linuxin audio systeemit

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi lauritx 16.10.2009.

  1. lauritx

    lauritx Regular member

    Liittynyt:
    05.03.2004
    Viestejä:
    488
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Olenko yksin vai onko muilla vaikeuksia pysyä perässä. Aikasemmin oli vaan ongelmia äänikorttien ajureiden kanssa. Nyt kun ne toimivat joissain tapauksissa paremmin mitä windowssin kanssa niin nyt nämä eri äänijärjestelmät sotkevat pään. Viimeisempänä pulse audio joka ympätään joka distroon selvästi keskeneräisenä.

    Aikaisemmin vaan poistin surutta pulseen viittaavat paketit mutta nyt on jo ohjelmia jotka ei toimi ilman pulsea. Esimerkkinä uus skype beta. Tarkoitan vaan että aina kun luulee että jo hanskaa homman niin tulee taas ihan eri systeemit.
     
    Viimeksi muokattu: 16.10.2009
  2.  
  3. Ysf

    Ysf Active member

    Liittynyt:
    02.10.2005
    Viestejä:
    1,954
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    Kernelin laiteajuria ja sitä käyttävä (ALSA) ovat Linuxin äänijärjestelmä. Niitä voi windows-puolella äänikortin ajuriin ja windowsin ohjauspaneelista hoidettaviin ääniasetuksiin.

    Pulse Audio on ns. Sound Server: middlewarea eli välikäsi joka tarjoaa softille yhteyden (toimintoja) ALSAAn. Softa (kuten skype) voidaan koodata käyttämään "middlewaren" tarjoamia mahdollisuuksia ilman, että koodajan tarvitsisi alkaa leikkimään ajuritasolla vaikuttavan koodin kanssa: tämä on tunnetusti helpompaa eikä ohjelman bugi ei kaada koko äänijärjestelmäää (ja konetta) vaan pahassa tapauksessa kuukahtaa vain tuo Pulse Audio. Vertaukseksi windowspuolella voisi ottaa vaikka DirectSoundin: Jos directsound sekoaa, niin äänet menevät mutta muut ohjelmat toimivat vielä.

    Hommaa voisi kuvata vaikka näin:

    ALSA (kerneli) <-> Pulse Audio <-> Skype

    Noita Sound Servereitä (Pulse Audion tapaisia ohjelmia) on monia: KDE:llä oma, GNOMElla oma ja lisäksi vielä joitain muita.. Se, että skype lukitaan käyttämän vain yhtä soundserveriä on tekijän valinta: ohjelmaan voi toki rakentaa tuen muille mutta lisää koodiahan se vaatii.

    Käyttäjän kannalta tuollainen "yksi ja vain yksi tietty toimii" on takapuolesta, sillä minua ei hirveästi innosta pitää puolentusinaa eri soundserveriä käynnissä jotta tarvittavat softat toimii..
     
  4. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    emerge -pvND skype ja ei tullut riippuvuuksia pulseen Gentoossa. Aikoinaan toimi ALSAn oss emuloinnilla. Nyt pelkkä ALSA piisaisi? Mutta on vielä 32 bittinen? Itselläni ei ole pulsea asennettuna eikä Skypeä. xine-lib aiheuttaa harmia. ALSA temppuilee harvoin, mutta kyllä senkin saa jumiin. Jos haluaa parastä ääntä eli bitit suoraan av-vahvistimeen ilman resamplausta, mixauksia ym niin sitä varten voi asentaa vaikka toisen Linuxin kevyellä ikkunanamanagerilla. Jos muutaman tuhannen arvoinen kotiteatteri systeemi ei ääntä kannata pilata ylimääräisillä Sound servereillä.
     

Jaa tämä sivu