Mandriva Linux 10.1:n hidas käynnistys vanhassa Compaq 1700 Armada -läppärissä

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi ohe 15.06.2005.

  1. ohe

    ohe Member

    Liittynyt:
    12.05.2001
    Viestejä:
    26
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Asensin Mandriva Linux 10.1:n vanhaan Compaq 1700 Armada -läppäriin. Asennus meni hienosti ja paketti tuntuu toimivan moitteettomasti ja itseasiassa huomattavasti jouheammin kuin mitä toimi Win CE.

    Ainoa ongelma on, että kone käynnistyy (boottaa) todella hitaasti - tyypillisesti 6 - 10 minuttia, mikä haittaa Linuxin käyttöä normaali työskentelyssä. Mistähän moinen johtuu?

    Täytyypä heti myöntää, etten juurikaan ole ollut Linuxin kanssa tekemisissä, mutta MS:n tuotteiden kanssa kylläkin heti alkumetreiltä saakka.
     
  2.  
  3. .W.

    .W. Regular member

    Liittynyt:
    01.03.2004
    Viestejä:
    838
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Noh, noiden Mandriva linuxien konevaatimukset on jotakuinkin samat kuin WinXP:n kanssa. Eli ei ihme jos hidastelee käynnistyksessä. Yllättävää jos se käytössä toimii nopeasti kun muistin tarve KDE:n kanssa (oletan että se sulla on kun se on oletus) on kumminkin aika iso.

    Hieman vikkelämpi käyttöinen helppo linux voisi olla ubuntu. Sekään tuskin tekee "uutta" siitä koneesta, mutta on joka tapauksessa paljon (ainakin huomattavasti) Mantaa nopeampi.

    Jotenkin Linuxin kanssa tuntuu toimivan nyrkkisääntö, mitä hitaampi ja hankalampi asentaa, sitä nopeampi ja helpompi ylläpitää/käyttää. Tosin ton ubuntun asennus taitaa olla jopa helpompi ja nopeampi kuin Mantan.

     
  4. juyli

    juyli Active member

    Liittynyt:
    13.05.2005
    Viestejä:
    1,861
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    Etpä erehtynyt vahingossakaan kertomaan, millä muistimäärällä kone on varustettu. Mandriva ei ole kevyimpiä Linux-jakeluja. Oheisessa linkissä vihjaistaa mm. Mepiksestä (SimplyMepis). Tuossa Armadassa on kuitenkin muistia 192Mt, jolla jo hieman nykyaikaista Linuxia pyöritteleekin.
    http://www-students.biola.edu/rozinant/index.php?body=misc/install.html

    Tuo mainittu Debian-johdannainen: http://www.mepis.com/
     
  5. juuso65

    juuso65 Regular member

    Liittynyt:
    20.08.2004
    Viestejä:
    418
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    kokeile myöskin vaikka vector linuxia se perustuu slackwareen
    ja pelittää hyvin vanhoissa koneissa
    ja tietysti ne mini distrot on tarkoitettu tehottomiin ja pienimuistisiin koneisiin

    damn small linux
    feather linux
    austrumi
    slax popcorn
    jne...
     
  6. orkko

    orkko Member

    Liittynyt:
    15.07.2005
    Viestejä:
    1
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Minulle tuli sama ongelma, kun päivitin juohevasti toimivan Mandrake 10.0:n Mandrake 10.1:een, Käynnistys muuttui tosi hitaaksi, jotain viiden- kuuden minuutin luokkaa.

    En ole löytänyt mistään ongelmaan selitystä. /etc/lilo.conf:ssa minulla on asennuksen leipomia käynnistysvaihtoehtoja, joihin olen muutellut vain otsikoita, kun en muuta vielä osaa. Tässä pari ensimmäistä, joista ensimmäinen on hidas ja toinen nopea, jota nykyisin käytän, kun ymmärsin sitä kokeilla. Nopeammasta käynnistäjästä puuttuuvat devfs=mount ja vga=788- määritykset, mutta en ole vielä törmännyt sen vuoksi ongelmiin.

    image=/boot/vmlinuz
    label="Mandrake_10.1"
    root=/dev/hdb1
    initrd=/boot/initrd.img
    append="devfs=mount acpi=ht splash=silent"
    vga=788
    read-only

    image=/boot/vmlinuz
    label="linux-nonfb"
    root=/dev/hdb1
    initrd=/boot/initrd.img
    append="acpi=ht splash=silent"
    read-only
     
  7. Tapiox

    Tapiox Guest

    Toisissa läppäreissä on hidas kovalevy, pyörii jotain 2400 RPM. Että kestää se jos on vähän muistia. Kokemuksia on kannettavasta jossa on muistia 1024Mt ja 2,8GHz Celeron, käyttiksenä Win XP ja boottaaminen kestää 3-5 minuuttia! Vertailun vuoksi: PC:ssä on 512Mt muistia ja 1,8GHz duron, käyttiksenä Win XP, mutta boottaa alle minuutissa vaikka on paljon enämmän käynnistyksessä ajettavia ohjelmia. Mutta täytyy tässä vertailussa ottaa huomioon, että läppäri ja PC on erilaiset. Eikä suoraan vertailu kelpoiset.
     

Jaa tämä sivu