1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kysymys Mitkä ovat hyviä mediasoittimia?

Viestiketju Yleistä keskustelua digitaalisesta videosta -osiossa. Ketjun avasi Neptun 09.11.2015.

  1. Neptun

    Neptun Active member

    Liittynyt:
    17.01.2005
    Viestejä:
    3,954
    Kiitokset:
    10
    Pisteet:
    68
    Tässä etsin mediasoittimien kokeneita käyttäjiä. Edellinen oma artikkelini mediasoittimista on jo ajalta 7.3.2011. Siitä on jo aikaa. Niin maailma kuin mediasoittimetkin ovat siitä muuttuneet. Nyt jo viimeistään pitää juttu uusia kokonaan. Ja siihen kaipaan kokemuksianne, kuten v. 2011. Tässä tämä vanha juttu:

    http://neptunet.net/2011/03/07/mika-on-hyva-mediasoitin/

    Toivottavasti ei havaintoni pohjaudu liikaa vain omaan kokemukseen. Mutta näkisin hyödyllisenä, että mediasoittimia tarkasteltaisiin kahtena hiukan erilaisina ominaisuusryhminä. Eli tarkemmin: Käytän joitakin nimenomaan videoiden katseluun ja niiden käsittelyyn. Toisia tarvitsen erityisesti audiopuolen vastaaviin tehtäviin. En ole löytänyt yhtään softaa, joka sopisi mainiosti kumpaankin. Arvelen, että ehkä muillakin käyttäjillä painottuu soittimien käyttö jompaankumpaan ryhmään.

    Koodekeista lienee nytkin jotakin sanottava, mutta ei niin oleellisesti kuin 5 vuotta sitten. Eikö niin?

    Siis hyvä mediasoittimien käyttäjä. Tartu näppäimistöön ja iske siihen mielipiteesi hyvistä ja eri tarkoitukseen suositeltavista soittimista. Vastaa tähän postiin. Asia on ajankohtainen siksikin, että Win10 mukana ei tule enää mediasoitinta.

    Avusta kiitollinen.
     
  2.  
  3. ettane

    ettane Regular member

    Liittynyt:
    25.01.2006
    Viestejä:
    523
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    28
    Moi Neptun,

    Aina saapi vaivata :)

    Omalla kohdallani tilanne on varmaan pysynyt melko identtisenä. Käytössä edelleen Foobar audion toistoon, ja Vlc videoihin.

    Kumpaankaan softaan en ole 100% tyytyväinen, vaikka asiansa toki molemmat ajavatkin. Mielenkiinnolla kuuntelen, ovatko muut bongailleet uusia soittimia.
     
    Neptun kiitti tästä.
  4. Neptun

    Neptun Active member

    Liittynyt:
    17.01.2005
    Viestejä:
    3,954
    Kiitokset:
    10
    Pisteet:
    68
    Kiva kun olet mukana. Laitan sinne tietty omiakin kokemuksia jos sattuu muita kiinnostamaan Katsotaan mitä tulee. :)
     
  5. miketso

    miketso Regular member

    Liittynyt:
    19.05.2003
    Viestejä:
    470
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    28
    4 vuodessa on pikkuisen mediasoitinten käyttö muuttunut, niin laitteiden kuin ohjelmistojenkin osalta. Nykyään tietokoneen lisäksi käytän myös tablettia ja chromecastia elokuvien ja muiden videoiden toistamiseen netflixistä tai verkkolevyltä. Eli tietokoneen tarve videoiden toistamiseen on pienentynyt melko paljon, mutta on se edelleen se ykköslaite olohuoneessa (kotiteatteri).

    Jos nyt keskitytään täysin windows-pohjaisiin ohjelmiin niin MPC-HC+madVR yhdistelmä on eniten käytetyin, madVR ei sinänsä ole mediasoitinohjelma vaan DirectShow video renderöintiohjelma, ja sen saa toimimaan useasssa eri mediasoittimessa, mutta vaatii todella paljon säätöä parhaan lopputuloksen takaamiseksi. Suurin hyöty tuossa madVR:n käytössä on näyttölaitteen resoluutiota pienempien videoiden skaalaaminen ylöspäin esim. dvd->fullhd ja fullhd->4K.

    Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa niin tässä esimerkki madVR skaalauksesta:
    [​IMG]
    [​IMG]
    Kumpikin kuva on skaalattu 200% ja jälkimmäinen osoittaa mihin madvr pystyy.
    Miinuspuolena madvr ei sovi ihmisille, jotka eivät ole valmiita pitkään säätöön ohjelman kanssa, koska väärillä asetuksilla videontoiston saa vain huonommaksi kuin ilman koko ohjelmaa. Oikeat/parhaat asetukset on myös täysin kiinni tietokoneen suorituskyvystä ja vaatii useita kokeiluja niiden löytämiseen.

