Linux Mint 13 vs Ubuntu 12.04

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Kontra 20.09.2012.

  1. Kontra

    Kontra Member

    Liittynyt:
    15.08.2006
    Viestejä:
    51
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Kysyisin mielipidettänne kun pitäisi ladata uuteen koneeseeni Linux.

    Käyttänyt nykyisessä koneessani noin 3 vuotta Linux Minttiä, mutta aloin miettimään onko Mint välttämättä minulle / ylipäätänsä parempi kuin Ubuntu ?

    Jämähdin aikoinani Minttiin sen helpon käytön takia. Kaikki valmiina järjestelmässä, ja rumasti sanottuna "windowsmainen" järjestelmä, jossa terminaali komentoja tarvitsi käyttää ensimmäisen kerran pitkän ajan päästä ?

    Kokeilin ajankuluksi mint 13 cinnamon järjestelmää, mutta joko koneeni on liian mopo, tai sitten järjestelmä kärsii puberteetista, mutta ei toiminut täysin kunnolla.

    Eli Mitä mieltä olette, Mint 13 Mate tai Ubuntu 12 ?
     
  2.  
  3. kepa

    kepa Member

    Liittynyt:
    01.05.2006
    Viestejä:
    31
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Mint helpompi, jos et viitsi ruveta säätämään kaikkien multimedia code:kien kanssa. Muistaakseni Mint 12 ainakin tuli kaikkia suomen tv kanavien nettilähetyksiä, kun sen asensi suoraan rompulta, eikä päivittänyt. Joten jos koneesi käyttö on median seuraamista myös verkosta, etkä jaksa ruveta säätämään/soittamaan microsoft codec:keja minkään playerin kautta. Toisaalta jos pääasiallinen tarpeesi on joku muu kuin yleispätevä tiedonhaku/nettisurffailu ja multimedia, rakastat koneen muokkaamista. Valitse Ubuntu.
     
  4. juyli

    juyli Active member

    Liittynyt:
    13.05.2005
    Viestejä:
    1,861
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    Yhden Ubuntu-paketin asennus suoraa ohjelmalähteistä riittää. Sitä ei asenneta tunnetuista syistä oletuksena jakeluun.
    http://packages.ubuntu.com/precise/ubuntu-restricted-extras
    Vastaavat paketit löytyvät myös Kubuntuun, Xubuntuun sekä Lubuntuun.
     
  5. kepa

    kepa Member

    Liittynyt:
    01.05.2006
    Viestejä:
    31
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Tarkotin lähinnä noita codeckeja joilla esimerkiksi saadaan Microsoftin silverlight toimimaan ilman kikkailua playereillä, sun muut erikoiset formaatit. Kuten kerroin puhuin median seuraamisesta verkossa.
     
  6. Kontra

    Kontra Member

    Liittynyt:
    15.08.2006
    Viestejä:
    51
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Tämän tapainen oli oikeastaan syy, miksi Ubuntua aloin miettimään. Mint käyttää nähtävästi Ubuntun paketteja, niin ajattelin että se about Mintin kaltainen olisi. Mutta ilmeisestikin vaatii hiukan enemmän omaa aktiivisuutta asentamisissa kuin Mint. . .
     
  7. kepa

    kepa Member

    Liittynyt:
    01.05.2006
    Viestejä:
    31
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Se on oleellisin ero että Mint sisältää valmiiksi tarvittavat paketit. Ubuntu on "raaka" asennus. Tuo retricted paketti ainoastaan antaa sinulle mahdollisuuden käyttää "epävirallisia" paketteja. Suurin osa "eksootisimmista" paketeista pitää kuitenkin asentaa itse. Mint:issä ne ovat valmiina.
     
  8. juyli

    juyli Active member

    Liittynyt:
    13.05.2005
    Viestejä:
    1,861
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    Silverlight on MicroSoft:in oma kikkare, jota ei ole portattu _aikuisen oikeasti_ muille käyttöjärjestelmille kuin Windows. Avoin SilverLight:in vastine, jota MicroSoft "tukee", on MoonLight, jolla eivät yleisesti SilverLight:in uusinta versiota vaativat sivut toimi. ;)
    Moonlight:in toimivuus on täysin Microsoftista kiinni, eikä MicroSoft:ia oikeasti kiinnosta erityisemmin MoonLight:in kehitys.
     
