1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kuvan muuttaminen osittain mustavalkoiseksi, eli ns. Sin City efekti?

Viestiketju Digikamera ja valokuvaus -keskustelualue -osiossa. Ketjun avasi Arkansan 10.05.2006.

 1. Arkansan

  Arkansan Guest

  Eli mulla on käytössä Paint sho pro X, englanninkielinen versio.
  Haluaisin muokata värillisiä kuvia niin että joku tietty osa kuvasta on värillinen ja loput mustavalkoista. Onko kellään kokemusta kuinka tämä onnistuisi? -Thanks
   
 2.  
 3. MissBlue

  MissBlue Regular member

  Liittynyt:
  11.10.2004
  Viestejä:
  982
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Ei tuolla PSP:lla, mutta onnistuu todennäköisesti samoin kuin Photoshopissakin. Olen yleensä tehnyt ton sillai, että luon kuvasta kopiotason ja siitä sitten syvään irti omaksi tasokseen sen, minkä haluan säilyvän värillisenä. Tuon jälkeen sen kopiotason voi poistaa ja taustan sitten muuttaa mustavalkoiseksi haluamallaan tavalla. Sitten tasot yhteen ja liitoskohtien siistimistä esim. blur-siveltimellä varovasti.
   
 4. Arkansan

  Arkansan Guest

  On vielä hakusessa noiden kuvan muokkaus ohjelmien engalnnin kieliset termit, joten jos jaksat, niin viitsitkö kertoa mitä noi on engalnniksi/ammattisanastossa, että tiedän mitä namikoita etsiä.
   
 5. MissBlue

  MissBlue Regular member

  Liittynyt:
  11.10.2004
  Viestejä:
  982
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  No mulla ei tuota kybää ole, mutta tällai tuo menee ysissä:
  Avataan kuva ja valitaan Layer-paletista background. Sitä klikataan kakkosnapilla ja valitaan duplicate. Tuolta tasolta sitten valitaan haluttu alue esim. freehand selection toolilla ja siitä luodaan oma tasonsa. Sitten siirrytään background copy-tasoon ja valitaan selection-valikosta invert. Tuolle tasolle tehdään sitten oma säätötasonsa (new adjustment layer) ja valitaan hue/saturation/lightness ja siitä tiputetaan saturation lähes pohjille. Tuo on nopein tapa, värikanavien säädöillä saadaan nätimpi lopputulos ja myös haluttaessa sävytyksiä. Kokeilemalla oppii ihan kivasti.
  Kun tulos näyttää siltä mitä pitikin, niin sitten vaan tasot yhteen (layers-merge-merge all) ja rajoja voi vähän häivyttää esim. soften brush-työkalulla.
  Tuollai onnistuu pikavilkaisulla, yleensä käytän Photoshopia, tuo PSP on itselleni paljon vieraampi ohjelma.
   
 6. Feron

  Feron Active member

  Liittynyt:
  13.11.2004
  Viestejä:
  1,125
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Itse olen käyttänyt näitä tapoja Paint Sho Pro 9ssä.

  Klikkaa työkaluista "Freehand selection" (lasson kuva) ja rajaa kuvasta sen minkä haluat mustavalkoiseksi. Sitten painat SIFT-L näppäin yhdistelmää, tai valitset yläpalkin valikoista "Colourise" ja laitat Hue ja Saturation arvot nollaan, jolloin väreistä tulee mustavalkoiset ja klikkaa OK.

  Tuo on hiukan työlästä, mutta palkitsevaa, jos homman tekee tarkasti.

  Toinen tapa on, että klikkaa työkaluista "Magic Wand" (taikasauva) ja nosta taikasauvan "Tolerance" arvoa, jolloin pystyt valitsemaan tarkasti suuren alueen kerralla värien mukaan. Taikasauvaa voi käyttää SIFT-napin kanssa, jolloin hiiren taikasauva kursorin viereen ilmestyy pienpi + merkin kuva, tällöin voit valita useamman, kuin yhden värialueen kerralla.

  Kolmas tapa on rajata lassolla, eli "Freehand selectionilla" se kohta jonka haluat pysyvän väreissä. Sitten klikkaat CTRL-C kopioidaksesi kohteen. Tämän jälkeen paina CTRL-V, jolloin rajaamasi kuva tulee uudeksi kuvaksi ruutuun. Nyt voit "Colourisen" avulla tehdä koko kuvastasi mustavalkoisen ja liittää tämän jälkeen rajaamasi kuvan takaisin mustavalkoisen päälle värillisenä. (Tämä liittäminen onnistuu näppärimmin näppäin yhdisetelmällä CTRL-L).

