Otsikko kertookin kaiken oleellisen... Eli kannettavan tietokoneen tarpeessa olen, edellinen on HP nx 8-sarjaa, johon olen täysin tyytyväinen ollut. Käyttiksenä XP Pro. Käyttöni on etupäässä netti-/sähköpostikäyttöä, Excel, Word, ei juurikaan kuvankäsittelyä. Edellisten lisäksi enenevässä määrin pk-yrityksen laskutusta/kirjanpitoa, jonka takia PC:n vakaus on alkanut ahdistamaan, tai siis sen puute. Liian usein, kun pitäisi lähettää tärkeä sähköposti, kone jumittaa, ei käynnisty, vaatii akun irrottamisen käynnistyäkseen, ruutu täynnä sinistä yms. Oikeasti minkään yrityksen (tai yksityisen) ei pidä lähteä tällaiseen leikkimiseen, joku muu vie joskus isot kaupat nenän edestä moisen takia. Olen oikeasti tietokoneasioissa todella urpo, eli itse en pysty juurikaan tekemään. Riittäisikö ratkaisuksi uuteen (PC) koneeseen Linux? En ole moista koskaan kokeillutkaan. Vai siirtyäkö sittenkin Mac-kantaan? Huolettomia ovat käsittääkseni, mokomat, mutta myös hintavia ja jossain määrin yhteensopimattomiakin. Ehdotuksia, lisätietoja, linkkejä sopivan kaupan sivuille, kaikki otetaan ilolla vastaan. Käyttööni riittävästä vehkeestä ei varmasti yli tonnia kannata maksaa? Ennakkoasetelmia eri PC-merkeistä allekirjoittaneelle on iskostunut seuraavanlaisesti: HP Ok Acer Laaduton, ainakin kuoren osalta Fujitsu-Siemens Ei
Siis oikeasti kenelläkään ei ole asiaan mielipidettä? Tarkoituksenani ei ole aiheuttaa suurta PC vs. Mac -keskustelua, vaan lähinnä kuulla asiaa ymmärtävien mielipiteitä, mikä olisi fiksuin siirto kannaltani. Toisaalta on alkanut kiinnostamaan PC-puolella 17" näyttö, toisaalta omppujen viimeistelty ja fiini ulkoasu houkuttelee... HP 6820s, jota (PC)liikkeen myyjä suositteli tuntuisi paperilla tosi kevyeltä, 2,95kg. livenä en ole päässyt kokeilemaan. Jos siis PC puolelle kallistuisin.
Mac voisi olla sinun tapauksessasi varsin huoleton, vakaa ja pitkäkestoinen ratkaisu kunhan otat selvää että Macilta löytyy vastaavat ohjelmistot kuin mitä työssäsi tarvitset (jos tarvitset jotain erityisiä ohjelmistoja, mistä minä sitä tiedän). Linuxia en työkäyttöön välttämättä suosittelisi siitäkään syystä, että ohjelmistopuoli on ehkä yrityspuolella varsin lapsen kengissä. Myöskään helppokäyttöisyys ei ole välttämättä linuxin vahvimpia puolia osaamattomalle vaikkakin jotkin distrot kuten ubuntu on käytöstä varsin vaivatonta tehnytkin. Normaali PC on tietysti varsin turvallinen ratkaisu, HP & Fujitsu Siemens ovat molemmat laatumerkkejä, Acerin en välttämättä ostaisi kun niiden takuuasiat tuppaa olemaan vähän mitä sattuu ja laatukaan ei päätä aina huimaa.
En uskaltaisi suositella Linuxia "tietokoneasioissa todella urpolle", vaikka se vakaa ja monipuolinen sitten onkin, kunhan sen osaa laittaa kuntoon. Säätämistä on kuitenkin sen verran paljon. MAC on tietysti melko varma valinta ja tarvittaessahan siinä pyörii suurin osa Windows-ohjelmistakin emuloimalla tai viimeistään Boot Camp:llä, mutta sitä on tietysti paha sanoa, onko se jonkun toisen ihmisen käyttöön parempi vai huonompi kuin Windows. Samalla lailla MACin käyttis on suljettua koodia kuin Windowskin, joskin sitä yleisesti pidetään paremmin viimeisteltynä (=vähemmän bugeja). Elektroniikaltaan ja mekaniikaltaan MACit ovat kyllä tyypillisesti olleet ihan parhaasta päästä, mutta selvästi perus-Windows-läppäreitä kalliimpia ne myös ovat. Sinänsä en uskoisi, että PC:n vakauteen on suurtakaan merkitystä sen valmistajalla, ellei kyseessä nyt satu olemaan jotenkin epäonnistunut malli, mitä taas on aika mahdoton ennakoida. HP, Acer ja F-S valmistavat halvimmat koneet, joten voisi tietysti kuvitella, että niiden ratkaisut ovat jossain määrin tingittyjä hinnan pitämiseksi halpana. Jos luotettavuutta hakee, voisi tietysti toivoa vaikka Lenovon jatkavan IBM:n perinteitä kestävistä koneista, tai katsoa muuten hieman kalliimpia "business"-koneita.
