaa alapalkissa. Samalta lehdeltä löytyy myös valinta Run at windows startup jolloin ohjelma käynnistyy automaattisesti kun kone käynnistetään. Tässä vielä kuva havainnollistamaan:
  [​IMG]

  Nyt kun alkuasetukset ovat kunnossa, päästään tärkeimpään eli itse kellotusasetuksiin. Ne löytyvät kun klikkaat pääikkunassa näkyvää, aikaisemmassa kuvassa punaisella ympyröityä nappia. Avautuvasta pikkuvalikosta valitse ensimmäinen eli vihreä kortin kuva, kun laitat hiiren kursorin kohdalle tulee vielä teksti System settings.

  Siitä avautuukin ensimmäisenä kellotusvälilehti jossa näkyy suoraan liukusäätimet ja muuta mukavaa. Jotta pääset kellottamaan laita ruksi ympyröimääni kohtaan:
  [​IMG]
  Kun se on tehty, tulee kuvassa näkyvä pienempi ikkuna esille jossa RivaTuner haluaa löytää korttisi vakiokelloasetukset. Ohjelma suosittelee uudelleenkäynnistämistä jolloin RivaTuner etsii "takuuvarmasti" vakiona olevat taajuudet. Huomaa myös, että muut kellotusohjelmat kuten esim. Coolbits pitää olla disabloituna jotta se ei häiritse taajuuksien etsimistä. Suosittelen siis klikkaamaan tuossa kohdassa Reboot.

  (Huomautus, itse huomasin joskus ohjelmassa sellaisen pikkubugin että vaikka valitsi reboot, niin uudelleenkäynnistämisen jälkeen ohjelma lykkäsi samaa ikkunaa ihmeteltäväksi, tällöin kun painoi Detect now niin se käytti niitä löytämiään taajuuksia ja pääsi käsiksi asetuksiin.)

  Itse kellottamisessa ei mitään sen erikoisempia, muutakuin vähän kerrallaan liukusäätimistä lisää Megahertsejä kortille :)
  Joka säätökerran jälkeen pitää klikata kellotusikkunasta alhaalta Test tai ohjelma ei anna käyttää taajuuksia. Samassa ikkunassa löytyy vielä myös mahdollisuudet tallentaa kellotusprofiileja jotta niitä voi nopeasti ladata käyttöönsä, tallennusvalinnat löytyvät alareunassa ja havainnollistavat levykkeen ja roskapöntön ikonit auttavat löytämään ne.

  Mainitsin aikaisemmin vielä RivaTunerin tarjoavan diagnostiikkaa joten katan erittäin lyhyesti sen kuinka niihinkin pääsee käsiksi. Pääikkunassa valitaan tällä kertaa ylempi nappula:
  [​IMG]
  Taas avautuvasta pikkuvalikosta valitaan toiseksi viimeinen ikoni, kuvassa on suurennuslasi piirin päällä ja tekstinä lukee Hardware monitoring. Se avaakin taulukkomaisen ikkunan josta voi tarkkailla lämpötiloja ja kellotaajuuksia.

  ---

  Päivitetty versio ensimmäisestä oppaastani, ehdotuksia, korjauksia, vinkkejä yms otetaan vastaan :)
  Toivottavasti tästä on jollekin joskus hyötyä.

  Edit, ensimmäinen kuva päivitetty toimivaksi.
  Seuraavaan versioon lisään uutena vielä sykerön esilleottamat tuuletinsäädöt.
   
  Viimeksi muokattu: 20.02.2008
 2.  
 3. DimaWee

  DimaWee Regular member

  Liittynyt:
  17.11.2003
  Viestejä:
  724
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Ja saa olla aikamoinen insinööri et onnistuu käräyttämään korttinsa kellottamalla...

  Coren kellotamista on enemmän hyötyä kuin muistin.

  Kannattaa aina kellojen noston jälkeen ajaa esim. 3D Mark 05/06 niin voi todeta sen kertaisen kellojen noston hyödyllisyyden/hyödyttömyyden.

  Ja kaikkea muuta mukavaa :)
   
 4. Irratium

  Irratium Regular member

  Liittynyt:
  22.06.2006
  Viestejä:
  1,458
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  46
  Niitäkin "insinöörejä näkee" jotka tekevät mitä vaan suinpäin katsomatta, ja käräyttävät sitten korttinsa.

  Omasta mielestäni ja omilla kokemuksillani muistin kellottamisesta on yleensä enemmän vaikutusta ja hyötyä, mutta voi olla aika paljon korttikohtaista.

  Hyvä pointti tuo 3dMark, sillä on melko hyvä katsella kortin suorituskykyä testiohjelmien saralta. Kuitenkin "real-life" suorituskyvystä saa paremman kuvan jos ihan pelaa ja katsoo että onko siinä minkäänlaista eroa. Luvut tosin tarjoavat jotain konkreettista vertailupohjaa.
   
 5. dr.sykerö

  dr.sykerö Regular member

  Liittynyt:
  05.03.2004
  Viestejä:
  250
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
 6. hotwheelx

  hotwheelx Member

  Liittynyt:
  07.09.2007
  Viestejä:
  40
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Hyvä opas =) Ylikellotin tämän oppaan avulla oma näytönohjainta.
   
 7. mans1kk1

  mans1kk1 Member

  Liittynyt:
  19.08.2007
  Viestejä:
  61
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  jos tähä vanhaan keskusteluu kukaa enää sanoo mtn, ni sanokaa että miks en voi tehä yksinkertasesti mtn.. en voi käyttää noita liukusäätimiä enkä fínd max core tai find max mem.. oon tehny ton ohjeenmukasesti profiilin mutta ei toi toimi siltikää..?
   
