Ostin tuossa kuukausi sitten Audio Pro wigo mk2 -subbarin, ja olen vähän miettinyt, kuinka paljon popitusta se kestää? Oma musiikki on hieman bassopainotteista jumputusta ja musiikkia kuunnellessa subbarin kalvo kyllä pomppii kovasti. Bassoja en kuitenkaan täysillä pidä, kun silloin musiikista tulee yhtä jyrinää.
Siihen asti kun sitä ei rääkätä yli rajojen eli esimerkiksi elementti liikkuu yli sietorajojen tai puhekela lämpenee liikaa niin kestää pitkään Vasta kun tosiaan rääkki menee yli rajojen niin hajoaminen voi tapahtua, ja luultavasti tapahtuu nopeastikin jos noi tapahtuu mitä aiemmin mainitsin. Kuitenkin, älä turhaan huolehdi. Tuskin laitat sitä liian kovaan kulutukseen.
Tuntuu kyllä vähän, että tuo on aika rajoilla =D Esim. jotakin kasarin discomusiikkia kuunnellessa, kun kääntää ääntä lisää, kaiuttimien ääni kovenee, mutta basso pysyy samana. Sama juttu, jos kääntää subbarista bassot täysille, niin basso ei lisäänny yhtään, kun yleensä säädin on asetettu joku 3/4. Mutta ei tuo mitenkään niin hirveästi rymise, joten ei ainakaan kuulosta siltä, että hajoaisi heti. Vähän vaikuttaisi joltain rajottimelta tuo, ettei bassoa tule lisää? Esim. tietokoneen Logitech Z623 -kaiuttimissa huomaa kyllä, kun bassopainotteisessa biisissä mennään liian matalalle ja kovalle bassolle. Silloin subbari alkaa pitämään semmoista onttoa porinaa. Mutta täytyy toivoa, että jos tuo subbari hajoaa, niin hajoaisi takuuajalla
Kajarithan yleensä hajoitetaan liian pienellä (alitehoisella) Vahvarilla. Tuo "ontto porina" on äänen säröytymistä, ja tarpeeksi kauan jatkuessaan kajareista on kalvot hajalla.
Taitaapi myyjällä olla erillainen ymmärrys takuusta, mikäli selkeästi ostajan virheistä tuote hajoaa...
Kannattais tutustua siihen manuaaliin kaiuttimien/subbarin säädöistä. Voithan tietysti aina rääkätä laitteet rikki, mutta onko siinä järkeä? Jos laitteistossa ei ole tarpeeksi sitä potkua ja hommat alkaa meneen pörinän puolelle, niin suositan ostamaan vaikka sitten kunnolliset PA -kamat kotiin omaksi ja naapureiden riemuksi. Takuu muuten ei korvaa jos tuote rikkoutuu asiakkaan omasta toilailuista.
Tuo porina kuuluu noista tietokoneen Logitechien muovipurkeista... Audio Pro ei pidä mitään ylimääräsiä ääniä. Ja kyllä tuossa potku riittää aivan täysin, mutta mietin vain, että kauanko se kestää tuossa tilassa.
No enpä osannut sitä arvata, kun edellisessä viestissä sanoit että subbari porisee. Taitaa olla enemmänkin ominaisuus kuin vika tuollaisissa kajareissa. Minkäslaisessa vahrissa nuo ovat kiinni, ja mikä siinä subbarissa sitten on ongelmana?
Bassoelementti hajoaa, jos se joko (1) kuumenee liikaa (sallittu maksimiteho ylittyy, ilmoitetaan yleensä erikseen jatkuva RMS teho ja musiikkiteho, joka on noin tuplat edellisestä), tai (2) elementin mekaaninen liikeraja ylittyy (ilmoitetaan yleensä laatuelementeissä Xmax-arvona, millimetreinä laidasta laitaan). Bassojen kompressoituminen kovempaa soitettessa ei suoraan viittaa tulevaan hajoamiseen, mutta johtuu yleensä puhekelan kuumenemisesta ja/tai kaiuttimen mekaanisesta puolesta. Tämä pätee diskanttielementtiin, mutta harvemmin bassoon. Säröhän koostuu korkeista äänistä (perusäänten monikerrat) ja äänen säröytyessä diskantti rasittuu paljon tavallista enemmän. Bassolla tätä ongelmaa ei pahemmin ole.
