Terve, olisi mukava petikaveri tuollainen. - näppiksissä ei näytä olevan skandimerkkejä, miten ne syötetään?? - kait noissa kaikissa on valmius langattomaan LANiin? - ja muutenkin kaikki sama laitteisto & toiminnot kuin "oikeissa" läppäreissä?
Näppäimissä voi lukea mitä vaan. Ä ja Ö ovat niiden omilla paikoillaan jos valitse suomalaisen näppäimistön käyttöjärjestelmästä. Ihan kaikissa läppäreissä on WLAN. Ollut todennäköisesti jo yli 10 vuoden ajan. Miniläppäreissä on rajoitteita koosta johtuen. Optinen asema puuttuu. Ulkoisen näytön liitäntä yleensä analoginen VGA. USB-portteja ei ole kovin montaa (2-3). Muistipaikkoja yleensä vain yksi. Näytön resoluutio on myös todella alhainen.
Suomesta ostetuissa miniläppäreissä, kuten isommissakin läppäreissä, on lähes poikkeuksetta skandimerkit. Se ettei niitä ole myyjän tuotekuvissa, tarkoittaa vain sitä että myyjän tuotekuva ei vastaa myytyä tuotetta. Suurimmasta osasta Suomessa myynnissä olevista miniläppäreistä sisältää langattoman lähiverkon. Nykyään on erittäin harvinaista ettei kyseistä toimintoa koneesta loydy. Laitteistosta on joissakin tapauksissa jouduttu karsimaan optinen asema, lisäksi liitäntöjä voi olla vähemmän, ja koneen tehoista on tingitty pienemmän sähkönkulutuksen ja lämmöntuoton takia. myös koneen oman näytön koko ja resoluutio ovat yleensä huonommat kuin isommissa laitteissa.
Kiitos vastauksista! Mulla on yksi malli mielessä, mutta sen saa vain WIN8:lla. En halua sitä, pitäiskö mun ostaa WIN7 paketti jos mielin vaihtaa käyttiksen?
En tietenkään tiedä millaista konetta tarkoitat, mutta termi "miniläppäri" on vakiintunut ilmaisu Intelin Atom-perhettä käyttäville pienikokoisille (näyttö 10,1 tuumaa tai alle) kannettaville. Ne tosiaankaan EIVÄT ole normaaleiden läppäreiden pienikokoisia versioita, vaan varta vasten pieniksi, virtapiheiksi ja pienitehoisiksi suunniteltuja. Aivan loistavia pelejä, kunhan ymmärtää niiden käyttötarkoituksen. Jos ostaa sellaisen "pienenä läppärinä", saattaa pettyä pahasti. Mutta tätä ongelmaa ei pitkään ole, miniläppäreiden valmistus lopetettiin 2012 lopussa. http://www.tietokone.fi/uutiset/minikannettavien_valmistus_paattyi_tablet_vei_markkinat Sen sijaan erilaisia pienikokoisia läppäreitä (11,6...13,3 tuumaisina) löytyy paljonkin. Ne eivät ole miniläppäreitä, vaan "ultrakevyitä" ja niiden rajoitteista Tiger25 kirjoitti osuvasti tuolla aikaisemmin.
