Ajattelin käyttää erään projektin graafisena elementtinä savuun tykitettyä videokuvaa. Katselin Tuubista videoita, ja pienen kuvan projisointiin on näemmä ihan omia savukoneitakin, jotka ilmeisesti muodostavat savuseinän. Onkohan sellaisia vehkeitä sellaisessa kokoluokassa, että niihin voisi tykittää esim. 10 m leveää kuvaa? Saakohan sellaisia jostain vuokralle? Koska kuva on graafinen elementti, ei sen tarvitse olla järjettömän tarkka. Niinpä myös epämääräisempi savuseinä voisi vörkkiä. Se olisi ehkä jopa siistimpi. Toimisikohan raskaan savun laskeminen ylhäältä putouksena, johon kuva tykitettäisiin? Onko kellään kokemusta savuun tykittämisestä?
Moi ei mulla ole ihan henkilökohtaista kokemusta, mut yhdessä vaiheessa tuli otettua selvää asiasta jonku verran. Jos tahtoo tykittää isoa kuvaa 'savuun' niin silloin käytetään vesisumua eikä savua siitä syystä että niitä laitteita on saatavana ja kai siinä jotain turvahommiakin on en oo varma. Eli vesi hajoitetaaan hienoksi, kylmäksi sumuksi ultraäänellä jolloin saadaan suht tasainen pisrakoko ja sitä kautta tasainen pinta. Sen jlk. se levitetään ylhäältä alaspäin jakoputkella jolla on varmaan joku hieno nimikin eikä siinä muuta ku tykitys maximus siihen kuvaa. Laite käyttää about litran tunnissa riippuu tietysti kuvan koosta. Sovelluksia on kuitenkin klubikäyttöön asti joissa kuva voi olla just sen 5-10 metriä pitkä. Tämä firma joka ton homman on kehittäny ja jälleenmyy sitä on suomalainen. Löydät Youtbesta asiasta pätkää ja googlesta kans jos haet sanoilla fog projection. Ihan mielenkiintoinen solvellus kaikkiaan ja tekniikka yksinkertaista, vaaratonta ja toimivaa ainoa kökkö homma on et on kallis eikä ne ole toistaiseks osannu ratkaista täysin sumun hallintaa niin paljon et sitä vois käyttää esim kotiteatteri käytössä, se olisi nimittäin helmi homma. Kyseisen firman sivuilla on kerrottu kaikki tarpeellinen ja varmaan mielellään vuokraa sulle kamat promootiomielessä.Sanoisin et kannatta koittaa jos ne vuokrais ilmatteeks promomielessä voi vaikka onnistuakin. Lykkyä pyttyyn.
Ei myöskään omakohtaista kokemusta savuverhoon tykittämisestä, mutta arvailua... Savusta pitäisi tosiaan saada seinä, muutenhan kuva on hallitsemattoman paksu ja siitä tulee täysin epäselvä. Mieleen tulee näin äkkiseltään kaksi tapaa: (1) Muodostaa savuseinä ilmavirran avulla, siis puhaltaa savua alhaalta esim. rei'itetyn 10 m pitkän vaakaputken läpi ja imeä vastaavasti ylhäältä. Ongelmana lienee ainakin imetyn savun hukkaaminen jonnekin, ettei se leviä ilmaan. Savu on myös niin kevyttä, että sen pitäminen halutussa muodossa lienee haasteellista. (2) Rakentaa lasista tai läpinäkyvästä muovista "akvaarion", jossa savu voi rauhassa leijua. Efekti van varmasti kärsii siitä lasiseinästä. Tampereella ideoidun ja kehitetyn FogScreenin vesisumuverho on itselleni jo hieman tutumpi. Se ei missään mielessä ole järkevä "valkokangas" kotiteatteriin, kuva ei millään tule olemaan tarkka, kontrasti jää huonoksi, veden kanssa läträämisessä ei kotona ole järkeä ja tuote on rakenteestaan johtuen melkoisen kallis. Sen sijaan ko. sumuverho on hieno paikoissa, joissa voi itse kulkea tai laittaa edes kätensä kuvan läpi. Siis tehoste- ja messukäyttöön. Kannattaa huomata, että vesisumu on melkoisen herkkä ilmavirralle, eli sumuverho ei ole kovinkaan tasainen tilassa, jossa on voimakas ilmavirta, esim käytävä on helposti tälläinen, jos ilma liikkuu siinä tilasta toiseen. Toinen huomioitava seikka on, että sumu ei pysäytä valoa eikä peitä sitä, eli projektorin sijoitus yleisön suhteen on mietittävä tarkkaan. FogScreen kyllä vuokraa laitteitaan, mutta hinta on aika kova, ja varsinkin, jos pitää vuokrata kymmenen sumuverholaitetta tuottamaan se haluttu kymmenmetrinen kuva.
