Tässä on minun tarinani: Koneestani päätti kovalevy sanoa itsensä irti ja piruuttani kokeilin asentaa Ubuntun 8G Kingstonille, joka toimi hienosti (kun Xp ei asentunut) mutta Ubuntu ei oikein lämmennyt minulle ja kokeilin asentaa Linux Mint 6:sta ja kun tulen tossa asennus kohdassa tohon "Valmistele osiot" kohtaan jossa pitäisi valita minne tämän asentaisi, niin ei näy mitään??? mitäs nyt? Noh, sitten kokeilin tätä: http://www.pendrivelinux.com/linux-mint-6-flash-drive-install-via-cd/ Ja kaikki toimii hyvin kunnes olen saavuttanut 4%, CD levy asemassa hidastuu ja lopulta pysähtyy ja tulee: Installation Failed The installation failed. Please see ~/.usb-creator.log for more details. Olen vielä aika avuton Linuxin kanssa ja saatan jopa siirtyä Linuxiin kun saan kovalevyn hommittua mutta sitä odotellessa ois kiva käyttää jotain käyttistä tikulta. EDIT: Lisää... No nyt sain aloitettua asennuksen tikulle kun unmounttasin tikun tolla gpartedilla ja tuli uusi ongelma: Kun asennusta on kulunut 47% tulee tämmönen: Installation Failed The installer encountered an error copying files to the hard disk: [Errno 5] input/output error This is often due to faulty CD/DVD disk or drive, or faulty hard disk. It may help to clean CD/DVD, to burn the CD/DVD at lover speed, to clean the CD/DVD drive lens (cleaning kits are often avaible from electronics suppliers), to check whether the hard disk is old and in need of replacement, or to move the system to a cooler envirorment.
Kokeile unetbootin:ia. Sillä saa asennettua monet eri distrot suoraan usb-tikulle. Käyttö helppoa on helppoa. Valitse iso-tiedosto ja usb-tikku jolle laitetaan ja paina ok. http://unetbootin.sourceforge.net/
Osaisko joku sanoa miksei usb tikusta boottaa linux? 2 konetta missä oon kokeillut 1) emo asus p5kpl-am, suht uus, BIOSisa boot priority: Rev(omable) on ekana (floppy asemaa kun ei ole kytketty). LegacyUSB support [Auto] usb-näppis ja usb-printterit on kiinni myös, sotkeeko ne jotenkin tikusta bootin? 2) Intel D845PT, jonka BIOSissa on "USB boot" Enable. Tarkoittaako tuossa vain usb-näppiksen käyttöä vai että osaa bootata usb:n kautta? Olen sillä HP DiskOnKey alustus ohjelmalla alustanut, kopsannut yhden puppy cd:n -iso tiedostosta tiedostot siihen. Mättääkö tossa se että isolinux.cfg on rivi append initrd=initrd.gz pmedia=cd ja pitäisi olla jotain PMEDIA=usbflash. Toimiiko cd:stä tikkuun kopsattuna kun tuon kohdan muuttaa? Kokeilin myös kopsata tämän zipin sisällön tikkuun. Jatko ohjeet on Linuxilla, jota en winukassa tehnyt. Kokeilin myös Puppyssa usb asennusta, joka ext2 formatoi, ja sen sisään tiedostot laittoi. (Tikkuhan ei sitten enään näkynyt xp:ssä) Nyt kokeilin unbootin hommaa ja käynnistystä tossa Asuksessa. Olen myös Puppyssä formatoinut tikun FAT, manage flags laittanut ruksin boot. Kopsannut win98 boot disketin sisällön (io.sys, msdos.sys ja command.com piilotiedostot on tietenkin siirretty). HP:n alustusohjelmalla olen alustanut ja kopsannut samat. Sekä suoraan HP:lla antanut lukea boottidisketistä alustuksessa. GParted näyttää Flagin boot ja winukan Levynhallinta sanoo tikusta Aktiivinen. Kaikki nämä eri variaatiot ei vaan boottaa. Bootissa BIOS lukee tikkua, väläyttää hetken sen valoa, sanoo jopa ruudulla tikun nimen (Kingston Data Traveller II, 1GB), mutta kovolta se vaan sitten käynnistää winukan. Ikäänkuin rupeaa lukemaan tikusta dataa, näyttö välähtää silleen kun näyttötila/virkistys taajuus vaihtuminen booteiss yms. tekee. Sitten kun ruutu asettuu, niin kovon boottia se vaan tekee. Toi unebootin ja Puppy:n viimeisimmän version iso siinä alustuksessa on tossa Intelin emossa vielä kokeilematta. Niin ja täältä löytyvä Method1 komennossa mkbt -x bootsect.bin Z:, herjas jotain ihmeellistä että tikku olis FAT12. XP:n alustuksella tuo tikku muualla sanotaan olevan FAT16. Ja tuskin se kaupan jäljiltä FAT12 on ollut, FAT tai FAT16. Mikä on kun en mitään boottaavaa tikkuaaikaiseksi saa.