 8. hotwheelx

  hotwheelx Member

  Liittynyt:
  07.09.2007
  Viestejä:
  40
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Mikä näytönohjain??
   
 9. mans1kk1

  mans1kk1 Member

  Liittynyt:
  19.08.2007
  Viestejä:
  61
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  ATI radeon xpress 1150, integroitu. VITTU VIHAAN VISTAA!! mul on 1 ainut käyttäjä tili ja tää vehje kitisee että en oo järjestelmän valvoja.. wtf? :D se ohjelma sanoo että sillä ei oo luppaa jtn yhdistää the kernel mode driver. sit jtn sontaa ja sano että käynnistä tää ohjelma järjestelmävalvojana.. :D
   
 10. hotwheelx

  hotwheelx Member

  Liittynyt:
  07.09.2007
  Viestejä:
  40
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Älä yritä edes ylikellotella integroituja näyttiksiä =)
   
 11. korpimies

  korpimies Member

  Liittynyt:
  08.08.2007
  Viestejä:
  42
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Käynnistä konees viansietotilassa, niin pystyt kirjautumaan järjestelmänvalvojan käyttistilille.
   
 12. Alexii

  Alexii Member

  Liittynyt:
  05.07.2007
  Viestejä:
  81
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Minkäslaisella tuuletuksella on ihan turvallista kellotella ilman pelkoa että näyttis kärähtää?
   
 13. mrcheeky1

  mrcheeky1 Regular member

  Liittynyt:
  25.10.2007
  Viestejä:
  1,729
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  46
  Hyvä opas, jopa itselle selvis miten näyttistä pystyy kellottamaan :D
   
  Viimeksi muokattu: 08.01.2008
 14. CheodR

  CheodR Member

  Liittynyt:
  24.06.2007
  Viestejä:
  91
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  minulla ei näy tuota punaisella ympyröityä kohtaa? ja haluaisin päästä kellottamaan näyttistä!
  ja aina kun avaan rivatunerin se valittaa jotain tämmöstä:
  unsupported driver detected: Warning! Rivatuner has not been tested with the currently installed display driver. It is strongly recommended to upgrade rivatuner to a new version, otherwise it may not work properly because the driver is not officially supported.
  edit: minulla on rivatunerin 2.06v ja oon asentanu näyttiksen mukana tulleet ajurit!
   
  Viimeksi muokattu: 10.01.2008
 15. thejammy

  thejammy Regular member

  Liittynyt:
  05.04.2006
  Viestejä:
  1,823
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  46
  jes todella hyvä ohje, vielä kun joku viäntäs samanlaisen ohjeen prossulle/muisteille...
   
 16. Antore

  Antore Member

  Liittynyt:
  06.01.2007
  Viestejä:
  7
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Olen yrittänyt kellottaa omaa näyttistä ( Geforce 8600 GT) Aluksi en päässyt ollenkaa kellottelemaan mut aikani ku vaihdoin ajureita ja ohjelmia sain Ntunella, AtiToolilla ja Rivatunerilla säätimiä liikutelluksi..noh, NTunella kun esim. nostaa kellotaajuutta esim. 5 mhz ja käynnistää uudelleen niin saman tein on vakioasetukset takasin. Atitoolilla kun nosta kellotaajuutta ja laitan SET CLOCK niin saman tein pamahtaa takasin normaaliksi arvot ja Rivatunerissa ei ole edes koko TEST-nappia mikä oli ylhäällä kuvassa..eli onko jossain BIOSISSA tai jossain muualla sellainen "lukko" mikä estää kellojen nostamisen vai mikä on?
   
 17. thejammy

  thejammy Regular member

  Liittynyt:
  05.04.2006
  Viestejä:
  1,823
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  46
  taitaa kyllä olla käyttäjässä vika :D oletko muistanut tehdä uuden "kellotus" profiilin? kuten ohjeessa taisi lukea deafult kelloja ei voi muuttaa, muista myös laittaa asetuksista kohdata "run atitoll on startup" sekä se että lataa laittamasi kellot automaattisesti (mikäli siis käytät atitooli, mutta eiköhän samanlainen juttu ole muissakin ohjelmissa) itsellä toimii mainiosti, Radeon 9200 kellottu core 200 -->300 ja Mem 160 --> 203 =D
   
 18. Antore

  Antore Member

  Liittynyt:
  06.01.2007
  Viestejä:
  7
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Dodi eli hetken tarkasteltuani asetuksia löysin windowsin hallinta-asetuksista kohdan jossa järjestelmä estää automaattisesti kaikki muutokset eli sen ku otin pois ni johan alko kellot nousemaan ja pysymään päällä :D
   
 19. Sokar80

  Sokar80 Regular member

  Liittynyt:
  09.03.2006
  Viestejä:
  2,319
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  46
  [​IMG]
  ööö mul ei oo tota "palikkaa" jolla saa ton kellotus menun esiin tai en löydä sitä

  toi ylempi "customize" on vain näyttön värejä ym juttuja alempaa ei ole ?

  tää on mun eka Nvidia hammasta purren puol pakolla ostin tän kun Ati luopui leikistä eikä valmista enään peli näytön ohjaimia [​IMG]
   
 20. dcellngin

  dcellngin Regular member

  Liittynyt:
  07.01.2008
  Viestejä:
  174
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  täällä keskustelua asiasta miten Rivatunerin saa toimimaan G92 kortilla: http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/618791

   
 21. Sokar80

  Sokar80 Regular member

  Liittynyt:
  09.03.2006
  Viestejä:
  2,319
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  46
  joo suuret siitokset nyt toimii
   

Jaa tämä sivu