  9. welmar

    welmar Regular member

    Liittynyt:
    10.06.2007
    Viestejä:
    103
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Moonlightin kehutys on loppunut jo ajat sitten ja nyt on loppunut myös silverlightin. Aika monet katsomon ohjelmat saa kuitenkin näkymään katsomalla ne VLC:llä mutta DRM suojattuja ei saa linuxissa näkymään. Ei ubuntulla eikä mintulla. Aika pitkälti Mint on kuitenkin ubuntu esim. deb.pakettijärjestelmä ja ohjelmalähteetkin taitaa olla osittain samat. Mintissä voikin käyttää samoja ohjeita mitä ubuntuun on. Vielä vuosi sitten jos asensin ubuntun niin 1/2 tunnin kuluttua se oli käytännössä ihan sama kuin mint(oletus ohjelmien vaihto ja muutaman paketin asennus). Nykyisin on vähän enemmän eroa ubuntun unityn ja mintin cinnamonin takia. Mintistä on myös debianiin perustuva LMDE joka on mielestäni mielenkiintoisin minttu, isona plussana rolling release julkaisu.
     
  10. Kontra

    Kontra Member

    Liittynyt:
    15.08.2006
    Viestejä:
    51
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Kokeilin Ubuntua, ja hiukan tuo unity toi välillä harmaita hiuksia, jonka kylläkin ratkaisin asentamalla gnome shell ohjelman, ja käytän nyt tuota Ubuntua gnome 3.4:llä, johon ohjeen tuosta löysin.

    Pakko on kyllä jälleen todeta, että voi sitä urpoa joka wintoosan ja virusohjelmien kanssa koko elämänsä tappelee siksi että pelkää linuxin olevan liian hankala. Noh, tyhmästä päästä kärsii koko ruumis. Helvatan tyytyväinen olen kyllä tähänkin systeemiin.

    Piti vielä tuohon katsomo hommaan todeta, että sain vaimolle ainakin katsomosta tunteita ja tuoksuja sarjan (yak) näkymään tällä ohjeella.

    En tosin tiedä sattuiko vain tuuri, ettei tuo yak sarja ole DRM suojattu
     
  11. Ozss

    Ozss Regular member

    Liittynyt:
    03.05.2007
    Viestejä:
    391
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Aiheeseen liityen jatkan tähän ketjuun. Eikö tuota Minttiä saa täysin suomenkieliseksi? Asennuksessa kun valitsee kieleksi suomen, niin asennuksen jälkeen yli puolet käyttöliittymästä ja ohjelmista on lontoon murteella. Päivitysten lataaminenkaan ei korjaa tätä onkelmaa. Päivitysten haussa vilahtaa kuitenkin että joidenkin päivityspakettien haku epäonnistui tai jotain siihen suuntaan.

    Ubuntulla ei tuota ongelmaa ole. Mintti olisi kuitenkin parempi vaihtoehto ulkoasultaan ja käytettävyydeltään kun se on windowsmaisempi.
     
  12. aba120

    aba120 Regular member

    Liittynyt:
    11.06.2013
    Viestejä:
    3,564
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Mitkä sulla näkyy suomen ja mitkä osat enkkukielisinä.
    Itse laitoin pöytäkoneelle n 2 kk sitten linux mint 13 version ja kaikki toimii suomenkielisinä.

    Kannettavasta poistin siellä olleen ubuntu 12.04 version
    ja tilalle mint 13


    Nyt on menossa saman käyttöjärjestelmän asennus kannettavaan koneeseen.
    Molemmissa koneissa mintin asennukset win 7 rinnalle omalle levyosiolle.
    Katsotaan miten tämän asennuksen kanssa käy.

    (( Mikähän sulla nyt mättää ))
     
    Viimeksi muokattu: 13.01.2013
  13. Ozss

    Ozss Regular member

    Liittynyt:
    03.05.2007
    Viestejä:
    391
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28


    Tommosta virhettä ilmoittaa nyt toi pakettien hallinta.