    Kodi (ent. xbmc) on satunnaisessa käytössä lähinnä sen hienomman käyttöliittymän ja helppokäyttöisyyden takia. Viimeaikoina on noussut kiinnostusta laittaa raspberry pi-kone, jossa olisi openelec (linux joka sisältää kodi-ohjelmiston), kiinni televisioon, mutta ei ole tullut vielä hankittua.

    Myös PowerDVD-mediasoitinta on tullut käytettyä 3d-bluray elokuvien toistamiseen, koska en ole löytänyt sille windows puolelta parempaa vastinetta. Miinuspuolena maksullisuus, ellei bluray-aseman mukana tule lisenssiä.

    Netflixiä käyttäville suosittelen asentamaan windows 8/10:ssä netflixin oman windows-ohjelman, koska sitä kautta on mahdollista saada parempi äänen- ja kuvanlaatu (SuperHD ja 5.1 dolby) kuin selaimella.
     
    Neptun kiitti tästä.
  6. rick79

    rick79 Senior member

    Liittynyt:
    15.02.2009
    Viestejä:
    5,125
    Kiitokset:
    547
    Pisteet:
    193
    Minä vanha jäärä oon kokeillu vaikka ja mitä mutta aina loppujen lopuks koneelle jää Winamp ja VLC. Pitkälti siksi että minkään muun softan käyttökokemus ei yllä omasta mielestä näiden tasolle.
     
    Neptun kiitti tästä.
  7. Neptun

    Neptun Active member

    Liittynyt:
    17.01.2005
    Viestejä:
    3,954
    Kiitokset:
    10
    Pisteet:
    68
    Kiitos kokemuksista ja tiedoista. Itse käytän tietokoneen mediasoittimia lähinnä vain videoiden ja niiden äänimaailman tuottamiseen. En ole siis "normaali" mediasoittimien käyttäjä. Kokeillut olen moniakin. Koneelle on jäänyt videoiden kanssa pelaamiseen VLC. Sen jälki on siksi hyvä, että esim. voi selvästi erottaa eri videomuotojen tuloslaadut.

    Audiopuolella on ollut eniten vaikeuksia. Koneessa oli aikoinaan MediaMonkey. Se oli minusta kuitenkin hankala. Ei meinannut löytää mitään ja se piilotti softia. Se omi kaikki äänitiedostot koneessa. Mitta tuli täyteen ja poistin sen. Siitä lähtien olen sitten ollut audiopuolella tuuliajolla. Siihen odotan nyt saavani täältä apuja. Kun muuta ei ole ollut, olen käyttänyt Windows Media Playeriä, johonkin Audacityä jne. Pullonkaula on jo CD/DVD levyiltä äänitteiden kopioiminen koneeseen. Esim. vanha WMP tekee musiikkilevyistä soittoluettelon, joka on joko oikea tai väärä. Jos väärä, niin ei suostu poistamaankaan, sama väärä tulee taas uudelleen. VLC puolestaan muuntelee audiota omiksi tiedostomuodoikseen.

    Kun nyt suunnittelen uutta juttua, niin pääpaino on jälleen "normaalikäytössä" ja vinkeissä siihen sopivista softista. Lisäksi etsin painotusta - jos softa käy sekä video- että audiopuolen esittämiseen, olisiko sillä painotusta niistä jompaankumpaan. Esim. VLC lienee video-ohjelmana käypä, mutta ei audioon.

    Syvennyn tukimaan miketson käyttämiä ohjelmia.
     
  8. vps358

    vps358 Active member

    Liittynyt:
    14.11.2009
    Viestejä:
    4,491
    Kiitokset:
    227
    Pisteet:
    93
    Mitään muuta ei CD-levyjen rippaukseen kannata käyttää, kuin EAC:tä ja ripataan FLAC:iksi.

    T: Vesku
     
  9. Neptun

    Neptun Active member

    Liittynyt:
    17.01.2005
    Viestejä:
    3,954
    Kiitokset:
    10
    Pisteet:
    68
    Mikäpä siinä jos on laite, joka niitä käyttää. Videoeditorini eivät käytä. Eikö myös mp3 ole häviötön?
     
  10. vps358

    vps358 Active member

    Liittynyt:
    14.11.2009
    Viestejä:
    4,491
    Kiitokset:
    227
    Pisteet:
    93
    Ei ole. "Ämpärit" on aina häviöllisiä, häviöllisyyden määrä vaihtelee, yleensä mitä isompi lukuinen, sen paree.
    Mistä moiseen käsitykseen olet jäänyt?