OK, ostin kai nyt sitten käytetyn "ultrakevyen" (HP Elitebook 12"). Aika näyttää, onko tästä mihinkään
Hyvin yksinkertaista: Miniläppäri ei ollut koskaan ”vapaasti suunniteltu” läppäri, vaan alusta pitäen kädet sidottua yhteistyötä sekä Intelin että Microsoftin kanssa. Nämä, sekä laitevalmistajat itsekin, halusivat pienen ja kevyen miniläppärin, joka ei kuitenkaan söisi markkinoita varsinaisilta täysimittaisilta ja täysihintaisilta koneilta. Koneet pyörivät Intelin Atom-suoritinperheen prosulla. Intel hinnoitteli prosun siten, että sitä ei käytännössä voinut käyttää yli 10 tuumaisissa koneissa. Siten minissä on näyttö, jonka natiivi resoluutio on epästandardin pieni 1024x600. Tällä tavoin mini ”puukotettiin” jo näytön osalta. Microsoft hoiti hinnoittelulla homman siten, että miniin tarkoitettu XP ei hyväksynyt kuin 1GB:n muistia (sopimustekninen rajoitus). Tämä selvästi rajoitti minin käyttöominaisuuksia. Myöhemmin W7 Starter jatkoi samaa linjaa. Paitsi, että itse käyttis oli rajoitettu ja supistettu (ei välttämättä pelkästään huono asia), niin jälleen törmättiin siihen 1GB:n keinotekoiseen muistirajoitukseen, vaikka käyttiskin olisi hyväksynyt jopa 2GB! Näin oltiin kafkamaisessa tilanteessa: kaikki osapuolet yrittivät tuottaa ”mahdollisimman hyviä” miniläppäreitä, jotka kuitenkin olisivat yhtäaikaa ”mahdollisimman huonoja”, jotta eivät kilpailisi normiläppäreiden kanssa. Miniläppäri oli tahallaan ”kuohittu” kone, joka tieten tahtoen rakennettiin mopoksi. Sen ei annettu koskaan edes yrittää olla ”oikea läppäri”. Kuinka paljon minejä myytiin väärin perustein ja kuinka paljon tuli pettyneitä asiakkaita? Veikkaan, että paljon. Käytän itse Thinkpadia, mutta minulla on matkakoneena musta Asuksen 1025C. Se on jonkinlainen halpojen minien joutsenlaulu. Intel N2800 Dual Core 1,86 GHz -prosessori, 320 Gb levyä, siedettävän laatuinen mattanäyttö, hyödylliset varusohjelmistot ja 7-9 tunnin akunkesto (videoita katsellessa 10-11 tuntia). Tykkään tästä ministäni kuin hullu puurosta. Käytän sitä sähköpostien lukemiseen, liitteinä olevien asiakirjojen muokkaamiseen sekä muualla tehtyjen Excel-taulukoiden pyörittelemiseen ja muokkaamiseen. Käy myös auttavasti kirjoituskoneesta, kun tarvitsee kirjoittaa jonkin sortin memoa reissun päällä. Se on pieni ja se ratkaisee. Minä sanon miniäni apuvälineeksi, en läppäriksi. Englanniksikaan se ei ole ”notebook”, vaan ”netbook”. Mutta tällaiset minit ovat nyt historiaa.
Ehkä alkuperäinen idea ollut, mutta ei onnistunut laitevalmistajien tehdessä parannuksia koneisiin. Eli käytännössä osassa koneista pyöri tehokkaampi prosessori tai tarkempi näyttö kun alunperin oli ns. sovittu. Myöskin käyttöjärjestelmäksi tarjottiin Linuxia, mutta Windows oli myydyin käyttöjärjestelmä. Viittaat tuossa ilmeisesti siihen Intelin piirisarjaan joka pudotti prosessorin hintaa. Kuitenkin osassa miniläppäreistä oli muita piirisarjoja (esim. nVidia Ion). Yli 10" koneissa taas ei ollut eikä ole edelleenkään oikein järkevää käyttää noita ns. virtapihejä prosessoreita, koska niiden teho on vain yksinkertaisesti liian pieni. Miniläppärissä taas jonkun i5/tms. prosessorin käyttö voisi tulla ongelmalliseksi erittäin rajallisen tilan takia (esim. miten jäähdyttää prosessoria/näytönohjainta/piirisarjaa). Lisäksi suurin resoluutio joissain miniläppäreissä tai netbookeissa on jopa 1280x720. Loppukäyttäjät määräsivät kukkarollaan lähinnä miniläppärinsä ominaisuudet (ja Suomessa maahantuoja). 1024x600 on lisäksi kohtuullisen standardi näytön resoluutio joka kulkee nimellä WSVGA. Osa on kertonut vaihtaneensa esim. Eee PC:n näyttöpaneelin tuohon HD Ready -malliin ja koneen toimivan sillä normaalisti. Tämä nyt on täysin puutaheinää. Microsoft käski ainakin alunperin laitevalmistajia rajoittamaan koneen mukana tulevan muistin määrän gigaan, mutta käyttäjä pystyi sitten itse päivittämään tämän kahteen jos halusi. Tietääkseni tuo yleisin piirisarja ei sitten sitä enempää tukenutkaan. Ei ole olemassa mitään XP:n erikoisversiota joka on vain miniläppäreihin / netbookkeihin tarkoitettu ja josta tuollainen rajoitus löytyisi. Myös W7 Starter tukee kahta gigaa, joten en usko että sitäkään olisi mitenkään rajoitettu. EDIT: Jos tämä on liian pitkä jollekin luettavaksi, niin miniläppärit ovat nimenomaan pienikokoisia kannettavia. Ne alunperin varmasti suunniteltiin erittäin rajoitetuksi alustaksi, mutta silti tuo rajoitettukin miniläppäri oli edelleen pohjimmiltaan ihan tavallinen läppäri. Siinä pyöri ihan samat ohjelmat kuin isommissa läppäreissä (toki hitaammin, mutta silti toimivat). Miniläppärin korvanneista tableteista harva halpa laite pyörittää muuta kun Androidia ja sillä taas ei toimi tavan läppärin tai pöytäkoneen softat.
