Otsikon mukainen kannettava vielä eilen illalla toimi hyvin, mutta tänä aamuna ei enää käynnistynyt. Käyttis on win7. En osannut tai saanut konetta vikasietotilaan. Kokeilin myös laittamalla Win7 asennuslevyn CD- asemaan, levy pyöri mutta muuata ei tapahtunut. Jos on kunnossa oleva kone, niin eikö pitäisi lähteä asentaamaan käyttistä. Tarpeellisita tiedostoista on varmuuskoipiot, joten siinä mielessä ei hätää, mutta olisi hyvä kuitenkin saada vielä kone toimimaan. Jos on mennyt emolevy, niin onko millaisia oireita? Lisäys: Otin SSD levyn irti ja liitin piuhalla toiseen kannetavaan ja näytäisi toimivan.
Olisi hyvä saada tietää mahdollisimman tarkkaan, mitä tapahtuu virtanappia painettaessa ja tuleeko ruudulle jotain ja mitä. Pääseekö biossiin? Mihin asti käynnistys etenee? Käyttöjärjestelmän asennus ei välttämättä ala tuolla levyn sisään laitolla, se ei koneen kunnosta kerro.
Virtanapista painettaessa syttyy palamaan muutama merkkivalo ja DC- asema alkaa pitämään ääntä. Näyttöön ei tule mitään, eli aivan pimeä. Biossiin ei pääse. Käynnistyksen etenemistä ei tiedä, kun koneen oma ja lisänäyttö pimeänä.
Onko läppärissä erillinennnäytönohjain? Viallinen näytönohjain tuli mieleen siitä, että ulkoinen näyttökään ei toimi. Ensin kuitenkin kannattaa tehdä seuraava operaatio, joka vaikuttaa vähän taikatempulta, mutta jolle on perusteet, koska se poistaa mahdollisen sisäisestä sähkövarauksesta johtuvan vikatilan: Irroita virtalähde ja akku. Paina läppärin virtapainiketta ensin pienin välein toistuvasti 10 kertaa ja pidä sitten virtapainiketta lopuksi painettuna vähintään 10 sekuntia. Liitä sitten virtalähde ja kokeile käynnistystä. Kokeile siis ensin käynnistää ilman akkua, jolloin suljetaan pois mahdollisesti vikaantuneen akun aiheuttama käynnistysongelma. Emolevyn testaamiseksi irroita ensin muistit ja koita käynnistää ilman muisteja. Jos emolevy on kunnossa, kuuluu muistin puuttumisesta kertovat merkkipiippaukset. Ellei mitään kuulu, on emolevy ilmeisesti rikki.
Ei auttanut virtanapin painallukset. Muistien pois ottamisen jälkeen kuului piipahdukset. En tiedä onko erillistä näytönohjainta. Mullekin tuli mieleen näytönohjaimen vika, mutta miten sitä voisi testata?
Pitäisi ensin tietää koko mallikoodi, joka on tyyppiä T500 2055 5TU ja googlaamalla sillä, niin selviäisi millainen näytönohjain mallissa on. Esimerkiksi: https://www.cnet.com/products/lenovo-thinkpad-t500-laptop-computer-series/ Tai sitten - onko läppärissä esimerkiksi ATI-tarra, joka kertoo erillisestä grafiikkakortista?
Mallissa 2055-WAH on erillinen ATI Radeon HD3650 grafiikkakortti ja, vaikka sitä ei tuolla mainita, myös integroitu Intel GMA 4500MHD-näytönohjain, joka on kaikissa T500:ssa. http://tp.krelay.de/index.php?type=2055 Vaikuttaa siis siltä, että kyseinen ATI-näytönohjain on rikkoontunut. Se on juotettu emolevyyn, joten vaihto ei onnistu. Tuo Intelin integroitu näytönohjain olisi mahdollista vaihtaa käyttöön BIOSissa, mutta ongelma on, kuinka se onnistuu, kun näyttö ei toimi. Googlaamalla löytyi kaksi tapaa, joita voisi kokeilla. Useassakin ohjeessa neuvottiin irroittamaan näppäimistö, mutta ei sen kaapelia. Sitten painetaan jäähdytyselementtiä näytönohjaimenkohdalta samalla, kun kone käynnistetään. Jos kone boottaa, painetaan F1, jotta päästäisiin BIOS-asetuksiin. https://forum.thinkpads.com/viewtopic.php?t=96121#p630055 En tiedä, mihin ohje perustuu, mutta ilmeisesti paine voi hetkellisesti korjata jonkun huonon kosketuksen. Sama ohje löytyy myös seuraavasta linkistä, jossa on seuraavaksi neuvottu toistakin tapaa. Sitäkin kannattaa kokeilla, mutta pahoin pelkään, että nollatuilla BIOS-asetuksillakin läppäri käyttää oletuksena ATI-näyttistä. https://forums.lenovo.com/t5/ThinkP...o-Intel-Card/m-p/383261/highlight/true#M68395 Mainittakoon vielä, että jossakin HP:n läppärissä CMOS-patterin tyhjeneminen aiheutti sen, ettei kone enää käynnistynyt. En tiedä, että ThinkPad olisi käyttäytynyt noin, vaan niissä on käynnistyksen jälkeen tullut ilmoitus väärästä päivästä ja ajasta.