Saattaa olla noin, mutta mulla on tästä omakohtainen kokemus. Tyhmä kun olin. Toiseksi mä olen saanut sellaisen kuvan että diskanteista saa puhekelan helpoiten poltettua. En tosin ole mikään asiantuntija näiden kanssa.
"Esim. tietokoneen Logitech Z623 -kaiuttimissa huomaa kyllä, kun bassopainotteisessa biisissä mennään liian matalalle ja kovalle bassolle. " Kyllä ainakin omasta mielestä sanoin tarpeeksi selvästi, että nuo Logitechit porisevat, eikä Audio Pro. Vahvistimena on Harman Kardon AV-1550 360W kotiteatterivahvistin. Ja mitään ongelma ei ole, pohdin vain, kuinka kovaa tuolla subbarilla saa popittaa...
Ihmettelen vain, eivätkö jotkut jaksa lukea topiccia tarkemmin. Audio Pro, subbari josta kyselen, EI pidä ylimääräistä ääntä, vaan jos menee liian alas ja kovalle, tuntuu, että siinä on jonkunlainen rajotin, kun bassoa ei saa säätämälläkään lisää. Ja tuo poriseva subbari on noissa Logitechien muovipurkeissa, joita käytin vertailtavana. Ja niillä nyt ei ole mitään väliä...
Ei millään pahalla, mutta nyt putosin vielä enemmän kärryiltä. Toivot että subbari hajoaisi takuuaikana jos hajoaa? Sitten subbarissa ei olekaan vikaa? Kajarit onkin ne jotka porisee? Sitten logitechit olikin tässä vain vertailtavana? Ja lopullinen ongelma onkin että et saa säädettyä matalia ääniä niin alas kuin haluaisit? Anteeksi. Mä en osaa edes yrittää auttaa enempää. Mutta kuten Sidrend jo sanoi,
No minäpä selvennän =D Juuri ostamassa Audio Pron subbarissa ei ole mitään vikaa. Pohdin vain, kuinkakohan kauan se kestää leffa -ja musakäytössä. Kajarit toimivat myös ilman mitään ongelmia. Ja tietokoneessa käytettävien Logitechien subbari alkaa porisemaan, jos mennään liian matalalle, mutta sillä nyt ei ole väliä, kun ne ovat vain tietokonekäytössä. Mutta eiköhän tuo Audio Pro nyt sitten kestä.
Se luukutuksenkesto riippuu siitä, kuinka hyvin elementti on suojattu noita em. kahta mahdollista hajoamistapaa vastaan. Jotkut valmistajat onnistuvat suojaamisessa hyvin, jotkut huonommin, joten kestävyttä ei oikein voi tietää, ellei sitten ole muutamasta ihan vastaavasta kajarista kokemusta. Lisäksi aktiivisubbarista voi tietysti hajota se sisäinen vahvari, ellei sen jäähdytys ole kunnossa. Koska kukaan meistä täällä ei siis tunnu varmasti tuntevan juuri kyseisen subin kestävyyttä, pitänee asiaa kysyä valmistajalta/maahantuojalta tai luottaa siihen, mitä ohjekirja sanoo. Ellei siellä ole kielletty yhtäjaksoista luukutusta, mahdollisesti hajoavan laitteen pitäisi mielestäni mennä takuuseen. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että myyjä voi olla asiasta eri mieltä. Se, että kajareissa tuntuu olevan joku rajoitin, on ilmeisesti joko valmistajan tahallinen suojaus tai sitten kyse on em. elementin/kotelon aiheuttamasta kompressoitumisesta. Jos basson määrä ei tunnu riittävän, oikea tapa on tietysti hommata isompi subbari tai toinen samanlainen nykyisen kaveriksi, eikä kärsiä kompressoituneesta bassotoistosta.