Törmäsin tässä omituiseen ilmiöön, kun olin kännyostoksilla erään naispuolisen ystäväni kanssa. Kyseinen naisihminen ratsastelee paljon syrjäseuduilla, jossa singnaali on välillä tosi heikko tai olematon. No muistin takavuosina, että kännyköiden lähetystehot oli monesti esillä myös mainoksissa, koska hyvä kuuluvuus oli jonkinsorttinen kilpailuvaltti. Mentiin tietysti Päämieheen jms. ja kyseltiin lähetystehoja (ja vastaanottoherkkyyksiä, koska ne ovat kuuluvuuden kannalta käsittääkseni myös merkityksellisiä), jotta saataisiin maastossa toimiva laite. Mutta kas kummaa: kauppiaat eivät tienneet minkään laitteen tehoja. Menin sitten huollon puolelta kysäsemään, niin korjaaja sanoi, ettei tehtaat enää ilmoita tehoja edes heille, eikä niitä ole mistään saatavilla. Siis mitä hiivattia? Noista tiedoista on tullut jonkinlaisia äärimmäisiä salailun/häpeilyn aiheita valmistajille? Onko jollain käsitys miksi näin on käynyt? Onko kaikenmaailman härpättimet nykyään niin kovia kilpailuvaltteja, että akkutehoa syövä lähetysteho on nykyään niin alhainen, että sitä ei haluta kertoa? Eikä sillä haluta kilpailla? Vai onko pelko säteilyriskistä ajanut valmistajat tuppisuiksi? Omituista... ostajalle jätetään kertomatta olellinen seikka, ihan kuin vaikkapa autokauppias kieltäytyisi kertomasta moottorin iskutilavuutta tai operaattori verkkoyhteyden nopeutta...
Eikös esim. Tekniikan Maailman testeissä ole kuitenkin lähetystehokin kerrottu? Vai muistanko ihan väärin? Toisaalta, pelkkä lähetysteho ei kerro kaikkea yhteyden laadusta, sillä puhelinten antennit ovat nykyisin suunnattuja, pään suuntaan kentän voimakkuus on pienempi kuin päinvastaiseen suuntaan.
Nokialla ei ainakaan lähetystehossa säästellä, jos akun kestoa katsotaan. Päivässä kuluu loppuun uusimmissa puhelimissa, etenkin s60 luurit.
Eniten "tehoa" syövät näyttö ja sitten tietystikin eri ohjelmien ajo. Jos vertaa kännykän akun kestoa viiden vuoden takaiseen, niin eipä siinä ole paljoa menty eteenpäin, mieluumminkin taaksepäin. Eihän kännykällä silloin tosin kovin monimutkaisia hyötyohjelmia ollut ja näyttökin oli useimmiten mustavalkoinen. Lähetystehothan säätyvät signaalin voimakkuuden mukaan..muistaakseni?? Joku NOKIAlainen voisi vahvistaa luuloni, sillä kyllä kai heitäkin näillä sivuilla pyörii
pystykö nokialaisissa jollain risuaitanumerosarjaäkähätähässäkällä lisäämään tai vähentämään lähetystehoa?
Juu kyllähän se signaalin voimakkuus vaikuttaa lähetys/vastaanotto tehoon. Toisin sanoen mitä lähempänä olet radio mastoa sitä pienemmällä teholla luurin tarvitsee lähettää/vastaanottaa signaalia, ja tietenkin päinvastoin kun olet korvessa tai muuten kaukana mastosta.
Ei kukaan nykyinen Nuukialainen uskalla puhua työhönsä liittyvistä asioista julkisesti, tulee äkkiä kengän kuva persuksiin, mutta ehkä joku työpaikkaa vaihtanut? GSM-speksi määrää lähetystehotasot, mutta ei käsittääkseni antennin suuntakuviota, eikä sitä, kuinka suuriin lähetystehoihin kukin puhelinmalli pystyy. Kiinteissä automalleissahan käytetään suurempia maksimitehoja kuin kännyköissä, eli kännyt eivät käytä kaikkia speksin mahdollistamia tehotasoja. Lähetysteho säätyy tietyin portain yhteyden laadun mukaan ja ns. huoltovalikosta sitä pystyy ainakin joissain malleissa pakottamaan suuremmaksi. Heikossa kentässä puhelimen pitäisi kyllä osata säätää teho riittävän suureksi itsekin.
@ keisari88 Tuskin mikään valmistaja tuollaista puhelinta on tehnyt, että käyttäjä saisi itse päättää lähetystehon, sitähän joutuisi koko ajan muuttamaan.
Itse asiassa joissain vanhoissa nokialaisissa on sellainen jippo, että jollain risuaitatähtijne... -yhdistelmällä kännyn sai vaihtamaan manuaalisesti isommalle lähetysteholle. Muistelen, että jossain nokialaissa tuo lähetysteho GSM900- (eli siis silloin kun matka tukiasemaan on pitkä) alueella oli 2 wattia. En tiedä, voi olla että on muuttunut. Kait GSM-spekseissä joku enimmäisteho on määritelty, mutta eiköhän se luurista riipu, tarvitaanko sitä maksimitehoa.
Vanhoissa puhelimissa oli varmaamkin suurempi lähetysteho kuin nykyisissä. Jos esim sinne ratsastamaan ottaisi mukaan jonkun vanhan 2110:n, ja kokeilisi sillä kuuluvuutta, eikä se hajoa niin helposti ja jos häviää, niin ei ole suurta menetystä. No nykyinen sim-kortti taitaa käydä pieneksi 2110:n......
Huoltovalikko ei ole tarkoitettu tavallisen käyttäjän säädettäväksi, vaan tuotekehitykseen etc. Joku ulos nousevan antennin omaava vanha puhelin, kuten juuri 2110, voisi tosiaan olla kuuluvuudeltaan nykymalleja parempi.
Mutta ei kyllä mene ihan sillä periaatteella, että isompi antenni = parempi kuuluvuus. Kyllä noi puhelimen pituiset antennit on ihan sen takia, ettei silloisella tekniikalla vielä saatu edes sitä vaadittavaa yhteyttä verkkoon millään muulla konstilla.
Pystyy. Tuossa joku tuommonen hätäisesti väsätty sivu nuista: http://groups.msn.com/MeseClub/puhkoodit.msnw
Tuolla tavalla pystyy valitsemaan half-rate tai full-rate kodekit, ts. vaikuttaa äänenlaatuun ja akun kulumiseen...