Kokeilin monta kertaa, mutta rautaa ei saa tulille. Pitänee luovuttaa ja hankkia toinen kone. Koneella on muutama ohjelma, jotka voivat olla samalla aikaa vain yhdellä koneella, eli ovat yhden koneen lisenssejä. Ko. ohjelmia lienee mahdoton poistaa, että voisi asentaa sitten toiselle koneelle. Voiko rikki menneen koneen kovalevyn siirtää kaikkine ohjelmineen kohtuu vaivalla toiselle koneelle, tarkoitan joutuisiko mm. biossia tai jotain muuta muutamaan vai onko mahdoton homma?
Riippuu paljon ohjelmien lisenssiehdoista. Yleensä ohjelmat on mahdollista siirtää toiselle koneelle, jos vanhaa asennusta ei enää käytetä, koska se paljastaisi tupla asennuksen. Mikäli sinulla on noiden ohjelmien lisenssikoodit ja asennusmediat tai latauslinkit, josta ohjelman voi ladata, niin uskon siirron kyllä onnistuvan. Kyllä tuota kovalevyn siirtoa voi kokeilla, mutta läppärien asennus on kyllä sellainen, että ei yleensä toimi ongelmitta toisessa koneessa, mahdolliseti ei ollenkaan. Käyttöjärjestelmä tulisi aina asentaa koneella jossa sitä käytetään.
Tarkoitatko, että voiko vanhalla levyllä olevia ohjelmia käyttää liittämällä levy toiseen tietokoneeseen? En usko, että tämä onnistuu, ellei kyseessä ole ns. portable ohjelma, joka ei vaadi varsinaista asennusta. Jos kyseessä olisi hyvin samanlaiset koneet, voisi vanha kovalevy ohjelmineen toimia tai vaatia vain Windowsin korjausasennuksen. Tässä tapauksessa hypättäisiin ilmeisesti monen konesukupolven yli täysin uuteen laiteympäristöön, jolloin toimintamahdollisuudet ovat käsitykseni mukaan olemattomat. En kuitenkaan ole koskaan tuollaista kokeillut, joten korostan sanoja käsitykseni mukaan.
https://www.ebay.com/itm/Lenovo-Thi...152649&hash=item5b54e7d4b8:g:z-0AAOSwR7xcmp0R Tilauttaa ulkomailta uuden emolevyn.
Kovalevyn vaihto toiseen T500:n on kyllä mahdollista. Kuten keskustelusta on käynyt ilmi, noita T500-läppäreitä on useita erilaisia kokoonpanoja ja sen seurauksena eri versioissa on eroa mm. laitekohtaisissa ajureissa. Toisessa T500 2055-WAH-mallissa kovalevy toimii ongelmitta, mutta jossakin muussa T500 2055 -versiossa voi olla tarpeen asentaa oikeita ajureita. Luulisin, että vanhan kovalevyn Windows käynnistyisi myös muissa T500-malleissa, mutta käyttö voi vaatia aluksi enemmän säätämistä juuri ajureiden kanssa. Tästä minulla ei kuitenkaan ole kokemuksia, joten mitään varmaa en pysty sanomaan. Lisään vielä samasta aiheesta. Noita erilaisia kokoonpanovaihtoehtoja on kaikissa ThinkPad-malleissa lukuisia ja tuo mallia seuraava numero- ja merkkisarja kertoo tarkemmin, millainen kokoopano tehtaalta lähti. Kun Windows asennetaan, se mukautuu kyseiseen kokoonpanoon ja valitsee sitä vastaavat ajurit yms. Näin tapahtuu kaikissa tietokoneissa ja kaikissa laitekokoonpanoissa merkistä riippumatta. Jos kiintolevy, jolle Windows on asennettu, siirretään toiseen koneeseen, jossa on aivan sama hardware-kokoonpano, Windows käynnistyy ja toimii kuten ennenkin. Tilanne muuttuu, jos laitekokoonpanossa on eroja. Noissa lukuisissa T500-malleissa erot ovat pienimmillään vain muistin koossa tai kiintolevyn kapasiteetissa eikä tuollaisilla eroilla ole merkitystä Windowsin käynnistymiselle. Suuremmat erot laitteistossa vaikuttavat Windowsin toimintaan ja jopa siihen, käynnistyykö toiseen läppäriin siirretty Windows ollenkaan. Voidaan joutua esimerkiksi etsimään toisella tietokoneella oikea ajuri toisen tyyppiselle LAN-tai WLAN-kortille internetyhteyden palauttamiseksi. Jos läppäreissä on esimerkiksi aivan erilaiset näytönohjaimet, on mahdollista, että käynnistysyritys päättyy virheilmoitukseen eikä kone ollenkaan boottaa Windowsiin. Vikasietotilassa voi silloin koittaa tehdä korjausasennusta.
