Kävipä tuossa pari päivää niin, että uudehko IBM-kovoni pääsi kovalevyjen taivaaseen. Noh, takuu voimassa ja eikun vaihtamaan ja tilalle pienellä välirahalla vähän isompi. Mutta käyttiksen (XP pro) asennuksessa tuli eteen ongelma. Sepä ei suostukkaan asentumaan, vaan bootatessa rompulta lataa kyllä työkalut ja asennustiedostot ihan ok mutta sen jälkeen ilmoittaa uudelleenkäynnistyksestä ja edellinen operaatio toistuu eikä varsinainen setuppi käynnisty. Levy jolle asennusta yritän tehdä on maxtorin (D540X-4D) ja oli aiemmin koneessa kiinni slavena. Myöskään uudelle (maxtor myös, mut 120G) winkku ei lähde asentumaan. Kun käytän koneessa lainattua 6G levyä, niin homma menee ihan hienosti, mut omilla levyillä ei..? Omat levyt toimivat windowsissa kyllä ihan oikein (mut ei c: -asemana) ja tottelevat partition magicia, mutta fdiskin (dossissa) kun käynnistän niin se ilmoittaa heti että "levy ei ole käytettävissä" Myöskään Norton 2002 ghost ei tunnista kumpaakaan maxtoria. Partition Magic:in partition info näyttää esim: -errors:0 -part type:FAT32X (mitä tuo äksä tarkoittaa?) -statusri,Boot Olen kokeillut sekä FAT32- että NTFS-muotoa, eri ide-väylää, yhtä levyä ja useampaa kerrallaan, mutta aina sama lopputulos. Nyt alkaa sekä konstit että hermot loppumaan, joten mikä neuvoksi??
Minkä kokoiset partitiot olet luonut? Muistaakseni NT4:ssa oli maksimi koko n.4Gt, että se suostui asentumaan. En tiedä kyllä onko NT5.x:ssä tuota estettä. Tunnistaahan bios levyt, jos ei niin kokeilepa päivittää bios. Master levyn täytyy näkyä bioksessa, slaven ei, koska XP ei "välitä" bioksesta. Se tarttee vaan bootin master levyltä, jonka bioksen pitää tunnistaa..
Oon kokeillu 6G,8G,20G ja 40G partitioita ja levyt tunnistuu kaikki biossissa oikein. Päivitin biosin just huhtikuussa. Siinä hajonneessa levyssä oli käyttis niin ikään 40G levyllä aluksi 10G partitiossa ja sit myöhemmin 7,5G partitiossa. Riittäis et sais edes nortonin ghostin tunnistamaan levyn ja/tai partition, ku otin pari päivää ennen levyn hajoamista ghostilla c: -asemasta imagen ajureiden päivityksen jälkeen, eli helpolla pääsisin jos vain... Oudolta tuntuu et edes fdisk ei osaa levyjä lukea, mut windows osaa..?
Kokeilepa maxtor:in omaa partitio ohjelmaa. Olen joskus käyttänyt sitä, löytyy jostain maxtorin sivuilta, en muista enää mistä..
Juu, ohjelman nimi oli Max Blast Plus II Kokeilin ja alku näyttikin hyvältä, mutta kun formatoinnin ja partitioinnin piti alkaa, niin ohjelma heitti virheen: "writing drive 81 I/O timeout: sector=0, result=4" , lopetti itsensä ja heitti takaisin komentokehoitteeseen. Jos se lainassa oleva "toimiva" levy ei ole kiinni, ei ohjelmassa pääse edes niin pitkälle ja fdisk käyttäytyi täsmälleen samalla lailla. En jaksa uskoa että uudet levyt olis viallisia, mutta mitä muuta vois olla pielessä? Muistin juuri että ennen sen vanhan levyn hajoamista (eli ennen viimeistä koneen sammutusta) nortonin antivirus heitti ilmoituksen viruksesta joka viittasi mp3-tiedostoon, mutta että oli poistanut sen..En kyllä usko että tuo liittysi tähän ongelmaan, mutta mistäpä sitä tietää?
FAT32:n maksimikoko per partitio on on noin 32 gigaa. Sinun täytyy Partition Magicilla poistaa kaikki osiot sieltä levyltä ja bootata kone. Tämän jälkeen voit asentaa XP:n ja formatoida levyn NTFS:ksi. Kokeile myös niin että kaikki muut kovot koneesta ovat pois ja boottijärjestys biossista cdrom - c - a.
Khauron, mulla on kyllä 60gb:n Maxtorissa 40gb:n FAT32 Partitio ja ihan hyvin on toiminut winxp:ssä. Miten niin tommonen rajotus?