    T: Vesku
     
  11. Xucoatl

    Xucoatl Regular member

    Liittynyt:
    21.09.2007
    Viestejä:
    542
    Kiitokset:
    89
    Pisteet:
    38
    Itse käytän cd-levyjen rippaukseen EZ CD Audio Converter:ia ja rippaan FLAC:iksi kovolle. Samaa ohjelmaa käytän myös mp3-filujen muuntamiseen (puhelimeen) ja levyjen "polttoon".
    Ei, mp3 on häviöllinen. FLAC mm. on häviötön.
     
  12. Neptun

    Neptun Active member

    Liittynyt:
    17.01.2005
    Viestejä:
    3,954
    Kiitokset:
    10
    Pisteet:
    68
    Totta puhutte. Pikamuistini oli väärä. Pakatuthan juuri tekevät CD-levyjenkin toiston niin huonoksi. Tosin häviöllisetkin kelpaavat kun on kyse esim. videoiden äänipuolesta. Nämä kelpaavat editointiohjelmaan: ALAC, M4A, MP3, OGG, WAV, WMA.

    Katsoin tuota Foobaria. Voi olla juuri sellainen jota tavitsen. Näkyy rippaavan ja ehkä muuntelevankin tarvittaessa. Pääsen WMPstä....
     
    Viimeksi muokattu: 10.11.2015
  13. vps358

    vps358 Active member

    Liittynyt:
    14.11.2009
    Viestejä:
    4,491
    Kiitokset:
    227
    Pisteet:
    93
    Foobar on yleisesti käytössä soitto-ohjelmana koska sillä on mahdollista ohittaa jotain hifistille tuskaa aiheuttavia asioita windowsin äänenkäsittelystä (ASIO)...
    T: Vesku
     
  14. Xucoatl

    Xucoatl Regular member

    Liittynyt:
    21.09.2007
    Viestejä:
    542
    Kiitokset:
    89
    Pisteet:
    38
    Noista mainitsemistasi äänitiedostomuodoista ALAC on häviöttömästi pakkaava (Apple Lossless Audio Codec). Sen pitäisi käsittääkseni myös tarjota cd-tason ääntä, pakkaavan laadun kärsimättä. Itse tosin suosin FLAC:ia.
     
    Viimeksi muokattu: 10.11.2015
  15. Neptun

    Neptun Active member

    Liittynyt:
    17.01.2005
    Viestejä:
    3,954
    Kiitokset:
    10
    Pisteet:
    68
    OK. Palataan kuitenkin vielä mediasoittimiin. Täällä on tullut esille suomalaisessa käytössä videoihin sopivana VLC ja audioon Foobar sekä Winap. Sekä erikoiskäyttöön miketson mainitsemia. Entä muita?

    Maailmalla on runsaasti mediasoittimia ja varmaan kaikille löytyy käyttäjiä. Tässä yritän nyt kartoittaa sellaisia, joista olisi suomalaisia kokemuksia. Tässä ulkomaista mediasoittimien testausta. Tuoko tämä jotakin mieleenne. Linkin sivulla 1 on testatut ohjelmat ja sivulla 2 testitulokset. Miten pitkälle on syytä luottaa mitattaviin ominaisuuksiin ja mikä merkitys on vaikeasti vertailtavilla käyttöominaisuuksilla?

    http://www.techradar.com/news/softw...best-media-player-for-performance-2011-683569

    Myös Win 10 käyttäjille peruskäyttäjiä myöten pitäisi pystyä sanomaan mitä kannattaa ladata.
     
  16. miketso

    miketso Regular member

    Liittynyt:
    19.05.2003
    Viestejä:
    470
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    28
    Ainakin noita graafeja lukemalla mpcstar, snow player ja smplayer erottuivat edukseen. SMPlayer oli kuitenkin ainoa, joka kykeni kaikki testitiedostot toistamaan ja sehän tuon ykkössijan oli myös artikkelissa saanut. Ainakin jos tietokone ei ole tehokkaimmasta päästä niin SMPlayeriä kannattaa suositella, koska se oli yksi vähiten muistia ja prosessorin tehoa kuluttuva ohjelma. Se perustuu ilmeisesti linuxille kehitettyyn mplayeriin. Pikaisella testauksella ilmeni seuraavaa:

    -Ohjelma oli asennuksen jälkeen heti suomenkielinen
    -Erillisen lisäosan avulla voi toistaa youtube-videoita ilman selaimen käyttöä, välttyy myös mainoksilta
    -Videoiden tekstityksiä voi etsiä ja ladata opensubtitles.orgista ohjelman sisällä, mutta en saanut sitä toimimaan
     
  17. Neptun

    Neptun Active member

    Liittynyt:
    17.01.2005
    Viestejä:
    3,954
    Kiitokset:
    10
    Pisteet:
    68
    Kiitos miketso. Muistelen että SMPlayerin tiimissä on ollut mukana joku meikäläinen. Aikoinaan kai sanoikin, että SMPlayer on ehdottomasti paras. En tainnut ottaa aivan todesta, koska ajattelin, että tietysti jos on tiimissä mukana. Taisi olla turhaa ennakkoluuloa.