En tiedä onko tämä hyvä ratkaisu juuri sinulle, mutta minusta kuitenkin maininnan arvoinen on Asuksen Eeepc. Valitettavasti se ilmestyy Suomeen vasta vähän keväämmällä. Ulkomailta voi pystyä tilaamaan aiemminkin. Eeepc ei ole missään nimessä mikään tehokannettava, joten jos sellaista tarvitset niin katso muualle. Eeepc:ssä voi kuitenkin tehdä tekstinkäsittelyä, surffata netissä, musiikit/videot pyörii hyvin. Eli kaikki tuollaiset peruskäyttöön liittyvät asiat sillä tekee varsin mainiosti. Eeepc on myös todella kevyt ja todella pieni kokoinen. Tämä voi olla plussa tai miinus, riippuen mitä etsit. Koneessa on esiasennettuna linux käyttöjärjestelmä, joka on konffattu valmiiksi. eli ei tarvitse olla tietokone expertti jotta voi sitä käyttää. Linuxin peruskäyttö on kuitenkin ihan samanlaista kuin windowsin. Sen säätäminen(lähinnä tehokäyttö) vain voi olla vähän monimutkaisempaa tietyiltä osin. Eeepc:n mukana pitäisi tulla myös windows XP ajurit, joten siihen voi tarvittaessa asentaa windowsin. Itse tosin en tuollaiseen peruskäyttöön mitään windowsia suosittele, koska linux luultavasti pyörii tuossa eeepc:ssä huomattavasti lennokkaammin ja tekee samat perusasiat. Ehkä sitten jos tarvitsee jotain erityistä windows softaa, niin se voi houkutella asentamaan windowsin. Parasta koneessa on hinta. Arvioiden mukaan hinta Suomessa tulee asettumaan siihen 300-400€. Eli siis noin halvalla saa pienen kevyen, kestävän, helppokäyttöisen, helposti mukana kannettavan koneen, jolla tekee kaikki perusasiat. Itse ainakin olen erittäin kiinnostunut tuosta varsinkin tuon hinnan vuoksi. Ykköskoneeksi tuosta ei välttämättä ole tehopuutteiden vuoksi, mutta tuollaiseksi pieneksi kannettavaksi erittäin hyvä.
Eeepc on ihan mielenkiintoinen (ymmärtääkseni parhaimillaan 900 MHz Intel Celeron/1 Gt RAM/8 Gt FLASH-'kovo'/7" näyttö 800×480 resolla), mutta ei ainakaan vakionäytöllä riitä päivittäiseen työkäyttöön.
Olet kyllä oikeassa ettei tuosta ole pääkoneeksi ja jos oikeasti tarvitsee läppäriä kunnon työskentelyyn niin pitää katsoa muualle. Kuitenkin, jos alkaa valittamaan eeepc näytöstä, niin on minusta missannut koko tuotteen pointin täysin. Se mihin käyttöön Eeepc on suunniteltu, se soveltuu varsin hyvin. Tuohan on siis todella pieni, todella kevyt ja helposti mukana kannettava. Painaa vain jotain kilon. Sitten sillä tekee kaikki perusasiat, mitä ihmiset yleensä tarvitsevat. Tuollaista tuotetta ei ole ennen ollut markkinoilla ja sille on minusta selkeä kohdeyleisö. Varsinkin tuolla hinnalla.
Mielenkiintoisen näköinen laite tuo eeepc, mutta ainakin allekirjoittaneella menee jo pienen näytön takia "kakkoskone" -osastolle. Markkinat tuollaiselle ihan varmasti on olemassa, ainakin itseäni kiinnostaa moinen, varsinkin kun lienee käyttövalmiina aika nopeasti kannen avaamisen jälkeen? Eikä ole pahan näköinenkään. Olen jo pari kertaa tehnyt päätöksen ostaa MacBook, ja yhtä monta kertaa perunut sen, osasyynä pieni näyttö. Tehojen kanssa varmasti pärjäisin, vaikka pc-kilpailijoita vähemmän onkin. Pitäisi varmaan mennä liikkeeseen hipelöimään. Mikä saatavilla olevista Xp/Vista -versioista on kaikkein simppelein (ja näinollen vakain, kuvittelen)? Mitä menetän vaihtaessani Xp Pro:sta siihen?
Xp Pro on vakaa, myöskin Vista on vakaa ja paranemaan päin jatkuvasti. Vista versioista voisin suositella Home-versioita, etenkin Premium on hinta/laatu -suhteeltaan hyvä. Ultimatessa on sitten kaikki ja se näkyy myös törkeässä hinnassa.
