Kannattaako mandriva linux asentaa koneeseen, jossa on prossuna AMD athlon +1700, 40 gigan kovo ja 1 giga muistia. Että pyöriikö hyvin? Nyt siinä ubuntu, mutta ajattelin jospa toi olisi parempi?
Ubuntuhan on ihan hyvä tuohon mutta kyllä siinä Mandrivakin pyörii - tässä perusvaatimukset: - CPU: Any Intel or AMD processor - dual-core supported - RAM: 256 MB minimum, 512 MB recommended - DVD drive required - Video Card: NVIDIA, ATI, Intel® i8xx and i9xx, SIS, Matrox, VIA. 3D desktop features requires NVIDIA GeForce or later, ATI Radeon 7000 or later, or Intel i810 to i965. - Sound Card: Any Sound Blaster-compatible card and AC97 – please note that Creative Labs X-Fi cards are not currently supported. - Minimum hard disk space: 3GB for a smooth installation- 4GB if you plan to use KDE 4. - Serial ATA: Most controllers supported in non-RAID mode and some in RAID mode
Tarkoititko esim. Windowsille tarkoitettua Sisoft Sandraa tai vastaavaa ohjelmaa? Linuxille ei taida aivan samanlaista olla mutta muutamia käyttökelpoisia löytyy. KDE:lle on ainakin Kinfocenter, jolla näkee jo aika hyvin laitteiston kokoonpanon. Sitten myöskin Hwbrowser on myös vastaava ohjelma. Komento "lspci -v" roottina antaa myös tuloksia laitteistosta.
Mistä minä noihin ohjelmiin? sori, ehkä tyhmä kysymys mutta kun ekaa kertaa yritän linuxia käyttää. Tuon konee jossa linux on pikkusisko on saanut koulusta ilmatteeksi, niin toi kysyy välillä jotain oppilaan salasanaa joissakin jutuissa, niin on ehkä paras asentaa koko käyttis uudestaan. Niin mikä on tuohon se paras ja toimivin käyttis vaihtoehto? vai onko se paras vaihtoehto tuohon linux vai xp?
Jos nuo ohjelmat ovat saatavilla niin helpoiten sen linuxin pakettienhallinnan kautta, jota käyttää. Esim. Ubuntun oman pakettien hallinnan kautta voi löytyä. Jos ei löydy niin apua saa Ubuntun foorumilta. Yleensä paras vaihtoehto on se mihin on parhaiten tottunut! Molemmissa käyttiksissä on omat hyvät ja huonot puolensa. Mutta, jos kone tulee pelkkään surffailuun ja netin käyttöön niin suosittelen toki linuxia - Ubuntu on ihan hyvä vaihtoehto.
Mitä tasoa mandriva on ja kuinka paljon se vaatii koneelta tehoja? kun oon jostain lukenut että melkein kaikki suosittelee sitä.
Kyllähän se sun aloitusviestissä mainitsemassa koneessa pyörii. Toki työpöydän valinnallakin voi vaikuttaa koneen "jaksamiseen" - KDE4 taitaa olla raskain käyttää mutta pitäis pyöriä sun koneessa. Kaikki karkit ei välttämättä toimi mutta tarviiko niitä? Mutta kokeile Mandrivaa niin tiedät - se taitaa olla Windowsista siirtyvälle ehkä jotenkin tutumpi.
joo ajattelin kokeilla tuota Mandriva Linuxia, niin onko toi Mandriva Linux One 2009 Spring oikea tuolta sivulta: http://mandriva-fi.org/mediawiki/index.php/Lataa
Mandriva Linux One 2009 Spring on ihan oikea. Tuossa on sekä KDE4- ja Gnome -versiot live-levyinä. Jos kokeilet live-tilassa ensin niin oikeaa kuvaa sen toiminnasta et täysin saa vaan voi toimia hiukan tahmeammin. Tuo Gnome-versio on kevyempi ja toimii nopeammin, kuin KDE4 mutta on hiukan "karumpi" ulkonäöltään =)
Näyttäisivät olevan nuo molemmat Mandriva Linux One 2009 Spring -versiot cd-levylle mahtuvia versioita.
Niin eikös ne ole niitä live cd juttuja? ja minä haluun sen mikä koneeseen asennettava versio, joka taitaa olla se Mandriva Linux Free 2009 Spring? ja tuon tiedoston koko on yli 4 gigaa.
Kun luet tarkkaan tuota mainitsemasi linkin sivua niin siellä mainitaan näin: Tuolla cd:llä saa asennettua perusjärjestelmän. Muut lisukkeet ladataan sitten netistä. DVD:llä on sitten enemmän "tavaraa" mutta usein nekin ovat jo osittain vanhentuneita ohjelmia.
Kun tuolla työpyydällä ei ole mitään live instal juttua. niin mikä on oikeesti noista se oikea lataus juttu, josta saa sen joka formatoi koneen ja asentaa uuden linuxin? Sitten pitääkö linuxiin asentaa jotain ajureita? Toistaako muuten toi mandriva elokuva ja mp3 tiedostoja hyvin? Kun mulla on nyt kokeilussa minux mint ja se toistaa ihan hyvin: http://linux.fi/wiki/Linux_Mint
Jos linux on ihan uusi asia niin kannattaisi ihan aluksi tutustua netin kautta perusjuttuihin. Vaikka lukemalla Linux.fi sivustoa läpi niin aika moni asia saa "päivänvalon". Suurin osa eri linuxeista suoriutuu lähes mistä vain mutta kaikissa noita audio/video -toistoon vaadittavia ohjelmia ja koodekkeja ei ole välttämättä valmiina. Eli silloin ne pitää eriksen asentaa kuten myös ns. ajurit, mikäli laitteisto on ihan uutta tai erikoista. Jos sun koneesi on ihan kokeilulle tarkoitettu niin ei ole väliä mitä suosituinta linuxia kokeilet. Joku niistä todennäköisesti miellyttää enemmän, kuin toinen ja näin se oma voi sitten löytyä.
Niin käyttöön toki! Tarkoitin vain sitä, että jos kone on tällä hetkellä ns. "tyhjä" niin linux kokeiluthan on silloin hyvä suorittaa. Varmaan tiesit, että linux-vaihtoehtoja on muutama sata mutta aluksi kannattaa toki pysytellä yleisimmissä jakeluissa - DistroWatch on varmaan tiedossasi =)
Joo tiesinhän minä, että niitä on paljon mistä valita koklaan nyt miten nlite xp toimii tuossa, kun linuxissa (ainakaan linux mint) ei videot pyörinyt kun ajettelen koklaa tuota laittaa telkkarin kaveriksi niin sanotuksi HTPC:ksi.
Uutta Ubuntuakin pukkaa huomenna. Videot, java ja flash asentuu helpoiten seuraavasti: Ohjelmat -> Apuohjelmat -> Pääte Koodi: sudo aptitude update sudo aptitude install ubuntu-restricted-extras sudo aptitude safe-upgrade Jos Ubuntun oletusväriteema ei miellytä: Asetukset -> Ulkoasu -> Teema -> New Wave Jokaisessa jakelussa on omat kikkailunsa johon pitää päästä sisälle.