Mulla ainakin sekä pöytäkoneessa että läppärissä pitää valita kahteen kertaan se mistä boottaa. Esim. pelkällä removable drivella ei onnistu. Boot-välilehden alta kohdasta "hard disk drives" pitää valita ykköseksi USB, kakkoseksi HDD. Sen jälkeen vielä "boot device priority" kohdasta valitaa USB ensimmäiseksi. Näin siis asus eee:ssä ja pöytäkoneessa, asrockin emo mutta en muista kenen bios. EDIT: Niin ja tikun pitää olla käynnistäessä kiinni, ei näy muuten tuolla biosissa ollenkaan.
Tossa Asuksen emossa ei sinne "boot device priority" ilmesty mitään USB. ainoastaan Rev, joka viittaa removable (ei revision). Ja siirrettävä mediahan usb-tikkukin on, kuten disketti. Ja Floppy pitäis sinne tulla silloin, kun ko. asema on koneeseen asennettu. Kokeilu koneessa ei ole. Boot välilehdestä ei löydy mitään joka voisi jotenkin vaikuttaa kuin tuo LegacyUSBsupport [Auto]. Auto = Jos jotain kiinni on menee enable tilaan, jos ei niin disable. Ei tuo unebootin versio bootannut siinä Intelin emossakaan. Ja siinä ei "boot device priority" listaa usb:tä. PXE eli verkooboottin sinne saa laitettua laitteeksi. Ei kai se tolla ethernet valinnalla mene? Enable USB on boot siellä Boot välilehdessä on ainoa valinta ja päällä. D845PT manuaali Asuksen manuaali Latausikkunasta kopsasin ton linkin. Javalla tehty latauslinkki, jos ei toimi, muuttavat tiedoston serverissä tms., niin tässä linkki lataussivustoon Huomasin muuten, että toi unebootin formatoi sen tikun FAT32. Panin mä Asuksellekin yksinkertaisen kysymyksen. 'Tukeeko emo usb-tikusta boottia?' Eivät tohon vielä vastanneet vaan kysyivät tikun valmistajan ja mallin. 'Ei ole tyhmää kysymystä. On vain tyhmiä vastauksia.' Sanoisvat mitä se emo tukee, niin tietäis onko vika tikussa tai alustuksessa tahi työmenetelmissä. MikroPC 9/2005 artikkelissa mainitiin: ...koneen biosin on tuettava käynnistymistä usb-laitteelta. Kolmea vuotta nuoremmissa koneissa tämä alkaa olla jo vakiona Eiköhän toi Asus sentään tohon ikähaitariin osu. 'Alkaa olla...'? Kun se tikku on aktiivinen FAT, niin winukka avaa sen samantien ikkunaan. Ei tutki sisältöä, päättele millä ohjelmalla sen tiedostoja avattaisiin. (Sinänsä näppärä kikka siirtovälineelle koneesta toiseen.) Kun se on Intel koneessa kiinni bootissa, niin xp pro ei sitä enään näe. Jotain se siitä päättelee olevan muuta kuin muistia. Toisinaan tikun irroitus ja kytkentä ei auta vaan uus bootti. Sitten toimii normaalin muistitikun tapaan.
Täällä neuvotaan miten saa koneen boottaamaan usb:ltä vaikka tämä ei sitä tukisi: http://www.pendrivelinux.com/make-a-usb-boot-cd-for-linux-mint/ En ole koittanut itse toimiiko kun ei omassa emossa ollut tätä ongelmaa. Eli täällä neuvotaan miten tehdään CD levy joka sitten aiheuttaa bootin usb:stä HUOM. Tämä on Linux Mintille joten pitää etsiä tietylle Linuxille/Ubuntulle oma ohje sivustolta.