    Toivottavasti vielä joku muukin kommentoi tuota tutkimusta tai tuo esille omia suosikkejaan.
     
  18. Neptun

    Neptun Active member

    Liittynyt:
    17.01.2005
    Viestejä:
    3,954
    Kiitokset:
    10
    Pisteet:
    68
    Kuten yleensä, niin kokeilen ensin ainakin niitä softia, joita on pidettävä suositeltavina. Nyt kokeilin mm. SMPlayeria. Yllätys oli, että videokuva oli nykivää. Tarkistin VCL Mediaplayerilla, jota yleensä käytän, että vika ei ollut DVD-levyssä. Vielä lisätieto, että SMPlayer on nyt Win8.1 koneessa kun taas VCL on Win 7 koneessa.

    Mikähän siinä, mitä arvelette? Asetukset oletuksia.

    Lisäys: Jatkokokeilussa hävisi äänikin. Onkohan tämä kiinni koodekeista. Win7 koneessa on varmasti kaikki mahdolliset ja mahdottomat koodekit, mutta Win8 koneessa ei. Kuitenkin hyödyllinen kokeilu: Eikö SMPlayerin mukana tule tarvittavat koodekit?
     
    Viimeksi muokattu: 15.11.2015
  19. miketso

    miketso Regular member

    Liittynyt:
    19.05.2003
    Viestejä:
    470
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    28
    Kyllä tuossa SMPlayerissä pitäisi olla kaikki tarvittavat codekit mukana eli formaatti kuin formaatti pitäisi toistua ilman lisäasennuksia.
     
  20. Neptun

    Neptun Active member

    Liittynyt:
    17.01.2005
    Viestejä:
    3,954
    Kiitokset:
    10
    Pisteet:
    68
    Niin minunkin mielestäni. Asensin varmuuden vuoksi K-Lite Codec Pacin. Ihan sama juttu, välillä takaisin tullut äänikin hävisi taas. Kokeiluvideoni on yleisesti käyttämäni H264AVC muotoinen.

    Mielenkiintoinen ongelma, joka voi olla täysin järjestelmä-laitteistokohtainen. Seuraavaksi kokeilen muita videoita mm. AVI. Sitten kokeilen asentaa SMPalyerin samalle kiintolevylle eli SSD levylle, jossa käyttiskin Win.8.1 on. Koneessa on Windowsin mukana tullut WMP. Se näytti levyllä olevat video- ja audiokansiot, mutta ei soittanut silti mitään, en löytänyt edes paikkaa mistä olisi käynnistynyt. Konetta ei ole aikaisemmin käytetty lainkaan videoiden katseluun.

    Olen ruvennut rustaamaan alussa puhuttua juttua. Huomasin, että kärkiarvostelluista MPCStar on jo muutaman vuoden vanha, ei päivitetty, eikä mainittu Win-10 sopivuutta. En ottanut kärkinelikkoon. Toinen huomio. Kokematon voi olla vaikeuksissa mediasoittimia tutkiessaan tai ladatessaan. Siellä on lähes kaikista vaarallisia viruspaikkoja ja epäluotettavia lataussivuja.

    Lisätietoa: AVI-videoita toisti SMPlayer mielestäni hyvin. Mutta edelleenkään ei kunnolla H264. Ilmeisesti K-Lite Codec Pack asensi koneeseen C-asemaan Media Player Cassicin, vai mistä lie tullut. Se toisti kaikkia muotoja kunnolla. Eli mikä on SMPlayerissa, vaikka nyt on koodekkejakin? Väärä asema?
     
    Viimeksi muokattu: 16.11.2015
  21. miketso

    miketso Regular member

    Liittynyt:
    19.05.2003
    Viestejä:
    470
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    28
    Tarkistin smplayerin sivuilta, että ulkosilla codekeilla ei ole mitään vaikutusta ohjelmaan, eikä niitä pysty käyttämään edes muuttamalla asetuksia kuten esim. mpc-hc:ssä. Eli vaikka asentaisit minkä codec-packin tahansa niin smplayer käyttää mplayerin sisäisiä codekeja. En jaksa uskoa että kiintolevyllä olisi merkitystä sen toimintaan, mutta ohjelman asetuksia säätämällä nykimisestä saattaisi päästä eroon. Laitteistostakaan ongelma tuskin johtuu, jos videot kerran toistuvat muilla soittimilla hyvin.
     

Jaa tämä sivu