    Osa ohjelmista ja valikoista on ollut lontoon murteella, mutta tänään kun kokeilin taas vaihteeksi tuota Minttiä niin melkein kaikki aiemmin lontoon murteella olleista jutuista olikin nyt suomeksi. Ilmeisesti jotain hämminkiä ollut noiden käänöstiedostojen kanssa, Asennus levyllähän ei ilmeiseti ole täydellistä käänöstä suomeksi,:)
     
    Viimeksi muokattu: 13.01.2013
  14. aba120

    aba120 Regular member

    Liittynyt:
    11.06.2013
    Viestejä:
    3,564
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Nyt on kannettavaankin laitettu tämä mint 13 versio.
    Muuten on kaikki suomenkielisiä mutta ainoastaan toi firefox selain enkkukielisenä,eikä anna sitä muuttaa suomenkieliseksi,vaikka koitin noista asetuksista muokata,
    kaikki mahdolliset päivityspaketit otin myös samantien,mitä oli saatavana,
    ja on kaikki asennettuna.
    Eikä nekään auttanut tohon selaimen kielipaketin muuttamiseen.

    Asennukset on tehty samalta levyltä,mitä käytin kun pöytäkoneeseen laitoin tämän käyttiksen ja siinähän kaikki toimii suomenkielisinä,myös ff selain.

    Mitähän tässä nyt mättää.No pitää katsella miten tämä tässä lähtee toimimaan.
    Onhan tossa dvd levylle poltettuna vielä toi OpenSuse 12.2 käyttiskin vielä varalla,
    jos sitä koittaisi asennella jossakin vaiheessa.
    Eihän noissa kokeiluissa häviä mitään.
     
    Viimeksi muokattu: 13.01.2013
  15. teijoster

    teijoster Regular member

    Liittynyt:
    09.10.2005
    Viestejä:
    397
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Ittellä on kanssa herjannut systeemin päivitystä aloittaessa ettei "translation-fi"-härpäkkeiden nouto onnistu. En kuitenkaan tarvitse niitä kun kielipaketit asentuivat mint14-asennuksen yhteydessä.

    Kokeilin eri peilipalvelimiakin mm. suomalaista mutta ongelma ei poistunut. Palvelimia on kyllä lukuisia joten en tiedä onko vika kaikissa.
     
  16. welmar

    welmar Regular member

    Liittynyt:
    10.06.2007
    Viestejä:
    103
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Firfox ja thunderbird tarvitsevat omat kielipaketit firefox-locale-fi ja thunderbird-locale-fi. Voi olla että että jotkin muutkin tarvitsee esim. jos on kde työpöytä niin tarvisee paketin kde-l10n-fi. Helpointa lienee etsiä synapticilla hakusanoilla -fi ja l10n sitten asennella mitä puuttuu. Debian pohjaisissa jakeluissa lokalisointi määritellään /etc/default/locale tiedostossa. Sinne kun laittaa rivin LANG=fi_FI.UTF-8 ja päivittää ja käynnistää uudelleen niin järjestelmän pitäis olla suomeksi täysin eikä melkein. Näin saa myös jakelut joita ei virallisesti ole koskaan käännetty suomeksi(esim. aptosid), suomeksi tai vaikka saameksi jos haluaa. Linux jakelut on yleisesti ottaen melko helppo kääntää mille kielelle tahansa koska kaikkihan ne käyttää samoja paketteja(no ainakin melkein) Asennus levyllä ei tosiaankaan ole täydellistä kielitukea, vaan kielipaketit asennetaan verkon kautta. Päivitys ongelmasi liittyy pakettilähteisiin ja jos sinulla on käytössä mint13(maya) eikä mint14(nadia), vaihda tyttö oikeaksi ohjelmalähteissä eli nadia>maya:ksi niin vois toimia.
     
  17. aba120

    aba120 Regular member

    Liittynyt:
    11.06.2013
    Viestejä:
    3,564
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    [​IMG]

    No nyt toimii ff suomikielisenä.Tämähän täältä puuttuikin.
    Näillä taas mennään.
     

Jaa tämä sivu