Onhan se WSVGA, kuten sanot, mutta koetas käyttää tätä 1024x600 resoluutiota jollain normaalilla läppärisoftalla! Resoluutio on armottomasti liian alhainen. Kun softa on ängennyt kaikki ylä- ja alarivinsä sekä komentonauhansa paikoilleen, ei varsinaista työtilaa jää kuin postimerkin kokoinen tila ruudun keskelle. Tuollainen 1366x768 alkaa olla alhaisin käyttökelpoinen resoluutio. Sellainen löytyy näistä tämän päivän 11,6 tuumaisista ultrakevyistä. No hyvä, olemme siis molemmat samaa mieltä siitä, että Microsoft rajoitti keskusmuistin 1 GB:een sopimusteknisesti. Kerroin, että Starter tuntee 2GB ja sinä olet jälleen samaa mieltä! Huomasitko muuten, että Eee PC:n esittelyissä (Starterin aikana) näytettiin koneen pohjassa olevaa luukkua? Siitä pystyi poistamaan asennetun 1GB muistikamman ja vaihtamaan sen 2GB kammaksi. Mutta kun koneet tulivat kauppoihin, luukkua ei enää ollut ja 1GB:n muistikampa oli juotettu piirilevyyn kiinni. Isoveli oli jyrähtänyt. Tämä sinun lisäyksesi on erinomainen teksti ja oikeastaan kertoo rivien välissä koko ongelman ytimen. Kerrot, että mini on pienikokoinen läppäri, jossa toimivat kaikki softat, mitkä suuremmissakin läppäreissä. En ole ajanut omalla minilläni mitään raskasta PC-sovellusta. Mutta jo keveidenkin normisoftien käyttö antaa ymmärtää, että vähänkin vaativampien softien käyttö olisi hyvin tuskallista ja hidasta. Voi olla, että softat “toimivat”, mutta toimivatko ne käytännössä, on eri asia. Kun etsiskelin omaa miniäni, myymälöissä myytiin ei-oota. Soitin kyseisen ketjun tuotepäällikölle ja kyselin koneen kohtaloa. Tuotepäällikön ensimmäinen kysymys oli: “oletko vakavissasi ostamassa sellaista?”. Kyse oli siitä, että asiakkaat olivat palauttaneet suuria määriä minejä kauppoihin. Myyjä oli kertonut minin olevan ihan tavallinen läppäri, mutta vain pienikokoinen. Kun kone kannettiin kotiin, kävi ilmi, että se hyytyi helposti, sovellusten aukeaminen vei toista minuuttia, jne. Näin ollen laite oli juridisesti “virheellinen” ja sen sai palauttaa myymälään. Toimia ja toimia on kaksi eri asiaa. Mikä insinöörin silmissä "toimi", ei juristin silmissä toiminutkaan. Tämä on ollut pointtini näissä miniläppäri-keskusteluissa. Jos joku tosiaankin uskoo ostavansa tavallisen läppärin, mutta vain puolta pienempänä kooltaan – tulee pettymään raskaasti. Jos ymmärtää ostavansa ominaisuuksiltaan (tahallaan) rajoitetun laitteen, voi olla hyvinkin tyytyväinen ostokseensa. Kuten minäkin olen. Mutta tämä on kaikki historiaa. Minien kaksi viimeistä valmistajaa (Acer ja Asus) lopettivat minien tuotannon 2012. Joitakin valikoimien häntiä on vielä saatavissa. Olemme jälleen samaa mieltä. En voisi kuunaan päivänä korvata miniäni tabletilla, oli käyttis sitten mikä tahansa. Kirjoittaminen tabletilla? Excel-taulukoiden pyörittely tabletilla? Kokeiltu on, eikä toimi.