Taidat olla oikeassa sen vesisumun suhteen. ei varmaan saada kontrastia ikinä kohdalleen. Savun suhteen vois olla ideaakin jos vaikka imupuolelta kierrättäis sitä takaisin. säästyy savua ja hoituu savunpoistoongelma. Meistä tais just tulla rikkaita WIPE2000 kanssa. Onneksi kukaan ei lue näitä niin voidaan pitää tää meidän välisenä salaisuutena ja hakea patenttia.
Soon jo nyt vähän myöhäistä, kun ns. "idea" on tullut julki, sitäpaitsi nuo Fogscreenin tyypit on varmaan patentoinu jo senkin... T: Vesku
FogScreenin taustalla oleva patentti jenkeissä lienee US Patent 6819487: Method and apparatus for forming a projection screen or a projection volume. Patentti ei kuitenkaan estä tekemästä vastaavaa tuotetta omaan käyttöönsä. Pelkkä idean julkitulohan ei myöskään estä sen patentointia. Taidan silti itse luopua kaikista patenttiaikeista Voin kyllä joskus tavatessa kysyä vesisumukankaan kehittäjiltä, paljonko tutkivat savun käyttäytymistä ja käyttöä "kankaana", ja onko siihen jotain (vapaasti käytettävissä olevia) ideoita, jos asia oikeasti jotakuta kiinnostaa. Luulen vaan edelleen, että savua ei oikein mitenkään saa pysymään hallinnassa, jos savu on vapaassa tilassa ja "valkokangas" suuri.
Kyllä muuten estää... --CLIP-- Minkälaisen keksinnön voi patentoida? Patentoitavan keksinnön on oltava uusi, keksinnöllinen ja teollisesti käyttökelpoinen. Kun patentoitavuutta arvioidaan, verrataan patenttivaatimusten määritelmää aiemmin tunnetuksi tulleisiin ratkaisuihin. Aikaraja on hakemuksen tekemispäivä (tai etuoikeuspäivä). Patentoitavuuden kannalta ratkaisevaa on kaikki se, mikä on tullut tunnetuksi ennen tekemispäivää (ks. tarkemmin patenttilain 2 § 2 momentti). Käytännössä keksintö on uusi, jos sen patenttivaatimuksien mukaista ratkaisua ei ole esitetty missään muualla, Suomessa tai maailmalla. Keksinnöllisyyttä arvioitaessa mietitään alan keskitason ammattimiehen taitoja. Jos keksintö olisi hänelle ilmeinen, ei siihen voi myöntää patenttia. Teollisella käyttökelpoisuudella tarkoitetaan pääasiassa sitä, että keksintö on ratkaisu johonkin tekniseen ongelmaan tai että keksinnöltä edellytetään teknistä tehoa, teknistä vaikutusta. Patenttilain 1 §:ssä on luettelo keksinnöistä, joita ei sellaisenaan katsota teollisesti käyttökelpoisiksi ja patentoitavaksi, vaikka ne olisivat uusia ja keksinnöllisiä. Voiko idean patentoida? Ei voi, jos idealla tarkoitetaan jotain tavoitteen tapaista tarvetta malliin "Olis kiva, jos olis olemassa tällainen tuote" tai "Pitäis saada kännykkä, joka tekee sitä ja tätä". Patentoitava keksintö on idean konkreettinen ratkaisu, laite, tuote, menetelmä, jolla tuohon tavoitteeseen päästään. Laite ja tuote määritellään sen rakenteellisilla yksityiskohdilla, osilla. Menetelmä määritellään suoritettavilla menetelmävaiheilla. Milloin patenttia tulisi hakea? Patenttia on haettava viimeistään silloin, kun keksintö on tulossa julkiseksi, muiden tietoon. Patenttihan myönnetään vain keksintöön, joka on uusi. Keksintöä ei siksi pidä julkistaa ennen kuin patenttihakemus on tehty, koska julkiseksi tullut keksintö ei ole enää uusi eikä niin ollen patentoitavissa. Keksinnön kehittämisvaiheessa on syytä olla varovainen siitä julkisuuteen annettavien tietojen suhteen. Keksintöä ei pidä kokeilla julkisilla paikoilla, ei esitellä messuilla tai lehdissä, ei kertoa siitä esimerkiksi esitelmässä tai painattaa siitä esitteitä ja levittää niitä ennen patentin hakemispäivää. Patenttia ei kuitenkaan pitäisi hakea ennen kuin keksinnön kehitystyö on riittävän pitkällä. Ettei käy niin, että patenttia haetaan ja se saadaan johonkin alkuvaiheen ratkaisuun, mutta se ei suojaa lopullista myyntituotetta. --CLIPEND-- T: Vesku
Niin, Suomessa noin, muttei kuitenkaan maailmanlaajuisesti. Onhan monia patentteja esim. jenkeissä haettu jo aiemmin käytettyihin ideoihin.
Menee nyt kokolailla off-topic, mutta kyllä suomessa patentoitu suojaa myös kansainvalisesti, patentoinnista on kv. sopimuksia.... Jenkit on asia erikseen ja historian saatossa noita patenttijutskia on muuteltu moneen kertaan.... T: Vesku