Kommenttia "levy toiseen koneeseen" -kohtaan Tein reilu vuosi sitten levyjen vaihdon ns. päittäin kahdessa wanhemmassa ThinkPadissa. Tyypit olivat X60 (Win 10 ja useita ohjelmistoja asennettuna mutta huonohko näyttö) ja X61s (hyvä näyttö mutta vain Win 10 perusasennus muutamalla lisäohjelmalla). Koneet ovat samaa sarjaa mutta peräkkäistä sukupolvea eli eroavat laitekokoonpanoltaan. Tästä huolimatta temppu onnistui tällä kertaa eli molemmat käynnistyivät ja onnistuivat päivittämään kaikki laiteajurinsa. Toisen koneen kohdalla aktivointikin pelasi automaattisesti ("digitaalisesti"), mutta toisessa joutui tekemään ns. käsitöitä (vihje: “Unable to reach Windows activation servers” error after installing the Windows 10 Anniversary update on a PC with a replaced motherboard => käytettiin ns. yleisavainta, minkä jälkeen aktivoitui digitaalisesti). Molemmissa koneissa siis alun perin virallinen digitaalinen lisenssi. Homman järkevyydestä en mene sanomaan tässä tapauksessa juuta enkä jaata. Ohjelmien asennusaikaa kyllä säästyi ...
Windows 10:llä vaihto on huomattavati helpompi, koska kymppi päivittää yleensä ajurit automaattisesti ja kun molemmissa koneissa oli käyttöjärjestelmä koneen emolevyn mukaan aktivoitu, niin se ei tuota ongelmaa. Seiska ei päivitä ajureita automaattisesti, vaan se on tehtävä manuaalisesti, mikäli laitekokoonpanossa on eroavaisuuksia. Edit: Unohtui mainita, että aktivointi saattaa kadota vaihdossa myös, mutta on samalla tuotelisenssillä uudelleen aktivoitavissa jos ei muuten, niin aktivointirobotin kautta.
Pitää miettiä eri vaihtoehtoja. Tulostin on HP 2320, jolle valmistajan sivuilla on win 10 ajuri, mutta skanauta en saanut toimimaan, joten win 7:sta en hakuaisi vielä luopua.
Jos sinulla on oikea ajuri, kokeile "Windowsin faksi ja skannaus" sovellusta, sillä pitäisi skannaus onnistua. Edit: https://support.hp.com/fi-fi/driver...t-cm2320-multifunction-printer-series/3597338 Tämä on laitteen oma ohjelma ja sen pitäisi sisältää myös sen skannausohjelmiston.
Millainen operaatio emolevyn vaihto olisi ja onko jotakin mitä pitäisi ottaa vaihdon hyteydessä hiuomioon? Uuden emolevyn asennuksen jälkeen pitääkö bios asetuksille tehdä jotakin??
Ainakin minä olen nyt vähän sekaisin, aloitettiin seiskalla ja sitten toit kympin keskusteluu. Nuo kovin erilaiset kyselyt vähän sekoittaa ja pudottaa keskustelusta. Kerro nyt ensin kumpi käyttöjärjestelmä on kyseessä tällä kertaa. Vaihto, mistä emolevystä mihin emoon? edit: onnistuiko tuo skannaus windowsin omalla ohjelmalla? Edit: Katsoin vasta myöhemmin tuo ebayn linkin. Jos samanlaiseen vaihdat, ei tarvitse kun vaihtaa ja jos käyttis on nyt aktivoitu kymppi, pitää sen digitaalinen käyttöoikeus siirtää Microsoft tilin avulla uudelle emolle.