Laitoin koneelle Ubuntu 7.10 käyttöjärjestelmän, kun meni hermot lopullisesti tuohon Windowsiin. Nyt on sitten enää pieni ongelma tuon lähiverkon kanssa. Elikkä Työhuoneen koneessa on nyt tämä Ubuntu joka toimii nyt sitten palvelimena olohuoneen koneelle jossa on Windows XP. Sain verkon toimimaan muuten ihan hyvin, eli jaetut kansiot toimivat ihan hyvin Windows koneella ja saan käytettyä niitä, mutta ainoa mikä pitäisi vielä saada toimimaan on tuo Windows koneen netti. Olen koittanut kaikenlaisia säätöjä, mutta mikään ei tunnu auttavan. Windows herjaa, että "palvelinta ei löydy tai dns virhe" kun yritän nettiin. Koneessa on kaksi verkkokorttia, josta toisesta menee piuha tohon netti purkkiin ja toisesta sitten tuonne olohuoneen Windows koneelle. Auttakaa joku joka tietää vähän enemmän, koska olen vielä aika keltanokka näissä linux asioissa. Oli tuo lähiverkon pystyttäminen viimeksi niin automaattista, kun kummassakin koneessa oli Wndows XP.
http://www.debuntu.org/iptables-how-to-share-your-internet-connection Kannattaa opiskella tuo iptables, graafisia ohjelmiakin sen käskyttämiseen on, esimerkkinä firestarter.
Virtuaalinen verkkokortti http://www.nabble.com/When-eth0-is-...looses-it's-local-connections-td14966966.html Parempiakij ohjeita varmasti olisi ollut, mutta tuo nyt osui ensimmöisenä silmiin.
Mikä sinulla toimii nimipalvelimena ubuntu-palvelimella? Ubuntussa pitää määritellä reititys niin että se sallii windows-koneen liikennöidä nettiin. Sekä sallia nimipalvelin kyselyt windows-koneelta. Windowsissa pitää olla default gateway määritys sen ubuntun verkkokortin kautta jonka kautta windows on kytketty. Tietysti ubuntulla pitää olla määritykset muullekin liikenteelle. Tarvittaisiin tarkemmat tiedot siitä miten koneet on kytketty modeemiin. Käytätko esim nyt modeemin palomuuria? Nat? Dhcp? Jos käytät niin on aika turhaa kierrättää sen windowsin liikenne ubuntun kautta. Yksinkertaisempaa voisi olla käyttää modeemin palomuuria ja sen perässä kytkin jossa sisäverkon koneet tai käyttää modeemin portteja jos niitä on enemmän kuin yksi. Toimii helposti ja yksinkertaisesti. Kaikki riippuu siitä mitä nyt osaat ja paljonko haluat opetella lisää.
Kiitos vastauksista. Oli tuossa pieni kesäloma reissu, niin pääsin nyt vasta taas tämän ongelman pariin. Eli sain sen nyt kyllä toimimaan, kun laitoin verkko piuhan suoraan tuonne modeemin taakse, kun näkyi sielä olevan neljä paikkaa. Yritin sitä saada toimimaan myös tuolla toisella tavalla aikani eli piuha toisesta verkkokortista toiseen koneeseen. Sain myös näin toimimaan melkein, kun lueskelin noita teidän lähettämiä linkkejä. Eli kävi niin, että verkko toimi muuten hyvin mutta ei päässyt nettiin ja sama toisin päin eli sitten netti toimi mutta verkko ei. Ongelma oli ilmeisesti tuossa DNS osoitteessa koska netti toimi, kun määritin tämän itse, mutta sitten ei verkko jaot näkyneet. Mutta anyway nyt toimii hienosti, kun olisi vaan heti osannut laittaa sen piuhan tonne modeemin taakse. Täytyy tässä vielä vähän tutustua lisää tähän Ubuntuun, koska kuten sanoin olen vielä aloitteleva linuxin käyttäjä. Sen verran on nyt ehtinyt tutustumaan jo, että takasi Windowsiin en vaihda.
Sitkeyttä vaan linuxin kanssa. Tämä ongelmasi kun ei ole sinänsä linux ongelma vaan kyse on verkotuksen perusperiaatteista. Toimintaperiaate melko yksinkertaisesti esitettynä on: wan(=internet) -> reititin -> palomuuri -> kytkin -> verkossa olevat koneet Sitten vähän monimutkaisempi verkko on sellainen jossa palomuurin takana on useampi verkko: wan(=internet) -> reititin -> palomuuri -> kytkin_1 -> verkossa_1 olevat koneet wan(=internet) -> reititin -> palomuuri -> kytkin_2 -> verkossa_2 olevat koneet jne ... Tällaisissa verkoissa liikennöinti verkkojen välillä tapahtuu palomuurin kautta joka toimii samalla reitittimenä. Tässä ratkaisussa on siis yksi palomuuri ja yksi reititin. Mahdollista on myös tämä ratkaisu: wan(=internet) -> reititin -> palomuuri -> reitittävä kytkin -> monta verkkoa Aluksi yrittämäsi ratkaisu oli: wan(=internet) -> reititin -> palomuuri -> kytkin_1 -> ubuntu-palvelin jossa palomuuri (verkko_1) -> winxp-kone (verkko_2) Asian hahmottamista voi hankaloittaa se että adsl-modeemi sisältää kaikki nämä reititin -> palomuuri -> kytkin. Sitten vielä jo kotikäytössäkin tulee mukaan kysymys onko adsl-modeemi siltaavana vai reitittävänä? Tässä olevissa esimerkeissä adsl-modeemi/reititin kytketty on reitittäväksi. Silloin jos käytetään erillisiä laitteita (siis nämä: reititin -> palomuuri -> kytkin) adsl-modeemi/reititin asetetaan siltaavaksi. Niin kuin ehkä huomasit, asia alkaa pian olla jotakin muuta kuin yksinkertainen.