Miten voin määritellä komentorivissä mitä sovelluksia linux käynnistää koneen käynnistyksen yhteydessä ? Ja mistä johtuu kova muistin käyttö koneessani (siinä on tosin vain 512 muistia)
Tuossa on se pieni ero eri jakelujen osalta. Et kuitenkaan viitsinyt mainita, mistä jakelusta on kyse. Joissakin jakeluissa on esim. hakemistossa /etc/init.d/ skriptejä, joita sitten käynnistellään (tai jätetään käynnistämättä) eri ajotasoilla. Joskus käynnistettäessä ajetaan ajastettuja ohjelmia, joiden vaikutus koneen nopeutuun on varsin oleellinen. Homma ei siis ole aivan yksiselitteinen. Tuollakaan ei ole välttämättä suurta merkitystä, sillä Linux käsittelee muistia toisin kuin jo ehkä joku toinen tuntemasi käyttöjärjestelmä. Muisti siis hyödynnetään käyttöön. Kunhan muisti ei totaalisesti lopu (siksi tuntuva swap-osio) ei ole syytä huoleen.
Ubuntu on kyseessä, koska olen aloitteleva linux käyttäjä Kyllä se välillä pelottaa kun muistinkäyttö on 99%, kiitos windows
Aika jännä juttu... Itselläni on Ubuntu Dapper, 512mb muisti ja koneen käynnistettyä ubuntu käyttää vaan 90Mb muistia ja kun muutaman ohjelman käynnistää niin keskimäärin vie vähän päälle 150mb. Jos kiinnostaa niin kannattaa katsoa tämä ohje: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=1723.0
Helpommalla pääset kun otat haluamiltasi scriptiltä suoritusoikeudet pois. eli chmod a-x /polku/tiedosto poistaisi suoritusoikeuden kaikilta käyttäjiltä, jopa rootilta, ja silloin scriptiä ei ajeta käynnistyksen yhteydessä. esim minulla oli rc.cups -scripti Slackwaressa, ja kun tulostinta ei ollut niin vetäsin roottina komennon chmod a-x /etc/rc.d/rc.cups ja sittenpä ei enää tulostinjonoa käynnistetty bootin yhteydessä. Siellä "init-hakemistossa" (/etc/rc.d slackwaressa tai /etc/init.d/rc.X jossain muissa) sitten voi olla jotain erikoisia scriptejä kuten rc.inet tms jota ei esim verkkoyhteyksien toimivuuden kannalta kannata muutella mitenkään.
Tuosta muistin käytöstä: Linux käyttää muistia aika lailla eri tavalla kuin windows. Normaali tilanteessa kun konetta on hetki käytetty muisti kuuluu olla lähes kokonaan käytetty. Linux jättää muistiin välimuistiin käytettyjä asioita koska ne on nopeempi saada sieltä kuin kiintolevyltä. Välimuistia tavallaan siis. Välimuistia voidaan vapauttaa jos jokin sovellus tarvitsee itselleen keskusmuistia, eli tuo muisti ei ole ohjelmita pois kumminkaan. Huolestua kannattaa vasta kun swappi on kokoajan käytössä, se ei ole normaalia.
Kuullostaa aika vahvasti kernelin bugilta...kannattaa vilkaista, että jos tohon löytyisi joku patchi, tai sitten voit tietysti odotella sitä dapperin oikeaa julkaisua, koska uskoisin, että ton tyyppiset viat on siinä korjattu...
Tuo tietysti riippuu mitä ohjelmia käytössä on. SUSE Linux 10.1 jossa KDE + selain + Kontact + pari konsolia ja Kate muistin käytöttö noin 25%. Mutta kun heittää jotain applydeltaisoa yhtä aikaa 6 CD-isolle niin muistia onkin käytössä 98%.
@Mi-kko Itsellä myös dapper käytössä. Top- kertoo 800mt/1000mt:sta olevan käytössä, gnomen järjestelmänvalvonta taas 237mt. Linux tosiaan pyrkii cachettämään kaiken ylimääräisen muistin.
Dapper käytössä. Gnome taskbar system monitor sanoo normaalin käytön aikana. Memory: 38% in use by programs 55% in use as cache Eli 93% muistista (1024M) on kokoajan jossain käytössä ja swappia on vain nimellisesti 18M käytössä..eikä ole siitä hievahtanutkaan. Ubuntussa voit pistää jotain käynnistymään helposti Gnomen omalla työkalulla. Esim Gaim: Systems -> Preferences -> Sessions -> Startup Programs Add -> komennoksi gaim -> OK Tietääkseni tämä siis käynnistää ohjelmia vain kun käytetään Gnomea työpöytänä.