  Toivottavasti saat jotain selvää neuvoistani. Ja hiukan toistoa tuli kyllä MissBluen tekstille, mutta..
   
 7. wipe2000

  wipe2000 Senior member

  Liittynyt:
  05.08.2002
  Viestejä:
  6,109
  Kiitokset:
  5
  Pisteet:
  118
  Nuo Feronin kuvaamat tavat toimivat kyllä mielestäni vielä paremmin, jos niihin yhdistää tasojen (layers) käytön. Silloin liitoskohtia pääsee käsittelemään (esim. "blurraamaan") huolettomammin.
   
 8. heiksi

  heiksi Regular member

  Liittynyt:
  10.02.2005
  Viestejä:
  840
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
 9. Arkansan

  Arkansan Guest

  Kiitoksia kaikille vastanneille. Eiköhän noilla ohjeilla vauhtiin päästä, ku kotikoneelle pääsee. Sellaisen jatkokysymyksen haluaisin esittää, että Onko Photoshop tai Paint shop pro jollain tavalla parempi toistaan, mitkä ovat merkittävimmät erot ja ylipäätään käyttäjäkokemuksia? Itsellä on tuo PSP niinkuin aiemmin jo mainitsin, mutta hommasin sen juuri, ja koska pelkkään valokuvien muokkaamiseen tarvin ohjelmaa, niin opetellen mielummin käyttämään sitä joka on siihen soveltuvampi, jos nyt eroa ylipäätänsä on.
   
 10. heiksi

  heiksi Regular member

  Liittynyt:
  10.02.2005
  Viestejä:
  840
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  No onhan tuo Photoshop varmasti parempi, sen sanoo jo tuotteen huima hintakin. Aloittelijalle on ihan sama kumpaa ohjelmaa käyttää, molemmista löytyy varmasti kaikki tarpeellinen. Mutta kyllä jos oikein ammattilainen on niin onhan tuossa photoshopissa paljon tuollaisia hienoja ominaisuuksia kuvan muokkaamiseen.
  Eli jos vain on mahdollista saada Photoshop niin kyllä se kannattaa hankkia
   
  Viimeksi muokattu: 15.05.2006
 11. MissBlue

  MissBlue Regular member

  Liittynyt:
  11.10.2004
  Viestejä:
  982
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Photoshop on varmasti monipuolisempi, mutta toisaalta se, mitä olen PSP:ta kokeillut, ei siitä sinällään puutu yhtikäs mitään oleellista kuvankäsittelyn osalta. Osa toiminnoista on sijoitettu eri paikkaan ja joidenkin toiminta on logiikaltaan erilaista kuin Photoshopissa, mutta kun siihen tottuu, se on taatusti normaalikäyttäjälle aivan riittävä, sillä täysversioiden hintaerolla ostaa vaikkapa uuden objektiivin kameraan kuitenkin.
   
 12. wipe2000

  wipe2000 Senior member

  Liittynyt:
  05.08.2002
  Viestejä:
  6,109
  Kiitokset:
  5
  Pisteet:
  118
  Photoshopista löytyy myös kohtuuhintainen light-versio, muistaakseni hinnaltaan hieman halvempi kuin PSP (enpä nyt jaksa tarkistaa hintoja).
  Ilmainen Gimp on myös melkoisen monipuolinen.

  Jokaisella noista ohjelmista voi kuville tehdä varmaankin kaiken, mitä kotikuvaaja vaan voi järkevästi haluta.
   
 13. juspa1

  juspa1 Member

  Liittynyt:
  20.05.2006
  Viestejä:
  14
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Jos PSP on suurin piirtein samoin varustettu, kuin PS, niin yksi suht nopea tapa on ensin heittää kaikki harmaaksi ja sitten maalata historiasiveltimellä (history brush) värejä esiin.
   
  Viimeksi muokattu: 20.05.2006
 14. Idatti

  Idatti Member

  Liittynyt:
  01.05.2006
  Viestejä:
  24
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  minusta kaikista helpoin tapa on ottaa sivellin ja pistää siihen "color"-efekti. Vaihtaa väriksi mustan ja värjää siveltimellä kaikki muut paikat mustavalkoiseksi, paitsi ne kohdat, jotka haluaa jättää värillisiksi. Ei tietenkään toimi parhaiten jos kyseessä on monia yksityiskohtia värillisinä, koska jos ottaa laajemman värjäyksen jälkeen kohteeksi tarkat siistimiset, sivellin värjää tummemmaksi ne osat, missä kursori on mennyt edellisen mustavalkouksen päälle. Mutta muuten ihan kätevä. :>
   

Jaa tämä sivu