Netissä on paljon eeepc arvosteluja ja niissä sanotaan, että kaikki toimii out-of-the-box eli suoraan toiminnassa. Laite on saanut melko hyvät arvostelut kaikissa nettiarvosteluissa, jotka olen lukenut. Tulee varmaan ostettua tuollainen jossain vaiheessa. Osx on aina osx. Kyllä itse ainakin ostaisin macin jo ihan osx vuoksi mieluummin kuin windows koneen. Vistakin on vähän niin ja näin. Kyllähän sitä nettiforumeilla kovin mainostetaan, että kohta se varmaan toimii päivitysten myötä todella hyvin, mutta itse kyllä uskon, että Vistasta tulee vain välimalli. Jos windowsia on pakko käyttää niin XP vaan koneeseen ja odottaa windows 7:ää. Veikkaan, että vista floppaa aika pahasti ja siitä varmaan tulee uusi windows ME (joka myös floppasi). Vista on myös todella raskas. Eli ei kannata odottaa, että se pyörii kovinkaan hyvin, jos ei hommaa kunnon konetta.
Oman käsitykseni mukaan, työkäytössä vakaimmat Windowsit ovat Win2000 ja XP (home tai pro, ei eroa). Mikäli koneeseen ei asentele kovasti omia virityksiä ja "raudan" ajurit toimivat kunnolla, molemmat ovat melkoisen vakaita, eikä vakavia ongelmia tule usein. Vistaa en vielä pidä ihan valmiina luotettavuutta vaativaan käyttöön. Pitkälti ongelmat johtuvat ajureista, joiden ohjelmointi on Vistassa tehty aiempaa vaativammaksi, mutta myös käyttiksesä itsessään vaikuttaa vielä olevan kriittisiä bugeja. Macin OS-kymppi on käsittääkseni Windowseja luotettavampi (en omista Maccia, joten käyttö ollut aika satunnaista ja pitkäaikaisen käytön kokemukset ovat lähinnä kuulopuhetta). Tuttavapiirissä Macin aktiivikäyttäjillä (2 kpl) ei ole ollut yhtään vakavaa ongelmaa perustoimivuuden kanssa, aktiiviset Linux-käyttäjät (5 kpl) säätävät konettaan itse jatkuvasti, mutta ovat käyttikseen pääosin tyytyväisiä ja saavat avun nettipalstoilta tai toisiltaan, ja Windows-käyttäjillä on lähes koko ajan jotain pientä tai suurempaakin ongelmaa, jota saa olla selvittämässä, tai joka todetaan ominaisuudeksi ja tyydytään elämään sen kanssa. jokkeko etsi konetta "etupäässä netti-/sähköpostikäyttöä, Excel, Word", johon 800×480-näyttö ei riitä. Eli tarkoitin, etten usko Eeepc:n soveltuvan hänelle. Jos extra-pientä kokoa hakee (mitä ei kylläkään alkup. kyssärissä toivottu), markkinoilla on esim. pienikokoisia (12") koneita, joissa on 1280xjotain näyttö.
Omasta mielestäni 800x480 riittää aivan hyvin satunnaiseen peruskäyttöön, jos ei joudu käyttämään konetta kokopäiväisesti. 1024xjotain olisi silti parempi ja eeepc:stä ilmeisesti on tulossa jossain vaiheessa sellainen versio. Tuo eeepc on hyvin lähtökuopissaan vielä. Eihän sitä saa edes Suomesta vielä. Tosin se johtuu toimitusvaikeuksista, kun mennyt kaupaksi niin hyvin. Olen kuitenkin edelleen samaa mieltä kuin aiemmin, että pääkoneeksi tuo on aivan liian pieni. Mutta eihän sitä ole sellaiseen edes suunniteltu. Eeepc saa saksasta tilattua 300€:lla. Jos haluaa pientä kokoa, niin vaihtoehtoja löytyy. Jos haluaa pientä koko halvalla, jolla kuitenkin tekee perusasiat, niin eeepc on tällä hetkellä ainoa vaihtoehto. Tuollaisen hintaluokan koneita ei ennen ole ollut. Eeepc:n ominaisuuksista ei minusta kannata valittaa ilman, että katsoo hintaa. Se hinta on yksi iso pointti koko tuotteelle. Se on tehty niin, että hinta saatu mahdollisimman alas. Siksi pienikoko ja pieni näyttö. Eeepc:stä puuttuu cd-asemakin kokonaan. Mutta kun katsoo hintaa niin ymmärtää mihin on pyritty. Köyhille perheille, jossa ei ole tietokonetta, tuo on aivan loistava keksintö. Veikkaan, että esim. köyhät opiskelijat tulevat ostamaan tuota paljon. Luin jostain, että taiwanissakin tuota on mennyt kaupaksi ihan tajuttomat määrät. Kun se tuli sinne myyntiin, sitä myytiin keskimäärin 1kpl per 2 sekunttia.