Minun mielestä se menee niin että FAT16:ssa on rajoitus 2048 MB per partitio ja FAT32:ssa noin 32 GB. Aivan varma en ole, mutta koetan etsiä ja varmistaa. Se voi olla isompi kuin 32 GB mutta ei missään nimessä mikään 80 GB. Ainakin Partition Magicilla pystyi joskus muuttelemaan partition parametreja niin että esim FAT16:lle mahtui enemmän kuin 255 juurihakemistoa sekä sitä että varausyksikön koko oli < 4 kiloa = vähemmän hukkatilaa. Ettei XP sitten tuommoista tekisi?
Just just, toi partitio on ollut olemassa jo win98 ajoista asti kyllä. En ollu koskaan tollasesta rajotuksesta kuullutkaan Tietenkin ainahan noissa jokin raja tulee vastaan.
"Some systems BIOS have capacity limitations. Types that have been identified are: a 2.113GB or 4095 cylinder limitation a 3.262GB or 6322 cylinder limitation a 4.22GB or 8192 cylinder limitation a 8.45GB Standard INT13 limitation (CHS[1024x256x63]x512) a 33.8GB or 66,060,287 LBAs limitation and, if exceeded, may cause the system to hang during boot, capacity reduction or it can truncate or wrap the cylinders when auto-detect options set in the CMOS. FAT16 based operating systems are also limited to 8.4GB. New INT13 Extensions in BIOS and FAT32 based operating systems are both required to acheive full capacity. DOS 16-bit FAT file system cannot access more than 2.147 Gbytes per partition. FAT32 file system can create single partitions and logical drives up to 2TB." Hmmh... Ei tuossa ainakaan mitään ole mutta sinne päin. Tuo 2 teraa tuntuu vähän liian isolta... (tietysti voin itse olla väärässä tämän asiani kanssa...). Tuossa puhutaan 33 GB:stä ja LBAsta. "System can hang...". Ettei olisi tuo mitä hain sitten.
FAT32 Cluster Size Maximum Partition Size 4 KB 8 GB 8 KB 16 GB 16 KB 32 GB 32 KB 64 GB Tuota minä hain. Eli perus cluster-koolla maksimi on 32 GB. Aina kun sitä lähdetään isontamaan niin muös suurin mahdollinen koko kasvaa. Suorituskykykin siinä samalla kärsii näemmä. ---> http://www.makeitsimple.com/articles/hdguide/hd_guide2.htm
Jeps, levyt on kiinni ide-väylässä ja oon kokeillu montaakin eri partitio-kokoa, lähes tulkoon kaikkea 6 ja 40 gigan väliltä sekä FAT32 että NTFS. Yritin myös sitä että osioimaton levy pelkästään kiinni ide-0 masteriksi ja boottaus xp-asennusrompulta. Homma meni muuten ihan hyvin, mut sen jälkeen kun se oli ladannut työkalut ja asennustiedostot se pyysi uudelleenkäynnistystä. Tämän jälkeenhän setupin pitäis vasta tosissaan alkaa, mutta sepä aloittikin alusta, eli latas työkalut, valitse osio, tallenna asennustiedostot ja taas uudelleenkäynnistys jne.. Asennuslevy on ihan ok, koska kokeilin toiselle kovolle sitä ja toimi. Nyt tänään töissä kokeilin toiseen koneeseen tuota 40G levyä ja max blastia, ja sepäs suostuikin toimimaan.. Eli viittais sit kumminkin oman emon biossiin? Outoa vaan olis että bios tunnisti sen hajonneen IBM:n 40G levyn ihan moitteetta ja nyt ei sit maxtoria tunnistais?? Vielä en ole ehtinyt kokeilemaan asennusta noihin max blastin osioihin mutta nortonin ghost ei niitä ainakaan nähnyt. Onko muuten kenelläkään tietoa mitä tuo partition type: FAT32X tarkoittaa? Näkyi olevan tuo max blastillakin tehty eka osio semmoinen ja toinen sit normaali FAT32. Sitten vielä valoisampaan tulevaisuuteen luottaen heitän kysymyksen, että onko väliä/hyötyä/haittaa josko esim. c-osio on NTFS ja muut (ainakin 3 tai 4 osiota) FAT32-muodossa, vai miten homma kannataa tehdä?
Jos käyttää vain XP:tä eikä samassa koneessa ole esim W98:a en näe mitään järkevää syytä pitää yhtään FAT32 osiota. NTFS on toimintavarma ja elpyy virhetilanteista hyvin. Se mahdollistaa lisäksi tiedostojen salauksen ja hyvän pakkaamisen. Vieläpä tiedostokoon rajoitusta (4G) ei ole.
Jep. Siitä on ollut Mikrobitissa ja keskustelualueilla juttua. Tosin yhteenvetona tuntuu siltä, että se nopeusedun merkitys lienee aika teoreettinen.