Mikä piru konettani riivaa? Koneeni on 700 MHz Athlon. Ostin muistia 256MB DIMM 64-bit 168-pin SDRAM 133MHz. Kun muistin asentaa paikoilleen ja käynnistää koneen, niin kone tilttaa heti. Jos uuden muistini lisäksi koneessa on vanha 128MB:n muisti tulee näyttöön: Checking NVRAM... ja siihen tilttaa. Jos laitan vain uuden muistin kiinni koneeseen ilman vanhaa tulee: Checking NVRAM...Update OK! ja sitten se jumii siihen. Pitääkö BIOSista muuttaa jotain? Muistipalikka on saman näköinen kuin vanhakin. Kun laitoin muistin vanhaan 166 MHz:n IBM:ääni, kone toimi moitteetta. Ainoa vika oli se, että kone ilmoitti muistin määräksi 128MB. Mutta se on sen verran vanha, ettei se enempää varmaan tuekaan. Kuitenkin IBM:ssä on vanhempi BIOS kuin Athlonissa, joten ei kai se BIOSista voi johtua, ettei muisti toimi. Kokeilin muistia myös kaverini 500 MHz IBM:ssä. Siinä muisti toimi oikein ja kone näytti määräksi 256MB kuten pitääkin. Olen aina vihannut IBM koneita, mutta täytyykö sellainen kohta ostaa itsellekkin, että saisi edes muistit pelaamaan. Jos joku osaa auttaa niin auttakaa!
Onko kaikki muistit samanmerkkisiä? Mulla oli saman tyyppinen ongelma mutta ratkesi sillä kun vaihdoin muistit samanlaisiksi.
Jos pääset biossiin...niin kokeile laittaa biossista muisti 100 MHz, koska emolevy ei välttämättä tue 133 MHz...ja joskus ollu ton automaattisen tunnistuksen kanssa ongelmia. Kokeile myös säätää cas-latensssi arvo esim. kolmoseks. Aktivoi 4-way interlave. Kokeile ottaa pois käytöstä fast read-write turn around...koita hakea noilla sieltä biossista hyvät säädöt, koska voi olla niistäkin kiinni. Parhaat mahdolliset olisi sinulla siis: Nopeus 133 MHz Cas-latenssi 2 4-way interlave käytössä Fast read-write turn around käytössä Muuta asetuksia siis sen mukaan, että saat ne toimimaan. Vika voi olla jossain muuallakin, mutta kannattaa kuitenkin kokeilla.
V***U minähän vähän säätelin ja nyt koko kone ei lähe käyntiin. Otin sieltä sen patterin pois. Nollautuuko se bios parin päivän sisällä normaaliksi vai vienkö koko roskan kaatopaikalle? Ei siellä biosissa ollut mitään 4-way interlavea eikä fast read-write turn aroundia.
No sit se on varmaan niin vanha, että niitä ei lyödy...nollaa tehdas asetukset sillä clear CMOS jumpperilla ja sen sijainti löytyy emon manuaalista..
Noita muistikampoja löytyy hieman erityyppisiä. 256Mb kantaa on ainakin 8-chip ja uudempia 16-chip tyyppisinä. Montako "chippiä" eli muistipiiriä on sinun muistikammassasi? (ne mustat ic-piirin näköiset mötikät) Vanhemmat koneet eivät tunnista noita uudempia 16-chip tyyppisiä kantoja vaan tunnistavat niiden muistimäärästä vain puolet. Voi olla että koneesi emolevy ei kykene tunnistamaan 16-chip kampoja. Jos näin on, niin kiikuta tuo ostamasi muisti takaisin kauppaan ja pyydä myyjää vaihtamaan se vanhempaan malliin eli 8-chip.
Ja onhan noita DIMM-kampoja 3V:n ja 5V:n versiona, tosin sen kannan pykälän pitäisi estää vääräjännitteisen käyttö, ja puskuroituja/ei-puskuroituja, ECC ja ei-ECC, ... Kannattaisi varmaan tsekata a) mitä muistia emolevysi hyväksyy (emon manuallista) ja b) mitä muistia olet ostanut (muistin myyjältä tai valmistajan nettisivuilta).
Onneksi sain koneen taas toimimaan. Muisti on tuollainen 8-chip eli siinä on 8 piiriä. Olisin tottakai katsonut emon manuaalista mitä muistia se hyväksyy, mutta kun manuaalia ei löydy mistään. Minne lie hävinnyt. Lähetin tuossa postia verkkokaupan suuntaan ja vastauksessa oli: "Todennäköisesti kyseinen muisti ei vain toimi koneessasi. Ilmeisesti uusi muisti on yksipuoleinen. Hyvin useissa hieman vanhemmissa emolevyissä on ongelmia uusien yksipuoleisten SDRAM-muistien kanssa, yleensä muistista tunnistuu vain puolet, mutta joissain tapauksissa muisti ei toimi ensinkään. Koneesi vaatii 2-puoleisia tai 2-bank muisteja." En tiedä onko muistini 1- vai 2-puoleista, mutta se on saman näköinen kuin vanha muistikin. Samalla lailla 8 piiriä muistin toisella puolella. Vanha muisti on todennäköisesti 100 MHz:stä. Uuden muistin kerrotaan kuitenkin toimivan 133, 100 sekä 66 MHz:llä.