Kiitoksia vaan linkistä. Tutustun tuohon joskus myöhemmin. Tai nopea vilkaisu. Ymmärränkö oikein, että tuon avulla bootataan cd+tikku yhdistelmällä? Vai luoko tuo tikun, jolla yksistään boottaa koneenkin, joka ei usb-boottia tue? However, it should be noted that the USB Boot CD may not work on really old computers with only USB 1.0 hardware support. Tuo rajoitaa myös aika paljon. Live cd riittää mainiosti koneeseen, jossa cd asema on. Vain-tikku-versio kiinnostaa koneisiin jossa ei ole cd asemaa tai floppyä. Universaali. Sekä kulkemaan taskussa aina. Tavallan kun en ole saannut edes dos-boot-tikku aikaan. Tai toimimaan. Tein Puppyllä semmoisen SuperFloppy asennuksen, joka ei luo mitään MBRää. Kokeilu asteella. Mainitaan, että auttaa koneissa, joissa on vaikuksia perinteiseti tehdyllä bootata. No ei pelittänyt Asuksessa. Kokeilen Intel koneessa sitä vielä. (Asenuksessa vlitsin pelkkä ext3 alustus. Toinen valinta oli vfat, jossa se lois ext-tiedoston johon sitten omat jutut tallentuis. Tiedä sitten saako tolla vaihtoehdolla mitään eroa. Hyvinhän nuo koneet yleensä osaa kovossa ext formaatiin asennettua linuxia käyttää. Ja hyvin Live-Linux sen ext-tikun sisäöllön näyttää. Vai onko tuo jotain ratkaisevaa, kun se on usb-tikku?) Asuksen BIOSissa huomasin nyt (ei lue mitään manuaalissa), usb asetuksissa on tikulle emulointi vaihtoehtoja. On ollut Auto, joka alle 5**MB tikkua käsittelee floppynä, suurempaa HDna kait. Valintoja on lisäksi: Floppy, HDD, CD, ForceFDD joka pakoittaa HD alustetun tikun toimimaan isona floppynä, kuten zip-asemat jne. HDD vei ton version tikussa taas winukkaan Floppy ja ForceFDD saivatBIOSin lyömään 'Boot error'. Tai siis löytyä jotain, millä se tikusta pannaan boottaamaan. Kunhan taas "tavallisten" ohjeiden mukaisesti boottitiedostot tikkuun laitan.
Siis en ole todellakaan perehtynyt asiaan sattumalta vain löysin tämän, käsittääkseni Linux pitää asentaa tikulle normaalisti ja ohjeen CD:llä voi sitten käynnistää käyttöjärjestelmän sellaisessa koneessa joka ei muuten USB boottausta tue. Itse olen vielä aika uusi Linuxin käyttäjä enkä tiedä paljoakaan ja sen takia vaihdan heti takaisin XP:hen kun saan uuden kovalevyn (Linuxista pidän kovasti, pidän sitä jopa parempana kuin XP mutta steam ei toimi siinä kunnolla niin siksi XP)
Juu tuohan ei mun ongelmaan taida auttaa. Oisko ton idea on saada usb:n nopeushyöty verrattuna pelkkään Live-cd:hen. Eli koneessa joka ei usb-boottia tue ja jossa on rammia niin vähän, ettei Live-cd mahdu siihen kunnolla lataantumaan. Ja jos on mahdollista ladata cd:stä vaan osa ram:iin ja loput lukea cd:stä, niin hitaampihan se cd asema taitaa usb:hen verrattuna olla. Kai sä asennat siihen uuteen kovoon molemmat, kun kerran oot linuxiin tykästynyt. Turavallisempaahan sillä on tehdä ne mitkä siinä pelittää. Ja jos ei MBR tuhoudu lopullisesti, korjauskelvottomaksi, niin xp:n seotessa saat linuxin päälle. Millä voit muutenkin manipuloida xp:n suojaamia ja/tai piilottamia kohteita. No Live-Linuxhan sulle varmaan on tuttua käyttää, jos pelkän xp:n asennatkin ja se sekoaa tjms.